ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η μεταγραφή που προκάλεσε την οργή της Πρωθυπουργού της Σκωτίας

Ο Νίκολα Στάρτζεον, Πρωθυπουργός της Σκωτίας
Ο Νίκολα Στάρτζεον © 2022 ALASTAIR GRANT/ASSOCIATED PRESS

Αναβρασμός επικρατεί στη Ρέιθ Ρόβερς, με αφορμή τη μεταγραφή του επιθετικού Ντέιβιντ Γκουντγουίλι. Παρέδωσε το περιβραχιόνιο η αρχηγός της γυναικείας ομάδας, ενώ όλο το τμήμα πλέον ψάχνει τρόπο να αποσχιστεί από τη Ρέιθ Ρόβερς δημιουργώντας μια νέα ομάδα σε άλλη έδρα. Η μεταγραφή προκάλεσε μέχρι και την οργή της Νίκολα Στάρτζεον, Πρωθυπουργού της χώρας. Ποιος ο λόγος;

Η Ρέιθ Ρόβερς δίνει μάχη στην Championship Σκωτίας για την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της χώρας, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ήτοι εντός ζώνης playoffs και την τελευταία μέρα των μεταγραφών απέκτησε τον Ντέιβιντ Γκουντγουίλι από την Κλάιντ (League One Σκωτίας), η κίνηση αυτή όμως προκάλεσε αναβρασμό και όλοι στη Σκωτία μιλούν πλέον για τη μεταγραφή αυτή. Μέχρι και η ίδια η Πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στάρτζεον, τοποθετήθηκε επί του θέματος. Γιατί όμως;

Ο επιθετικός, ο οποίος έχει ένα πλούσιο βιογραφικό στη Σκωτία, ενώ έχει αγωνιστεί μέχρι και στην αγγλική Premier League με την Μπλάκμπερν, το 2017 κατηγορήθηκε για βιασμό το 2011 και είχε καταβάλει το ποσό των 100 χιλιάδων λιρών. Δεν του ασκήθηκε δίωξη τότε λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Παράλληλα, είχε καταδικαστεί για επίθεση άλλες δύο φορές.

Ο πρώην αρχηγός της Κλάιντ προκάλεσε πανικό στο εσωτερικό της Ρέιθ Ρόβερς και οι πρώτες παραιτήσεις έχουν γίνει πραγματικότητα, όχι μόνο σε διοικητικό επίπεδο. Η αρχηγός της γυναικείας ομάδας, Τάιλερ Ράτεϊ παρέδωσε το περιβραχιόνιό της, ενώ η Βαλ ΜακΝτέρμιντ, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και χρόνια φίλαθλος της Ρέιθ Ρόβερς απέσυρε τη χορηγία της από τη φανέλα της ομάδας, την οποία διατηρεί από το 2014, ενώ κερκίδα στο γήπεδο έχει το όνομά της.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο BBC, η ομάδα γυναικών πλέον θέλει να κρατήσει αποστάσεις από το οικοδόμημα και ψάχνει τρόπο ώστε να αποσχιστεί από τη Ρέιθ Ρόβερς. Όπως τόνισε στο ματς της επόμενης αγωνιστικής οι παίκτριες θα αγωνιστούν με φανέλες που δεν θα έχουν τυπωμένο το έμβλημα της Ρέιθ Ρόβερς, ενώ είναι αποφασισμένες να μην αγωνιστούν στη φυσική έδρα, το Σταρκς Παρκ, αλλά σε άλλη έδρα στην πόλη.

Το ζήτημα όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει αναβρασμό και δυσαρέσκεια, για αυτό και η γυναικεία ομάδα κάνει σκέψεις να αλλάξει το όνομά, ωστόσο η διαδικασία είναι επί του παρόντος περίπλοκη και θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τη σκωτσέζικη ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η ΜακΝτέρμιντ ωστόσο είναι από μέρος της διατεθειμένη να ενισχύσει την προσπάθεια των παικτριών. "Είναι ανένδοτες ότι δεν θέλουν πλέον να συνδέονται με τη Ρέιθ Ρόβερς και εκεί εστιάζω την προσοχή μου τώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την καταιγίδα που προκάλεσε η μεταγραφή, η διοίκηση της Ρέιθ, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, ωστόσο τα έκανε χειρότερα, καθώς μέσα στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο πως "αναγνωρίζει ότι η κίνηση αυτή μπορεί να διχάσει τους πιστούς οπαδούς του συλλόγου" αλλά "πρόκειται πρώτα και κύρια για μια απόφαση που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο". "Αν και αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα αυτού που συνέβη πριν από 10 χρόνια, ως σύλλογος υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε πλήρως την αποκατάσταση και πολλοί παράγοντες επηρέασαν την υπογραφή μας" τονίζει η ανακοίνωση σε άλλο σημείο.

Τοποθετήθηκε μέχρι και η Πρωθυπουργός της χώρας

Η μεταγραφή της Ρέιθ Ρόβερς έφτασε μέχρι τα υψηλά πολιτικά κλιμάκια. Η Νίκολα Στάρτζεον, Πρωθυπουργός της χώρας, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό δεν έκρυψε την οργή της υποστηρίζοντας πως η ανακοίνωση της ομάδας έκανε χειρότερα τα πράγματα, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά "Παραφράζω τη δήλωση, αλλά αυτό που στην πραγματικότητα φαίνεται να λένε είναι ότι δεν είχε σημασία πώς συμπεριφέρθηκε ένας άντρας σε μια γυναίκα, το μόνο που είχε σημασία για αυτούς ήταν αν μπορούσε να σκοράρει γκολ για την ομάδα. Αυτό απέδειξε πραγματικά την απόσταση που πρέπει να διανύσουμε ακόμη ως κοινωνία, εάν η ρητορική μας για μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία ή τη βία κατά των γυναικών είναι πραγματικότητα.

Η Στάρτζεον συνέχισε λέγοντας: "Το να είσαι ποδοσφαιριστής δεν είναι μια συνηθισμένη δουλειά, όπως και το να είσαι Πρωθυπουργός. Οι ποδοσφαιριστές είναι πρότυπα και οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν την ευθύνη να βεβαιωθούν ότι είναι θετικά πρότυπα για τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια που τους παρακολουθούν. Πρόκειται για έναν παίκτη που βρέθηκε σε αστικό δικαστήριο - αν και με βάση τις πιθανότητες - να έχει βιάσει μια γυναίκα και από όσο γνωρίζω δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια ή προβληματισμό για αυτό. Νομίζω ότι η Ρέιθ Ρόβερς πρέπει πραγματικά να σκεφτεί το μήνυμα που στέλνει."

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΚΩΤΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ