ΠΑΟΚ

Η "μάχη" του νταμπλ 34 χρόνια πριν και σήμερα

Η "μάχη" του νταμπλ 34 χρόνια πριν και σήμερα

Το Sport24.gr κάνει φύλλο και φτερό την προσπάθεια του ΠΑΟΚ για νταμπλ το 1985 - τι έφταιξε που δεν το πέτυχε τότε, η "αρπαγή" του Δημόπουλου, το "άδειο" για την εποχή ΟΑΚΑ - και τις διαφορές με τώρα, που η αήττητη ομάδα του Λουτσέσκου το επιχειρεί ξανά.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, αλλά αυτή τη φορά η συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι πολύ μεγαλύτερης ιστορικής σημασίας για τους πρωταθλητές από τις δυο αντίστοιχες προηγούμενες.

Οι "ασπρόμαυροι" κατέκτησαν τον τίτλο που περίμεναν 34 ολόκληρα χρόνια με... στιλ, δηλαδή αήττητοι. Κάτι που είχε πετύχει στην Ελλάδα μόνο ο Παναθηναϊκός του Μπόμπεκ πριν από δεκαετίες. Ο διπλός αυτός στόχος τους επιτεύχθηκε λοιπόν...

Ωστόσο, μένει ένα ακόμη βήμα. Ποιο είναι αυτό; Να ολοκληρωθεί η χρονιά με νταμπλ. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" είχε την ευκαιρία να το κατακτήσει το 1985, δεν τα κατάφερε και το Sport24.gr αναλύει τους λόγους που δεν το πέτυχε τότε και τις διαφορές με τη σημερινή εποχή.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΑΜΠΛ

Ο ΠΑΟΚ θα κάνει την δεύτερή του προσπάθεια για το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, με τα τωρινά δεδομένα να είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με εκείνα της εβδομάδας πριν τον τελικό Κυπέλλου του 1985, όταν τότε ακόμα γιόρταζε και... φυλλορροούσε.

Το πρωτάθλημα του 1985 βρήκε τον ΠΑΟΚ να έχει 46 βαθμούς (με σύστημα βαθμολόγησης 2-1-0) με 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες, όλες εκτός έδρας. Στο Κύπελλο, ο "Δικέφαλος του Βορρά" έφτασε στα ημιτελικά με σχετικά "εύκολες" προκρίσεις κόντρα σε Ηρακλή, Άρη και Πιερικό. Εκεί βρήκε τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι με 2-0 στην Αθήνα και στην Τούμπα έφερε τα πάνω-κάτω, νικώντας με 4-0 την ομάδα από οποία ουσιαστικά "πήρε" το πρωτάθλημα.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Το 1985, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, όταν και η ισοπαλία του σε συνδυασμό με αυτή του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον ουραγό Πιερικό, ήταν εκείνη που είχε "σβήσει" οριστικά τις όποιες ελπίδες των "πράσινων" για την μεγάλη ανατροπή των δεδομένων.

Η "μάχη" του νταμπλ 34 χρόνια πριν και σήμερα

Η απονομή του τίτλου θα γινόταν σε ένα ιδιόμορφο σκηνικό, καθώς αντίπαλος του ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική ήταν ο Παναθηναϊκός, σε μια αναμέτρηση που έληξε ισόπαλη με 1-1. Το φινάλε της βρήκε την κατάμεστη Τούμπα να αποθεώνει τους πρωταθλητές και την απονομή να γίνεται στα επίσημα του σταδίου. Ολα αυτά στις 16 Ιουνίου, με τον τελικό να έχει οριστεί για τις 22 Ιουνίου. Η διαχείριση του πανηγυρικού κλίματος σε εβδομάδα προετοιμασίας για τελικό, δεν είναι και η πλέον εύκολη διαδικασία.

ΤΟ "ΚΑΥΤΟ" ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ημέρες που ακολούθησαν ήταν κάθε άλλο παρά ήρεμες. Ο ΠΑΟΚ προετοιμαζόταν για τον τελικό, με το θέμα του Χρήστου Δημόπουλου να είναι ανοικτό. Ο πρώτος σκόρερ του "Δικεφάλου του Βορρά" ήταν ελεύθερος να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έπαιξαν σκληρό "μπρα ντε φερ" με τους "πράσινους" να έχουν "οικογενειακό" προβάδισμα.

Ο αδερφός του Χρήστου, ο Θανάσης Δημόπουλος, αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός ήθελε να... χωρίσει την οικογένεια στα δυο, με τον καθένα να μπορεί να αντιληφθεί το τι θα σήμαινε να παίζει ο ένας αδερφός στον Παναθηναϊκό και ο άλλος στον Ολυμπιακό.

Ο... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ "ΠΙΕΣΕ" ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΑ ΒΙΑΣΤΕΙ

Κατά δήλωση του ίδιου του Δημόπουλου, η προσφορά του ΠΑΟΚ για να ανανεώσει ήταν στα 7 εκ. δραχμές, την ώρα που ο Παναθηναϊκός του είχε κάνει πρόταση με 20 εκ. δραχμές, με τον ποδοσφαιριστή να γνωστοποιεί την κατάσταση στους ανθρώπους του "Δικεφάλου του Βορρά" και να μην παίρνει στα χέρια του άλλη προσφορά.

Η "μάχη" του νταμπλ 34 χρόνια πριν και σήμερα

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην Αθήνα στις 20 Ιουνίου, δυο ημέρες πριν τον τελικό, με τον Χρήστο Δημόπουλο να αποβιβάζεται από το αεροπλάνο και να πηγαίνει στα γραφεία της "Motor Oil", να υπογράφει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό και να το δημοσιοποιεί. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού θεωρούσαν πως η μεταγραφή θα κλείσει κατά 99,99%, και θα αισθανόταν μεγαλύτερη "ασφάλεια" αν ο Δημόπουλος δεν είχε κατέβει στην Αθήνα για τον τελικό.

Η "μάχη" του νταμπλ 34 χρόνια πριν και σήμερα

Οι "πράσινοι" ήθελαν να διασφαλίσουν ακόμα και αυτό το 0,01% να καταφέρει να "χωθεί" ο Ολυμπιακός. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βάλτερ Σκότσικ, ήταν ανένδοτος, και ο Χρήστος Δημόπουλος τέθηκε εκτός πλάνων για τον τελικό. Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί δεν ήταν μόνο αγωνιστικό, καθώς τα γεγονότα με πρωταγωνιστή τον Δημόπουλο δε θα μπορούσαν να μην είναι πρώτο θέμα συζήτησης εντός των αποδυτηρίων.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ 25.000 ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟ 20'

Ο τελικός έγινε στο ΟΑΚΑ, παρουσία 25.000 φιλάθλων. Οι συνθήκες μετακίνησης φιλάθλων ήταν εντελώς διαφορετικές. Η αναμέτρηση "στράβωσε" από νωρίς για τον "Δικέφαλο του Βορρά" με τον Βασιλάκο να αποβάλλεται στο 20, για χτύπημα στον Ανταμτσικ, και την Λάρισα να το εκμεταλλεύεται μέσα σε 19 λεπτά, καθώς στο 39' ο Ζιώγας άνοιξε το σκορ.

Η "μάχη" του νταμπλ 34 χρόνια πριν και σήμερα

Οι "Βυσσινί" διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 47' με τον Κμίετσικ. Το γκολ του στο 55' δεν ήταν αρκετό να "διορθώσει" την κατάσταση για τον ΠΑΟΚ, με την Λάρισα να σημειώνει γκολ στο 73' και στο 75' με τον Ζιώγα και Βαλαώρα για το εμφατικό 4-1.

ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Φέτος, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα , όπως και τότε, την 29η αγωνιστική, με τη διαφορά πως η αναμέτρηση με τον (υποβιβασμένο) Λεβαδειακό έγινε εντός έδρας, και με τον "Δικέφαλο του Βορρά" να θέλει ένα βαθμό ανεξαρτήτου αποτελέσματος του Ολυμπιακού, μετατράπηκε αυτομάτως σε φιέστα, οι ετοιμασίες της οποίας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση έγινε στις 21 Απριλίου τρεις εβδομάδες πριν από τον τελικό, στον οποίο ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε μετά την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μεσολάβησε η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του εορτασμού του Πάσχα, με την αυλαία της Super League Σουρωτή να πέφτει στις 5 Μαΐου, και από την επόμενη ξεκίνησε η αγωνιστική προετοιμασία.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

'Οπως το 1985, έτσι και το 2019, ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει το νταμπλ χωρίς τον πρώτο του σκόρερ στο πρωτάθλημα. Η φυγή του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς είχε τον χαρακτήρα του σήριαλ, με τον Σέρβο επιθετικό να φέρνει πρόταση από την Αλ Ιτιχάντ στο ύψος της ρήτρας που υπήρχε στο συμβόλαιό του και να φεύγει τη πρώτη μέρα μετά την επιστροφή των ποδοσφαιριστών στις προπονήσεις από τη χειμερινή διακοπή. Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε ισχυρό ταρακούνημα καθώς το θέμα της αντικατάστασής του δεν θα μπορούσε να μην είναι στη πρώτη γραμμή, με τον ΠΑΟΚ να μην προλαβαίνει να κάνει τίποτα μέχρι το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος για το 2019.

Μέχρι και τέσσερις ημέρες πριν την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετώπιζε τον ΠΑΣ στη Τούμπα, για την εξ' αναβολής 15η αγωνιστική, σύμφωνα με απόφαση της Λίγκας. Ο Ολυμπιακός έκανε ένσταση κατα της απόφασης, την κέρδισε, και η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος έγινε με την 16η αγωνιστική, που ήθελε τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει στη Τρίπολη για το ματς με τον Αστέρα.

Ο "Δικέφαλος του Βορρά" έφτασε στη νίκη με 0-3, με το τελικό σκορ να μην αντικατοπτρίζει την εικόνα της αναμέτρησης, και τον ΠΑΟΚ να έχει πάρει μια νίκη ψυχολογίας και για εκείνον αλλά και τους διώκτες του, καθώς αν οι "ασπρόμαυροι" δεν κατάφερναν με το "καλημέρα" του 2019 να διαφυλάξουν το +8 που είχαν από τον Ολυμπιακό, αυτό ίσως να άλλαζε και τα μεταγραφικά δεδομένα. Στο τελικό της 11ης Μαΐου, ο ΠΑΟΚ πηγαίνει με δυο σοβαρές απώλειες.

Αυτές των Μαουρίσιο και Βιεϊρίνια. Θα μπορούσε να μπει στη λίστα και αυτή του Βέρνμπλουμ, όμως από τον τραυματισμό του Σουηδού μέχρι τώρα έχει μεσολαβήσει και μια μεταγραφική περίοδος. Ο Βραζιλιάνος μέσος και ο Πορτογάλος ακραίος έχουν φέτος συνολικά 11 γκολ και 7 ασίστ. Κυρίως όμως, πρόκειται για δυο προσωπικότητες, δυο ποδοσφαιριστές που εντάσσονται στη λίστα των "πνευματικών καθοδηγητών" του συνόλου τόσο πριν αλλά και κατά την διάρκεια των αγώνων.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΑΕΚ

Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στη Λάρισα του 1985 και την ΑΕΚ του 2019, και αυτό είναι οι χαμένοι τελικοί που "κουβαλούσε" τότε η ΑΕΚ και "κουβαλά" τώρα η Ενωση.

Η Λάρισα είχε φτάσει στον τελικό του 1982 και του 1984 και δεν είχε νικήσει, χάνοντας ισάριθμα τρόπαια από τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ προέρχεται από δυο διαδοχικές απώλειες του τροπαίου από τον ΠΑΟΚ. Αυτό έχει να κάνει και με τη ψυχολογία των δυο ομάδων, κάτι που καταγράφεται από τη πλειοψηφία των δηλώσεων των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, που τονίζουν πως δεν θέλουν να βάλουν στη πλάτη τους έναν τρίτο χαμένο τελικό, πόσο δε μάλλον από τον ίδιο αντίπαλο.

Ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ LIMIT UP ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΒΑΣΕΙΣ

Ο ΠΑΟΚ του 1985 έμοιαζε να πιάνει το ταβάνι του, τη στιγμή που σε επίπεδο οικονομικών δεδομένων, δεν ήταν σε θέση να "παίξει στα ίσια" τους παράγοντες των ομάδων της Αθήνας. Η επόμενη χρονιά του πρωταθλήματος βρήκε τον "Δικέφαλο του Βορρά" στην 10η θέση με 27 βαθμούς, μόλις τρεις βαθμούς περισσότερους από τον 15ο Πανσερραϊκό, που υποβιβάστηκε. Εκτός έδρας, ο ΠΑΟΚ, πήγε από το 8-4-3 της σεζόν 1984-85 στο 0-4-11, και αυτό είναι ίσως το πλέον ενδεικτικό στατιστικό για να καταλάβει κανείς την διαφορά.

Ο ΠΑΟΚ του 2019 φαίνεται πως βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική "τροχιά". Ο τίτλος ήρθε με εμφαντικό τρόπο, καθώς κατακτήθηκε χωρίς ήττα. Οι "ασπρόμαυροι" είχαν βάλει τις βάσεις από την περασμένη σεζόν, όταν και σε αγωνιστικό επίπεδο έγραψαν 3 ήττες. Τα οικονομικά δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, με τους "ασπρόμαυρους" να έχουν εκείνοι τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια σε ετήσιες απολαβές ποδοσφαιριστών, και τον πρόεδρο και μεγαλομέτοχό του, Ιβάν Σαββίδη, να δείχνει διατεθειμένος τουλάχιστον να διατηρήσει τον ΠΑΟΚ σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα. Το πρωτάθλημα του 1985 ήταν ο πρώτος τίτλους του ΠΑΟΚ μετά από 9 χρόνια, ενώ το πρωτάθλημα 2019 ήταν ο τρίτος διαδοχικός τίτλος μετά τα Κύπελλα του 2017 και του 2018.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ