ΣΚΩΤΙΑ

Φύσσας: "Οι Σκωτσέζοι απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο"

Φύσσας: "Οι Σκωτσέζοι απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο"
INTIME SPORTS

Το ντέρμπι των ντέρμπι μεταξύ Ρέιντζερς-Σέλτικ (για πολλούς το κορυφαίο στον κόσμο σε αντιπαλότητα) είναι προ των πυλών του Sport24.gr (2/1, 14:30) και ένας πρώην «Σκωτσέζος» ο μάνατζερ της εθνικής μας ομάδας πλέον Τάκης Φύσσας, μας βάζει στο κλίμα του Σκωτσέζικου πρωταθλήματος.

Εχοντας παίξει σε αυτό με την φανέλα της Χάρτς, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και μας τα προσφέρει στο πιάτο:

« Κατ’ αρχήν οι Ελληνες φίλαθλοι και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία μέσω του ίντερνετ να παρακολουθήσουν το πιο κλασσικό ντέρμπι της χώρας, όπως λέμε εδώ Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός με ακόμα όμως μεγαλύτερη αντιπαλότητα.

Βέβαια ένα ακόμα ντέρμπι, ίσως όχι τόσο μεγάλο, αλλά εξίσου σημαντικό που είχα μάλιστα και την ευκαιρία να ζήσω ως παίκτης είναι αυτός της Χάρτς με την Χιμπέρνιαν, το ντέρμπι του Εδιμβούργου. Μεγάλη μάχη και εκεί, με πάθος, ένταση και όλα τα καλά υλικά» λέει ο Τάκης Φύσσας που αμέσως μας προλαβαίνει όταν πάμε να του πούμε για αγγλικό στύλ.

« Δεν πρέπει να συγχέει κανείς το αγγλικό με το σκωτσέζικο πρωτάθλημα. Αφ΄ ενός είναι άδικο δεδομένου ότι στην Αγγλία επενδύονται τεράστια ποσά, έχουν πολύ μεγάλα γήπεδα και εκεί παίζουν συνήθως παίκτες από πολλές χώρες. Δείτε για παράδειγμα την Αρσεναλ, πόσους Αγγλους έχει ;

Αντίθετα στη Σκωτία, οι ομάδες έχουν περισσότερους γηγενείς παίκτες ενώ δεν λείπουν και τα μεγάλα αστέρια.

Ομως οι Σκωτσέζοι έχουν τη δική τους νοοτροπία για το ποδόσφαιρο και αυτό απολαμβάνεις γενικότερα στη ζωή εκεί. Το πως βλέπουν και χαίρονται το άθλημα. Για τους περισσότερους, αποτελεί ξεχωριστή διασκέδαση και στις πόλεις απασχολεί ιδιαίτερα τους κατοίκους, που περιμένουν πως και πως τη μέρα για το γήπεδο σαν μια τελετουργία. Δυστυχώς είναι πράγματα που λείπουν από εμάς, που θα θέλαμε να τα βλέπαμε στο δικό μας πρωτάθλημα, τη στιγμή μάλιστα που θεωρώ ότι έχουμε μεγαλύτερο ταλέντο ως παίκτες και αυτό αποδεικνύεται και από την εθνική μας ομάδα. Απλά εδώ οι καταστάσεις δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε το παιχνίδι και κατά συνέπεια το πρωτάθλημά μας.

Οσον αφορά το στύλ των Σκωτσέζων, είναι πολύ γρήγορο το ποδόσφαιρό τους. Εχει σαφώς τη δύναμη που όλοι ξέρουμε, αλλά παράλληλα και μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να πρέπει να δίνεις με τη μία τη μπάλα. Υπάρχει ασφυκτικό πρέσινγκ και δεν έχεις την πολυτέλεια όταν πάρεις τη μπάλα να σκεφτείς πολλά πράγματα. Πρέπει να έχεις προβλέψει κατά κάποιο τρόπο την επόμενη κίνησή σου πριν πάρεις τη μπάλα. Να είσαι γρήγορος δηλαδή» τονίζει ο έμπειρος άσος, που στέκεται και στην ανταγωνιστικότητα.

« Σαφώς δεν είναι σαν την Αγγλία, αφού Ρέιντζερς και Σέλτικ μονοπωλούν τους τίτλους. Πάντως έχουν γίνει βήματα προόδου και από τις άλλες ομάδες τα τελευταία χρόνια και το επίπεδο έχει ανέβει αισθητά με αποτέλεσμα να βλέπουν οι φίλαθλοι ακόμα καλύτερο ποδόσφαιρο.

Υπάρχουν σαφώς και κοινά στοιχεία στο ποδόσφαιρό τους με το αγγλικό, δεν θα ήταν δυνατόν να μην συμβαίνει αυτό, όμως επαναλαμβάνω ότι έχουν τη δική τους φιλοσοφία στο πως βλέπουν το ποδόσφαιρο.

Δεν είναι τυχαίο το πόσο ιστορικά είναι τα ντέρμπι Αγγλίας-Σκωτίας, εδώ και πάνω από 100 χρόνια και το πάθος που βλέπεις στους παίκτες και των δύο ομάδων. Μπορεί να ζουν ουσιαστικά στην ίδια χώρα, τη Βρετανία αλλά δεν παύουν να εχουν τις δικές τους διαφορές και στο ποδόσφαιρο.

Σαφώς οι μεγαλύτεροι αστέρες προτιμούν λόγω χρημάτων την Αγγλία, αλλά και στη Σκωτία, έρχονται τα τελευταία χρόνια καλοί παίκτες που ανεβάζουν το επίπεδο.

Το πρωτάθλημα διεξάγεται ουσιαστικά με ένα σύστημα τριών γύρων και με ένα 4 παιχνίδι στο τέλος, στην έδρα των ομάδων που είχαν μόνο μια φορά παίξει με τις υπόλοιπες στους τρεις γύρους. Ετσι έχουν την ευκαιρία οι φίλαθλοι να δουν περισσότερα ντέρμπι Σέλτικ-Ρέιντζερς, Χιμπέρνιαν-Χάρτς και άλλα. Ισως έτσι όμως γίνεται πιο δύσκολη στο τέλος η έκπληξη από κάποια άλλη ομάδα.


Πάντως αν μιλήσεις με τον απλό κόσμο στους δρόμους, στις πάμπ, στα εστιατόρια θα δεις ότι οι Σκωτσέζοι είναι περήφανοι για το πρωτάθλημά τους
» καταλήγει ο Τάκης Φύσσας.

Θα προσθέσουμε εδώ ότι πριν από λίγο καιρό είχε γίνει προσπάθεια μήπως οι δύο κορυφαίες ομάδες της χώρας μετακομίσουν στο αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά κανείς Σκωτσέζος δεν ψήφισε υπέρ για να μην αποδυναμωθεί το πρωτάθλημα και αυτό τα λέει όλα.

TAGS ΣΚΩΤΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ