ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιστορική ψηφοφορία για τη Διπλή Ανάπλαση

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιστορική ψηφοφορία για τη Διπλή Ανάπλαση
24MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Ιστορική μέρα για τον Παναθηναϊκό με την ψηφοφορία για τη "Διπλή Ανάπλαση" και το SPORT24 σας παρουσιάζει όλα τα δεδομένα για τη διαδικασία, τις συμβάσεις που καλούνται να ψηφίσουν τα μέλη του Α.Ο. αλλά και ολα τα δεδομένα γύρω από το γήπεδο στο Βοτανικό και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Η πιο μεγάλη και ιστορική ώρα, όσον αφορά το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" που εξαρχής είχε ως αιχμή του δόρατος την κατασκευή νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου για τον Παναθηναϊκό και καινούργιες αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό στον Βοτανικό, έφτασε.

Ακριβώς 495 μέρες μετά την υπογραφή του περίφημου MoU στις 20 Νοεμβρίου 2020 ανάμεσα στην κυβέρνηση, το Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ΑΕΠ Ελαιώνα (τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς), τα μέλη του Α.Ο. με δικαίωμα ψήφου, καλούνται σήμερα (30/3) να ψηφίσουν Υπέρ ή Κατά των τριών συμβάσεων με τις οποίες συνδέεται ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός (με ΠΑΕ, Δήμο Αθηναίων και ΑΕΠ Ελαιώνα) και κατ’ επέκταση Υπέρ ή Κατά του ίδιου του πρότζεκτ, που έχει χαρακτηριστεί ως "η μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στη μεταπολεμική Αθήνα".

Για την 4η σύμβαση, αυτή ανάμεσα σε ΠΑΕ και Δήμο Αθηναίων για τις εμπορικές χρήσεις του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, τα μέλη του Ερασιτέχνη δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουν, καθώς αφορά ξεχωριστό κομμάτι του πρότζεκτ, το οποίο έχει ήδη "κλειδώσει" ανάμεσα στις δύο παραπάνω πλευρές και είναι εν αναμονή υπογραφών, εφόσον εγκριθούν στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Α.Ο. οι άλλες τρεις διμερείς και τριμερείς συμβάσεις.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού και δη τα μέλη του Α.Ο. είχαν πρόσβαση σε όλες τις συμβάσεις οι οποίες αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του Ερασιτέχνη από τις 25 Φεβρουαρίου (μαζί με το παράρτημα Ι, που αναλύει τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Ομίλου στο Βοτανικό) και πλέον, μετά και την προσυνέλευση (διάρκειας 6.5 ωρών!) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/3), άπαντες έχουν εικόνα για το τι περιλαμβάνεται σε αυτές, αλλά και τους όρους, πάνω στους οποίους θα κληθούν να αποφασίσουν το "ναι" ή το "όχι" στη "Διπλή Ανάπλαση".

Το SPORT24 σας παρουσιάζει λίγες ώρες πριν απ’ την έναρξη της τελικής διαδικασίας, ένα πλήρη κι αναλυτικό "χάρτη" πριν την ψηφοφορία για τις συμβάσεις της "Διπλής Ανάπλασης". Από τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν τα μέλη του Ερασιτέχνη, μέχρι τα κύρια μέρη των τριών συμβάσεων. Κι από το τι περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις για τον Α.Ο. μέχρι το πώς αναλύεται η συνολική χρηματοδότηση ύψους 267 εκατ. ευρώ για όλο το πρότζεκτ.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό και το ζητούμενο στο τέλος της αποψινής ιστορικής ημέρας, όταν θα έχει προκύψει πλέον το τελικό αποτέλεσμα, είναι να παραμείνει ο Παναθηναϊκός όσο το δυνατόν πιο ενωμένος γίνεται. Μπροστά σε μία επόμενη μέρα, που είτε βγει "ναι", είτε βγει "όχι" θα είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετική.

Γιατί ψηφίζουν 4.284 μέλη του Ερασιτέχνη;

Η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (28/3) την τελική λίστα με τα μέλη του Αθλητικού Ομίλου που έχουν δικαίωμα για να συμμετάσχουν στην σημερινή (30/3) -ιστορική- μυστική ψηφοφορία για τη "Διπλή Ανάπλαση" σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το τελικό "σώμα" των μελών με δικαίωμα ψήφου έφτασε τα 4.284 μέλη, με τη συγκεκριμένη λίστα να είναι αυξημένη κατά 80 άτομα σε σχέση με την προ ημερών ενημέρωση (4.204), διότι τη Δευτέρα (28/3) πιστοποιήθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες του Α.Ο. η έγκαιρη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων και των τελευταίων μελών που θέλησαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Τι ποσοστό απαιτείται για να περάσει το "ναι" στη "Διπλή Ανάπλαση";

Για να υπερψηφιστούν οι δύο διμερείς συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με Δήμο Αθηναίων και ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η μία τριμερής με Δήμο Αθηναίων κι ΑΕΠ Ελαιώνα, απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων απ’ τα μέλη που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Αν, επί παραδείγματι, ψηφίσουν 4.200 μέλη, για να "περάσουν" οι συμβάσεις, θα πρέπει να υπερψηφιστούν από 2.800 μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει η διαδικασία;

Η σημερινή (επαναληπτική) Γενική Συνέλευση θα αρχίσει στις 11:00 και μία ώρα μετά (12:00), θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί στις 19:00. Ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το βράδυ της Τετάρτης (30/3) όταν και θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι.

Τι ισχύει με την επιστολική ψήφο;

Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου σε θέμα ψηφοφορίας (και δη σε τόσο σημαντικό γεγονός), θα ισχύσει και η επιστολική ψήφος για μέλη του Ερασιτέχνη που βρίσκονται στην περιφέρεια ή εκτός Ελλάδας.

Οι επιστολικές ψήφοι (που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα φτάσουν τις 1.000) βρίσκονται ήδη στα χέρια της εφορευτικής επιτροπής, καθώς έπρεπε να έχουν κατατεθεί έως 48 ώρες πριν την ψηφοφορία.

Τι θα φέρει το "ναι";

Αν η Γενική Συνέλευση του Παναθηναϊκού ψηφίσει υπέρ της "Διπλής Ανάπλασης" όπως καταλαβαίνει κανείς θα γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι όποιες διαδικασίες για να μπουν όλα σε μια σειρά και να τρέξουν τα έργα. Τα χρονοδιαγράμματα υπάρχουν, τα χρήματα υπάρχουν και από τη στιγμή που θα έχει δωθεί και η συγκατάθεση των μελών του Ερασιτέχνη τότε το έργο με πρώτες τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη προχωράει και δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει.

Τι θα φέρει το "όχι";

Ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο ξεκάθαρα όσο το "ναι" και αφορά σενάρια. Αυτό γιατί αν δεν περάσει από τη Γενική Συνέλευση η "Διπλή Ανάπλαση" κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το γήπεδο του Βοτανικού. Αυτό που θέλουν όλα τα μέλη είναι να υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση με το Δήμο, ώστε να απαιτηθούν καλύτεροι όροι στις συμβάσεις, να μπορέσει να εξασφαλίσει περισσότερα δικαιώματα, να μπουν κάποιες ρήτρες και το όλο θέμα να επανέλθει στη Γενική Συνέλευση για ψήφιση. Από πλευράς του Δήμου βέβαια άπαντες ισχυρίζονται πως αυτοί ήταν οι καλύτεροι όροι που μπορεί να πάρει ο Ερασιτέχνης.

Επίσης στην περίπτωση του "όχι" κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης". Όπως όλα δείχνουν θα μπει στα συρτάρια αλλά την ίδια ώρα το Προεδρικό Διάταγμα θα παραμένει ενεργό. Κάτι που από τη μια σημαίνει πως η όποια συζήτηση θα μπορούσε να ανοίξει στο μέλλον αλλά από την άλλη δεν θα αφήνει τον Παναθηναϊκό να χρησιμοποιεί τη Λεωφόρο για κάτι άλλο. Εκτός και αν η διοίκηση του Ερασιτέχνη κάνει προσπάθειες για να απεμπλακεί έχοντας όμως τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης.

Βέβαια όταν μιλάμε για ένα πρότζεκτ το οποίο φτάνει τα 267 εκατ. ευρώ και με τα χρήματα να είναι εξασφαλισμένα όλοι καταλαβαίνουν πως θα μπορούσε και η Κυβέρνηση να μην το αφήσει να πάει στράφι και να επανέλθει.

Οι τρεις συμβάσεις που θα ψηφίσουν τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Από το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου η δημοτική αρχή της Αθήνας, μέσω του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη έδωσε στη δημοσιότητα τις τρεις συμβάσεις επί της "Διπλής Ανάπλασης" με τις οποίες "συνδέεται" ο Δήμος: Με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, με τον Ερασιτέχνη και την ΑΕΠ Ελαιώνα και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Συμβάσεις που εγκρίθηκαν ακολούθως με αυξημένη πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στις 2 Μαρτίου.

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση απ’ την πλευρά του Δήμου του πρώτου "πακέτου" συμβάσεων, ακολούθησε η δημοσίευση κι απ’ την πλευρά του Ερασιτέχνη της διμερούς σύμβασής της με την ΠΑΕ για την παραχώρηση χρήσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Βοτανικό.

Αυτή η σύμβαση, μαζί με τις άλλες δύο με τις οποίες "συνδέεται" ο Α.Ο. στη "Διπλή Ανάπλαση" -δηλαδή την απευθείας με το Δήμο και την τριμερή σύμβαση με το Δήμο και την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις δικές του εγκαταστάσεις του Βοτανικό- θα κληθούν να ψηφίσουν σήμερα (30/3) τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (με δικαίωμα ψήφου) στην ιστορική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό "Παύλος Γιαννακόπουλος" της Λεωφόρου.

Μέσα απ’ τις συνολικά 10.545 λέξεις και τις 34 σελίδες και των τριών συμβάσεων στις οποίες έχει "συμμετοχή" ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός (και βρίσκονται εδώ και περίπου ένα μήνα στην επίσημη ιστοσελίδα) του, το SPORT24 έκανε μία πολύ προσεκτική, αλλά κι αναλυτική σταχυολόγηση των βασικών σημείων καθεμίας εξ αυτών.

Προκειμένου να γνωρίζουν, όσο πιο... απλά γίνεται (μέσα απ’ όλο αυτό το... χαρτομάνι) τα μέλη του Α.Ο., αλλά και τα εκατομμύρια των φίλων του Παναθηναϊκού τα βασικά σημεία, τι περιλαμβάνουν αναλυτικά οι όροι τους. Κάτω από την ανάλυση κάθε σύμβασης, υπάρχει και το σχετικό link που παραπέμπει στο σύνολο της σύμβασης, για όσους θέλουν να δουν μέχρι... κεραίας τι περιλαμβάνεται σε αυτή. Βαθιά ανάσα λοιπόν και ξεκινάμε...

Η σύμβαση του Δήμου με τον Ερασιτέχνη για την παραχώρηση του γηπέδου

Η πρώτη σύμβαση αφορά την παραχώρηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Βοτανικό από το Δήμου Αθηναίων προς τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, μαζί με μεταφορά των "δικαιωμάτων" που είχε ο Α.Ο. στο "Απόστολος Νικολαΐδης".

Η σύμβαση παραχώρησης του Δήμου Αθηναίνων με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
Η σύμβαση παραχώρησης του Δήμου Αθηναίνων με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό EUROKINISSI


Κομμάτι για το οποίο υπάρχουν αρκετές "ενστάσεις" από πολλά μέλη του Ερασιτέχνη και φίλους του Παναθηναϊκού, για το κατά πόσο αποτυπώνονται ακριβώς τα "ίδια δικαιώματα". Σε κάθε περίπτωση, αναλύοντας τα βασικά σημεία της εν λόγω 12σελίδης σύμβασης, το "ζουμί" επικεντρώνεται στα εξής:

  • Ο Δήμος Αθηναίων έχει σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα την γενική ευθύνη και τον συντονισμό του Προγράμματος για την Περιοχή Ανάπλασης Ι (Λ. Αλεξάνδρας) και την Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ (Βοτανικός). Στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου 2020 (κι επικαιροποιήθηκε δύο φορές, στις 29.06.2021 και τις 29.09.2021) μεταξύ: α) του Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Ανάπτυξης, β) του Δήμου, γ) του Π.Α.Ο. δ) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" ε) της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", συμφωνήθηκε στο άρθρο 6 παρ. 5 ότι ο Π.Α.Ο. θα έχει στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις Α.Ο ίδια δικαιώματα με αυτά που έχει σήμερα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιοχής Ανάπλασης Ι, ενώ στην παρ. 7 του ίδιου άρθρου συμφωνήθηκε επίσης ότι στον Π.Α.Ο θα παραχωρηθούν άνευ ανταλλάγματος τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις επί των αθλητικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων του Γηπέδου.

Με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 4809/2021 (Α΄102), όπως ισχύει σήμερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Η δυνατότητα του Δ.Α. να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και λειτουργιών του Γηπέδου για χρονικό διάστημα ενενήντα εννέα (99) ετών με σύμβαση που θα καταρτισθεί μεταξύ τους και όπου θα προβλέπονται οι ειδικότεροι όροι της παραχώρησης.
  • Ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης των αθλητικών λειτουργιών του Γηπέδου, μπορούν να εκχωρηθούν από τον Π.Α.Ο. στην ΠΑΕ ΠΑΟ για την εκτέλεση των καταστατικών σκοπών της και τη χρήση του Γηπέδου ως έδρας της ομάδας της για όλους τους φιλικούς και επίσημους αγώνες της, στο πλαίσιο συμμετοχής της στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.
  • Ότι σε συνδυασμό και με τα άρθρα 67 Ν.2725/99 και 9 Ν.423/1976 ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί των εσόδων από τα εισιτήρια θα καταβάλλεται στον Π.Α.Ο. για σαράντα εννέα (49) έτη και -σε περίπτωση που το ως άνω χρονικό διάστημα δεν παραταθεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον αθλητισμό Υπουργού- εν συνεχεία το ως άνω ποσοστό θα αποδίδεται στον Δ.Α.
  • Ότι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί των εσόδων από την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του Γηπέδου θα καταβάλλεται στο Π.Α.Ο. για σαράντα εννέα (49) έτη και -σε περίπτωση που το ως άνω χρονικό διάστημα δεν παραταθεί µε κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον αθλητισμό Υπουργού- εν συνεχεία το ως άνω ποσοστό θα αποδίδεται στον Δ.Α.
  • Ότι τα παραπάνω ποσοστά επί των εσόδων από εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του Γηπέδου, προορίζονται "για την εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων", για χρονικό διάστημα σαράντα εννέα (49) ετών από την έναρξη της παραχώρησης σε αυτό, λόγω της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων του Π.Α.Ο. από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης και τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου πρασίνου.
  • Η κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου (40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων), εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος 36 μηνών από την κατακύρωση στον ανάδοχο.
  • Η παραχώρηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου απ’ το Δήμο Αθηναίων προς τον Π.Α.Ο. δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου και το δικαίωμα ονοματοδοσίας του. Όλοι οι χώροι εντός του Γηπέδου, που με βάση τη μελέτη και την άδεια οικοδομής του θα κατασκευαστούν για να υποδεχθούν εμπορικές χρήσεις, όπως ενδεικτικά εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και οποιοσδήποτε άλλος χώρος αναψυχής ή διημέρευσης που δεν φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες ή καθίσματα σε κερκίδες για την παρακολούθηση αυτών, παραμένουν στην κατοχή και εκμετάλλευση του Δ.Α. Διευκρινίζεται ότι η διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ. συναυλίες) εντός του Γηπέδου, εξαιρείται της προκείμενης παραχώρησης προς τον Π.Α.Ο.
  • Ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση έναντι του Δ.Α. να μεριμνά για την συντήρηση του Γηπέδου, όπως αυτή θα εξειδικευτεί κατά το χρόνο έναρξης της παραχώρησης. Στην περίπτωση που ο Π.Α.Ο. παραχωρήσει την χρήση του Γηπέδου στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο., η τελευταία θα πρέπει διά της σχετικής μεταξύ Π.Α.Ο. και Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. συμφωνίας να αναλάβει την υποχρέωση για συντήρηση του Γηπέδου.
  • Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον Π.Α.Ο. την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων 7.500 τ.μ. που θα ανεγερθούν στην περιοχή του Βοτανικού με επιμέλεια και δαπάνες της ΑΕΠ Ελαιώνα, για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους καθώς και το δικαίωμα ονοματοδοσίας αυτών. Η ονοματοδοσία των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει να είναι μη ανταγωνιστική από εμπορικής απόψεως με την ονοματοδοσία του Γηπέδου.
  • Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Γηπέδου και των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να παραδώσει την κατοχή αυτών στον Δήμο Αθηναίων Ο Π.Α.Ο. θα παραιτηθεί από το δικαίωμα επί του γηπέδου του Παναθηναϊκού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την παράδοση του Γηπέδου και την παράδοση σε αυτόν των απαιτούμενων χώρων για την εγκατάσταση των τμημάτων του στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις Π.Α.Ο.
  • Ο Δ.Α. είναι υπεύθυνος για την έκδοση των αδειών για τις μελέτες και για τις δαπάνες προκειμένου να προβεί στην κατεδάφιση των ανωτέρω. Όπως ρητά προβλέπεται στο Π.Δ. Διπλής Ανάπλασης (Άρθρο 7 παράγραφος στ.), η υπό 3.1. κατεδάφιση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Α.Ο. και του Γηπέδου.
  • Μετά την αποπεράτωση του έργου ανάπλασης του χώρου του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και πολιτιστικών δράσεων, θα παραχωρηθεί κατά χρήση και εκμετάλλευση στον Π.Α.Ο. από τον Δ.Α. χώρος ο οποίος θα λειτουργεί ως μουσείο με εκθέματα σχετικά με την ιστορία του Παναθηναϊκού και ως εντευκτήριο του Ομίλου, με ευθύνη και δαπάνες του Π.Α.Ο.
  • Ο Π.Α.Ο. δεν έχει δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης της χρήσης του μουσειακού χώρου και εντευκτηρίου σε τρίτα πρόσωπα, παρά μόνο της εκμετάλλευσης των επιμέρους λειτουργιών αυτών (π.χ. καντίνα, εστιατόριο). Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δ.Α. θα υποχρεούται να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος το δικαίωμα χρήσης δεκαπέντε (15) υπόγειων θέσεων στάθμευσης, προκειμένου ο Π.Α.Ο. να τις χρησιμοποιεί είτε για την κάλυψη των αναγκών της διοίκησης και των υπαλλήλων του είτε να τις παραχωρεί περαιτέρω κατά την απόλυτη επιλογή του είτε να τις εκμισθώνει σε τρίτους για να καλύπτει από τα έσοδα λειτουργικές του ανάγκες.
  • Με το συμφωνητικό εκμίσθωσης ή υποπαραχώρησης από τον Π.Α.Ο. προς την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. ή και οποιονδήποτε τρίτο, θα συμφωνείται η δυνατότητα χρήσης του Γηπέδου για τους σκοπούς των ερασιτεχνικών τμημάτων και ακαδημιών του Π.Α.Ο. κατά τις ημέρες που δεν διεξάγονται αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
    Επίσης θα προβλέπεται και η δυνατότητα χρήσης του Γηπέδου από άλλα ερασιτεχνικά σωματεία της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις απαιτείται προηγούμενη έγκαιρη ενημέρωση της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο., προκειμένου να χορηγήσει την συγκατάθεση της, την οποία δύναται να αρνηθεί αιτιολογημένα. Τέλος, συμφωνείται ότι το Γήπεδο μπορεί να χρησιμοποιείται για τους φιλικούς και επίσημους αγώνες των Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου Ανδρών και Γυναικών.
  • Μοναδικός λόγος πρόωρης λήξης της παραχώρησης των παραχωρούμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Βοτανικό και του μουσειακού χώρου και εντευκτηρίου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας πριν από την πάροδο του συμφωνηθέντος χρόνου παραχώρησης, είναι εάν ο Π.Α.Ο. διαλυθεί, τεθεί σε εκκαθάριση ή παύσει για οποιονδήποτε λόγο να ασκεί τον καταστατικό του σκοπό. Σε περίπτωση που ο Π.Α.Ο. δεν συμμορφώνεται παραβιάζοντας συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση τους όρους του παρόντος, ο Δ.Α. υποχρεούται να απευθύνει στον Π.Α.Ο. δύο έγγραφες προειδοποιήσεις που θα δίνουν έκαστη χρόνο συμμόρφωσης ενός έτους. Εφόσον ο Π.Α.Ο. συνεχίζει και μετά την πάροδο των δύο ετών να μην συμμορφώνεται, ο Δ.Α. δικαιούται να καταγγείλει την παρούσα, τα δε αποτελέσματα της καταγγελίας δεν θα επέρχονται παρά μόνο εφόσον εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση που θα αναγνωρίζει το βάσιμο της καταγγελίας.
  • Ο χρόνος παραχώρησης του υπό 2.1. Γηπέδου, των (υπό 2.2.) Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Α.Ο. καθώς και των υπό 3.2. εγκαταστάσεων για 99 έτη, εκκινεί κατά περίπτωση από την αντίστοιχη παράδοσή εκάστου εξ’ αυτού στον Π.Α.Ο. έτοιμου προς χρήση και την υπογραφή του αντίστοιχου πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής.
  • Oι συμβαλλόμενοι συμφωνούν και αποδέχονται ως καθοριστικά, τα ακόλουθα χρονικά ορόσημα. Η παρέλευση δε ως απράκτου οποιουδήποτε εξ’ αυτών γεννά δικαίωμα καταγγελίας, το οποίο δύναται να ασκηθεί από οποιοδήποτε μέρος έναντι του αντισυμβαλλόμενου του, με την επίδοση έγγραφης γνωστοποίησης του εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την παρέλευση της κατά περίπτωση ημερομηνίας. Τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα είναι τα εξής:

-Εγκατάσταση αναδόχου στο έργο του Γηπέδου και έναρξη εργασιών εκ μέρους του: 31.12.2023

-Παράδοση του Γηπέδου από τον Δ.Α. στο Π.Α.Ο: 31.12.2026.

-Παράδοση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Α.Ο στον Π.Α.Ο: 31.12.2024.

-Ολοκλήρωση όλων των Έργων Υποδομών της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ Α’: 31.12.2026.

Διαβάστε εδώ όλη τη σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για την παραχώρηση του γηπέδου:

Η σύμβαση του Ερασιτέχνη με την ΠΑΕ για την εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του γηπέδου

Στη σύμβαση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αφού επαναλαμβάνονται στο ξεκίνημά της όλα όσα αναγράφονται και περιγράφονται και στη διμερή σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και τον Α.Ο. για την παραχώρηση του γηπέδου και το δικαίωμα του Ερασιτέχνη ακολούθως για εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του γηπέδου στην ΠΑΕ, ακολουθεί η περιγραφή της "σχέσης" ανάμεσα σε Αθλητικό Όμιλο και ΠΑΕ για την ποδοσφαιρική αρένα.

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό EUROKINISSI


Σταχυολογημένα, ως προς τη συνεργασία και το οικονομικό σκέλος, τα βασικά σημεία της σύμβασης αναφέρουν:

  • Ο Π.Α.Ο. δια της παρούσης εκχωρεί το σύνολο των ανωτέρω δικαιωμάτων χρήσης επί των αθλητικών εγκαταστάσεων του Γηπέδου στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. για όσο χρόνο θα διαρκεί η παραχώρηση σε αυτόν της χρήσης των ανωτέρω χώρων από τον Δ.Α.
  • Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. αναλαμβάνει με το παρόν την υποχρέωση έναντι του Π.Α.Ο. να μεριμνά για τη συντήρηση του Γηπέδου, όπως αυτή θα εξειδικευτεί κατά το χρόνο έναρξης της εκχώρησης.
  • Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι προϋπόθεση για τη λειτουργία του παρόντος και κατ’ επέκταση της καταβολής του κατωτέρου αναφερόμενου ανταλλάγματος αποτελεί η απόκτηση και διατήρηση σε ισχύ, καθ' όλη την ανωτέρω συμφωνηθείσα διάρκεια, όλων των απαραίτητων διοικητικών αδειών και εγκρίσεων από κρατικές αρχές ή ποδοσφαιρικές αρχές σχετικά με την καταλληλότητα και τη νομιμότητα λειτουργίας του Γηπέδου με προσέλευση θεατών και ειδικά για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Κατηγορίας (Πρωτάθλημα SUPERLEAGUE). Την ευθύνη για την απόκτηση των παραπάνω αδειών αναλαμβάνει με αποκλειστικές της δαπάνες και επιμέλεια η Π.Α.Ο. Π.Α.Ε.
  • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Γηπέδου θα χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή πάσης φύσεως αγώνων ποδοσφαίρου (ενδεικτικά φιλικούς, πρωταθλήματος, κυπέλου, ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, κλπ), όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. για την κάλυψη των αγωνιστικών, αθλητικών και λοιπών αναγκών, καθώς και των αναγκών εκγύμνασης των ομάδων ποδοσφαίρου αυτής. Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. θα χρησιμοποιεί το Γήπεδο ως έδρα της, αλλά δύναται να διεξάγει ποδοσφαιρικούς αγώνες κάνοντας χρήση άλλου γηπέδου για συγκεκριμένες αγωνιστικές υποχρεώσεις κατά τη διακριτική της ευχέρεια. Η χρήση του γηπέδου ως έδρας οιασδήποτε εκ των ποδοσφαιρικών ομάδων της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. θα γίνεται κατά τη διακριτική της ευχέρεια και δεν της δημιουργεί καμία υποχρέωση προς τούτο.
  • Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. για την εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης επί των αθλητικών εγκαταστάσεων και λειτουργιών του Γηπέδου, σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1.6.3 και 1.6.4, θα καταβάλλει στον Π.Α.Ο. το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000,00 ευρώ) ετησίως. Το ποσό αυτό συμφωνείται σταθερό για τα πρώτα πέντε (5) έτη από την παραλαβή από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τις αθλητικές λειτουργίες του Γηπέδου. Ανά πέντε (5) έτη το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζεται με αύξηση κατά ποσοστό 5%.

Στο ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

α) To ποσό που προκύπτει βάσει του άρθρου 56 παρ. 2 του ν. 2725/99, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 45 παρ.7 του ν. 4809/22

β) Το ποσό που προκύπτει βάσει του άρθρου 56 παρ.3 του ν. 2725/99, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 45 παρ.7 του ν. 4809/22

  • Στο ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό δεν περιλαμβάνεται το από το νόμο προβλεπόμενο ποσοστό επί των εισπράξεων λόγω χρήσεως του σήματος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, όπως αυτό καθορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και όπως μέχρι σήμερα καταβάλλεται
  • Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. αναλαμβάνει επιπλέον να καλύπτει για λογαριασμό του Π.Α.Ο. το σύνολο των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Γηπέδου.
  • Η καταβολή του ως άνω ποσού θα γίνεται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης την 1η Ιουλίου κάθε αγωνιστικού έτους, μέχρι και την 30η Ιουνίου του ίδιου αγωνιστικού έτους.
  • Σε περίπτωση που κατά τη λήξη εκάστης αγωνιστικής περιόδου τα δικαιώματα του Π.Α.Ο. επί των εισπράξεων σύμφωνα με τα υπό 1.6.3 και 1.6.4 προβλεπόμενα, όπως δεόντως οφείλουν επιμέρους να τιμολογούνται ανά αγώνα, συμψηφιζόμενα με το ανωτέρω ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό πλέον των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Γηπέδου, υπερβαίνουν το συμφωνηθέν ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό πλέον των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Γηπέδου, τα μέρη συμφωνούν ότι επί της διαφοράς, ήτοι επί του υπερβάλλοντος ποσού η Π.Α.Ο. Π.Α.Ε. θα παρέχει ίσης αξίας προωθητικές υπηρεσίες, με σκοπό η διαφορά να καλύπτεται πάντοτε συμψηφιστικά χωρίς την εκταμίευση επιπλέον χρηματικού ποσού από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.
  • Σε περίπτωση πρόκρισης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. σε Ομίλους ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (ενδεικτικά Champions League, Europa League, Conference League), κατά την περίοδο χρήσης του Γηπέδου ως έδρα της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο., τα δύο μέρη συμφωνούν επιπλέον να υπάρχει και σχετικό πριμ που θα καταβληθεί στον Π.Α.Ο. Το ύψος του σχετικού πριμ θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
  • Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. θα συνεχίσει να ακολουθεί και στο Γήπεδο την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική για την αγορά εισιτηρίων διαρκείας και την αγορά απλού εισιτηρίου (κάρτα μέλους, κάρτα φίλου).
  • Ο Π.Α.Ο. δηλώνει ότι πέραν του ανωτέρω συμφωνουμένου ετησίου καταβαλλόμενου ποσού και των λοιπών όρων του άρθρου 5 ουδεμία άλλη απαίτηση διατηρεί έναντι της Π.Α.Ο. Π.Α.Ε. από την με κάθε άλλο τρόπο και μέσο χρήση ή/και εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Γηπέδου καθ' όλη τη διάρκεια του παρόντος.
  • Μοναδικός λόγος πρόωρης λήξης της παραχώρησης των παραχωρούμενων αθλητικών εγκαταστάσεων του Γηπέδου πριν από την πάροδο του συμφωνηθέντος χρόνου παραχώρησης, είναι εάν ο Π.Α.Ο. διαλυθεί, τεθεί σε εκκαθάριση ή παύσει για οποιονδήποτε λόγο να ασκεί τον καταστατικό του σκοπό.
  • Σε περίπτωση που η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. δεν συμμορφώνεται παραβιάζοντας συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση τους όρους του παρόντος, ο Π.Α.Ο. υποχρεούται να απευθύνει στον Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. δύο έγγραφες προειδοποιήσεις που θα δίνουν εκάστη χρόνο συμμόρφωσης ενός έτους. Εφόσον η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. συνεχίζει και μετά την πάροδο των δύο ετών να μην συμμορφώνεται, ο Π.Α.Ο. δικαιούται να καταγγείλει την παρούσα, τα δε αποτελέσματα της καταγγελίας δεν θα επέρχονται παρά μόνο εφόσον εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση που θα αναγνωρίζει το βάσιμο της καταγγελίας.
  • Oι συμβαλλόμενοι συμφωνούν και αποδέχονται ως καθοριστικά, τα ακόλουθα χρονικά ορόσημα η παρέλευση δε ως απράκτου οποιουδήποτε εξ’ αυτών γεννά δικαίωμα καταγγελίας, το οποίο δύναται να ασκηθεί από οποιοδήποτε μέρος έναντι του αντισυμβαλλόμενου του με την επίδοση έγγραφης γνωστοποίησης του εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την παρέλευση της κατά περίπτωση ημερομηνίας. Τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα είναι τα εξής:

- Εγκατάσταση αναδόχου στο έργο του Γηπέδου και έναρξη εργασιών εκ μέρους του: 31.12.2023

-Παράδοση του Γηπέδου από τον Δ.Α. στον Π.Α.Ο: 31.12.2026

-Παράδοση του Γηπέδου από τον Π.Α.Ο. στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.: 15.01.2027

-Ολοκλήρωση όλων των Έργων Υποδομών της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ Α’: 31.12.2026.

Διαβάστε εδώ όλη τη σύμβαση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με την ΠΑΕ για την παραχώρηση του γηπέδου:

Η σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη

Η τριμερής σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο Αθηναίων, Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και ΑΕΠ Ελαιώνα (τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς) περιγράφει τον τρόπο ανέγερσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στην περιοχή του Βοτανικού και τη σχέση των τριών πλευρών, πάνω στο πρότζεκτ. Αναλυτικά:

  • Αντικείμενο του παρόντος είναι η σύμφωνη με τις προβλέψεις του από 14.5.2013 Π.Δ. ανέγερση και χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο, μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης 7.500 μ2, σε οικόπεδο εμβαδού 8.140 μ2, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ (Βοτανικός).
  • Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει έναντι του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Π.Α.Ο. τις εξής δεσμεύσεις:
Η τριμερής σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίνων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα
Η τριμερής σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίνων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα EUROKINISSI

-Να μεριμνήσει και επισπεύσει τις διαδικασίες έκδοσης των οικοδομικών αδειών που είναι απαραίτητες για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο., στις οποίες διαδικασίες περιλαμβάνεται και η ανάθεση και εκπόνηση της σχετικής προμελέτης, της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής των αθλητικών εγκαταστάσεων Π.Α.Ο.

-Να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο.

-Να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. στις οποίες δαπάνες, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες των σχετικών μελετών.

-Να καταβάλει τις δαπάνες (ύψους 12 εκατ. ευρώ), προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο.

_Να παραδώσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις αμέσως μετά την αποπεράτωση των εργασιών, με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής και πλήρη τεχνική τεκμηρίωση στον Δήμο Αθηναίων ως κύριο του ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθούν, ο οποίος οφείλει να τις παραλάβει, κατόπιν σχετικής σύμφωνης γνώμης του Σωματείου ΠΑΟ ως προς τη συμβατότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων με το συνομολογηθέν αναλυτικό κτηριολογικό πρόγραμμα και τις συνομολογηθείσες στο άρθρο 6 και στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι του παρόντος προδιαγραφές.

  • Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει έναντι της ΑΕΠ Ελαιώνα και του Σωματείου Π.Α.Ο. τις εξής δεσμεύσεις:

-Δηλώνει ότι έχει την πλήρη κυριότητα επί της απαραίτητης επιφάνειας του ακινήτου που προορίζεται για την χωροθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο., με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 2013.

-Να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής και των εν γένει διαμορφώσεων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

-Να εκπονήσει τις μελέτες εξειδίκευσης της διαμόρφωσης των ελεύθερων χώρων και των χώρων κοινοχρήστου πρασίνου, σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στην οικεία νομοθεσία.

-Να διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους πρασίνου, με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνες του

-Να εκτελέσει με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του, τα έργα διαμόρφωσης των χώρων και των αναγκαίων δικτύων υποδομής (οδοποιίας, αποχέτευσης, ομβρίων υδάτων) και να μεριμνήσει για την υλοποίηση των δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και φυσικού αερίου εντός της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ και μέχρι του ορίου των εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο..

-Να παρέχει στην ΑΕΠ Ελαιώνα άνευ καθυστερήσεων όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και μελέτες που έχει στη διάθεση του και να συνεργάζεται για την επίλυση οποιουδήποτε θέματος τυχόν προκύψει στη διάρκεια της μελέτης και υλοποίησης του έργου.

-Να προωθεί άνευ καθυστερήσεων κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.

-Να παραλάβει από την ΑΕΠ Ελαιώνα, ως κύριος του ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθούν, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ, μόλις λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου Π.Α.Ο..

  • Σε περίπτωση παράβασης από τους συμβαλλόμενους οποιουδήποτε από τους όρους του παρόντος, που θεωρούνται όλοι ουσιώδεις, ο ανυπαίτιος συμβαλλόμενος τάσσει εύλογη προθεσμία τριάντα (30) ημερών προς τον άλλο, για συμμόρφωση του προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Με την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, ο ανυπαίτιος συμβαλλόμενος δικαιούται να καταγγείλει το παρόν και να αξιώσει αποζημίωση για κάθε ζημία την οποία υπέστη από την αιτία αυτή.
    Ρητά συμφωνείται ότι τυχόν παράβαση από τον Δήμο Αθηναίων της προβλεπόμενης στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του παρόντος υποχρέωσής του ή/και τυχόν αδυναμία εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του γηπέδου ποδοσφαίρου του Π.Α.Ο. έως την ημερομηνία έκδοσης των οικοδομικών αδειών που αφορούν τις εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. ή/και η μη οφειλόμενη σε υπαιτιότητα της ΑΕΠ ή σε λόγους ανωτέρας βίας μη έκδοση οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την παρέλευση της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία απώτατης προθεσμίας έκδοσης, θα απαλλάσσουν άμεσα και άνευ ετέρου την ΑΕΠ Ελαιώνα από τις εκ του παρόντος υποχρεώσεις της και θα επιφέρουν την άμεση και αυτοδίκαιη λύση του παρόντος συμφωνητικού και την επέλευση των συνεπειών της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου υπέρ της ΑΕΠ Ελαιώνα.
  • Σε περίπτωση που κατά την υλοποίηση της μελέτης ή/και της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων προκύψει εμπλοκή ή καθυστέρηση που οφείλεται σε ανωτέρα βία κι εμποδίζει την υλοποίηση τους, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τη λύση της συνεργασίας αζημίως.
  • Ρητά συμφωνείται ότι σε περίπτωση λύσης ή λήξης της παρούσας σύμβασης, για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα ή σε παράβαση των εκ της παρούσας υποχρεώσεων της ΑΕΠ Ελαιώνα, προ της ολοκλήρωσης της μελέτης και κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο., η ΑΕΠ Ελαιώνα θα αποδεσμεύεται πλήρως από το παρόν, ουδεμία περαιτέρω υποχρέωση θα έχει έναντι του Σωματείου Π.Α.Ο., του Δήμου Αθηναίων ή οποιοδήποτε άλλου φορέα υλοποίησης της Διπλής Ανάπλασης σχετικά με την χρηματοδότηση της μελέτης και κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο. και θα ελευθερώνεται από οιαδήποτε σχετική περί τούτου δέσμευση ή υποχρέωση.
  • Η σύμβαση ισχύει από την υπογραφή του έως και την ολοκλήρωση του συμβατικού αντικειμένου των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο. και την παράδοσή τους στο Δήμο Αθηναίων από την ΑΕΠ Ελαιώνα. Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει την υποχρέωση να:

Α) Να εκπονήσει όλες τις αναγκαίες μελέτες των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για το Σωματείο Π.Α.Ο. εντός τεσσάρων (4) μηνών από την κοινοποίηση πρόσκλησης υπογεγραμμένης από κοινού από το Σωματείο Π.Α.Ο. και τον Δήμο Αθηναίων, με την οποία θα καλείται η ΑΕΠ Ελαιώνα να εκπονήσει τις ως άνω μελέτες.

Β) Να υποβάλει φάκελο σύμφωνα με το νόμο για την έκδοση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός τεσσάρων (4) μηνών από την κοινοποίηση πρόσκλησης υπογεγραμμένης από κοινού από το Σωματείο Π.Α.Ο. και τον Δήμο Αθηναίων.

Γ) Να μεριμνήσει ώστε να έχει ξεκινήσει η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση όλων των απαραίτητων οικοδομικών αδειών, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Διαβάστε εδώ την τριμερής σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα.

Τι περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στο Βοτανικό;

Ας δούμε τώρα τι περιλαμβάνουν αναλυτικά οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όπως παρουσιάζει για πρώτη φορά με κάθε λεπτομέρεια το SPORT24, βάσει του Παραρτήματος Ι της σύμβασης ανάμεσα σε Δήμο Αθηναίων-Ερασιτέχνη-ΑΕΠ Ελαιώνα.

Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στο Βοτανικό
Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στο Βοτανικό EUROKINISSI


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Α.Ο.

  • 1. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

-Είσοδος-Πληροφορίες-Έλεγχος, Γραμματεία Προπονήσεων - Αγώνων 30τ.μ.

- Αγωνιστικός χώρος (ικανός και για χειροσφαίριση) 1.451.τμ.

- Κερκίδες: Με καθίσματα 0,52: 3.100 θεατές, με καθίσματα 0,50:3.224 θεατές

  • 2. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

-Κύρια Αίθουσα, Γραφείο υποστήριξης 132τ.μ.

  • 3. ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ (200 θεατών) 846 τ.μ.

-Βοηθητικοί χώροι - αποδυτήρια - διάδρομοι κ.λ.π. 162 τ.μ.

  • 4. ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ - ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ

-Αίθουσα Άρσης Βαρών 140 τ.μ.

-Αίθουσα Πάλης 230 τ.μ.

-Αίθουσα Πυγμαχίας 215 τ.μ.

-Αίθουσα Ξιφασκίας 164 τ.μ.

-Αίθουσα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης 230 τ.μ.

-Αίθουσα Τοξοβολίας 264 τ.μ.

-Αίθουσα Σκοποβολής 132 τ.μ.

-Αίθουσα Προπονητών ΑΜΕΑ 102 τ.μ.

-Γυμναστήρια (τμήμα του ενός λειτουργεί και ως Αίθουσα Ενδυνάμωσης) 214 τ.μ.

-Βοηθητικοί χώροι - αποδυτήρια - διάδρομοι κλπ. 273 τ.μ.

  • 5. ΧΩΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ - ΑΓΩΝΩΝ 391 τ.μ. (σύνολο)

-Αποδυτήρια Προπονητών (+WC/DC)

- Αποδυτήρια Διαιτητών (+WC/DC)

-Γραφείο Διαιτητών

-Αποδυτήρια Αθλητών (ανδρών) (+WC/DC)

-Αποδυτήρια Αθλητών (γυναικών) (+WC/DC)

-Αποδυτήρια ΑΜΕΑ (+WC/DC)

-Αποδυτήρια Προσωπικού (ανδρ+γυν) (+WC/DC)

-Ιατρείο - Πρώτες Βοήθειες (+WC)

  • 6. ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΛΟΙΠΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ

-Γραφεία Διοίκησης 400 τ.μ.

-Αμφιθέατρο - Διαλέξεις -

-Κυλικεία - F&B -

- Μπουτίκ ΠΑΟ ΑΟ 170 τ.μ.

-Χώροι Κυκλοφορίας 23 τ.μ.

  • 7. ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

-WC Θεατών και κυλικεία 440 τ.μ.

-Αποθήκες Οργάνων 43 τ.μ.

-Η/Μ Εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων Εγκαταστάσεων Κολυμβητικού Κέντρου) 593 τ.μ.

-Γενικές Αποθήκες 30 τ.μ.

  • 8. ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

-Ανοικτό Κολυμβητήριο (50,5 Χ 25) 500 θεατών με στέγαστρο 1.262 τ.μ.

-Κλειστό Κολυμβητήριο

-Είσοδος - Πληροφορίες-Έλεγχος -FoH-Μικτή Ζώνη 90 τ.μ.

-Είσοδος - Πληροφορίες - Έλεγχος - BoH/Αθλητές, Αξιωματούχοι Αγώνων-Προπονήσεων

  • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ 390 τ.μ. (σύνολο)

-Αίθουσα Συγκέντρωσης Αθλητών

-Γραφείο Υποστήριξης Αίθουσας (ανωτέρω)

-Αποδυτήρια Αθλητών (ανδρών) (+WC/DC)

-Αποδυτήρια Αθλητών (γυν) (+WC/DC)

-Αποδυτήρια Αθλητών ΑΜΕΑ (+WC/DC)

-Αποδυτήρια Προπονητών (+WC/DC)

-Αποδυτήρια Διαιτητών (+WC/DC)

-Γραφείο Διαιτητών

-Αποδυτήρια Προσωπικού (ανδρ.+γυν) (+WC/DC)

-Ιατρείο - Πρώτες Βοήθειες (+WC)

  • ΧΩΡΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 53 τ.μ.

-Στάθμευση (125 θέσεις) 2.290 τ.μ.

-Γενικό Σύνολο Οικοδόμησιμης Επιφάνειας 11.028 τ.μ.

-Συνολική Επιφάνεια Δόμησης 6.883 τ.μ.

Πως αναλύονται τα 267 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης του πρότζεκτ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 24 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, πέραν της παρουσίασης των διμερών και πολυμερών συμβάσεων των πλευρών που εμπλέκονται με το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης", δημοσιοποίησε πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία, αναφορικά με τη χρηματοδότηση όλου του έργου, αλλά και το απ’ το που θα αντληθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν εφόσον προχωρήσει προς την τελική ευθεία το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" στις περιοχές του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας φτάνει τα 267 εκατ. ευρώ! Εξ αυτών, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., έχουν ήδη εγκριθεί 140 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν τα έργα υποδομής στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές.

Η κατανομή των πόρων της χρηματοδότησης της Διπλής Ανάπλασης
Η κατανομή των πόρων της χρηματοδότησης της Διπλής Ανάπλασης IN TIME SPORTS


Από εκεί και πέρα, το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην περιοχή του Βοτανικού θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ο σχετικός φάκελος έχει ήδη προεγκριθεί απ’ τα αρμόδια υπουργεία κι έχει "μπει" στον επόμενο, κρατικό προϋπολογισμό), ενώ οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα κατασκευαστούν με έξοδα της ΑΕΠ Ελαιώνα (τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς).

Επίσης, η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή (δημιουργία κτιρίου γραφείων, εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου Softex, δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πρώην εργοστασίου Λιβάνη, εγκαταστάσεις κτιρίου ΑΕΠ Ελαιώνα, μετεγκατάσταση σταθμού ΚΤΕΛ, εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου Soulis) θα φτάσει σε μία δεκαετία μετά τη αποπεράτωση του πρότζεκτ το ποσό των 470 εκατ. ευρώ.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά πώς "μοιράζονται" αυτά τα 267 εκατ. ευρώ του πρότζεκτ:

Κατανομή πόρων έργων "Διπλής Ανάπλασης"

  1. Από ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF):140.000.000 ευρώ
  2. Έργα πρασίνου: 55.909.048 ευρώ
  3. Υποδομές-Δίκτυα: 40.840.495 ευρώ
  4. Κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών/Ανέγερση Γεωπονικού Πανεπιστημίου: 43.000.000 ευρώ

Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων

  1. Ποδοσφαιρικό γήπεδο: 115.000.000 ευρώ.

ΑΕΠ Ελαιώνα

  1. Ανέγερση εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού: 12.000.000 ευρώ.
TAGS ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ