OPTA EURO ANALYSIS

Euro 2020: Ο Ζιντσένκο απειλεί τα όνειρα της Αγγλίας

Ο Ζιντσένκο πανηγυρίζει γκολ του στο Σουηδία - Ουκρανία για το Euro 2020.
Ο Ζιντσένκο πανηγυρίζει γκολ του στο Σουηδία - Ουκρανία © 2021 ROBERT PERRY/POOL PHOTO VIA AP

Ο Ολεξάντρ Ζιντσένκο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη πρόκριση της Ουκρανίας κόντρα στη Σουηδία με 2-1. Ο 24χρονος πραγματοποίησε μία ακόμα γεμάτη εμφάνιση τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Εμφάνιση που τον μετατρέπει σε νούμερο ένα απειλή στα πλάνα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ενόψει του αποψινού προημιτελικού (3/7, 22:00, ΑΝΤ1) κόντρα στην Αγγλία.

Στην τρίτη της συμμετοχή σε Euro, από την διάλυση και έπειτα της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία έγραψε ιστορία καθώς κατάφερε για πρώτη φορά να προκριθεί σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μία πρόκριση κανονικό θρίλερ κόντρα στην Σουηδία, που για να έρθει χρειάστηκε την κεφαλιά του Ντόβμπικ στιγμές πριν την ολοκλήρωση της παράτασης.

Μία αναμέτρηση στην οποία η Ουκρανία ήταν ανώτερη και πιο απειλητική της αντιπάλου της, πραγματοποιώντας συνολικά 15 τελικές προσπάθειες, οι οποίες βάσει απειλής αναλογούσαν σε 1.7 xGoals, την ώρα που η Σουηδία είχε 13 με “αξία” 1,2 xGoals.

Οι τελικές και τα xGoals στο Ουκρανία - Σουηδία
Οι τελικές και τα xGoals στο Ουκρανία - Σουηδία STATS PERFORM / SPORT24

Ο MVP Ζιντσένκο έκανε τη διαφορά για τους Ουκρανούς

Ανωτερότητα για την οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται ο Ολεξάντρ Ζιντσένκο. Ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, αδιαμφησβήτητα η καλύτερή του ως τώρα στην διοργάνωση, και ήταν το δίχως άλλο ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην νίκη-πρόκριση της ομάδας του Αντρέι Σεβτσένκο. Άνοιξε το σκορ στο 27ο λεπτό για το 1-0, ενώ από δική του σέντρα προήλθε το 2-1 σε μία γεμάτη εμφάνιση τόσο από πλευράς ουσίας όσο και από πλευράς στατιστικής.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta/StatsPerform, σχεδόν κάθε ουκρανική δημιουργία περνούσε από τα πόδια του, με τον Ζιντσένκο να έχει συμμετοχή στην πλειονότητα των επιθετικών αναπτύξεων της ομάδας του.

Στα 120 λεπτά που διήρκεσε η αναμέτρηση ο 24χρονος “μέτρησε” συνολικά 118 επαφές με την μπάλα. Αριθμός μεγάλος πόσο μάλλον για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στα άκρα, αλλά που δικαιολογείται εν μέρει λόγω του έξτρα μισάωρου της παράτασης.

Οι επαφές του Ζιντσένκο με την μπάλα στο Ουκρανία - Σουηδία
Οι επαφές του Ζιντσένκο με την μπάλα στο Ουκρανία - Σουηδία STATS PERFORM / SPORT24

Την ίδια ώρα πραγματοποίησε συνολικά 70 πάσες με υψηλότατο ποσοστό επιτυχίας που έφτασε έως το 86,4%, ποσοστό 5% πάνω από το συνολικό του ως τώρα στην διοργάνωση. Από τα επτά γεμίσματά που δοκίμασε -συμπεριλαμβανομένων και των στατικών φάσεων- προς την περιοχή των Σουηδών, τα τρία ήταν επιτυχημένα και ένα εξ αυτών δημιούργησε τις συνθήκες για την κεφαλιά πρόκρισης του Ντόβμπικ στο 120.

Οι μεταβιβάσεις του Ζιντένκο στο Ουκρανία - Σουηδία
Οι μεταβιβάσεις του Ζιντένκο στο Ουκρανία - Σουηδία STATS PERFORM / SPORT24

Πλήρης εμφάνιση και αμυντικά από τον 24χρονο

Σταθερότατη ωστόσο ήταν η παρουσία του και στο αμυντικό μισό της Ουκρανίας. Εκεί όπου ο 24χρονος κατέγραψε επτά αναχαιτήσεις της μπάλας, τρία κερδισμένα τάκλιν, την ώρα που βγήκε κερδισμένος και από τις οκτώ μονομαχίες που είχε κόντρα στους Σουηδούς στην αναμέτρηση. Περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή στο γήπεδο.

Μία ακόμα εξαιρετική αμυντικά εμφάνιση για τον ποδοσφαιριστή των "πολιτών", ο οποίος ξεχωρίζει ανάμεσα στο ρόστερ των Ουκρανών έχοντας μεταξύ των συμπαικτών του τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες (26), τις περισσότερες αναχαιτίσεις μπάλας (27) αλλά και τα περισσότερα επιτυχημένα τάκλιν (6).

Ο Ζιντσένκο που τα κάνει όλα και συμφέρει

Με τον Ζιντσένκο στα πλάνα του ο Αντρέι Σεφτσένκο έχει ένα υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια του. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να προσφέρει και να φανεί χρήσιμος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω διάγραμμα της Opta/ StatsPerform.

Γράφημα που παρουσιάζει όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο 24χρονος ως τώρα στην διοργάνωση. Στο παιχνίδι κόντρα στους Σουηδούς ήταν η πρώτη φορά που επιλέχθηκε να αγωνιστεί στα άκρα, μια και στη φάση των ομίλων ο “Σέβα” τον χρησιμοποιούσε ως δεξιό εσωτερικό μέσο στην ουκρανική τριάδα της μεσαίας γραμμής.

Οι ενέργειες του ΖΙντσένκο με την μπάλα στο Euro 2020 μέχρι στιγμής
Οι ενέργειες του ΖΙντσένκο με την μπάλα στο Euro 2020 μέχρι στιγμής SPORT 24 / STATS PERFORM

Ένας ποδοσφαιριστής που δεδομένα προσφέρει αρκετούς λόγους για να χαμογελά στον Αντρέι Σεβτσένκο και που από την άλλη βάζει αρκετούς… μπελάδες στο κεφάλι του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ενόψει της αποψινής αναμέτρησης της Ουκρανίας με την Αγγλία.

Euro 2020: Ο Ζιντσένκο απειλεί τα όνειρα της Αγγλίας

Οι μάχες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με euro προσφορές και υψηλές αποδόσεις. Betshop.gr | Όροι & προϋποθέσεις. 21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777. Ρυθμιστής εμπ. επικ/νίας: ΕΕΕΠ

TAGS OPTA EURO ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ