FOOTBALL ANALYSIS

Η ΑΕΚ πληρώνει τα λάθη της και "φωνάζει" πως θέλει top χαφ

Ο Αντρέ Σιμόες
Ο Αντρέ Σιμόες INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ γνώρισε άλλη μία εντός έδρας ήττα με ανατροπή, έδειξε ξανά σοβαρά προβλήματα σε άμυνα και μεσαία γραμμή και "φώναξε" πως χρειάζεται επειγόντως έναν χαφ που θα την ανεβάσει επίπεδο.

Η ΑΕΚ, παρότι προηγήθηκε στο σκορ, γνώρισε την ήττα με 2-1 από τον Παναιτωλικό και είδε την απόσταση από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό να αυξάνεται και την ίδια στιγμή τον ΠΑΟΚ να την περνάει στη βαθμολογία.

Οι παίκτες του Αργύρη Γιαννίκη, για δεύτερο σερί παιχνίδι, πέτυχαν πρώτοι γκολ, αλλά... κατάφεραν να χάσουν τον αγώνα, πληρώνοντας γι' ακόμη μία αναμέτρηση τα αμυντικά κενά και τα τεράστια προβλήματα στη μεσαία γραμμή.

Δεν κατάφερε να "κλειδώσει" άλλο ένα παιχνίδι

Για την ακρίβεια, πρώτα πλήρωσαν την αδυναμία να "κλειδώσουν" άλλον έναν αγώνα. Οι "κιτρινόμαυροι" είχαν ευκαιρίες για δεύτερο γκολ, αλλά τις σπατάλησαν και είδαν την μπάλα να τους τιμωρεί. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, πέρα από την εξαιρετική εκτέλεση στο 1-0, δεν κατάφερε να βρει χώρους και καλά σημεία εκτέλεσης, ενώ το ίδιο ίσχυσε και με τον Νορντίν Άμραμπατ, ο οποίος ήταν δραστήριος, αλλά προβληματικός στην τελική προσπάθεια.

Τα Expected Goals από την Opta σας δείχνουν τη συνολική απειλή κάθε ομάδας, τα γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει με βάση τις τελικές της. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επίθεσης και να δείτε ξεχωριστά τις τελικές κάθε ομάδας στην κανονική ροή, από στημένες φάσεις, κτλ.

Η πραγματικά αξιόλογη ευκαιρία της Ένωσης ήρθε από τα πόδια του Λιβάι Γκαρσία, αλλά ο Νίκος Μελίσσας κράτησε όρθια την ομάδα του και το σκορ στο 1-0, στις αρχές του δεύτερου μέρους. Ούτε η παρουσία του Στίβεν Τσούμπερ ήταν ικανή να δώσει ώθηση στην ΑΕΚ, ενώ ο Πέτρος Μάνταλος, που ήταν ο μοναδικός που ξεχώρισε μεσοεπιθετικά, αποδείχθηκε μοιραίος με το λάθος στο 1-1 και την κακή αμυντική αντίδραση στο 1-2 του Παναιτωλικού.

Σιμόες - Λε Ταλέκ κινούνται στους ίδιους χώρους

Αυτό που ήταν, ωστόσο, εμφανές γι' ακόμη ένα παιχνίδι ήταν η έλλειψη ενός χαφ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες. Ειδικά από το δίδυμο Σιμόες - Λε Ταλέκ, το οποίο έχει παρόμοιο στυλ και, όπως φαίνεται στο γράφημα της Opta Stats/Perform, κινείται στους ίδιους χώρους. Ή για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, ο ένας "πέφτει" πάνω στον άλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στη μεσαία γραμμή, αλλά ξεκάθαρα προβλήματα στην ανάπτυξη.

Πατήστε στο "Πραγματικός σχηματισμός" για να δείτε που ήταν ο κεντρικός χώρος ενεργειών κάθε παίκτη.

Η απουσία, μάλιστα, του Νταμιάν Σιμάνσκι επιβεβαίωσε και την έλλειψη τρεξιμάτων και ικανότητας στο transition, όπως φάνηκε και στη φάση του 1-1, όπου οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν σωστά την αντεπίθεση των παικτών του Παναιτωλικού. Παράλληλα, το κέντρο της ΑΕΚ, λόγω και της μακροχρόνιας απουσίας του Κώστα Γαλανόπουλου, υστερεί σε φρεσκάδα, τρεξίματα και πίεση ψηλά. Ο Σιμάνσκι λειτουργεί συχνά σε έναν τέτοιο ρόλο, έχει ταχύτητα και καλή πρώτη πάσα, αλλά έχει θέματα σε δημιουργία και εκτέλεση.

Ουσιαστικά, η ΑΕΚ δεν διαθέτει στο ρόστερ της έναν ποδοσφαιριστή που θα καταφέρει να συνδυάσει τρεξίματα με δημιουργία. Και το χειρότερο για την Ένωση είναι πως οι άνθρωποι της ομάδας το γνώριζαν από το καλοκαίρι. Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο "εκλεκτός", αν και φτάσαμε στα μέσα της μεταγραφικής περιόδου. Και το ποδόσφαιρο δείχνει να την τιμωρεί σε κάθε ευκαιρία.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ