ΟΛΛΑΝΔΙΑ

"Φωτιά" στην κορυφή

"Φωτιά" στην κορυφή
Χουντελααρ

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η 19η αγωνιστική της Eredivisie

Βεβαίως, σπουδαία είναι και η αναμέτρηση του «Άμστερνταμ Αρένα» εκεί όπου ο… προβληματικός Αγιαξ υποδέχεται την πάντοτε επικίνδυνη Αλκμααρ. Η αναμέτρηση αποκτά ξεχωριστή σημασία από τη στιγμή που υπάρχει, παραδοσιακά, η μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο συγκεκριμένες ομάδες.
Εξάλλου, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Ουτρέχτη Χέρενφεν και Χέρακλες-Σπάρτα Ρότερνταμ. Η αγωνιστική ξεκίνησε με τη «χορταστική» ισοπαλία (2-2) της Ναϊμέγκεν με την Τβέντε.

Το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής:

Σάββατο (12/1)

Φέγενορντ-Αϊντχόφεν

Κρας τεστ αποτελεί για τη Φέγενορντ (2η 36β.) το συγκεκριμένο παιχνίδι, από το αποτέλεσμα του οποίου θα προκύψει σε μεγάλο βαθμό το «αγωνιστικό ταβάνι» της για φέτος. Εκτός έδρας αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες, ωστόσο, όταν αγωνίζεται στο «Ντε Κάουπ» μεταμορφώνεται προς το καλύτερο, χάρη και στη μεγάλη ώθηση που τη δίνει το φανατικό κοινή που διαθέτει (7νίκες, 1 ισοπαλία, καμία ήττα). Φυσικά έχουν εξαντληθεί και τα 45.000 εισιτήρια που έχουν εκδοθεί για την αναμέτρηση. Στα αγωνιστικά απώλεια αποτελεί ο δεξιός μπακ-χαφ Λούσιους, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του φορ Σλόρι.

Άσχημο ήταν το κλίμα στην Αϊντχόφεν (1η 36β.) πριν τη διακοπή των εορτών. Βασικός υπεύθυνος ο υπηρεσιακός τεχνικός Βάουτερς, στη θέση του οποίου -όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί εδώ καιρό- προσλήφθηκε ο Σεφ Φερχόοσεν που αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Την Τρίτη η PSV επικράτησε της Φορτούνα Σιτάρντ (β` κατηγορία) με 2-0 με τον Φερχόοσεν να την παρατάσσει με 4-2-3-1, δείχνοντας διατεθειμένος να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές. Πάντως, ερωτηματικό παραμένει το πώς θα «κατεβεί» η ομάδα στο ντέρμπι του Ρότερνταμ. Τι σίγουρο είναι ότι διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα (και κυρίως περισσότερο βάθος πάγκο) έναντι της αντιπάλου της. Στα αγωνιστικά, στον Πάεζ θα συνεχίσει την καριέρα του ο πολύτιμος Πάεζ, ενώ στο Κόπα Αφρικα.

Γκρόνινγκεν-Εξέλσιορ
Τέσσερις διαδοχικές νίκες και συνολικά εφτά (ανάμεσά τους και εκείνες επί των Φέγενορντ και Αϊντχόφεν) στα οκτώ τελευταία της παιχνίδια μετράει η Γκρόνινγκεν (4η., 33β) που ηττήθηκε μόνο στο ντέρμπι του μίσους με τη Χέρενφεν εκτός. Αυτός ο άκρως εντυπωσιακός απολογισμός την έχει φέρει ισόβαθμη με τον Αγιαξ στους 33 βαθμούς (με ένα ματς περισσότερο πάντως). Παράλληλα δέχθηκε προτάσεις τόσο από τον «Αίαντα» όσο και τη Φέγενορντ προκειμένου να παραχωρήσει τον πολύτιμο μπακ-χαφ Σίλβα, ωστόσο δείχνει να διατεθειμένη να διατηρήσει ως έχει το αρκετό γεμάτο ρόστερ της. Στα αγωνιστικά, αμφίβολος είναι ο βασικός φορ Νέβλαντ, αλλά και ο Σίλβα.

Μετρώντας έξι ήττες στα τελευταία επτά παιχνίδια της (μοναδική νίκη αυτή επί του Αγιαξ), ήταν μοιραίο για την Εξέλσιορ (18η, 12β.) να βρεθεί στον «πάτο» του βαθμολογικού πίνακα (Σπάρτα και Βίλεμ έχουν τους ίδιους βαθμούς). Βασικότερη αιτία για την αγωνιστική της πτώση, τα σημαντικά προβλήματα τραυματισμών που την έπληξαν, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή της. Στα αγωνιστικά, δανεικό ως το τέλος της σεζόν πήρε τον αμυντικό Ντεμίρ από τη Μπρέντα. Επέστρεψαν οι φορ Στρέουρ (φορ) και Ρόχερ αλλά δύσκολα θα αγωνιστούν καθότι ανέτοιμοι. Στον αντίποδα, έτοιμοι οι μέσοι Πάρντο και Αλτίρ, ενώ νοκ-άουτ τέθηκα ο βασικότατος Φαν Ντίρεν.

Μπρέντα-Φένλο

Το ασταθές πρόσωπο της περασμένης σεζόν παρουσιάζει και πάλι η Μπρέντα (11η, 25β.) που μετά το εξαιρετικό της ξεκίνημα, στη συνέχεια είχε καταρρεύσει. Έτσι και τώρα προέρχεται από τρεις σερί ήττες και συγκεκριμένα από τις Χέρενφεν-Φίτεσε εντός, ενώ στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής έχασε από την Αϊντχόφεν εκτός. Τουλάχιστον κόντρα στην PSV πραγματοποίησε αρκετά καλή εμφάνιση. Στα μεταγραφικά δεν κινείται τίποτα (ελλείψει χρημάτων) παρότι ο τεχνικός Μπραντς ζήτησε την απόκτηση επιθετικού. Στα αγωνιστικά, Πλήγμα αποτελεί η απώλεια του φορ Ταμέρους, ενώ δύσκολα θα παίξει ο πολύτιμος αριστερός μέσος Μολχούκ.

Πιθανότητα η διακοπή των εορτών δεν θα κάνει καλό στη Φένλο (13η, 17β.) που προέρχεται από εντυπωσιακό αήττητο σερί εννέα αγωνιστικών! Μάλιστα η πριν λίγο καιρό ουραγός της κατηγορίας, δεν ηττήθηκε ούτε από τον Αγιαξ. Στο στόχαστρο πολλών ομάδων έχει μπει ο επιθετικός Αραμπάτ, με τον τεχνικός της Βέτζελ να απειλεί με αποχώρηση σε περίπτωση που η διοίκηση παραχωρήσει τον παίκτη. Στα αγωνιστικά, ύστερα από καιρό δεν υπάρχουν προβλήματα, ενώ νέο απόκτημα της Φένλο είναι ο 23χρονος Ολλανδός αμυντικός χαφ Γιουνκσλάχερ.

Ρόντα-Βίλεμ
Ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία πραγματοποιεί η Ρόντα (6η 32β.) που βασίζεται στο εξαιρετικό υλικό που διαθέτει στη μεσαία αλλά και την επιθετική γραμμή. «Όπλο» της ομάδας η επίθεση που με 35 γκολ ενεργητικό διαθέτει την 3η καλύτερη επίδοση της κατηγορίας πίσω από Αγιαξ (46) και Αϊντχόφεν (39). Βεβαίως δεν μπορούν να λεχθούν ανάλογα κολακευτικά λόγια και την άμυνά της που συχνά την… προδίδει. Στα αγωνιστικά παρελθόν αποτελεί ο μέσος Μουσίμπα, ενώ δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα.

Η ευρεία νίκη της –η οποία συνοδεύτηκε και με πολύ καλή εμφάνιση- με 3-0 επί της Ναϊμέγκεν πριν τη διακοπή, διασκέδασε κάπως τις εντυπώσεις για τη Βίλεμ (16η, 12β.) που προερχόταν από 4 σερί ήττες. Σε γενικές γραμμές επικρατεί ικανοποίηση στη διοίκηση για τον τεχνικός Αντρίς Γιόνκερ που θα παραμείνει ως το τέλος της σεζόν μια και δεν φαίνεται στο ορίζοντα κάποια άλλη καλύτερη λύση. Εξάλλου την Τετάρτη, η ομάδα επέστρεψε από την Πορτογαλία όπου είχε πάει για τη μίνι προετοιμασία της, ενώ σε φιλικό της περασμένης Κυριακής ηττήθηκε με 0-1 από την Αγκόλα. Στα αγωνιστικά, τραυματίας είναι ο φορ Κριστιάνο και ο στόπερ Χιλ, αμφίβολη η συμμετοχή του φορ Ντεμούζ. Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε η μεγάλη μεταγραφή του ιδιαίτερα ταλαντούχου φορ Ζέιλερ (20 ετών) από τη Τβέντε.

Κυριακή (13/1)

Αγιαξ-Αλκμααρ

Έχουν ήδη εξαντληθεί και τα 48.748 εισιτήρια της «Άμστερνταμ Αρένα». Πολύ κρίσιμο παιχνίδι για τον Αγιαξ (3ος, 33β.) που μετά τα τελευταία «στραβοπατήματα» (2 ισοπαλίες, 1 ήττα) βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με τη νίκη να είναι επιτακτική. Στις 5/1 ο «Αίαντας» έδωσε φιλικό με την Ιντερ στο Ντουμπάϊ με την οποία και αναδείχθηκε 2-2. Στο παιχνίδι αγωνίστηκε και ο μεσοεπιθετικός Πέρεζ που επέστρεψε από την Αϊντχόφεν στην οποία πήγε το καλοκαίρι, αλλά και οι Ντάβιντς και Λεονάρντο. Οι δύο τελευταίοι προέρχονται από μακροχρόνιους τραυματισμούς και πολύ δύσκολα θα ξεκινήσουν. Στα αγωνιστικά, τιμωρημένος είναι ο δεξιός μπακ-χαφ Ογκαράρου, ενώ πάγια απουσιάζουν οι στόπερ Βερμάλεν και Φαν ντερ Βιλ.

Το θέμα γύρω από τα οποία κινούνται τα πάντα στην Αλκμααρ (10η, 25β.) είναι αυτό το Αφόνσο Αλβες. Η μεταγραφή του (από τη Χέρενφεν) θεωρείτο σε μεγάλο βαθμό «τελειωμένη», ωστόσο τελικά χάλασε από τους μάνατζερ του παίκτη και κανείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρει την εξέλιξη του ζητήματος. Στα μεταγραφικά, δύο είναι τα νέα αποκτήματα μέχρι στιγμής και αφορούν τον 23χρονο εξτρέμ Πάουλσεν και τον νεαρό στόπερ Μορένο (μόνο ο πρώτος έχει δικαίωμα να παίξει). Στα αγωνιστικά, τιμωρημένοι ο δεξιός εξτρέμ Γιένερ και ο στόπερ και αρχηγός Γιαλίνς.

Ντε Γκράαφστσαπ-Φίτεσε

Ντέρμπι της επαρχίας Χέλντερλαντ, χωρίς ιδιαίτερη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων, με τα 11.985 εισιτήρια πάντως να έχουν ήδη εξαντληθεί. Αξιόλογη η παρουσία της Ντε Γκράαφστσαπ (12η, 22β.) στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Τόσο η βαθμολογική θέση όσο και οι εμφανίσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι νεοφώτιστοι είναι πολύ ανώτερες από το αναμενόμενο. Στον μεταγραφικό τομέα τίποτα το ιδιαίτερο πλην της αποχώρησης του μέσου Σλόοτ, ενώ στα αγωνιστικά δεν υπάρχουν απώλειες για τους «σούπερ αγρότες».

Οι πολλές δυνατότητες που έχει το ρόστερ της Φίτεσε (9η, 25β.) δεν έχουν φανεί εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Το ξεκίνημα για το συγκρότημα του Αρνεμ ήταν εντυπωσιακό, όμως η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Πριν τη διακοπή των γιορτών προσπάθησε να πετύχει τη δεύτερη σερί νίκη της (είχε προηγηθεί το 2-1 επί της Μπρέντα εκτός), ωστόσο έμεινε στο ισόπαλο 2-2 με την Ουτρέχτη εντός. Στ αγωνιστικά, επιστρέφει ο κεντρικός μέσος Πρίορ.

Ουτρέχτη-Χέρενφεν

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στον πρώτο γύρο η Ουτρέχτη (8η, 28β.). Το σημαντικότερο για τους «κόκκινους» σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι ότι έχουν αλλάξει νοοτροπία έργο για το οποίο οφείλεται ο τεχνικός Φαν Χάνεχεμ. Σε φιλικό με που έδωσε με Εμέν, ομάδα δεύτερης κατηγορίας, επικράτησε με σκορ 1-0. Στα μεταγραφικά, αποχώρησε μόνο ο αναπληρωματικός μέσος Μπρούρσε που θα συνεχίσει την καριέρα του στον ΑΠΟΕΛ. Στα αγωνιστικά, εκτός ο βασικός στόπερ Ντίκοχ, καθώς επίσης και κάποιοι μακροχρόνιοι απόντες που δεν επηρεάζουν.

Ιδιαίτερα επεισοδιακή ήταν η μίνι προετοιμασία (στη διάρκεια των γιορτών) της Χέρενφεν (7η, 30β.). Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι ο Αφόνσο Αλβες δεν επιθυμεί να παραμείνει στην ομάδα, με τη μεταγραφή (επρόκειτο να μεταγραφεί στην Αλκμααρ) να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον… αέρα. Το θέμα είναι ότι ο Βραζιλιάνος επιθετικός παραμένει άφαντος και κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή. Πάντως ο τεχνικός Φέρμπεϊκ σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας πως δεν τον ενδιαφέρει αν ο Αλβες επιστρέψει ή όχι και σίγουρα δεν τον υπολογίζει για το συγκεκριμένο ματς. Στο μεταξύ, νέο απόκτημα αποτελεί ο 24χρονος Νορβηγός μέσος Γκρίντχαϊμ, την ώρα που δανεικός δόθηκε μέσος Γκαρσία. Τιμωρημένος είναι ο μπακ-χαφ Μπρέουερ, αμφίβολοι ο στόπερ Νίλσεν και ο γκολκίπερ Βάντενμπουσχε.

Χέρακλες-Σπάρτα Ρότερνταμ

Σε συνθετικό χορτοτάπητα αγωνίζεται η γηπεδούχος και σίγουρα ευνοείται όταν παίζει στο «Πόλμαν». Πολύ δύσκολα εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τη Χέρακλες (15η, 13β.). Μετά την ξαφνική απόλυση του Μπρόοτ, την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε ο 42χρονος Χερτ Χέιρκενς, που πάντως θα παραμείνει προπονητής και σε έναν ερασιτεχνικό σύλλογο! Πλην του νέου προπονητή, η ομάδα απέκτησε (ως δανεικούς) επίσης, τον επιτελικό μέσο Γκαρσία (από την Χέρενφεν) και τον 20χρονο μέσο Μάρτιν Κρίστενσεν (από την Τσάρλτον). Στα αγωνιστικά, δεν υπολογίζεται ο αμυντικός Ραχίμ.

Απογοητευτική εμφάνιση πραγματοποίησε στο τελευταίο της επίσημο παιχνίδι η Σπάρτα (17η, 12β.) που μοιραία ηττήθηκε με 1-3 από τη Γκρόνινγκεν στην έδρα της. Η μάχη για την παραμονή αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος, αφού το συγκρότημα του Ρότερνταμ δεν δείχνει ικανό να «ξεκολλήσει» από την επικίνδυνη ζώνη. Τουλάχιστον τις τύχες της ανέλαβε πρόσφατα ο ικανός τεχνικός Φούκε Μπόι που είχε βρεθεί στην ομάδα και στο παρελθόν. Την περασμένη Δευτέρα επικράτησε σε φιλική αναμέτρηση της AGOVV (β` κατηγορία) με σκορ 2-0. Στα αγωνιστικά, εξέτισε κι επιστρέφει ο αμυντικός χαφ Λίντενμπερχ. Αντιθέτως, θα λείψουν ο βασικός στόπερ Σχένκελ (τιμωρημένος) και ο βασικός μεσοεπιθετικός Ρόσε (τραυματίας).








































TAGS ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ