ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Φιλομένο: "Ευρώπη με Αστέρα"

Φιλομένο: "Ευρώπη με Αστέρα"
Φιλομενο

Ο Λούσιο Φιλομένο δήλωσε οτι θέλει ν' αγωνιστεί στην Ευρώπη με την φανέλα του Αστέρα Τρίπολης

Εκείνη τη μεγάλη στιγμή για την ομάδα της Αρκαδίας την έχει ξεχάσει. Κοιτάει μπροστά...
Αναλυτικά η συνέντευξη


Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είχες ακουστά την Ελλάδα;

Ηξερα τις μεγάλες ομάδες. Τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Αλλωστε αρκετοί παίκτες από την Αργεντινή παίρνουν μεταγραφές σε αυτές τις ομάδες. Μάλιστα την περίοδο 2003-2004, με πλησίασε κάποιος από την ΑΕΚ, είχε επικοινωνία μαζί μου. Ομως είχα συμβόλαιο με την τότε ομάδα μου στο Μεξικό (Τζαγκουάρες) και ήταν αδύνατο να φύγω. Δεν γνωρίζω αν ο άνθρωπος που με πλησίασε ήταν μάνατζερ ή από τη διοίκηση της ΑΕΚ.

"Ηθελα Ευρώπη"

Γιατί επέλεξες την Ελλάδα και τον Αστέρα Τρίπολης;



Απλά, ήθελα να παίξω στην Ευρώπη. Κάποιοι συμπατριώτες μου που ζούσαν στην Ελλάδα μου είπαν πολλά για τον Αστέρα Τρίπολης. Οτι πρόκειται για καλή ομάδα, που αγωνίζεται για πρώτη φορά στη Σούπερ Λίγκα. Ολοι, εδώ, έλεγαν ότι μπορεί να πετύχει κάτι "μεγάλο" στο μέλλον. Αν και είχα προτάσεις από την Αργεντινή και το Μεξικό, διάλεξα τον Αστέρα.

Είσαι ικανοποιημένος από την επιλογή σου;

Οταν ήλθα στην Ελλάδα με επηρέασε η αλλαγή χώρας, η αλλαγή γλώσσας. Ηταν πολύ δύσκολα, ενώ στα πρώτα παιχνίδια παίζαμε άσχημα. Τώρα όλα είναι καλύτερα. Οταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά μέσα στο γήπεδο, είμαι ευτυχισμένος στη ζωή μου, ενώ αρχίζω να γνωρίζω την πόλη και φυσικά δύο φορές την εβδομάδα κάνω μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Οι Ελληνες είναι εξαιρετικοί και μοιάζουν με τους Αργεντινούς!

Δύσκολη γλώσσα τα Ελληνικά...

Πολύ δύσκολα, αλλά μου αρέσουν. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί εκτός του ότι μαθαίνω να μιλάω, αρχίζω και να γράφω. Προοδεύω...

Το 1998 έκανες το "μεγάλο" άλμα για την Ιντερ... Γιατί δεν έμεινες πολλά χρόνια στο Μιλάνο;

Ημουν 18 χρονών, ενώ υπήρχαν πολλά προβλήματα με τα δικαιώματά μου. Γι' αυτό επέστρεψα στη Σαν Λορέντζο. Τότε μου είπαν ότι είναι καλύτερο να παίξω ξανά στην Αργεντινή.

Ο πατέρας σου, που είναι πρόεδρος στην πρώην σου ομάδα (Νουέβα Σικάγο), τι γνώμη είχε για τη μεταγραφή σου στον Αστέρα Τρίπολης;

Ο πατέρας μου πάντα ελπίζει ότι κάνω τις καλύτερες επιλογές. Του είπα ότι έχω καλές πληροφορίες για τον Αστέρα... Μου λείπει ο πατέρας μου και του λείπω. Είναι δύσκολη η επικοινωνία λόγω της διαφοράς ώρας. Οταν εμείς τρώμε, εκείνοι πέφτουν για ύπνο.

Σου ζήτησε ποτέ να γυρίσεις και να βοηθήσεις τη Νουέβα Σικάγο;

Οχι... Ποτέ! Μπορεί να του λείπει ο γιος του, αλλά έτσι είναι η ζωή. Στην Αργεντινή τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με την Ελλάδα. Αν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα δούλευαν σωστά, δεν θα φεύγαμε από την πατρίδα μας. Το πολιτικό-κοινωνικό σύστημα μας οδηγεί στην έξοδο.

Αμειβόσουν καλά στη Νουέβα Σικάγο;

Δεν θέλω να απαντήσω... Στην Αργεντινή, όμως, η Ρίβερ Πλέιτ και η Μπόκα Τζούνιορς που έχουν λεφτά δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη!

Με όσα έχεις δει μέχρι σήμερα, ποια θεωρείς καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα;

Τον Ολυμπιακό... Επαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Βέρντερ. Ο Ολυμπιακός διαθέτει καλούς παίκτες. Μου αρέσει ο Γκαλέτι, ο Κοβάσεβιτς, ο Λεντέσμα, ο Αντζας και ο Σέζαρ.

Οι περισσότεροι από τους παίκτες που προανέφερες απουσίαζαν, λόγω τραυματισμού, στη νίκη της ομάδας σου επί του Ολυμπιακού; Αν έπαιζαν, πιστεύεις ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό;

Αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, τότε θα ήταν αυτοκίνητο. Δεν ξέρω αν θα μας κέρδιζαν αν έπαιζαν ο Λεντέσμα και ο Αντζας. Θα ήταν έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς. Δεν έχουν... τρία μάτια (γέλια)!

"Εκπληξη ο Αρης"

Ποια ομάδα πιστεύεις ότι θα κατακτήσει τον τίτλο;

Δύσκολες οι προβλέψεις... Γνώριζα ότι τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έχει μονοπωλήσει τους τίτλους, όπως και στην Αργεντινή εναλλάσσονται Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ. Αυτό είναι βαρετό! Και καλό θα ήταν να αλλάξει... Ευχάριστα με έχει εκπλήξει ο Αρης, ενώ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν πολύ καλές ομάδες.

Αν είχες την ευκαιρία να επιλέξεις μια ελληνική ομάδα για να συνεχίσεις την καριέρα σου, ποια θα διάλεγες;

Αυτή τη στιγμή νιώθω καλά εδώ, στην Τρίπολη, και δεν σκέφτομαι να αφήσω τον Αστέρα.

Σκέφτεσαι άλλη μια καλή μεταγραφή σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα;

Βεβαίως και το έχω στο μυαλό μου να κάνω το βήμα παραπάνω. Ομως μέσα στους στόχους μου είναι να παίξω με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΥΕΦΑ. Στον Αστέρα κάνουμε συνεχώς βήματα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Τι ονειρεύεσαι;

Ονειρό μου είναι να κερδίζει η ομάδα. Αυτό! Μόνο τότε είμαι χαρούμενος. Δεν μου αρέσουν οι τιμητικές ήττες, με 2-1 ή 1-0. Εγώ είμαι ευχαριστημένος μόνο όταν κερδίζει ο Αστέρας Τρίπολης.

Από το ελληνικό πρωτάθλημα, ποιον θέλεις να αντιμετωπίσεις; Φαντάζομαι τον Ριβάλντο...

Για μένα όλοι είναι το ίδιο. Δεν έχω πρόβλημα. Αλλωστε έχω συναντήσει μεγάλους παίκτες, όπως τον Ρονάλντο και τον Ζαμοράνο. Ο Ριβάλντο είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής, αλλά τον μοναδικό που θα ήθελα να δω απέναντι μου είναι ο Μαραντόνα. Αλλά δυστυχώς ο Ντιέγκο δεν παίζει πια.

Η άποψή σου για τη διαιτησία;

Θες να με... σκοτώσεις; (γέλια) Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στις λεγόμενες "μικρές" και τις λεγόμενες "μεγάλες" ομάδες. Οι διαιτητές σφυρίζουν πολύ! Συνέχεια "φρου, φρου". Εγώ δεν είχα ποτέ κίτρινες κάρτες. Στην Ελλάδα, σε οκτώ αγώνες ήδη έχω δει τέσσερις! Στην Αργεντινή σε 30-40 παιχνίδια είχα το πολύ δύο κάρτες.

"Κοντά στην ομάδα"

Τι γνώμη έχεις σχηματίσει για τους μεγαλομετόχους της ομάδας, τον κ. Δημήτρη Μπάκο και τον κ. Γιάννη Καϋμενάκη;

Εξαιρετικοί άνθρωποι... Είναι πάντα φιλικοί και χαμογελαστοί. Και βρίσκονται κοντά στην ομάδα.

Τελικά ποιος είναι καλύτερος πρόεδρος, ο πατέρας σου στη Νουέβα Σικάγο ή οι κ.κ. Μπάκος, Καϋμενάκης στον Αστέρα;

Ο πατέρας μου είναι ο πατέρας μου. Είναι εξαιρετικός σαν πρόεδρος, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στην Αργεντινή είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Οι ομάδες δεν έχουν λεφτά και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Εκεί δουλεύεις από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ... Και καλός άνθρωπος να είσαι, αν δεν υπάρχουν χρήματα, η κατάσταση είναι δύσκολη. Στην Αργεντινή είναι δύσκολο να είσαι πρόεδρος.

Εχεις γούρια;

Οχι. Το μόνο που κάνω είναι να προσεύχομαι στον Θεό.

Στην Τρίπολη σε αποκαλούν "ο Μπατιστούτα του Αστέρα"...

Αυτό γίνεται εξαιτίας του στυλ των μαλλιών μου και της θέσης που αγωνίζομαι. Εγώ προσωπικά δεν το έχω πει ποτέ αυτό. Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις, αλλά και στην Ιταλία με φώναζαν "μικρό Μπάτι", όχι όμως για τον τρόπο που παίζω αλλά επειδή του μοιάζω. Ο Μπατιστούτα είναι Μπατιστούτα και ο Φιλομένο είναι Φιλομένο.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Παίζω πολύ με τον σκύλο μου. Παίρνω τη σύζυγό μου και... τρέχουμε! Μας αρέσει να επισκεπτόμαστε το Ναύπλιο, την Αθήνα, ενώ κάνω πολύ παρέα με τους συμπατριώτες μου.

Μιλάς με τη γυναίκα σου για το ποδόσφαιρο;

Το 90% των συζητήσεών μας δεν αφορούν το ποδόσφαιρο. Απλά, είναι γυμνάστρια και συνήθως τη συμβουλεύομαι για θέματα φυσικής κατάστασης.

Φαντάζομαι ότι όταν ήσουν μικρός είχες κάποια αφίσα στο δωμάτιό σου. Του αγαπημένου σου ποδοσφαιριστή...

Οχι δεν είχα αφίσες και αυτοκόλλητα. Απλά έχω ένα είδωλο. Λατρεύω τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Τον Ντιέγκο και κανέναν άλλον. Είναι μοναδικός!

















































TAGS ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ