ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γκάβι - Βινίσιους: Οι μεγάλοι άτυχοι της διακοπής των πρωταθλημάτων και η μάξιμουμ αποζημίωση από τη FIFA

Γκάβι - Βινίσιους: Οι μεγάλοι άτυχοι της διακοπής των πρωταθλημάτων και η μάξιμουμ αποζημίωση από τη FIFA
Ο Γκάβι τη στιγμή του σοβαρού τραυματισμού του στον αγώνα της εθνικής Ισπανίας κόντρα στη Γεωργία @2023 AP IMAGES/MANU FERNANDEZ

Τι γίνεται όταν ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος στερείται έναν βασικό παίκτη λόγω του τραυματισμού του κατά τις υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα; Το έχει προβλέψει FIFA; Ποια είναι τα κενά που αφήνουν στις ομάδες τους και πώς καλύπτεται η αγωνιστική τους προσφορά, βάσει των στατιστικών απόδοσής τους;

Η διακοπή των πρωταθλημάτων για τους αγώνες των εθνικών αποτελεί τη χειρότερη περίοδο για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, καθώς ζουν με την αγωνία ενδεχόμενου τραυματισμού βασικών τους παικτών.

Το SPORT24 εστιάζει στις δύο κυριότερες περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προκριματικού παραθύρου για τις μεγάλες εθνικές διοργανώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Γκάβι: Η έξαλλη Μπαρτσελόνα και η αγωνιστική απώλεια

Η εθνική Ισπανίας υποδέχθηκε τη Γεωργία στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του προκριματικού γύρου, υποτάσσοντας το σύνολο του Κβίτσα Κβαρατσχέλια με 3-1, μια νίκη που, ωστόσο, αποδείχθηκε "πύρρειος", καθώς από τον αγωνιστικό χώρο αποχώρησε στο 23ο λεπτό με ρήξη χιαστών ο Γκάβι.

Με τη Φούρια Ρόχα να έχει ήδη προκριθεί στα γήπεδα της Γερμανίας που θα φιλοξενήσει το Euro 2024 το προσεχές καλοκαίρι, πολλοί πίστευαν ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ντε Λα Φουέντε, θα επεδίωκε να προφυλάσσει βασικούς ποδοσφαιριστές, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει ενδεχόμενο σοβαρό τραυματισμό τους.

Κάτι που, όμως, δεν συνέβη, με συνέπεια ο Γκάβι να υποστεί ρήξη χιαστών και την Μπαρτσελόνα να είναι έξαλλη με την ισπανική ομοσπονδία, βλέποντας ένα πολύτιμο γρανάζι της ομάδας του Τσάβι να τίθεται εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν.

Πλεόν, οι Μπλαουγκράνα καλούνται να κάνουν σχέδια χωρίς τον 19χρονο, ο οποίος αποτελούσε εκ των βασικών ποδοσφαιριστών του αγωνιστού σχεδίου του Τσάβι, έχοντας προλάβει να πραγματοποιήσει 15 συμμετοχές από το ξεκίνημα της σεζόν, με απολογισμό 2 γκολ και 1 ασίστ.

Με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μπαρτσελόνα είναι από δύσκολο έως απίθανο να τον αντικαταστήσει επαρκώς, με συνέπεια ο Τσάβι να ψάχνει λύση εκ των έσω, για έναν παίκτη από τα πόδια του οποίου περνούσε το παιχνίδι της ομάδας, καθώς συμμετείχε τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε 12 ματς στη La Liga είχε 70 επαφές με την μπάλα, δημιουργώντας 1,1 τελικές, την ώρα που σε 50 πάσες ανά 90λεπτο είχε ποσοστό επιτυχίας 91,44%, χωρίς να παραβλέπει τα αμυντικά του καθήκοντα, έχοντας 4,2 ανακτήσεις κατοχής, ενώ συμμετείχε και σε 17 μονομαχίες, 3,7 εναέριες και 13,3 στο έδαφος.

Βινίσιους: Η Ρεάλ Μαδρίτης χάνει τον κύριο επιθετικό της πόλο

Η κατάρα των εθνικών ομάδων έπληξε για ακόμα μια φορά τη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς οι Μερένγκες μετά τον Εντουάρτνο Καμαβινγκά θα κληθούν να παραταχθούν χωρίς τον Βινίσιους Τζούνιορ για τους επόμενους 2,5 μήνες.

Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των υποχρεώσεών του με τη Σελεσάο κόντρα στην Κολομβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, με τις εξετάσεις να δείχνουν σοβαρό πρόβλημα στον δικέφαλο και στον τένοντα του αριστερού ποδιού.

Μετά τη φυγή του Καρίμ Μπενζεμά για την Αλ Ιτιχάντ, ο Βινίσιους έχει πάρει στις πλάτες του το σκοράρισμα στη "Βασίλισσα", συνεπικουρούμενος του Τζουντ Μπέλιγχαμ, με τον 23χρονο εξτρέμ να έχει συμμετοχή σε 10 τέρματα του ισπανικού συλλόγου σε -μόλις- 13 εμφανίσεις.

Η επιθετική του συνεισφορά, όμως, δεν περιορίζεται στις τελικές προσπάθειες της ομάδας του Κάρλο Αντσελότι. Με τις εσωτερικές κινήσεις που κάνει στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων τραβώντας παίκτες και δημιουργώντας κενό χώρο προς εκμετάλλευση για τους συμπαίκτες του και την ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός (4 προσπάθειες ανά ματς με ποσοστό επιτυχίας 44,78 στη La Liga) δημιουργεί ρήγματα στην άμυνα των συλλόγων που αντιμετωπίζει, με συνέπεια η βραχυπρόθεσμή αντικατάστασή του να αποτελεί έναν δύσκολο γρίφο προς επίλυση για τον Ιταλό τεχνικό της Ρεάλ.

Η πρόβλεψη της FIFA για την αποζημίωση

Οι σοβαροί, ωστόσο, τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια των υποχρεώσεών με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους έχουν προβλεφθεί από τη FIFA, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να καλείται να πληρώσει τους συλλόγους που πλήττονται αγωνιστικά από την απώλεια των παικτών τους.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του οργανισμού, η FIFA είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει οικονομικά τις ομάδες, όταν ένας ποδοσφαιριστής τους τραυματίζεται σοβαρά και θα χρειαστεί να μείνει μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους για περισσότερο από 28 μέρες.

Το ποσό που έχει προβλεφθεί και συμφωνηθεί, βασίζεται στον πάγιο μισθό (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών επιβαρύνσεων κοινωνικής ασφάλισης) που καταβάλλει ο σύλλογος απευθείας στον παίκτη, με ανώτατο όριο αποζημίωσης τα 6,866 εκατομμύρια ευρώ.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ