ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιατί θέλει Τικίνιο ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό

Ο Τικίνιο Σοάρες με τη φανέλα της Πόρτο
Ο Τικίνιο Σοάρες με τη φανέλα της Πόρτο © 2019 MIGUEL ANGELO PEREIRA/ASSOCIATED PRESS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αποκαλύπτει το αγωνιστικό πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς σε περίπτωση απόκτησης του Τικίνιο και πως σκοπεύει να τον χωρέσει μαζί με Ελ Αραμπί, Χασάν.

Αν θέλαμε να ιεραρχήσουμε τις μεταγραφικές ανάγκες του Ολυμπιακού, σίγουρα η απόκτηση ενός ακόμη επιθετικού και δη πρωτοκλασάτου, δεν θα ήταν στις πρώτες γραμμές της σχετικής λίστας. Το όνομα του Τικίνιο Σοάρες προέκυψε ξαφνικά, όπως συμβαίνει πάντα στις περιπτώσεις που ένας προπονητής εντοπίσει έναν ελεύθερο ποδοσφαιριστή που γνωρίζει καλά και περιμένει πολλά.

Είναι γνωστή η ιστορία του Πέδρο Μαρτίνς με τον 30χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό. Έχουν παρελθόν, θα ήθελαν -υπό προϋποθέσεις- να έχουν και μέλλον. Για τον κόουτς των "ερυθρολεύκων" αυτό ισχύει σίγουρα, για τον ποδοσφαιριστή δεν παίρνω και όρκο. Πέρυσι τέτοιο καιρό αποφάσισε να αφήσει την Πόρτο για να συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα, εκεί απ’ όπου του προτάθηκε ένα "τρελό" συμβόλαιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μέτρησε περισσότερο στο μυαλό του Τικίνιο το follow the money, χωρίς να νοιαστεί ιδιαίτερα για το ότι θα φορούσε τη φανέλα κάποιας Τιανζίν Τέντα.

Η πρόωρη αποχώρησή του από την Ασία τον Νοέμβρη, οπότε και κατέγραψε την τελευταία του επίσημη συμμετοχή, δεν τον στενοχώρησε ιδιαίτερα, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πάρει τα περισσότερα χρήματα που προέβλεπε αυτή η συμφωνία, άρα υπό μία έννοια πέτυχε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και δεν σπατάλησε πολύ από τον χρόνο του στην Κίνα και τον τραπεζικό του λογαριασμό φούσκωσε απότομα.

Το γεγονός ότι έμεινε ελεύθερος ενεργοποίησε σχετικά γρήγορα την πλευρά του Πέδρο Μαρτίνς. Στο πρώτο άκουσμα της είδησης ήταν λογικό να υπάρξουν απορίες. Πώς άραγε θα τον “χωρέσει” σε μια επιθετική γραμμή που έχει ως πρώτο σκόρερ τον Ελ Αραμπί με 28 γκολ και 7 ασίστ σε 49 συμμετοχές, ενώ ακολουθεί ο Αχμέντ Χασάν με άλλα 15 γκολ και 6 ασίστ σε 39 παρουσίες;

Όπως συζητούσαμε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Show Must Go On του SPORT24 με τον Παντελή Διαμαντόπουλο, ο κόουτς του Ολυμπιακού έχει δεσμευθεί προς τον Βραζιλιάνο πως αν δεχθεί να έρθει θα αποτελέσει βασική επιλογή. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σε όσους τον ρωτούν για τον Ελ Αραμπί ξεκαθαρίζει πως είναι ακλόνητος και πως από εκείνον (απολύτως δικαιωματικά) θα ξεκινά η ενδεκάδα και την επόμενη περίοδο.

Στο μυαλό του κόουτς

Μπορούν να συμβούν και τα δύο; Η απάντηση σύμφωνα με το πλάνο που έχει μεταφέρει ο Πέδρο Μαρτίνς στη διοίκηση είναι "ναι". Με τον Ελ Αραμπί να βαδίζει στα 35, ο Πορτογάλος τεχνικός πιστεύει πως μπορεί και το χρόνο να μοιράσει και μαζί να τους έχει στο γήπεδο, όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Παράλληλα, θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο και για το διάστημα του χειμώνα που οι δύο στράικερ της ομάδας μπορεί να λείψουν ταυτόχρονα λόγω υποχρεώσεων στο Κόπα Άφρικα.

Ποια, όμως, είναι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Τικίνιο που τον κάνουν τόσο θελκτικό στο πλάνο της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού, πέρα από την καλή συνεργασία που είχε με τον προπονητή στη Γκιμαράες; Πρώτα απ’ όλα ο Τικίνιο με μπόι 1.87, είναι εκτελεστής της μιας επαφής.

Παρότι ικανότατος και πολύ ψύχραιμος με τη μπάλα, ακόμη και μέσα στην αντίπαλη περιοχή, δεν κάνει τίποτα περιττό. Παρότι από πλευράς ύψους και σωματοδομής μοιάζει με τον Χασάν, είναι πολύ πιο γρήγορος στο χώρο, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κεφαλοσφαιριστές. Η ικανότητά του να πλασάρεται στην αντίπαλη περιοχή και να σημαδεύει τη μία από τις δύο γωνίες του αντίπαλου κίπερ με το κεφάλι είναι αξιοπρόσεκτη.

Με αυτό τον τρόπο, ο κόουτς του Ολυμπιακού θεωρεί πως θα αξιοποιηθούν πολύ περισσότερο οι σέντρες που επιχειρούν οι ποδοσφαιριστές του από τα άκρα, στη διάρκεια των αγώνων. Γενικά ο Τικίνιο, πέρα από γκολτζής υψηλού επιπέδου, είναι κι ένας "χαμάλης" στο ανασταλτικό κομμάτι. Κινείται διαρκώς, ενοχλεί τους αντίπαλους στόπερ, παλεύει κάθε φάση, "θυσιάζεται" για την ομάδα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς τον θεωρεί έναν πολύ σύγχρονο επιθετικό, ο οποίος έχει όλο το “πακέτο” που ο ίδιος θέλει από την αιχμή του δόρατος στην ομάδα του. Παράλληλα, ξέρει να ταιριάζει και με παρτενέρ στην αντίπαλη περιοχή. Στην Πόρτο για παράδειγμα συνεργάστηκε εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια με τον Μούσα Μαρεγκά, ο οποίος είναι πολύ πιο “βαρύς”, δυνατός και παίζει σχεδόν πάντα μέσα στο “κουτί”.

Το περιεχόμενο της πρότασης

Ο Τικίνιο, του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες από Πορτογαλία και Τουρκία έχει προταθεί συμβόλαιο για 2+1 χρόνια με πάγιες αποδοχές 1,2 εκατ. ευρώ, συν μπόνους κατάκτησης στόχων, μετράει συνολικά στην καριέρα του 194 παιχνίδια, 84 γκολ και 21 ασίστ. Με τη φανέλα των “δράκων” σε 140 ματς σκόραρε 65 φορές κι έδωσε 19 τελικές πάσες. Αν τελικά ανταποκριθεί στο φλερτ των “ερυθρολεύκων” είναι δεδομένο ότι η γραμμή κρούσης, θα αλλάξει επίπεδο.

Μέχρι τούτη την ώρα, πάντως, και παρά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν μια ανάσα από τον Ολυμπιακό και έτοιμο να ανέβει στο αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα μας, καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως απλά η συγκεκριμένη μεταγραφική υπόθεση “βρίσκεται σε καλό δρόμο”. Το τι θα μεσολαβήσει έως το φινάλε της ιστορίας, αν δηλαδή θα έχουμε υπογραφές ή στροφή σε άλλο στόχο, θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή για να το διαπιστώσουμε…

Ό,τι περνούσε από το χέρι του Πέδρο Μαρτίνς, πάντως, ο κόουτς των πρωταθλητών Ελλάδας το έκανε και με το παραπάνω. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, με την υποσημείωση πως και η διοίκηση θέλει να του κάνει το χατίρι. Όχι μόνο αυτό, αλλά γενικά να υλοποιήσει όσο περισσότερες εισηγήσεις του είναι εφικτό, ενόψει μιας σεζόν με πολύ πιο έντονο ανταγωνισμό αναφορικά με την προηγούμενη...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ