ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Έτσι θα βρουν θέση στα τελικά του Μουντιάλ του 2026 οι 16 εκπρόσωποι της Ευρώπης

Ο Κιλιάν Εμπαπέ με τη φανέλα της Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 κόντρα στην Αργεντινή
Ο Κιλιάν Εμπαπέ με τη φανέλα της Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 κόντρα στην Αργεντινή @2022 MARTIN MEISSNER/AP IMAGES

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA συνεδρίασε την Τετάρτη (28/06) στην Νιόν της Ελβετίας και έκανε γνωστό το format μέσα από το οποίο θα προκύψουν οι 16 εθνικές ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στα τελικά του ερχόμενου Μουντιάλ.

Το Μουντιάλ του 2022 έγινε για πρώτη φορά στην Ασία και έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο συναρπαστικά όλων των εποχών, έχοντας μάλιστα την ιδιαιτερότητα πως ήταν το πρώτο που δεν διεξήχθη μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά σε αυτή του χειμώνα.

Ωστόσο, μία πολύ μεγάλη αλλαγή σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει μας επιφυλάσει και η επόμενη μεγάλη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και αυτή έχει να κάνει με τον αριθμό των εθνικών ομάδων, με την FIFA να αποφασίζει να ανοίξει τις πόρτες σε περισσότερες χώρες και έτσι η τελική φάση που θα γίνει το 2026 σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό να φιλοξενεί όχι 32 αλλά 48 ομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση των συμμετεχόντων κατά 50%, με όλες τις συνομοσπονδίες να έχουν την ευκαιρία να δώσουν περισσότερες θέσεις σε εκπροσώπους τους και την UEFA να κερδίζει τρεις θέσεις, αφού αντί για 13 ομάδες της γηραιάς ηπείρου που έστειλε στα γήπεδα του Κατάρ θα στείλει 16 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε τρία χρόνια από τώρα.

Η αύξηση των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων ήταν γνωστή και από την Τετάρτη (28/06) γίναμε σοφότεροι ως προς το format μέσα από το οποίο θα προκύψουν οι 16 αυτές ομάδες, με την εκτελεστική επιτροπή της UEFA να συνεδριάζει στην Νιόν της Ελβετίας (όπου επικύρωσε την OPAP Arena ως έδρα του τελικού του Conference League για το 2024) και να γνωστοποιεί τη σχετική διαδικασία.

  • Ουσιαστικά, το ευρωπαϊκό μονοπάτι της πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ χωρίζεται σε δύο φάσεις: αυτή των ομίλων και στα Playoffs.
  • Η φάση των ομίλων αποτελείται από το παραδοσιακό φορμάτ με τα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια, με τη δημιουργία 12 ομίλων 4 ή 5 ομάδων όπου θα γίνουν αγώνες από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2025.
  • Οι 12 πρώτοι κάθε ομίλου θα πάρουν απευθείας το εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ του 2026.
  • Οι 12 δεύτεροι των ομίλων θα συμμετάσχουν στα playoffs που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2026, με 16 ομάδες. Πέρα από τις 12 δεύτερες των προκριματικών ομίλων της Ευρώπης, θα πάρουν μέρος και οι πρώτοι των τεσσάρων ομίλων του Nations League 2024-25 που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τη φάση των ευρωπαϊκών ομίλων στην πρώτη ή στην δεύτερη θέση.
  • Στα playoffs θα υπάρχουν μονοί ημιτελικοί και θα τους ακολουθήσουν μονοί τελικοί μέσα στο ίδιο διεθνές παράθυρο. Οι 16 ομάδες που θα μπουν στα playoffs θα κληρωθούν σε τέσσερα μονοπάτια playoffs που το καθένα θα περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες.
TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ