VAR

Η FIFA δοκιμάζει την ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ με σύστημα ανίχνευσης άκρων

Έλεγχος στο VAR σε παιχνίδι στο ΟΑΚΑ
Έλεγχος στο VAR σε παιχνίδι στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Η FIFA δοκιμάζει στο Κύπελλο Αραβίας σύστημα εντοπισμού οφσάιντ στο οποίο η γραμμή τοποθετείται αυτόματα, έπειτα από εικόνα καμερών στην οροφή των γηπέδων που εξετάζουν την κίνηση των άκρων των παικτών.

Το Κύπελλο Αραβίας που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου αποτελεί τη διοργάνωση όπου θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα εντοπισμού του οφσάιντ, το οποίο αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τα σφάλματα των διαιτητών.

Η FIFA το αποκαλεί "ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ", με τον επικεφαλής διαιτησίας της ομοσπονδίας, Πιερλουίτζι Κολίνα, να εξηγεί ποια θα είναι η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτήν την τεχνολογία: "Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη, τόσο στην προετοιμασία του αγώνα όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε μία φάση που ελέγχεται για οφσάιντ, η απόφαση λαμβάνεται ύστερα από την εξέταση όχι μόνο της θέσης του παίκτη, αλλά και της ανάμιξής του στην κίνηση. Η τεχνολογία σήμερα ή αύριο θα μπορεί να τραβήξει τη γραμμή, όμως η αξιολόγηση της παρέμβασης στο παιχνίδι ή στον αντίπαλο παραμένει έργο του διαιτητή".

Ο διευθυντής τεχνολογίας και καινοτομίας ποδοσφαίρου της ομοσπονδίας, Γιοχάνες Χόλτσμιλερ, εξήγησε τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος που θα βοηθήσει το έργο των διαιτητών ενός αγώνα. "Θα τοποθετήσουμε ένα σύστημα καμερών κάτω από την οροφή των σταδίων. Τα δεδομένα από την ανίχνευση άκρων θα λαμβάνονται από το video και θα στέλνονται στο δωμάτιο επιχειρήσεων. Μαζί θα υπολογίζεται αυτόματα η γραμμή του οφσάιντ, θα ανιχνεύεται το σημείο εκτέλεσης της πάσας και θα στέλνονται στο χειριστή του replay σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Ο τελευταίος θα μπορεί να τα δείξει άμεσα στον VAR".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, θα τοποθετηθούν 10-12 κάμερες σε κάθε γήπεδο, οι οποίες θα συλλέγουν την κίνηση έως και 29 σημείων του σώματος κάθε ποδοσφαιριστή 50 φορές το δευτερόλεπτο. Όταν οι κάμερες εντοπίσουν ότι κάποιο σημείο σώματος ενός παίκτη είναι εκτεθειμένο, στέλνουν σήμα στο δωμάτιο επιχειρήσεων και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του VAR να κρίνει ότι υπάρχει οφσάιντ ή δεν υπάρχει επηρεασμός στη φάση από τον εκτεθειμένο ποδοσφαιριστή. Αν όλα κυλήσουν ομαλά στις δοκιμές, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS VAR FIFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ