EURO 2020

Euro 2020, Σουηδία - Ουκρανία 1-2 παρ.: Ουκρανική επέλαση με γκολ του Ντόβμπικ στο 121'

Ο Ντόβμπικ πανηγυρίζει το νικητήριο γκολ του στο Ουκρανία - Σουηδία
Ο Ντόβμπικ πανηγυρίζει το νικητήριο γκολ του στο Ουκρανία - Σουηδία © 2021 AP PHOTO/ANDY BUCHANAN, POOL

Η Ουκρανία βρήκε το γκολ της πρόκρισης στις καθυστερήσεις της παράτασης και υπέταξε τους Σουηδούς με 2-1 στο "Χάμπντεν Παρκ". Επόμενη αντίπαλος η Αγγλία στη Ρώμη.

Η κεφαλιά του Αρτέμ Ντόβμπικ στις καθυστερήσεις της παράτασης έδωσε στην Ουκρανία την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2020. Το 2-1 επί της Σουηδίας ήρθε έπειτα από ένα χορταστικό παιχνίδι, με 3 δοκάρια, μία αποβολή στην παράταση και έναν σοβαρό τραυματισμό.

Ο Αλεκσάντρ Ζιντσένκο είχε ανοίξει το σκορ για την Ουκρανία και ο Έμιλ Φόρσμπεργκ είχε ισοφαρίσει στο 1ο ημίρονο του αγώνα στο "Χάμπντεν Παρκ" της Γλασκώβης.

Η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο πλέον ταξιδεύει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την Αγγλία στο "Ολίμπικο" το προσεχές Σάββατο (22:00).

Euro 2020, Σουηδία - Ουκρανία 1-2 παρ.: Ουκρανική επέλαση με γκολ του Ντόβμπικ στο 121'

Εκτός από το κίτρινο χρώμα (αν και για την περίσταση η τύποις φιλοξενούμενοι έβαλε τη μπλε εμφάνιση), οι δύο χώρες μοιράστηκαν και τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετώπισαν τον αγώνα. Καμία δεν ανοίχτηκε, αλλά και καμία δεν κλείστηκε στο γήπεδό της, αφού αμφότερες θεώρησαν ότι ο αντίπαλος δεν τρομάζει. Το 4-4-2 του Γιάνε Άντερσον αλληλοεξουδετερώθηκε με το 3-5-2 του Αντρέι Σεβτσένκο στα πρώτα λεπτά, όπου υπήρχαν μόνο κάποια μακρινά σουτ των Ουκρανών.

Η... δράση άρχισε στο 19' με το σουτ του Αλεξάντερ Ίσακ και στο 27ο λεπτό ήρθε η ώρα για το πρώτο γκολ. Μία εκπληκτική ασίστ με το έξωτερικό του Αντρέι Γιαρμολένκο ακολούθησε ένα βολέ του Αλεκσάνταρ Ζιντσένκο, που δεν μπόρεσε να κρατήσει εκτός εστίας ο Ρόμπιν Όλσεν. Ο ρυθμός συνέχισε να είναι καλός έπειτα από το γκολ, αλλά δεν υπήρχαν καλές φάσεις. Οι Σουηδοί αδυνατούσαν να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή και επιχείρησαν με μακρινά σουτ να βρουν τη λύση.

Μία εκτέλεση μακρινού φάουλ του Σεμπάστιαν Λάρσον παραλίγο να πιάσει στον ύπνο τον Γκιόργκι Μπούστσαν και τελικά η ισοφάριση ήρθε εκτός περιοχής, στο 43', με σουτ του Έμιλ Φόρσμπεργκ που κόντραρε στον Ιλία Ζαμπάρνι και ξεγέλασε τον Ουκρανό τερματοφύλακα.

Στο 2ο ημίχρονο οι δύο ομάδες βελτίωσαν αισθητά την απόδοσή τους και εκτός από ρυθμό, άρχισαν και τις ευκαιρίες. Μάλιστα, μέσα σε δύο λεπτά είχαν από ένα δοκάρι, πρώτα η Ουκρανία με τον Σεργκέι Σιντόρτσουκ και στην επόμενη φάση η Σουηδία με τον Φόρσμπεργκ. Ο Σεβτσένκο έκανε πρώτος κίνηση από τον πάγκο, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Ρουσλάν Μαλινόβσκι στη θέση του Μίκολα Σαπαρένκο που πήρε τη φανέλα βασικού γι' αυτό το παιχνίδι.Οι Σουηδοί κατάφεραν να πάρουν το μομέντουμ, και είχαν ακόμα δύο καλές ευκαιρίες, η μία ανάγκασε τον Μπούστσαν να... πετάξει για να αποκρούσει σουτ του Ντέγιαν Κουλουσέβσκι και η άλλη ήταν ξανά ένα δοκάρι του Φόρσμπεργκ.

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή μέχρι να πέσει ο ρυθμός και να... αναγκαστεί και ο Άντερσον να κοιτάξει στον πάγκο. Έμιλ Κραφτ και Πιέρε Μπένγκτσον δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, με τον Κουλουσέβσκι να είναι αυτός που έχασε την τελευταία ευκαιρία να αποτρέψει την παράταση.

Στον επιπλέον χρόνο, την παράσταση αρχικά έκλεψαν οι απανωτές αλλαγές των δύο προπονητών στο πρώτο 5λεπτο και στη συνέχεια η ενέργεια του Μάρκους Άντερσον στο 99', ο οποίος πρώτα έδιωξε την μπάλα και στη συνέχεια τσάκισε το πόδι του Αρτέμ Μπεσιέντιν. Ο Ουκρανός είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο στην παράταση και μαζί με αυτόν, έφυγε και ο Σουηδός αμυντικός με κόκκινη κάρτα.

Με 10 παίκτες η Σουηδία προτίμησε να αμυνθεί περισσότερο, ωστόσο ο αγώνας συνέχισε να έχει τραυματισμούς, που εμπόδιζαν το παιχνίδι να βρει κάποιον ρυθμό. Οι Ουκρανοί απείλησαν δύο φορές, όσο παιζόταν ο αγώνας και τελικά λίγο πριν έρθει η ώρα των πέναλτι, μία από τις αλλαγές, ο Αρτέμ Ντόβμπικ, σημείωσε το γκολ της πρόκρισης.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Όλσεν, Λούστιγκ (84' Κραφτ), Λίντελεφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον (83' Μπένγκτσον), Λάρσον (97' Κλάεσον), Όλσον (101' Χελάντερ), Έκνταλ, Φόρσμπεργκ, Κουλουσέβσκι (97' Κουέισον), Ίσακ (97' Μπεργκ)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Μπούστσαν, Καραβάεφ, Ζαμπάρνι, Κριβτσόφ, Ματβιγένκο, Σιντόρτσουκ (118' Μπέζους), Στεπανένκο (95' Μακαρένκο), Ζιντσένκο, Γιαρμολένκο (106' Ντόβμπικ), Γιαρέμτσουκ (91' Μπεσιέντιν), Σαπαρένκο (61' Μαλινόβσκι)

TAGS EURO 2020 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ