FINALISSIMA

Finalissima: UEFA και CONMEBOL συμφώνησαν να διοργανώσουν και τελικό γυναικών

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσέφεριν
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσέφεριν AP PHOTO/ALESSANDRA TARANTINO, FILE

Η UEFA και η CONMEBOL ήρθαν σε πλήρη συμφωνία για να διοργανώσουν ένα Finalissima γυναικών μεταξύ των νικητών του Euro του Ιουλίου στην Αγγλία και των πρωταθλητών Copa America Femenina.

Μετά το Finalissima 2022, όπου η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία τέθηκε αντιμέτωπη με την πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Αργεντινή, η UEFA και η CONMEBOL αποφάσισαν να διοργανώσουν και έναν τελικό γυναικών

Ο τελικός στο Γουέμπλεϊ που ανέδειξε την "αλμπισελέστε" υπερπρωταθλήτρια κόσμου είχε μεγάλη απήχηση, καθώς περισσότεροι από 87.000 θεατές βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (1/6) στο ιστορικό γήπεδο. Αυτό ακριβώς, θέλουν να "εκμεταλλευτούν" και οι διοργανωτές.

Έτσι, μετά το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν οι φιλάθλοι για το παιχνίδι λοιπόν, οι δύο Ομοσπονδίες συμφώνησαν να διοργανώσουν ένα Finalissima γυναικών. Ένα παιχνίδι που θα γίνει στην Ευρώπη ανάμεσα στους νικητές του Euro του Ιουλίου στην Αγγλία και των πρωταθλητών του Copa América Femenina.

Θυμίζουμε πως δεν πρόκειται για μία νέα έμπνευση και έναν καινούριο θεσμό, αφού αυτή θα είναι η τρίτη συνολικά φορά που θα κονταροχτυπηθούν στο πλαίσιο του Διηπειρωτικού Κυπέλλου δύο εθνικές ομάδες, με τη μία να προέρχεται από την Γηραιά Ήπειρο και την άλλη από την Λατινική Αμερική.

Τα δύο προηγούμενα ραντεβού είχαν διεξαχθεί υπό την αιγίδα των UEFA και CONMEBOL (όχι της FIFA) και ήταν για το "Artemio Franchi Cup", με μία ακόμα διαφορά να είναι πως δεν πραγματοποιήθηκαν σε "ουδέτερο έδαφος" όπως τώρα αλλά στην έδρα μίας εκ των δύο ομάδων που έπαιρναν μέρος.

Το 1985 η Γαλλία (πρωταθλήτρια Ευρώπης έναν χρόνο νωρίτερα) υποδέχτηκε στο Παρίσι την Ουρουγουάη και επικράτησε με 2-0 ενώ το 1993 η κάτοχος του Copa America της ίδιας χρονιάς, Αργεντινή, έκαμπτε στα πέναλτι την Δανία σε αναμέτρηση που έλαβε χώρα στην Mar del Plata.

Το τρίτο ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής σε εθνικό επίπεδο θα φιλοξενηθεί στον αγγλικό ναό του ποδοσφαίρου και μία ακόμα ιδιαιτερότητα είναι πως σε περίπτωση που το ματς μεταξύ της "σκουάντρα ατζούρα" και της "αλμπισελέστε" δεν βγάλει νικήτρια στο 90λεπτο, δεν θα υπάρχει ημίωρη παράταση αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως πέναλτι.

TAGS FINALISSIMA ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ