GREXIT

Η έξοδος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Η έξοδος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Το ενδεχόμενο Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πιθανό και το Sport24.gr θυμάται την περίπτωση του δίμηνου αποκλεισμού της Βοσνίας και της ταχείας αναδίπλωσης της γειτονικής χώρας.

Ακούστηκε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο (λόγω ημερομηνίας), αλλά δεν ήταν. Η UEFA κι η FIFA αποφάσισαν την αποβολή της Βοσνίας από όλες τις διοργανώσεις

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βοσνίας, διοικούταν από τρεις προέδρους, οι οποίοι προερχόταν από δύο ενώσεις.

Η πρώτη ένωση αποτελείτο από Βόσνιους σερβικής καταγωγής κι η δεύτερη συνδιοικείτο από Βόσνιους κροατικής καταγωγής κι από Μουσουλμάνους Βόσνιους.

Ουσιαστικά αυτή η τριμερής συνδιοίκηση (τρείς πρόεδροι: Βόσνιος σερβικής καταγωγής, Βόσνιος κροατικής καταγωγής, Μουσουλμάνος Βόσνιος) αντανακλούσε στις εθνικές καταβολές της χώρας μετά τη διαίρεση της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας στον πόλεμο από το 1992, έως το 1995.

Επιτροπή των FIFA και UEFA μετέβη στο Σεράγεβο και εξέφρασε την αντίθεση των ομοσπονδιών, στην πολιτική της χώρας. Λύση δεν βρέθηκε κι οι δύο ομοσπονδίες την 1η Απριλίου του 2011, απαγόρευσαν τη συμμετοχή των συλλόγων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε διεθνείς διοργανώσεις, μέχρι να διευθετηθεί το θέμα.

Η έξοδος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

"H FIFA κι η UEFA λυπούνται βαθύτατα για την απόφαση που ελήφθη και θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα που απατούνται για να φέρει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βοσνίας, πίσω στην ποδοσφαιρική οικογένεια το συντομότερο δυνατό.", ανάφερε το λιτό, πλην σαφές, ανακοινωθέν των δύο ομοσπονδιών.

Με την απόφαση αυτή, απαγορευόταν και στους διαιτητές της χώρας να διευθύνουν διεθνείς αναμετρήσεις, ενώ εκκρεμούσε και απειλή αποκλεισμού της χώρας από το επερχόμενο τότε (2011), Euro του 2012.

Τα πρώτα "καμπανάκια"

Οι πρώτες συστάσεις είχαν γίνει από τη FIFA στις 28 Οκτωβρίου 2010 κι από την UEFA στις 4 Οκτωβρίου του 2010, όμως η Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν τις άκουσε, με αποτέλεσμα να φθάσει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Νέα συνάντηση και τελεσίγραφο

Στις 12 Μαΐου του 2011, λαμβάνει χώρα μία νέα συνάντηση, στη Ζυρίχη αυτή τη φορά. Οι δύο πλευρές διαπιστώνουν ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την πρώτη ημέρα του Απριλίου (όταν και τα μέλη της ομοσπονδίας ψήφισαν ενάντια στην πρόταση της FIFA οι 28 (έναντι 22) από τους 53 εκπροσώπους υπό το φόβο της διάσπασης της κοινωνικής συνοχής), ωστόσο οι ομοσπονδίας θέτουν τελεσίγραφο και καταληκτική ημερομηνία την 26η Μαΐου για αποδοχή κι εφαρμογή των προτάσεων.

"Η επιτροπή εξομάλυνση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (NFSBIH) συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη. Αυτή η συνάντηση εργασίας είχε προγραμματιστεί προκειμένου να συζητηθεί η διαδικασία σε σχέση με το καταστατικό της NFSBIH και το έργο της επιτροπής εξομάλυνσης σε αυτό το θέμα.

Η έξοδος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Τα μέλη της επιτροπής εξομάλυνσης, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ίβιτσα Όσιμ, χαιρετήθηκαν από τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ και τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος συνεχάρη την Επιτροπή για το έργο και τις προσπάθειές τους και τους διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των δύο οργανισμών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η FIFA και η UEFA εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με το έργο της επιτροπής εξομάλυνσης, η οποία σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στη διαδικασία του καταστατικού και τη βελτίωση της διαχείρισης της ομοσπονδίας. Η FIFA κι η UEFA είναι πεπεισμένοι ότι το καταστατικό θα να εγκριθεί από την προθεσμία των 26 Μαΐου", ήταν το κοινό ανακοινωθέν.

Άρση αποκλεισμού

Η επιλογή του Ίβιτσα Όσιμ, ίσως της πιο αναγνωρισμένης φυσιογνωμίας του βοσνιακού ποδοσφαίρου, αποδεικνύεται καθοριστική. Η διπλωματική γραμμή της ομάδα εργασίας την οποία διηύθυνε, πετυχαίνει την άρση αποκλεισμού, στις 28 του μηνός. Ακριβώς στο παραπέντε. Δείτε τη σπουδαιότητα της χρονικής στιγμής, στην οποία ελήφθη η απόφαση, λίγο πιο κάτω.

Το τελικό βήμα

Η επιτροπή εξομάλυνσης, όμως, παρά την άρση της απαγόρευσης συνεχίζει το έργο της. Η απόφαση είναι θετική, αλλά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν έχει ακόμη ένα και μόνο εκλεγμένο πρόεδρο, η επιτήρηση συνεχίζεται.

Αυτό γίνεται, το Δεκέμβρη του 2012. Ο Ελβεντίν Μπέγκιτς εκλέγεται ο πρώτος μόνος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

ATLANTA, GA - FEBRUARY 09:  Fans of Bosnia-Herzegovina hold up a large flag during their anthem before facing Mexico during an international friendly match at Georgia Dome on February 9, 2011 in Atlanta, Georgia.  (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)
ATLANTA, GA - FEBRUARY 09: Fans of Bosnia-Herzegovina hold up a large flag during their anthem before facing Mexico during an international friendly match at Georgia Dome on February 9, 2011 in Atlanta, Georgia. (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images) GETTY IMAGES

Η ουσιαστική απειλή

Ρεαλιστικά ο αποκλεισμός είχε άμεσο αντίκτυπο στην εθνική ομάδα της χώρας. Οι ομάδες της γειτονικής χώρας δεν είχαν προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να έχουν ματς στις δύο διασυλλογικές διοργανώσεις, Champions League και Europa League.

Όμως η εθνική ομάδας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, έπαιζε για τα προκριματικά του Euro 2012. Ουσιαστικά η απόφαση άρσης του αποκλεισμού, ελήφθη στο παρά πέντε. Ή καλύτερα, στο παρά...έξι. Έξι ημέρες πριν η εθνική ομάδα ταξιδέψει στη Ρουμανία (3 Ιουνίου 2011). Στις 7 Ιουνίου, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υποδέχθηκε την Αλβανία.

Ουσιαστικά η ομάδα εργασίας του Ίβιτσα Όσιμ κατάφερε την επίτευξη λύσης, την τελευταία στιγμή. Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη εν τέλει αποκλείστηκε στα μπαράζ, από την Πορτογαλία.

TAGS GREXIT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ