OPTA EURO ANALYSIS

Euro 2020: Ο Γκόζενς εξέθεσε τον Σάντος

Ο Φερνάντο Σάντος στην ήττα της Πορτογαλίας από τη Γερμανία στο Euro 2020
Ο Φερνάντο Σάντος στην ήττα της Πορτογαλίας από τη Γερμανία στο Euro 2020 © 2021 PHILIPP GUELLAND / AP IMAGES

Ο Γκόζενς διέλυσε την Πορτογαλία που δεν έδειξε ποτέ ότι ξέρει τι να κάνει απέναντι στη Γερμανία. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το βαρύ 4-2 για την ομάδα του Σάντος.

Η Γερμανία ήταν η θριαμβεύτρια της 2ης αγωνιστικής στον 6ο όμιλο. Η ομάδα του Λεβ έχασε στην πρεμιέρα από τη Γαλλία, αλλά πέτυχε εντυπωσιακή και μεγάλη νίκη με 4-2 επί της Πορτογαλίας.

Νίκη που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν υπολογίσει κανείς ότι η Πορτογάλοι προηγήθηκαν με γκολ του Ρονάλντο μετά από κόρνερ. Η ομάδα του Σάντος είχε τρεις βαθμούς από τη νίκη στην πρεμιέρα και το προβάδισμα στο σκορ: ιδανικές συνθήκες για να κάνει αυτό που της αρέσει, να αφήσει την μπάλα και να αμυνθεί μαζικά.

Κολακεύουν την Πορτογαλία το σκορ και τα xG

Οι Πορτογάλοι τα είχαν όλα υπέρ τους και παρόλα αυτά οι Γερμανοί τους συνέτριψαν. Δείτε τις τελικές και τα expected goals στο σχετικό γράφημα της Opta / Stats Perform, με την οποία συνεργάζεται με το SPORT24 για την ανάλυση του Euro 2020.

Οι τελικές και τα expected goals από το Πορτογαλία - Γερμανία
Οι τελικές και τα expected goals από το Πορτογαλία - Γερμανία STATS PERFORM / SPORT24


Και οι δύο ομάδες πέτυχαν δύο γκολ στη μικρή περιοχή, αλλά το 2.0 - 2.6. στα xG. κολακεύει την Πορτογαλία.

Πρώτα γιατί τα δύο γκολ της ομάδας του Σάντος ήρθαν σε μία αντεπίθεση μετά από κόρνερ και από μία εκτέλεση φάουλ: στην κανονική ροή του αγώνα η Πορτογαλία δεν έφτιαξε τίποτα.

Δεύτερο, το γράφημα των xG δεν συμπεριλαμβάνει τα δύο αυτογκόλ που έβαλαν Ντίας και Γκερέιρο. Δεν ήταν αυτογκόλ σε ακίνδυνες φάσεις, δεν ήταν κόντρες σε μακρινά σουτ: ήταν προσπάθειες να αποτραπεί την τελευταία στιγμή μια εκτέλεση των Γερμανών κεντρικά απο τη μικρή περιοχή.

Το πάρτι των Γερμανών φάτσα με τον Ρούι Πατρίσιο ήταν ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που δείχνουν οι μεγάλοι κύκλοι με τα δύο γκολ και τη μία χαμένη ευκαιρία εντός μικρής περιοχής.

Το 3-4-3 του Λεβ που γινόταν 3-2-5 στην επίθεση

Πως συνέβη αυτό το πάρτι και η Πορτογαλία έγινε η πρώτη ομάδα που τρώει τέσσερα γκολ ως κάτοχος του Ευρωπαϊκού; Η απλή απάντηση είναι πως ο Σάντος δεν βρήκε ποτέ λύση στο πρόβλημα που του έβαλε η Γερμανία μετά το 1-0.

Στην αρχή του ματς, Κίμιχ και Γκόζενς επέστρεφαν πίσω για να μαρκάρουν Ζότα και Σίλβα, τους δύο ακραίους των Πορτογάλων. Μετά το γκολ του Ρονάλντο, ο Λεβ έστειλε τους μπακ του πάνω από τη σέντρα, σε ένα καθαρό 3-4-3, που γινόταν σχεδόν 3-2-5 σε φάση επίθεσης: τρεις στόπερ πίσω, Κρόος - Γκιντογκάν στο κέντρο, Κίμιχ - Γκόζενς στα άκρα και Μίλερ, Γκνάμπρι και Χάβερτς να κινούνται ως φορ.

Τα όργια του Γκόζενς

Ο Γκόζενς αναδείχθηκε στον μεγάλο πρωταγωνιστή του αγώνα, αφού οργίασε στην αριστερή πλευρά. Δείτε στο γράφημα τις ενέργειές του με την μπάλα.

Οι ενέργειες του Γκόζενς με την μπάλα στη νίκη της Γερμανίας επί της Πορτογαλίας
Οι ενέργειες του Γκόζενς με την μπάλα στη νίκη της Γερμανίας επί της Πορτογαλίας STATS PERFORM / SPORT24


Ο Γκόζενς είχε 46 ενέργειες με την μπάλα, έξι εξ αυτών εντός περιοχής. Πέτυχε ένα γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ στην αρχή του ματς, έφτιαξε τη φάση που έφερε το αυτογκόλ του Ντίας, έδωσε την ασίστ στον Χάβερτς για το 3-1 και έβαλε το κερασάκι στη νίκη και την ατομική του εμφάνιση πετυχαίνοντας το 4-1.

Ο άσος της Αταλάντα έκανε όλα τα παραπάνω σε μία ώρα αγώνα, αφού έγινε αλλαγή από τον Λεβ στο 62'.

Η Πορτογαλία ήταν εκτός τόπου και χρόνου σε όλο το ματς

Οι Γερμανοί αναπτύσσονταν από τα δεξιά με τον Κίμιχ και με αλλαγές παιχνιδιού έβρισκαν τον Γκόζενς στην απέναντι πλευρά. Ένα σχέδιο που δεν κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει η Πορτογαλία.

Δείτε στο γράφημα της Opta / Stats Perform τις θέσεις των παικτών των δυο ομάδων με βάση τους χώρους που είχαν τις ενέργειές τους.

Οι θέσεις των παικτών με βάση τις ενέργειές τους στο Πορτογαλία - Γερμανία του Euro 2020
Οι θέσεις των παικτών με βάση τις ενέργειές τους στο Πορτογαλία - Γερμανία του Euro 2020 STATS PERFORM / SPORT24

Δεξιά το σχεδόν απόλυτα συμμετρικό 3-4-3 της Γερμανίας, που οδηγεί στο 3-2-5 που είπαμε στην αρχή: Γκόζενς (20) και Κίμιχ (6) στα άκρα και τρεις φορ να κινούνται κεντρικά.

Αριστερά, το Πορτογαλικό 4-3-3, σαν χαλασμένο παζλ. Ο Ντίας (4) πιο χαμηλά απ'ολους στην άμυνα, ο Πέπε μακριά και ο Σεμέδο με το 2 κάπου στη σέντρα, κοντά στα πατήματα του ΜπερνάρντοΣίλβα (11) και του Φερνάντες (10).

Ο Σεμέδο χαμένος, αλλά δεν ήταν θέμα προσώπων

Η αλήθεια είναι πως ο Σεμέδο δεν αγωνίστηκε τόσο ψηλά, απλώς εκεί έκανε κάποιες ενέργειες. Πιο χαμηλά στο γήπεδο, σε θέση άμυνας δεν κατάφερε ποτέ να προσφέρει κάτι, ο Γκόζνενς ήταν σχεδόν ανενόχλητος να κάνει ο,τι γουστάρει.

Ο Σάντος στο ημίχρονο έβγαλε τον Σίλβα από δεξιά για να βάλει τον Ρενάντο Σάντσες, ενώ στο 58' έβαλε τον Ράφα Σίλβα στη θέση του Καρβάλιο. Τίποτα δεν άλλαξε, δύο λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς ο Ράφα Σιλβα δεν εμπόδισε ποτέ τον Γκόζενς κάνει το 4-1 στο 60'.

Στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ θέμα προσώπων. Όποιος κι αν πήγε δεξιά ή στο κέντρο, η Πορτογαλία δεν έδειξε σε κανένα διάστημα του αγώνα ότι έχει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτό που έκανε σταθερά και με συνέπεια η Γερμανία για μία ώρα, που δεν είχε και μεγάλη διαφορά απ'οτι είδαμε από την ομάδα του Λεβ στην πρεμιέρα.

Και δεν είναι πως η ομάδα του Σάντος πλήρωσε κάποια τάση επιθετικότητας, αφού από το 1-0 στο 1-4 οι Πορτογάλοι δεν έκαναν τίποτα μπροστά.

Euro 2020: Ο Γκόζενς εξέθεσε τον Σάντος

Οι μάχες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με euro προσφορές και υψηλές αποδόσεις. Betshop.gr | Όροι & προϋποθέσεις. 21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777. Ρυθμιστής εμπ. επικ/νίας: ΕΕΕΠ

TAGS OPTA EURO ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ