STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Φατίχ Τερίμ: Οι Τούρκοι του ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από τον "Αυτοκράτορα"

Φατίχ Τερίμ: Οι Τούρκοι του ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από τον "Αυτοκράτορα"
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Φατίχ Τερίμ ανέλαβε τον Παναθηναϊκό αντικαθιστώντας τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το SPORT24 σάς παρουσιάζει τους Τούρκους που κόσμησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τον προπονητή που εργάστηκε στη χώρα μας πριν τον "αυτοκράτορα".

Ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, καθώς ο πολύπειρος Τούρκος τεχνικός, Φατίχ Τερίμ, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά την απομάκρυνση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον πάγκο.

Ο Τούρκος τεχνικός μπαίνει στη λίστα με τους ομοεθνείς του που έρχονται για να εργαστούν στην Ελλάδα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μάλιστα είναι ο δεύτερος Τούρκος προπονητής που έρχεται στη χώρα μας (οι Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης και Νίκος Κόβης είχαν τουρκικό διαβατήριο αλλά είναι ελληνικής καταγωγής), αλλά πρώτος σε επίπεδο Stoiximan Super League. Παράλληλα γίνεται ο γηραιότερος που θα κοουτσάρει ομάδα στην Ελλάδα.

Φατίχ Τερίμ: Οι Τούρκοι του ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από τον "Αυτοκράτορα"
Ο Ερόλ Μπουλούτ με τον Τουμέρ Μετίν σε αγώνα του Ολυμπιακού Βόλου με την ΑΕΛ EUROKINISSI

Το SPORT24 σάς παρουσιάζει τους Τούρκους ποδοσφαιριστές αλλά και τον προπονητή που εργάστηκε στην Ελλάδα πριν από την έλευση του Φατίχ Τερίμ στο τριφύλλι.

Ερόλ Μπουλούτ

Ο Ερόλ Μπουλούτ γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά πήρε την τουρκική υπηκοότητα και για πολλά χρόνια αγωνίστηκε στη χώρα μας με τη φανέλα μάλιστα πέντε ομάδων.

Ο άλλοτε αριστερός μπακ ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2001 για λογαριασμό του Πανιωνίου. Με τον ιστορικό αγωνίστηκε 46 φορές και πέτυχε έξι γκολ, ωστόσο δύο χρόνια μετά αποχώρησε για να επιστρέψει το 2007. Εκείνο το καλοκαίρι ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού και παρέμεινε στους Πειραιώτες για δύο χρόνια, πανηγυρίζοντας δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.

Φατίχ Τερίμ: Οι Τούρκοι του ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από τον "Αυτοκράτορα"
Ο Ερόλ Μπουλούτ με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Το καλοκαίρι του 2009 αποχώρησε για τη Μέταλουργκ, επέστρεψε όμως στη χώρα μας μέχρι και το τέλος της καριέρας του. Πρώτος του σταθμός ήταν ο Ολυμπιακός Βόλου (στη Β' Εθνική), ακολούθησε ο ΟΦΗ στη Super League και τέλος η Βέροια, στην οποία έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Σήμερα ο Ερόλ Μπουλούτ είναι προπονητής στην Κάρντιφ, ομάδα της Championship. Στο επιτελείο του εκεί βρίσκεται ο Νίκος Καρύδας, ενώ με την έλευσή του το περασμένο καλοκαίρι ο ουαλικός σύλλογος απέκτησε και τους Μανώλη Σιώπη και Δημήτρη Γούτα.

Ντενίζ Μπαϊκαρά

Δίχως αμφιβολία πρόκειται για τον Τούρκο ποδοσφαιριστή που έχει δεθεί περισσότερο από κάθε άλλον στη χώρα μας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ήρθε στην Ελλάδα το 2001 και εξακολουθεί να παίζει ποδόσφαιρο για λογαριασμό της Δόξας Θεολόγου, ομάδας της Θάσου που παίζει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Καβάλας.

Ο Ντενίζ Μπαϊκαρά αγωνίζεται κατά βάση ως μέσος (έχει παίξει σε πολλές θέσεις στην καριέρα του) έχει διαγράψει μια σπουδαία πορεία στα ελληνικά γήπεδα και όπως είχε δηλώσει προ δεκαετίας νιώθει την Ελλάδα σαν χώρα του. Πρώτος σταθμός της καριέρας του ήταν η Ξάνθη, στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2008.

Φατίχ Τερίμ: Οι Τούρκοι του ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από τον "Αυτοκράτορα"
Ο Ντενίζ Μπαϊκαρά με τη φανέλα του Πανθρακικού EUROKINISSI

Ακολούθως πήρε μεταγραφή στον Πανσερραϊκό, μένοντας εκεί για έναν χρόνο και στη συνέχεια στον Παναιτωλικό (2009/11). Μετά το Αγρίνιο επέστρεψε στη Θράκη για τον Πανθρακικό, όπου έμεινε συνολικά πέντε χρόνια. Το 2016 ήταν η τελευταία του παρουσία στη Super League, αλλά συνέχισε την παρουσία του στις μικρότερες κατηγορίες με τις φανέλες των Τρικάλων, της Δόξας Δράμας, του Νέστου Χρυσούπολης και της Δόξας Θεολόγου, ενώ φόρεσε για μια σεζόν και τη φανέλα του Πανθρακικού.

Ορχάν Καϊνάκ

Τον Ιανουάριο του 2001 η Ξάνθη απέκτησε τον Τούρκο επιθετικό Ορχάν Καϊνάκ, ωστόσο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει, καθώς έμεινε μόλις έξι μήνες και έπαιξε τρεις φορές έχοντας απολογισμό ένα γκολ.

Ο Καϊνάκ (αυτή τη στιγμή είναι προπονητής και χωρίς ομάδα) έπαιξε εκτός Τουρκίας μόνο για τους ακρίτες, καθώς στην υπόλοιπη καριέρα του αγωνίστηκε στην Τουρκία, μεταξύ άλλων στις Μπεσίκτας και Τράμπζονσπορ. Με τους τελευταίους πανηγύρισε το τελευταίο νταμπλ πριν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2022 με τους Σιώπη και Μπακασέτα.

Ερχάν Κουράκ

Ο Ερχάν Κουράκ ήρθε στο ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Ξάνθης και αγωνίστηκε στη Super League. Ακολούθησαν κι άλλες ομάδες στη χώρα μας στις μικρότερες κατηγορίες όπως ο Πανθρακικός, η ΠΑΕ Θράκη, αλλά και ο ΟΦ Ιεράπετρας.

Φατίχ Ακιέλ

Ο Φατίχ Ακιέλ είχε ένα πολύ σύντομο πέρασμα από τη χώρα μας για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Ο Τούρκος αμυντικός με σπουδαία καριέρα στη χώρα του, έχοντας αγωνιστεί και στις Μαγιόρκα και Μπόχουμ αποκτήθηκε από τον Δικέφαλο το καλοκαίρι του 2005.

Συνολικά έπαιξε έξι φορές και αποχώρησε τον Ιανουάριο από την ομάδα, καθώς οι δύο πλευρές είχαν παράπονα από τη συνεργασία τους. Έχοντας σταματήσει το ποδόσφαιρο ακολούθησε το επάγγελμα του προπονητή και αυτή τη στιγμή είναι μακριά από τους πάγκους.

Τουμέρ Μετίν

Ο Τουμέρ Μετίν αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν από τους πιο αγαπητούς παίκτες των φίλων της ΑΕΛ, που έπαιξε στην Ελλάδα με τα βυσσινί.

Ο διεθνής Τούρκος μεσοεπιθετικός έχοντας σπουδαία καριέρα στην πατρίδα του (μεταξύ άλλων) με τις Μπεσίκτας και Γαλατασαράι, αποφάσισε το καλοκαίρι του 2008 να έρθει στη χώρα μας για λογαριασμό της ΑΕΛ, αρχικά με μονοετή δανεισμό από τη Φενέρ και στη συνέχεια με κανονική μεταγραφή.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ / SUPERLEAGUE / LEVADIAKOS-LARISA
Ο Τουμέρ Μετίν με τη φανέλα της ΑΕΛ EUROKINISSI

Στον θεσσαλικό κάμπο παρέμεινε μέχρι και το καλοκαίρι του 2011 και συνολικά σε 80 συμμετοχές πέτυχε 24 γκολ. Το καλοκαίρι του 2011 μετακόμισε στην Κέρκυρα, όμως έπαιξε μόλις έξι ματς με τον ΑΟΚ και τον Ιανουάριο του 2012 έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Οκάν Γιλμάζ

Το καλοκαίρι του 2008 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανθρακικού ο διεθνής Τούρκος επιθετικός, Οκάν Γιλμάζ, ο οποίος είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ δις στην Τουρκία πριν έρθει στην Ελλάδα.

Με την ομάδα της Κομοτηνής έπαιξε συνολικά τρία παιχνίδια δίχως να σημειώσει κάποιο γκολ και τον Ιανουάριο πήρε τον δρόμο του επαναπατρισμού. Ο Πανθρακικός ήταν η μοναδική ομάδα που έπαιξε εκτός Τουρκίας.

Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς

Ο 37χρονος (πλέον) Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς παρά τις αγγλικές του ρίζες είναι Τούρκος υπήκοος και διεθνής με την εθνική ομάδα των γειτόνων μας.

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 από τον Ολυμπιακό με εξάμηνο δανεισμό από τη Γαλατασαράι. Με τους Πειραιώτες έπαιξε εννέα παιχνίδια και πέτυχε ένα γκολ, πανηγυρίζοντας στο τέλος το νταμπλ, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Κωνσταντινούπολη.

Φατίχ Τερίμ: Οι Τούρκοι του ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από τον "Αυτοκράτορα"
Ο Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς EUROKINISSI

Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού δεν έχει κρεμάσει τα παπούτσια του, αλλά αυτή τη στιγμή παραμένει χωρίς ομάδα.

Εμρέ Μορ

Ο Εμρέ Μορ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού με την ίδια φόρμουλα που ήρθε και ο Καζίμ-Ρίτσαρντς. Στα πρώτα βήματα της καριέρας του (τα οποία έγιναν στη Δανία όπου και γεννήθηκε) θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ντόρτμουντ τον απέκτησε από τη Νόρτζερλαντ και έναν χρόνο μετά από τους Βεστφαλούς πήρε μεταγραφή για τη Θέλτα, όμως τότε άρχισε η πτωτική πορεία της καριέρας του. Τον Ιανουάριο του 2020 ήρθε στην Ελλάδα για τους ερυθρόλευκους με εξάμηνο δανεισμό. Ωστόσο δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει και έπαιξε μόλις σε δύο ματς για να επιστρέψει στη Θέλτα.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Εμρέ Μορ με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Σήμερα ο 26χρονος (πλέον) Εμρέ Μορ αγωνίζεται στη Φενέρμπαχτσε, έχοντας πολύ περιορισμένο χρόνο συμμετοχής.

Αχμέτ Ενγκίν

Ο Φατίχ Τερίμ ήρθε στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά τη λύση του συμβολαίου του Αχμέτ Ενγκίν με τον Βόλο. Ο Τούρκος μεσοεπιθετικός (γεννημένος στη Γερμανία) αποχώρησε από την ομάδα της Μαγνησίας μετά από δέκα συμμετοχές (κατά κύριο λόγο ως αλλαγή).

Ο Αχμέτ Ενγκίν κατά την ανακοίνωση του από τον Βόλο
Ο Αχμέτ Ενγκίν κατά την ανακοίνωση του από τον Βόλο VOLOS FC

Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στην τουρκική Κασίμπασα και τη γερμανική Ντούισμπουργκ.

Φυσικά ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και οι ποδοσφαιριστές όπως ο Κερέμ Μπουλούτ (Ηρακλής) και ο Σαμέντ Γεσίλ (Πανιώνιος) οι οποίοι ναι μεν έχουν τουρκικές ρίζες, όχι όμως τουρκική υπηκοότητα.

Οι Τούρκοι που δεν έφτασαν σε επίπεδο Super League

Στη χώρα μας ήρθαν και "γείτονες' οι οποίοι ουδέποτε έπαιξαν ή καθοδήγησαν στη Super League. Ο πρώτος προπονητής που ήρθε στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι ο Τζεμ Καρατζά. Ο 47χρονος πλέον τεχνικός, είχε έρθει στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2019 για λογαριασμό του Αιγινιακού στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και έμεινε μέχρι και το τέλος της σεζόν.

Την περσινή σεζόν ο Μακεδονικός απέκτησε τον Ναντίρ Τσιφτσί, ο οποίος έμεινε πολύ λίγο στην ομάδα της Νέας Ευκαρπίας. Παράλληλα σύμφωνα με το soccerbase ο Εμρά Τσεμπεσί είχε αγωνιστεί στη χώρα μας για λογαριασμό του Φωστήρα στη Β' Εθνική, ενώ ο Σουχεϊλ Τουντσιουρέκ έπαιξε σε Πανθρακικό, Δόξα Γρατινής και ΑΕ Γιάννενα σε Β' και Γ' Εθνική.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΦΑΤΙΧ ΤΕΡΙΜ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΛ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ