ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η ποδοσφαιρική διαδρομή του Τίτο Βιλανόβα

Η ποδοσφαιρική διαδρομή του Τίτο Βιλανόβα

Δεν έκανε ποτέ την μεγάλη καριέρα που ονειρευόταν όμως πρόλαβε να ζήσει το όνειρό του στη Μπαρτσελόνα. Το Sport24.gr θυμάται την πορεία του Τίτο Βιλανόβα στα γήπεδα τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο Τίτο Βιλανόβα ήταν ένας πραγματικός μαχητής όμως η μάχη με τον καρκίνο ήταν αδύνατο να κερδηθεί και έτσι το απόγευμα της Παρασκευής έκανε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο πολύ φτωχότερο με τον χαμό του.

Όπως ήταν λογικό η ξαφνική αυτή είδηση προκάλεσε σοκ σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, με αμέτρητους συλλόγους και ποδοσφαιριστές να εκφράζουν την οδύνη τους για το άσχημο παιχνίδι της μοίρας στον 45χρονο Καταλανό τεχνικό.

Το Sport24.gr παρουσιάζει την πορεία του προς την καταξίωση μέσω της Μπαρτσελόνα αλλά και το άδοξο φινάλε, με τον Τίτο να βασανίζεται και να παλεύει με την επάρατη νόσο για πάνω από δύο χρόνια.

► 1968: Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μπελκαΐρε ντ'Εμπόρντα, ένα χωριό της Καταλωνίας.

► 1988: Βγαίνει μέσα από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα μαζί με τον Πεπ Γουαρδιόλα, όμως δεν καταφέρνει να κάνει το άλμα στην πρώτη ομάδα, αγωνιζόμενος για δύο χρόνια στη Μπαρτσελόνα Β'.

► 1990: Μεταγράφεται στη Φιγκέρες και τη σεζόν 1991-92 τη βοηθάει στο να τερματίσει στην κορυφαία θέση στην ιστορία της στη Segunda Division (3η).

► 1992: Μετακινείται στη Θέλτα που αγωνίζεται στην Primera Division, όμως αποτυγχάνει να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα.

► 1995: Αποχωρεί από την ομάδα της Γαλικίας.

► 2002: Κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια μετά από τη θητεία του σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών (Μπανταχόθ, Ρεάλ Μαγιόρκα, Γέιδα, Έλτσε και Γκραμενέτ).

► 2007: Αφού δούλεψε ως τεχνικός διευθυντής στην Ταράσα, ο Βιλανόβα γίνεται βοηθός του Γουαρδιόλα στη Μπαρτσελόνα Β'. Το δίδυμο είναι άκρως επιτυχημένο καθώς οδηγεί την ομάδα στην Segunda Division B'.

► 2008: Τον Ιούνιο ο Γουαρδιόλα αναλαμβάνει τεχνικός της Μπαρτσελόνα και ο Βιλανόβα έχει θέση βοηθού στον πάγκο των Καταλανών. Το δίδυμο κατακτάει πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας αλλά και Champions League στην πρώτη τους σεζόν στο τιμόνι. Ακολουθούν άλλα δύο πρωταθλήματα, 1 Champions League και 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

► 2011: Στις 22 Νοεμβρίου υποβάλλεται σε θεραπεία στους σιελογόνους αδένες στην παρωτίδα και χρειάζεται να μείνει τρεις εβδομάδες εκτός δουλειάς προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπείες.

► 2012: Στις 27 Απριλίου γίνεται πρώτος προπονητής στη Μπαρτσελόνα μετά την ανακοίνωση του Γουαρδιόλα πως δεν θα ανανέωσει το συμβόλαιό του με τους Καταλανούς. Στις 15 Ιουνίου υπογράφει διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Στις 19 Δεκεμβρίου η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει πως θα υποβληθεί σε επέμβαση στην παρωτίδα για δεύτερη φορά και για διάστημα 6 εβδομάδων υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες μετά την επιστροφή του καρκίνου.

► 2013: Στις 26 Μαρτίου και μετά από 10 εβδομάδες χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία στη Νέα Υόρκη, ο Βιλανόβα επιστρέφει στη Μπαρτσελόνα. Στις 6 Απριλίου επιστρέφει στο Καμπ Νόου για το ματς με τη Μαγιόρκα που λήγει 5-0. Στις 26 Απριλίου μιλάει για πρώτη φορά στα μίντια λέγοντας: "Έχω την επιθυμία και τη δύναμη να συνεχίσω και τη νέα σεζόν". Στις 11 Μάη η Μπαρτσελόνα εξασφαλίζει το 22ο πρωτάθλημα μετά την ισοπαλία της Ρεάλ με την Εσπανιόλ. Ο Βιλανόβα κατέκτησε το πρωτάθλημα κάνοντας ρεκόρ για οποιονδήποτε προπονητή στη La Liga αυτό τον αιώνα, με 34 νίκες σε 38 ματς! Στις 19 Ιουλίου η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως αποχωρεί για να συνεχίσει τη θεραπεία του για τον καρκίνο.

► 2014: Στις 25 Απριλίου η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει το θάνατο του Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικιά 45 ετών και άφησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου φτωχότερο με τον χαμό του.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ