ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιατρός Αιγύπτου για Χασάν στο SPORT24: "Δόξα τω Θεώ γύρισε"

Γιατρός Αιγύπτου για Χασάν στο SPORT24: "Δόξα τω Θεώ γύρισε"
Ο Χασάν μετά το εκτός έδρας γκολ στο ΟΦΗ - Ολυμπιακός EUROKINISSI

Ο γιατρός της εθνικής Αιγύπτου μίλησε στο SPORT24 για όσα πέρασε με τον κορονοϊό ο Αχμέντ Χασάν. Το χρονικό της "περιπέτειας" του 27χρονου φορ και τα επόμενα βήματα του παίκτη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο Αχμέντ Χασάν πέρασε μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή του. Μετά από ένα μήνα επιπλοκών στην υγεία του λόγω κορονοϊού, επέστρεψε στο γήπεδο. Το SPORT24 καταγράφει όλο το χρονικό της "περιπέτειας" του 27χρονου φορ και μιλά με τον γιατρό της εθνικής Αιγύπτου, Άμπο Ελέλα, που όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τον Ολυμπιακό.

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγων των αγώνων των εθνικών ομάδων, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αχμέντ Χασάν ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να ενσωματωθεί στις υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Οι "φαραώ" θα αντιμετώπιζαν σε δύο παιχνίδια το Τόγκο, στο πλαίσιο των προκριματικών του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ο στράικερ του Ολυμπιακού αγωνίστηκε στο ένα από τα δύο παιχνίδια, στις 17 Νοεμβρίου, και την επομένη η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της πατρίδας του ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Επί ένα δεκαήμερο ο 27χρονος σέντερ φορ τέθηκε σε καραντίνα στο Κάιρο, κάνοντας τεστ covid ανά δύο μέρες. Στις 28 Νοεμβρίου του επετράπη να ταξιδέψει στη χώρα μας, αλλά την επομένη δεν μπήκε στην αποστολή που θα ταξίδευε για τη Μασσαλία και τον αγώνα με τη Μαρσέιγ.

ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ COVID-19

Στις 4 Δεκεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες μετά την επιστροφή του υψηλόσωμου φορ στην Ελλάδα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ενημέρωση σύμφωνα με την οποία ο Αιγύπτιος, αλλά και ο Μπρούνο, "απουσιάζουν από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και τις προπονήσεις της ομάδας μας, επειδή παρουσίασαν κάποιες επιπλοκές λόγω της πρόσφατης λοίμωξης από covid-19. Η παρούσα κατάστασή τους είναι πολύ καλή. Για προληπτικούς, κυρίως, λόγους παρακολουθούνται από το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού και υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις. Η επιστροφή τους σε πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα αναμένεται στις αρχές του έτους".

ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Από εκείνη την ημέρα και μετά ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα για τον 27χρονο σέντερ φορ. Ευοίωνες, αλλά και δυσοίωνες προβλέψεις. Το απόγευμα της Τρίτης (29/12), ύστερα από περίπου ένα μήνα αποχής, ο Χασάν αποκάλυψε με συγκινητικό μήνυμα στο instagram ότι επέστρεψε στις προπονήσεις. "Δυστυχώς ο κορονοϊός προκάλεσε μερικές επιπλοκές και δεν μπορούσα να προπονηθώ ή να γυμναστώ όλο αυτό το διάστημα. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή μου, που δεν μπορούσα να κάνω ό,τι αγαπώ περισσότερο, αλλά πάντα πιστεύω πως όταν αντιμετωπίζεις εμπόδια δεν έρχονται για να σε καταστρέψουν. Έρχονται για να σου δώσουν ώθηση, να σε βελτιώσουν και να σε κάνουν πιο δυνατό. Κάθε φορά βάζω πρόκληση στον εαυτό μου να επιστρέφω πιο δυνατός. Σας γράφω αυτά τα λόγια με δάκρυα στα μάτια και είμαι ευγνώμων που επέστρεψα. Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα συμπαράστασης" ανέφερε.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ

Την Τρίτη (29/12) λοιπόν ο διεθνής στράικερ επέστρεψε στου Ρέντη και προπονήθηκε. Όχι με την υπόλοιπη ομάδα. Πώς άλλωστε θα ήταν σε θέση να κάνει κανονικό πρόγραμμα μετά από τόσο καιρό αποχής; Αυτό που θα κάνει τώρα είναι να ανακτήσει το επιθυμητό στάδιο φυσικής κατάστασης και ακολούθως να ενσωματωθεί σε φουλ ρυθμούς. Το βέβαιο είναι πως ο Ολυμπιακός δεν σκοπεύει να βιαστεί για να τον ρίξει στη μάχη. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα το ιατρικό τιμ χειρίστηκε με μεγάλη προσοχή το θέμα του Χασάν.

Όπως είχε αναφέρει σε match programme του Ολυμπιακού ο γιατρός της ΠΑΕ Χρήστος Θέος: "Το πιο σημαντικό που πρέπει να τονιστεί είναι η ασφαλής επάνοδος του εκάστοτε παίκτη σε αθλητική δραστηριότητα. Δεν στηριζόμαστε μόνο στο πρωτόκολλο. Γίνεται αιματολογικός έλεγχος που αφορά κυρίως τον προσδιορισμό αν υπάρχουν προβλήματα καρδιολογικά ενδεχομένως. Άρα το πρωτόκολλο που ακολουθούμε εμείς για την ασφαλή επάνοδο πέρα από το αρνητικό τεστ ή το προβλεπόμενο δεκαήμερο του ασυμπτωματικού, είναι να του κάνουμε μια σειρά αιματολογικές, βιοχημικές εξετάσεις. Αυτό που κοιτάμε κυρίως είναι η καρδιακή λειτουργία, με καρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς και ελέγχουμε την αναπνευστική λειτουργία με σπιρομέτρηση.

Συνήθως οι περισσότεροι ποδοσφιριστές περνούν ασυμπτωματικά την κατάσταση του covid. Ένα θετικό τεστ μπορεί να μη δώσει ιδιαίτερα συμπτώμτα ή μίνιμαλ συμπτώματα όπως μια δυσοσμία ή ανοσμία ή ίσως μια ελάχιστη καταβολή ή ρινική καταρροή. Στη διεθνή βιβλιογραφία πάντως και ίσως εκεί είναι το καινούριο πλάνο και η κατεύθυνση που όλοι οι επιστήμονες προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή όσον αφορά τους νέους ανθρώπους και ειδικότερα την καρδιά του αθλητή, περιγράφεται ότι μπορεί να έχουν και καρδιολογικές επιπτώσεις. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την επανένταξή τους και τη συνεχή παρακολούθησή τους, από τη στιγμή που βγει κάποιος θετικός σε ένα ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό τεστ για covid".

"ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ"

Από τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και επέστρεψε ο Χασάν στην Ελλάδα, μέχρι και τις τελευταίες μέρες, ο γιατρός της εθνικής Αιγύπτου, Άμπο Ελέλα, ήταν σε διαρκή επαφή με το ιατρικό επιτελείο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ειδικά με τον επικεφαλής Χρήστο Θέο. Ενημερωνόταν διαρκώς για την πορεία της υγείας του Αιγύπτιου φορ και γενικότερα οι δύο πλευρές αντάλασσαν απόψεις και σκέψεις σχετικά με το πώς θα κινηθούν.

Όλα πήγαν καλά. Ο Άμπο Ελέλα, μάλιστα, δέχτηκε να τοποθετηθεί στο SPORT24 για το θέμα του Χασάν, αλλά όπως είναι λογικό δεν θέλησε να μπει σε ιατρικές λεπτομέρειες. Αρκέστηκε να δηλώσει: "Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως οι στιγμές ήταν δύσκολες. Ο γιατρός του Ολυμπιακού ήταν απόλυτα συνεργάσιμος μαζί μας και δόξα τω Θεώ ο Χασάν επέστρεψε. Είναι έτοιμος να προπονηθεί κανονικά. Είναι χαρούμενος που τελείωσε όλο αυτό και πλέον είναι έτοιμος να επιστρέψει και να βοηθήσει την ομάδα".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ