OPTA EURO ANALYSIS

Euro 2020: Ο Ενρίκε έχει δίκιο, αυτά που έκανε ο Πέδρι στα 18, δεν τα έκανε ούτε ο Ινιέστα

Ο Πέδρι στον ημιτελικό του Euro 2020, Ιταλία - Ισπανία
Ο Πέδρι στον ημιτελικό του Euro 2020, Ιταλία - Ισπανία © 2021 JUSTIN TALLIS/POOL PHOTO VIA AP

Η Ισπανία αποκλείστηκε, αλλά στο Euro 2020 έλαμψε το διαμάντι που λέγεται Πέδρι, ο 18χρονος που κάνει αυτά που δεν έκανε ποτέ ο Ινιέστα στην ηλικία του.

Η Ιταλία ήταν πιο ψύχραιμη και πήρε στα πέναλτι την πρόκριση για τον τελικό του Euro 2020 απέναντι στην Ισπανία. Η ομάδα του Ενρίκε αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με την πίκρα ενός τέτοιου αποκλεισμού, αλλά και με περηφάνια για την παρουσία τους.

Όπως έγραψε και η Marca, οι Ισπανοί "έχασαν έναν τελικό, αλλά κέρδισαν μια ομάδα". Ο Ενρίκε δήλωσε πως η Ισπανία διέσχισε την έρημο για εννέα χρόνια και τώρα επέστρεψε.

Έχουν δίκιο. Η Ισπανία μπορεί να μην έφτασε στην κατάκτηση ή έστω στην παρουσία στον τελικό, αλλά έφυγε με το κεφάλι ψηλά και με την αίσθηση πως, μετά από καιρό, έχει μια ομάδα για το μέλλον.

Μετά τις κακές παρουσίες στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, η Ισπανία παρουσιάστηκε πιστή στη φιλοσοφία της, αλλά επιτέλους με μια ομάδα που μπορούσε να υπηρετήσει σωστά αυτήν τη φιλοσοφία.

Στην καρδιά αυτής της εικόνας, έλαμψε το άστρο του Πέδρι. Ο Ενρίκε τον είχε βασικό κι αναντικατάστατο σε όλο το τουρνουά και ο Πέδρι δεν αρκέστηκε στο να ανταποκριθεί, αλλά έλαμψε.

Η αδιανόητη επίδοση στις πάσες στον ημιτελικό...

Ο 18χρονος κόντρα στην Ιταλία έγραψε ιστορία, αφού τελείωσε το 90λεπτο με 55/55 εύστοχες μεταβιβάσεις. Μια αδιανόητη επίδοση αν σκεφτεί κανείς πως δεν έπαιζε χαμηλά στο γήπεδο, ώστε να πασάρει απλά και με ασφάλεια.

Ο Πέδρι έπαιζε πιο ψηλά από Μπουσκέτς - Κόκε, απέναντι στο κέντρο της Ιταλίας, το καλύτερο πρες του τουρνουά. Τριάντα επτά από τις μεταβιβάσεις του ήταν πάνω από τη σέντρα.

Οι πάσες του Πέδρι στον ημιτελικό του Euro 2020 με την Ιταλία
Οι πάσες του Πέδρι στον ημιτελικό του Euro 2020 με την Ιταλία SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Το τέλος της παράτασης βρήκε τον Πέδρι να έχει 63/65 μεταβιβάσεις, με 41/43 πάνω από τη σέντρα, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα της Opta / Stats Perform, με την κατεύθυνση του παιχνιδιού να είναι προς τα αριστερά.

...στο πιο δύσκολο σημείο του γηπέδου

Σε ένα ματς με μεγάλη ένταση στο πρες κι από τις δύο ομάδες, σε αγώνα με διακύβευμα την πρόκριση στον τελικό, ο 18χρονος Πέδρι είχε 97% στις πάσες, παρότι υποδεχόταν την μπάλα και πάσαρε στο πιο δύσκολο σημείο του γηπέδου, όπως φαίνεται και στο γράφημα με τις ενέργειές του με την μπάλα.

Οι ενέργειες του Πέδρι με την μπάλα απέναντι στην Ιταλία
Οι ενέργειες του Πέδρι με την μπάλα απέναντι στην Ιταλία SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Ο Πέδρι ολοκλήρωσε την παρουσία του στο Euro 2020 με τις περισσότερες εύστοχες πάσες τις Ισπανίας πάνω από τη σέντρα (317) και 91% ευστοχία στις μεταβιβάσεις του.

Δεν σκόραρε, αφού η απειλή δεν είναι η δουλειά του, αλλά δεν είχε ούτε ασίστ. Για το τελευταίο βέβαια δεν φταίει ο ίδιος, αλλά οι συμπαίκτες του.

Κορυφαίος δημιουργός, αλλά χωρίς ασίστ

Δείτε τις πάσες του Πέδρι που έφτιαξαν τελική για τους συμπαίκτες του στο σχετικό γράφημα της Opta / Stats Perform, που συνεργάζεται με το SPORT24 για την κάλυψη του Euro 2020.

Οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Πέδρι στο Euro 2020
Οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Πέδρι στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Ο Πέδρι δεν πάσαρε μόνο απλά και με ασφάλεια, αλλά έβγαλε τους συμπαίκτες του σε θέση βολής, κεντρικά στην περιοχή, φάτσα με την εστία. Δεν φταίει εκείνος αν οι Ισπανοί έκαναν διαγωνισμό χαμένων ευκαιριών σε όλο του τουρνουά.

Από τους μέσους της διοργάνωσης, μόνο ο Ντε Μπρόινε (13) και ο Βεράτι (12) έχουν δημιουργήσει περισσότερες από τις 11 ευκαιρίες που έφτιαξε ο Πέδρι. Βέβαια, ο Βέλγος κι ο Ιταλός έφτιαξαν φάσεις και με εκτελέσεις φάουλ/κόρνερ, ενώ ο Πέδρι δημιούργησε κατά κόρον στο open play, στην κανονική ροή του αγώνα.

Η ατάκα του Ενρίκε για τον Ινιέστα

Ο Ενρίκε δήλωσε ότι "αυτά που έκανε ο Πέδρι δεν τα έχει κάνει κανένας, ούτε καν ο Δον Ινιέστα". Βαριά σύγκριση κι αναφορά, αλλά έχει σοβαρή βάση.

Κι αυτή είναι η ηλικία του Πέδρι. Ο Ινιέστα στα 18 δεν ήταν ούτε βασικός στην Μπαρτσελόνα, ούτε μέλος της εθνικής Ισπανίας: έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 20 του για να παίξει πάνω από 30 ματς στη La Liga με τους Καταλανούς και μέχρι τα 22 για να κάνει ντεμπούτο με την Ανδρών.

Ο Πέδρι στα 18 έπαιξε φέτος σε 52(!) ματς της Μπαρτσελόνα και ήταν βασικός και αναντικατάστατος και στα έξι παιχνίδια της Ισπανίας στο Euro2020. Και δεν ήταν απλώς ικανοποιητικός, αλλά έβγαλε μάτια, σε μια ηλικία που και το "μέτριος" θα ήταν θετικό.

Euro 2020: Ο Ενρίκε έχει δίκιο, αυτά που έκανε ο Πέδρι στα 18, δεν τα έκανε ούτε ο Ινιέστα

Οι μάχες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με euro προσφορές και υψηλές αποδόσεις. Betshop.gr | Όροι & προϋποθέσεις. 21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777. Ρυθμιστής εμπ. επικ/νίας: ΕΕΕΠ

TAGS OPTA EURO ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ