EURO 2020

Τόμας Ντιλέινι: Ο MVP της Δανίας με Τσεχία είναι ο πρώτος διάσημος ποδοσφαιριστής που αποκάλυψε ότι έχει αχρωματοψία

Ο Τόμας Ντιλέινι στην αναμέτρηση της Δανίας με την Ουαλία για το Euro 2020.
Ο Τόμας Ντιλέινι στην αναμέτρηση της Δανίας με την Ουαλία © 2021 DEAN MOUHTAROPOULOS/ASSOCIATED PRESS, POOL

Ο Τόμας Ντιλέινι εντυπωσιάζει με τη φανέλα της Δανίας, με τα κατορθώματά του να είναι ακόμη μεγαλύτερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αγωνίζεται με αχρωματοψία, κάτι που είχε παραδεχθεί το 2018.

Η Δανία βρίσκεται στην καλύτερη τετράδα του Euro 2020. Την Τετάρτη (7/7, 22:00, ANT1) αντιμετωπίζει την Αγγλία και κάνει όνειρα για την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Ένας εκ των πρωταγωνιστών είναι ο Τόμας Ντιλέινι, ο οποίος σημειώνει τρομερές εμφανίσεις με την ομάδα του Κάσπερ Χιούλμαντ.

Αυτό που δεν είναι γνωστό απ' πολλούς είναι το γεγονός πως ο Ντιλέινι αγωνίζεται με αχρωματοψία, κάτι που είχε παραδεχθεί στο δίκτυο DRP3 πριν απ' το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018: "Το όνομά μου είναι Τόμας. Έχω αχρωματοψία και αυτό συμβαίνει. Την προηγούμενη μέρα στο γήπεδο δυσκολευόμουν να καταλάβω ποιος παίκτης ήταν στην ομάδα μου και ποιος στους αντιπάλους" είχε δηλώσει.

Η αξία της δήλωσής του είναι αρκετά σημαντική, όπως τόνισε η Κάθριν Άλμπανι-Γουάρντ, ιδρύτρια του οργανισμού για την ευαισθητοποίηση για την αχρωματοψία: "Είναι ο πρώτος ενεργός διάσημος παίκτης που το παραδέχεται δημόσια. Δεν νομίζω πως καταλαβαίνει τι σημαίνει. Πολλοί δεν μιλούν γι' αυτό, διότι φοβούνται πως θα επηρεάσει την αξία τους".

Ο Ντιλέινι τότε είχε περιγράψει το πρόβλημά του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον αγωνιστικό χώρο: "Είναι δύσκολο να το περιγράψεις. Είναι σαν να βλέπεις σκιές του ίδιου χρώματος. Συνήθως παίζουμε με διαφορετικά σορτσάκια, όμως στο Δανία - Μεξικό και οι δύο φορούσαμε άσπρα. Έπρεπε να κοιτάζω πρόσωπα, αλλά πολύ γρήγορα. Όταν τα πρόσωπα είναι μακριά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο".

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις, που οι αντίπαλοι έχουν σεβαστεί την κατάστασή του, όπως συνέβη στο Αυστραλία - Δανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο: "Μπορούσαν να διαλέξουν διαφορετικά χρώματα και να το χρησιμοποιήσουν απέναντί μου, αλλά συμφώνησαν να παίξουν με χρώματα που με βολεύουν. Δεν θα παρατηρούσα το κίτρινο".

TAGS EURO 2020 ΕΘΝΙΚΗ ΔΑΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ