FOOTBALL ANALYSIS

Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ, η πολωνική μηχανή που τα κάνει όλα μέσα στο γήπεδο

Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον ΠΑΣ
Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον ΠΑΣ EUROKINISSI SPORTS

Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ πήρε από το χέρι την ΑΕΚ και με ένα γκολ και μία ασίστ την οδήγησε σε μία σημαντική νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα, διατηρώντας ζωντανό το όνειρο της Ευρώπης.

Η ΑΕΚ σημείωσε τη δεύτερη νίκη στα playoffs και πάλι απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, αυτή τη φορά με 3-0 στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος. Όπως και στους Ζωσιμάδες, πρωταγωνιστής για τους "κιτρινόμαυρους" ήταν ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ.

Ο Πολωνός μέσος αποκτήθηκε στα μέσα Μαρτίου με μοναδικό στόχο να βοηθάει την Ένωση να "κλειδώσει" το εισιτήριο της Ευρώπης και η αλήθεια είναι πως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει πραγματικότητα, έστω κι αν η ομάδα του παρουσιάζει σημαντικές μεταπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Απέναντι στους Ηπειρώτες, ο 32χρονος χαφ προσέφερε μία εξαιρετική ασίστ στον Εχσάν Χατζισαφί στο 1-0, ενώ ήταν εκείνος που "καθάρισε" τη νίκη με όμορφο πλασέ, για το τελικό 3-0.

Μάλιστα, λίγο αργότερα θα μπορούσε να χρηστεί για δεύτερη φορά σκόρερ, αλλά αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Προφανώς και η συγκεκριμένη χαμένη ευκαιρία δεν μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη πολύ καλή παρουσία του.

Ο μαέστρος στη μεσαία γραμμή

Ο Κριχόβιακ ήταν ο "μαέστρος" της ΑΕΚ, συνεπικουρούμενος από τον Νταμιάν Σιμάνσκι, ο οποίος έκανε τη "βρώμικη" δουλειά και συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος. Ο Πολωνός, όπως φαίνεται κι από το γράφημα της Opta/Stats Perform, ήταν τρίτος σε επιτυχημένες πάσες (54), πίσω μόνο από Γιώργο Τζαβέλλα (61) και Νταμιάν Σιμάνσκι (82) που αγωνίστηκαν σε όλο το 90λεπτο, εν αντιθέσει με εκείνον που έγινε αλλαγή στο 78'.

Παράλληλα, ήταν δεύτερος σε επιτυχημένες πάσες (41) στο αντίπαλο μισό πίσω μόνο από τον Νταμιάν Σιμάνσκι (51), ενώ ήταν πρώτος σε επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο (26). Γενικότερα, σε ακόμη μία αναμέτρηση, ο Κριχόβιακ ήταν ψηλά στο γήπεδο, στο 4-3-3 του Σωκράτη Οφρυδόπουλο, λειτουργώντας ουσιαστικά ως ο δημιουργός της ΑΕΚ, βοηθούμενος από τον Πέτρο Μάνταλο που επέστρεψε στο αρχικό σχήμα.

Φυσικά βοήθησε και στη δημιουργία ευκαιριών. Δεν ήταν μόνο η εξαιρετική ασίστ στον Χατζισαφί, αλλά και και το γεγονός ότι "έφτιαξε" τρεις τελικές στους συμπαίκτες του.

Πρώτος σε ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή

Μπορεί ο Κριχόβιακ να αποκτήθηκε με σκοπό να δώσει σημαντικές βοήθειες στο "6" και το "8", αλλά στα τελευταία παιχνίδια έχει έναν διαφορετικό ρόλο και μία μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Απόδειξη, το γεγονός ότι ολοκλήρωσε την αναμέτρηση όντας πρώτος σε ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή (10).

Πρόκειται, μάλιστα, για την τρίτη καλύτερη επίδοση ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ στη σεζόν, πίσω από τις 11 του Στίβεν Τσούμπερ την 1η αγωνιστική με τον Ιωνικό και τις 15 του Καρίμ Ανσαριφάρντ την 24η αγωνιστική κόντρα στον ΠΑΣ. Παράλληλα, ήταν ο δεύτερος πιο απειλητικός παίκτης της ΑΕΚ στον αγώνα με τους Ηπειρώτες με 0.76 xGoals (4 τελικές), με πρώτο τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος είχε 0.82 xGoals αλλά σε 7 τελικές.

Την ίδια στιγμή, δεν υστέρησε και σε αμυντικό επίπεδο, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 100% επιτυχία στις εναέριες μονομαχίες, ενώ είχε επίσης ένα κλέψιμο και πέντε ανακτήσεις κατοχής.

Όπως αποδείχθηκε και κόντρα στον ΠΑΣ, ο Κριχόβιακ μπορεί να κάνει τη διαφορά με 1-2 ενέργειές του, ακόμα και σε σημεία του αγώνα που το τέμπο είναι χαμηλό. Μία αλλαγή παιχνιδιού, μία κάθετη κίνηση και το σωστό timing μέσα στη μεγάλη περιοχή είναι αρκετά για να προσφέρουν λύσεις και βαθμούς στην ΑΕΚ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ