EUROPEAN SUPER LEAGUE

FIFPRO: "Προσβλέπουμε στην προώθηση του ρόλου μας ως εταίρος σε ένα μοντέλο πυραμίδας υπό την UEFA"

Ο Βινίσιους πανηγυρίζει γκολ της Ρεάλ κόντρα στην Βαλένθια σε ματς της La Liga | 11 Νοεμβρίου 2023
Ο Βινίσιους πανηγυρίζει γκολ της Ρεάλ κόντρα στην Βαλένθια σε ματς της La Liga | 11 Νοεμβρίου 2023 @2023 JOSE BRETON/AP IMAGES

Η FIFPro εναντιώθηκε κι αυτή στα όποια σχέδια υπάρχουν για τη δημιουργία μιας European Super League.

Η FIFPro, το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη European Super League και συντάχθηκε με την UEFA, επαναλαμβάνοντας ότι οι ποδοσφαιριστές είχαν απορρίψει και το αρχικό σχέδιο και επιμένουν σε αυτήν τη στάση.

Η ανακοίνωση

"Οι σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελούν μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση του ρόλου των δικαιωμάτων των παικτών στον αθλητισμό και την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής πυραμίδας ποδοσφαίρου που βασίζεται στην αλληλεγγύη.

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μοιράζονται κοινή ευθύνη για τις δομές συλλογικής διακυβέρνησης, ειδικά όσον αφορά τις αποφάσεις που επηρεάζουν την αγορά εργασίας, και συνεπώς τις συνθήκες εργασίας, τις ευκαιρίες εργασίας και την ευημερία τους. Ως εκ τούτου, η FIFPRO Europe χαιρετίζει τη θέση του δικαστηρίου όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα των παικτών και των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, η μη επιβολή κυρώσεων στους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους να αναζητούν ευκαιρίες εργασίας. Αυτή είναι μια διαδικασία μεταρρύθμισης που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί με την UEFA και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Σε συμφωνία με τους παίκτες που ήταν σθεναρά αντίθετοι με τις πρώτες αρχές ενός σχεδίου European Super League, η FIFPRO Europe παραμένει πεπεισμένη ότι οι ανοιχτές διοργανώσεις και η αθλητική αξία δεν είναι μόνο ο ακρογωνιαίος λίθος της πυραμίδας του ποδοσφαίρου σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και θεμελιώδεις για τη διασφάλιση ζωντανής αγοράς εργασίας με μονοπάτια σταδιοδρομίας και ευκαιρίες απασχόλησης για όλους τους παίκτες.

Μαζί με παίκτες και εθνικές ενώσεις παικτών η FIFPRO Europe προσβλέπει στην προώθηση του ρόλου της ως διαπραγματευτικός εταίρος για θέματα που σχετίζονται με την απασχόληση στη συλλογική διακυβέρνηση της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής βιομηχανίας και σε ένα μοντέλο πυραμίδας υπό την UEFA και παράλληλα με πρωταθλήματα, συλλόγους, φιλάθλους, θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβερνήσεις και άλλους εταίρους.

Μαζί θα συνεχίσουμε τις συλλογικές συζητήσεις για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο τη διαφύλαξη και την ενίσχυση των στιβαρών προτύπων εργασίας για κάθε παίκτη σε όλη την Ευρώπη.

'Ο κύριος στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ευημερία και τις συνθήκες εργασίας των παικτών σε όλα τα επίπεδα', δήλωσε ο πρόεδρος της FIFPRO Europe, Ντέιβιντ Τεριέ. 'Υποστηρίζουμε σθεναρά την προστασία των αγορών εργασίας, των εγχώριων πρωταθλημάτων, της αθλητικής αξίας και του μοντέλου πυραμίδας. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε σχέδια για μονομερή υπονόμευση του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και απειλής ευκαιριών απασχόλησης για παίκτες – όπως η πρόταση για μια ευρωπαϊκή Super League. Περισσότερο από ποτέ, οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των παικτών, τη δίκαιη συμμετοχή και την ασφαλή απασχόληση – όχι να τις διαβρώνουν. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο με την UEFA και τους κοινωνικούς εταίρους'".

TAGS EUROPEAN SUPER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ FIFA UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ