THE SPORTS ECONOMIST

Η κόντρα Καμαρά - Ισά και η μεταγραφή

Ο Μαντί Καμαρά
Ο Μαντί Καμαρά EUROKINISSI SPORTS

Πως φτάσαμε στο τέλος της συνεργασίας του Μαντί Καμαρά και του Πιερ Ισά και πως αναδιαμορφώνεται το τοπίο ως προς πώληση ρεκόρ που επιδιώκει ο Ολυμπιακός.

Σίγουρα δεν συνηθίζεται. Για την ακρίβεια, η δημόσια αντιπαράθεση μέσω ποσταρισμάτων στα social media, μεταξύ Μαντί Καμαρά και Πιερ Ισά σχετικά με τη συνέχιση ή μη της συνεργασία τους, παραμονές μάλιστα του πρώτου ημιτελικού Κυπέλλου του Ολυμπιακού στα Γιάννινα, ήταν πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά.

Παίκτης εδώ και χρόνια στη βιτρίνα των πρωταθλητών Ελλάδας ουσιαστικά να "τελειώνει" τον εκπρόσωπό του και αυτός ν' ανταπαντά επικαλούμενος υπογραφές συμβολαίων και καθιστώντας σαφές πως αν χρειαστεί θα προσφύγει στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.

Και ακριβώς εξαιτίας του πρωτόγνωρου του πράγματος, αλλά κυρίως γιατί αυτή η εξέλιξη επηρεάζει μια διαδικασία πώλησης που ο Ολυμπιακός ευελπιστεί να φτάσει επίπεδα ρεκόρ, αξίζει μια αναδρομή στο πως έφτασε ως εδώ η κατάσταση και μια εκτίμηση του τι ακολουθεί.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Ο Μαντί Καμαρά ουσιαστικά προσωποποίησε την επαγγελματική ανέλιξη του Πιερ Ισά. Και επιπρόσθετα ενίσχυσε την σχέση εμπιστοσύνης, ειδικά στη γαλλική αγορά, με τον Ολυμπιακό, σύλλογο που έτσι κι αλλιώς είχε εξαιρετικές σχέσεις λόγω της πρότερης ένταξης του στο οργανόγραμμα (ως τεχνικός διευθυντής).

Στην πρόοδο του μέσου από τη Γουινέα αντικατοπτρίζεται και η αντίστοιχη της επίδρασης του Νοτιοαφρικανού ατζέντη σε περιπτώσεις που άπτονται του τομέα "ευθύνης" του (Γαλλία και Αφρική) σε μεταγραφικά deals του Ολυμπιακού. Είχε προηγηθεί η άφιξη του Παπίς Σισέ, ακολούθησε αυτή του Ουσεϊνού Μπα, στις δύο πιο χαρακτηριστικές (όχι και μόνες) περιπτώσεις εμπλοκής του Ισά με ποδοσφαιριστές που από την άγονη γραμμή της Ligue2 στη Γαλλία, με ελάχιστο κόστος, αποκτήθηκαν από τους "ερυθρόλευκους" και έφτασαν να παρελαύνουν στη διεθνή ποδοσφαιρική πασαρέλα, πολλαπλασιάζοντας την αξία τους.

Κάτι που πάντα δίνει credits, σε οποιονδήποτε σύλλογο στον πλανήτη, στον εμπλεκόμενο ατζέντη, ο οποίος εκπροσωπεί ποδοσφαιριστές με επαναλαμβανόμενα τέτοια μετεωρική ανέλιξη στο διεθνές χρηματιστήριο.

Ο Καμαρά από την πλευρά του αποτελεί υπόδειγμα εξέλιξης, με τρομερή καθημερινή, ασταμάτητη δουλειά, μοναδικό workethic, που φαίνεται ξεκάθαρα στο γήπεδο και στον τρόπο που σε αυτήν την τριετία έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους ποιοτικούς δείκτες σε κάθε τομέα του παιχνιδιού του.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από το φθινόπωρο κιόλας του 2018, από τους πρώτους μήνες της συνύπαρξής τους, ο Μαρτίνς δεν έκρυβε τις ενοχλήσεις που είχε από συμπατριώτες του (πάντα κυρίαρχους στο ποδοσφαιρικό παζάρι) σχετικά με τον Καμαρά. Η πλέον ενδεικτική ότι είχε ερωτηθεί μέχρι και από τον Αντέρο Ενρίκε, τον κουμανταδόρο (τότε) του αγωνιστικού σχεδιασμού της Παρί Σ.Ζ.

Εύλογα, αντιλαμβανόμενοι στον Ολυμπιακό την πρόοδο, τη βελτίωση και την απήχηση που είχε ο Καμαρά, περίμεναν και ανάλογη ανταπόκριση με συγκεκριμένου επιπέδου προτάσεις. Club που έχει μάθει να πουλάει, να πουλάει ακριβά, δεν γίνονταν παρά να θέσει εξ αρχής τον πήχη ψηλά. Δεν γίνονταν και διαφορετικά άλλωστε, συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια οι "ερυθρόλευκοι".

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Σε αυτήν την τριετία, είναι γεγονός πως το scouting στον Καμαρά είναι πλουσιότατο. Χωρίς υπερβολή δεν υπάρχει ομάδα της Premier League που δεν τον έχει παρακολουθήσει. Χωρίς υπερβολή δεν υπάρχει ομάδα της πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία στην οποία δεν συζητήθηκε. Αυτές που ανταποκρίθηκαν, ήταν κυρίως ομάδες της δεύτερης ταχύτητας του αγγλικού πρωταθλήματος.

Οι περισσότερες, για διάφορους λόγους, δεν προχώρησαν στο επόμενο βήμα. Αλλά και όσες μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, δεν προσέγγιζαν ούτε το μίνιμουμ των απαιτήσεων του συλλόγου (παράδειγμα Γουότφορντ, της οποίας η πρόταση ήταν κάτω από τα 9 εκατ. ευρώ και ούτε καν εξετάστηκε). Κατά καιρούς διάφορα μανατζερικά γραφεία ανέλαβαν την προώθηση του Αφρικανού στην αγγλική – και όχι μόνο - αγορά προκειμένου να ενισχυθεί η τιμολόγησή του, τακτική απόλυτα συνηθισμένη στο μεταγραφικό πεδίο.

Το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα, παρά την πανδημία, αυτή η προσπάθεια εντατικοποιήθηκε, αλλά κυρίως και οι προσδοκίες αυξήθηκαν αφού τόσο ο ποδοσφαιριστής όσο και ο σύλλογος θεώρησαν πως η απόδοση του Καμαρά είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που πλέον μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί με ανάλογες προτάσεις, κοντά στο προσδοκώμενο αντίτιμο.

Έτσι, στο κάδρο μπήκαν ομάδες και από το καμπιονάτο. Αρχές Ιουλίου ήταν που – όπως δημοσιοποιήθηκε- ο Φρανσουά Μοδεστό με τον Πιερ Ισά επισκέφθηκαν τα γραφεία των Μίλαν και Ρόμα,ενώ μεγάλη ήταν η συζήτηση (και έφτασε κοντά στο να τελεσφορήσει) για υποβολή επίσημης πρότασης που θα προσέγγιζε τα 15 εκατ. ευρώ από τη Φιορεντίνα.

Ωστόσο παρά την πάντα θετική ανταπόκριση, παρά τα θετικά σήματα και σχετικές ενημερώσεις, προτάσεις δεν ήρθαν. Χαρακτηριστικό της όλης αυτής μεταγραφικής περιόδου το τελευταίο της τριήμερο. Στον Ολυμπιακό πληροφορούνται πως η Σαουθάμπτον έχει τον Καμαρά στο Νο2 της λίστας των μέσων που θέλει να αποκτήσει και πως σε περίπτωση που δεν μπορούσε να αγοράσει τον βασικό της στόχο, τον Ιμπραχίμ Ντιαλό από την Μπρεστ, τότε θα κατέθετε πρόταση. Η Μπρέστ δέχεται μετά πολλών κόπων τα 14 εκατ. ευρώ που της προσφέρθηκαν και έτσι οι "άγιοι" δεν χτυπάνε ποτέ την πόρτα του Ολυμπιακού.

ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ

Ολη αυτή η ατελέσφορη διαδικασία επόμενο ήταν να μην αρέσει. Ούτε στον ποδοσφαιριστή, ούτε στον σύλλογο. Αυτονόητα, οι σχέσεις του Ισά τόσο με τον Καμαρά όσο και με το club επηρεάστηκαν. Η φθινοπωρινή συμφωνία για ανανέωση συμβολαίου του Αφρικανού μέσου εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Ολυμπιακού, της επιβράβευσης δηλαδή ενός ποδοσφαιριστή η εξέλιξη του οποίου αποτελεί παράδειγμα και οι απολαβές του μέχρι την ανανέωση (180 χιλιάδες ευρώ) δεν ανταποκρίνονταν στην πρόοδο, την αξία και την ανταποδοτικότητα που ελπίζει ο σύλλογος πως θα έχει.

Ενδεικτικό επίσης το γεγονός ότι στα μέσα του φθινοπώρου δύο ποδοσφαιριστές προερχόμενοι από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ο Δημήτρης Νικολάου και ο Θανάσης Ανδρούτσος,ποδοσφαιριστές που εν γνώσει του συλλόγου είχαν επιλέξει εκπροσώπηση από τον Πιερ Ισά, μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, δεν την ανανέωσαν, με τον Νικολάου (ο οποίος μετακόμισε στην Έμπολι ενόσω συνεργάζονταν με τον Νοτιοαφρικανό) να επιλέγει άλλον εκπρόσωπο και τον Ανδρούτσο να είναι έκτοτε χωρίς επίσημο ατζέντη.

Ο Καμαρά από την πλευρά του αρκετό καιρό πριν τη δημόσια τοποθέτησή του, είχε ενημερώσει τον Ισά – κατ’ άλλους και εγγράφως – πως δεν επιθυμεί συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ενέργεια εν πολλοίς αναμενόμενη, από την στιγμή που το όνομα του Αφρικανού μέσου κυκλοφορεί (και εύλογα προωθείται) το τελευταίο διάστημα στο κορυφαίο επίπεδο της ευρωπαϊκής αγοράς ατζέντηδων αναζητώντας συνεργασία με νέο εκπρόσωπο.

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Και κάπως έτσι, αφού δεν κατέστη δυνατή οποιαδήποτε συναινετική επίλυση του θέματος, φτάσαμε στην περασμένη εβδομάδα και στην ανταλλαγή ποσταρισμάτων στα social media. Τι σημαίνουν αυτά; Πρώτον, το προφανές από την πλευρά του Καμαρά πως δεν αναγνωρίζει τον Ισά και πως τελειώνει κάθε σχέση μαζί του. Κάτι που οι κανονισμοί της FIFA του επιτρέπουν να κάνει ως προς την επιλογή εκπροσώπου.

Εν συνεχεία ως προς τον Ισά. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο εκπροσώπησης του Καμαρά μέχρι και τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2022. Αυτό τον διασφαλίζει σε ενδεχόμενη προσφυγή του στη FIFA, σε μια διαμάχη που όμως θα αφορά αποκλειστικά τον ίδιο και τον ποδοσφαιριστή (και τις προβλεπόμενες βάσει συμβολαίου αμοιβές).

Το κλειδί όμως εδώ είναι άλλο. Οι τελευταίες διατάξεις της FIFA περί σχέσεων ποδοσφαιριστών – ατζέντηδων, μεταφέρουν τη δικαιοδοσία επίλυσης διαφορών στις κατά τόπους ομοσπονδίες. Η κάθε μία δηλαδή, ανάλογα το νομικό της πλαίσιο αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οπότε,το σημαντικό ως προς την ισχύ ενός συμβολαίου εκπροσώπησης είναι αυτό να είναι κατατεθειμένο στην ομοσπονδία της χώρας στην οποία εκπροσωπείται, "δουλεύεται" ο ποδοσφαιριστής. Για παράδειγμα, αν οποιοσδήποτε ατζέντης θέλει να εκπροσωπήσει τον Καμαρά στην Αγγλία, θα πρέπει να έχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο με τον ίδιο, κατατεθειμένο στην αγγλική ομοσπονδία. Και ειδικά εκεί, αυτό είναι ουσιαστικά αδιάβλητο νομικά.

Τόσο που κάθε σύλλογος, πριν ξεκινήσει διαπραγμάτευση για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, απευθύνεται στην ομοσπονδία, επιβεβαιώνοντας από εκεί το ποιος είναι ο ατζέντης που τον εκπροσωπεί και έκτοτε μόνο αυτόν, σε όλη τη διαδικασία (της πληρωμής του συμπεριλαμβανομένης) αναγνωρίζει. Οτιδήποτε διαφορετικό προσβάλλεται νομικά και σχεδόν πάντα δικαιώνει (σε επίπεδο αποζημιώσεων προφανώς) τον βάσει υπογραφής νόμιμο ατζέντη.

Αν λοιπόν, πρακτικά, ο Ισά έχει κατατεθειμένο συμβόλαιο στην αγγλική ομοσπονδία ως και τον Ιανουάριο του 2022, τότε δεν μπορεί να εμφανιστεί άλλος ατζέντης που να εκπροσωπεί τον Καμαρά. Η, σαφέστερα, καμία αγγλική ομάδα δεν θα αναγνωρίσει άλλον ατζέντη εκτός του Ισά για το εν λόγω διάστημα, αφού το συγκεκριμένο πλαίσιο ειδικά στην Premier League είναι τελείως σεβαστό και κατοχυρώνει τον ορισμένο σε κατατεθειμένο συμβόλαιο εκπρόσωπο του εκάστοτε ποδοσφαιριστή.

Φυσικά, όπως πάντα και παντού, τρόποι να ξεπεραστούν οι εν λόγω σκόπελοι, βρίσκονται. Αυτοί όμως εξαρτώνται αποκλειστικά στη συνεννόηση των εμπλεκόμενων – και προφανώς διαφωνούντων στη συγκεκριμένη περίπτωση – πλευρών και δεν βασίζονται σε θεσμική λύση. Κοντολογίς, αν ο Ισά έχει κατατεθειμένα συμβόλαια εκπροσώπησης του Καμαρά στην Αγγλία κυρίως, αλλά και οπουδήποτε αλλού με λιγότερη (Ιταλία) ή ανάλογη ισχύ (Γαλλία), τότε για όσο διάστημα αυτά προβλέπουν, μπορεί να εξακολουθήσει να παίζει (κάποιο) ρόλο στην μεταγραφή του Αφρικανού μέσου.

Να την αποτρέψει, με ακόμη και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις προσφυγών στα δικαστήρια, δεν μπορεί. Να την "δυσκολέψει" όμως ή να επηρεάσει το ύψος μιας προσφοράς ακριβώς εξαιτίας της εμπλοκής στην εκπροσώπηση, ειδικά αναλόγως την χώρα από την οποία θα προέρχεται η ομάδα που θα καταθέσει πρόταση, μπορεί. Πάντα φυσικά με την αναγκαία προϋπόθεση να είναι ο ίδιος κατοχυρωμένος, να έχει δηλαδή υπογεγραμμένο και κατατεθειμένο συμβόλαιο εκπροσώπησης. Διαφορετικά, δεν επηρεάζει το παραμικρό.

Συνήθως πάντως, στις περιπτώσεις που οι σχετικές διαφωνίες δεν φτάνουν σε κοινή θέα και δημόσια αντιπαράθεση, η λύση βρίσκεται. Νωρίτερα. Μπορεί να κοστίζει, ή να περιορίζει το εύρος κέρδους, αλλά στα άκρα δεν φτάνουμε. Και, θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό να φτάσουμε εκεί και στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Και γιατί δεν υπάρχει όφελος σε κανέναν να το τραβήξει ως εκεί και γιατί η δυναμική του Ολυμπιακού με τις συνεργασίες που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια στο διεθνές μεταγραφικό στερέωμα του επιτρέπουν, δικαιολογημένα, να υποστηρίζει και να περιμένει πως ανεξαρτήτως εμποδίων (πόσο μάλλον τέτοιων που μπορεί να ξεπεράσει άμα τη… εμφανίσει), το deal που προσδοκά θα το πετύχει. Και για να το κρατήσουμε εν όψει συνέχειας, στην Αγγλία…

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ