EUROPA LEAGUE

Europa League: Φρέναρε την Μπαρτσελόνα η Γαλατάσαραϊ, η Αταλάντα λύγισε την Λεβερκούζεν με ανατροπή

Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Γαλατάσαραϊ στο Europa League | 10 Μαρτίου 2022
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Γαλατάσαραϊ στο Europa League | 10 Μαρτίου 2022 @2022 JOAN MONFORT/AP IMAGES

Η Μπαρτσελόνα κόλλησε στο 0-0 με την Γαλατάσαραϊ και θα χρειαστεί νίκη στην Τουρκία για να βρεθεί στους 8 του Europa League ενώ η Αταλάντα λύγισε με 3-2 την Λεβερκούζεν και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης. Καθαρές νίκες για Ρέιντζερς και Μπράγκα.

Η Μπαρτσελόνα ήταν το ακλόνητο φαβορί απέναντι στην Γαλατάσαραϊ στην κόντρα των δύο ομάδων για τους 16 του Europa League όμως στο χορτάρι αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες απέναντι στους σκληροτράχηλους Τούρκους και το φινάλε της πρώτης μονομαχίας τους, βρήκε τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0 και να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει της ρεβάνς της 17ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αντίθεση με το ματς του Καμπ Νόου που δεν είχε ούτε ένα γκολ (το μοναδικό από τα επτά ματς της φάσης των 16), αυτό στο Μπέργκαμο ήταν ο ορισμός της επιθετικής πανδαισίας, με την Αταλάντα να βρίσκεται πίσω στο σκορ από την Λεβερκούζεν αλλά να κάνει φοβερή ανατροπή χάρη στο εκπληκτικό δίδυμο των Μαλινόβσκι και Μουριέλ και να επικρατεί με 3-2 στο φινάλε.

Στην Γλασκώβη, η Ρέιντζερς ήταν η απόλυτη κυρίαρχος απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα τον οποίο και φιλοδώρησε με τρία γκολ (3-0) ενώ στην Πορτογαλία, η Μπράγκα απέκτησε πλεονέκτημα έναντι της Μονακό χάρη σε ένα αυτογκόλ του Γεν Μπεντέρ (33') και ένα γκολ πριν τη συμπλήρωση του 90λέπτου.

Η πρόκριση θα κριθεί στην Τουρκία

Η Μπαρτσελόνα μπήκε με πολύ θετική ψυχολογία στο ματς από τα τελευταία εξαιρετικά αποτελέσματά της όμως το πρώτο 45λεπτο ήταν καταστροφικό και θύμισε την ομάδα που ήταν πριν την έλευση του Τσάβι. Η κατοχή μπάλας (67%) απέναντι στην Γαλατάσαραϊ ήταν ανούσια και το πρώτο 45λεπτο έκλεισε με μόλις 4 τελικές (2 εντός εστίας) και έλλειμμα δημιουργίας και έμπνευσης από τους Καταλανούς, γεγονός που ώθησε τον προπονητή τους να κάνει τρεις αλλαγές με την έναρξη του δευτέρου μέρους (Μπουσκέτς, Πικέ και Ντεμπελέ τα νέα πρόσωπα).

Οι διορθωτικές κινήσεις από τον πάγκο βοήθησαν την Μπαρτσελόνα να εμφανιστεί βελτιωμένη στο δεύτερο μέρος και να μπαίνει με μεγαλύτερη ευκολία στα αντίπαλα καρέ, ενώ στο 61' ο Τσάβι έριξε και το χαρτί του Ομπαμεγιάνγκ που πήρε τη θέση του Ντεπάι στον αγωνιστικό χώρο.

Το τελευταίο ημίωρο βρήκε τους Καταλανούς να κλείνουν ασφυκτικά την "Τσιμ Μπομ" στα καρέ της όμως παρά τις αρκετές φάσεις που είχαν (κορυφαία το δοκάρι του Ντε Γιονγκ στο 75' μετά από ψαλιδάκι του Ομπαμεγιάνγκ) απέτυχαν να νικήσουν τον -δανεικό από εκείνους στην Γαλατά- Πένια, με την πρόκριση να κρίνεται πλέον στη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων που μία τουρκική ομάδα κράτησε ανέπαφη την εστία της στο Καμπ Νόου, με την Μπαρτσελόνα να μετράει μέχρι πρότινος 23 γκολ σε 7 εντός έδρας παιχνίδια της απέναντι σε Τούρκους αντιπάλους.

Επιπλέον, από τις 13 προηγούμενες φορές που οι μπλαουγκράνα έφεραν ισοπαλία στην έδρα τους στο πρώτο ματς σε νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πήραν 6 φορές την πρόκριση.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τερ Στέγκεν, Ντεστ, Αραούχο (46' Πικέ), Γκαρσία, Άλμπα, Πέδρι, Γκονσάλες (46' Μπουσκέτς), Φρένκι ντε Γιονγκ, Τραορέ (80' Λουκ ντε Γιονγκ), Ντεπάι (61' Ομπαμεγιάνγκ), Τόρες (46' Ντεμπελέ)

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ: Πένια, Μπόι, Νέλσον, Μαρκάο, Φαν Άανχολτ, Κουτλού, Ανταλιαλί, Μπάμπελ (68' Κίλιντς), Φεγκουλί (79' Τσικαλντάου), Ακτούρκογλου (90' Γιλμάζ), Μοχάμεντ (68' Γκομίς)

Μαλινόβσκι και Μουριέλ υπέταξαν την Λεβερκούζεν

Το πρώτο 45λεπτο στο Jewiss Stadium βρήκε τις δύο ομάδες να τρέχουν ακατάπαυστα και το θέαμα ήταν χορταστικό. Η Λεβερκούζεν είχε δοκάρι στο 9' με τον Αράνγκις και δύο λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης νίκησε τον Μούσο με δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής για το 0-1, με την Αταλάντα να φτάνει σε μία γρήγορη και θεαματική ανατροπή. Στο 23' ο Μουριέλ βρήκε εξαιρετικά τον Μαλινόβσκι μέσα στη μεγάλη περιοχή και εκείνος εκτέλεσε τον Χραντέτσκι με άπιαστο σουτ ενώ στο 25' οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τον Ουκρανό να δίνει ασίστ και τον Κολομβιανό να γράφει το 2-1.

Με αυτό το σκορ έκλεισε το πρώτο μέρος, με το συγκεκριμένο δίδυμο να παραμένει ωστόσο on fire και να πληγώνει τους Γερμανούς και τρίτη φορά, με τον Μουριέλ να βρίσκεται σε θέση βολής στο 49' από κάθετη πάσα του Μαλινόβσκι και να κάνει δύο τα τέρματά του με εντυπωσιακό σουτ (3-1). Οι συγκινήσεις όμως είχαν και συνέχεια στο Μπέργκαμο, με τις ασπιρίνες να μην παραδίδονται αλλά να φτάνουν στο 63' στη μείωση του σκορ, με το πανέμορφο πλασέ του Ντιαμπί να γράφει το 3-2 που έμεινε ως το τέλος.

ΑΤΑΛΑΝΤΑ: Μούσο, Τολόι, Ντεμιράλ, Τζιμσίτι (69' Παλομίνο), Χάτεμπουρ, Ντε Ρουν, Φρόιλερ, Τζαπακόστα (77' Μάχλε), Κουπμάινερς, Μαλινόβσκι (69' Μπογκά), Μουριέλ (77' Μίραντσουκ)

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Χραντέτσκι, Φρίμπονγκ (80' Φοσού-Μενσά), Τα, Ταπσόμπα, Μπάκερ, Αράνγκις, Παλάσιος, Ντιαμπί, Βιρτζ (85' Αζμούν), Αντλί (80' Παουλίνιο), Αλάριο (61' Κοσούνου)

Θρίαμβος για Ρέιντζερς, γερό προβάδισμα για Μπράγκα

Στο "Άιμπροξ" η Ρέιντζερς ήταν επιβλητική απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα και έφτασε σε ένα καθαρό 3-0 που την καθιστά το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League ενόψει της ρεβάνς στην Σερβία.

Ο Ταβερνιέρ με πέναλτι στο 11ο λεπτό έσυρε το χορό των γκολ και τέσσερα λεπτά αργότερα ακολούθησε ο Μορέλος, με τον Κολομβιανό (32) να ξεπερνάει τον συμπατριώτη του Ρανταμέλ Φαλκάο (31) και να γίνεται ο Νοτιοαμερικανός με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Κυπέλλου UEFA/Europa League (1971-2022).

Το πάρτι είχε πάντως και συνέχεια για τους τζερς, αφού στο 52ο λεπτό έκανε το 3-0 με άπιαστη κεφαλιά ο Μπαλογκάν, αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το φινάλε αφού δεν είχε ούτε μία απάντηση να δώσει η πλευρά του Αστέρα.

Προβάδισμα πρόκρισης στους 8 του θεσμού απέκτησε και η Μπράγκα έναντι της Μονακό, με τους Πορτογάλους να παίρνουν κεφάλι στο σκορ στο 33' χάρη σε αυτογκόλ του Μπεν Γεντέρ και να κλειδώνουν τη νίκη στο 89' με τον Ολιβέιρα.

Οι πρώτοι αγώνες της φάσης των 16 του Europa League:

Οι ρεβάνς της φάσης των 16:

* Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, η UEFA άφησε εκτός συνέχειας Europa League την Σπαρτάκ Μόσχας και η Λειψία πήρε απευθείας το εισιτήριο για τα προημιτελικά χωρίς να δώσει αγώνες.

TAGS EUROPA LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΠΡΑΓΚΑ ΜΟΝΑΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ