ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Τι κρίνει το ματς με την Ιρλανδία και πώς περνάει στο Euro 2024 από το Nations League

Οι Κουρμπέλης, Μπακασέτας και Τσιμίκας
Οι Κουρμπέλης, Μπακασέτας και Τσιμίκας EUROKINISSI SPORTS

Η αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με την Ιρλανδία είναι πολύ πιο κρίσιμη από όσο θα έπρεπε για αναμέτρηση 3ης αγωνιστικής προκριματικού ομίλου του Euro 2024. Το κυνήγι της Ολλανδίας, τα κριτήρια ισοβαθμίας και τι ισχύει με το Nations League.

Η Εθνική Ελλάδας υποδέχεται την Ιρλανδία στην OPAP Arena (21:45, Novasports Prime + ALPHA, live από το SPORT24) στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της στον 2ο προκριματικό όμιλο του Euro 2024, αφού θα τροχοδρομήσει τις ελπίδες πρόκρισής της στην τελική φάση του τουρνουά που θα αρχίσει σε 364 ημέρες.

Η χώρα μας έχει αντιπάλους στο γκρουπ τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ κι αν δεν καταφέρει να υποτάξει την ομάδα του Στέφεν Κένι, τότε δεν μπορεί να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες πρόκρισης στα γήπεδα της Γερμανίας.

Η εκκίνηση στη διαδικασία ήταν ιδανική, με τη νίκη 3-0 επί του Γιβραλτάρ και με ένα ρεπό, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ, που καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πρώτος στόχος η Ιρλανδία και στο βάθος η Ολλανδία

Η Ιρλανδία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική ομάδα και μάλιστα τρεις θέσεις πιο ψηλά στην κατάταξη της FIFA. Στόχος και εκείνης είναι να κάνει την έκπληξη και να καταφέρει να βάλει από κάτω στη βαθμολογία μία εκ των Γαλλίας ή Ολλανδίας, ώστε να προκριθεί στο Euro 2024.

Στην πρεμιέρα της κόντρα στους φιναλίστ του κόσμου στο Δουβλίνο κατάφερε να προβάλει αντίσταση, όμως λύγισε με 1-0 από γκολ του Μπενζαμέν Παβάρ. Οι Γάλλοι έχουν ήδη και το θριαμβευτικό 4-0 επί της Ολλανδίας κι έτσι μοιάζουν ήδη το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά, αφήνοντας τους "οράνιε" ως την ομάδα που θα κυνηγήσουν Ιρλανδοί και Έλληνες στη βαθμολογία.

Η εμφάνιση της ομάδας του Ρόναλντ Κούμαν στα ημιτελικά του Nations League κόντρα στην Κροατία, αλλά και κόντρα στη Γαλλία, αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας στις δύο χώρες που την καταδιώκουν. Αν κάποια εξ αυτών ηττηθεί στην OPAP Arena όμως, τότε όλα θα σβηστούν πρόωρα. Σε περίπτωση ισοπαλίας δε, θα χρειαστεί υπέρβαση και αποτέλεσμα κόντρα στην παρέα του Εμπαπέ, ώστε Ελλάδα και Ιρλανδία να παραμείνουν στην κούρσα της πρόκρισης.

Σημειώνεται ότι στα προκριματικά του Euro 2024, τα αρχικά κριτήρια κατάταξης αφορούν τα αποτελέσματα μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων, τη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια και την καλύτερη επίθεση σε αυτά τα ματς. Κατά συνέπεια, κάθε αποτέλεσμα στους αγώνες μεταξύ Ελλάδας, Ολλανδίας και Ιρλανδίας ενδέχεται να παίξει ρόλο στην απόπειρα κατάληψης της 2ης θέσης.

Τα αποτελέσματα της Ελλάδας

  • Γιβραλτάρ - Ελλάδα 0-3 (11' Μασούρας, 45' Σιώπης, 58' Μπακασέτας)
  • Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, (21:45): Ελλάδα - Ιρλανδία
  • Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, (21:45): Γαλλία - Ελλάδα
  • Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, (21:45): Ολλανδία - Ελλάδα
  • Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, (21:45): Ελλάδα - Γιβραλτάρ
  • Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, (21:45): Ιρλανδία - Ελλάδα
  • Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, (21:45): Ελλάδα - Ολλανδία
  • Τρίτη 21 Νοεμβρίου, (21:45): Ελλάδα - Γαλλία

Τα κριτήρια κατάταξης σε ισοβαθμία

  1. Περισσότεροι βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  2. Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  3. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  4. Επανεφαρμογή κριτηρίων 1-3 μεταξύ των ομάδων που εξακολουθούν να ισοβαθμούν
  5. Καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  6. Καλύτερη επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  7. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  8. Περισσότερες νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  9. Περισσότερες εκτός έδρας νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  10. Πόντοι fair play (1 πόντος για κίτρινη κάρτα, 3 πόντοι για κόκκινη κάρτα με δύο κίτρινες, 3 πόντοι για απευθείας κόκκινη κάρτα, 4 πόντοι για κίτρινη κάρτα και κατόπιν απευθείας κόκκινη)
  11. Θέση στο ranking του Nations League

Το σωσίβιο του Nations League

Το Nations League δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στις ομάδες που δεν κατάφεραν να πάρουν εισιτήριο για την τελική φάση του Euro μέσω των προκριματικών.

Οι ομάδες που κατέλαβαν την πρωτιά του ομίλου τους σε κάθε μία από τις τρεις πρώτες κατηγορίες του Nations League θα συμμετάσχουν αντίστοιχα σε τρία Final Four με απώτερο σκοπό ένα από τα τρία τελευταία εισιτήρια για το τουρνουά της Γερμανίας.

Αν κάποια από αυτές τις ομάδες έχει εξασφαλίσει πλασάρισμα από τα προκριματικά του Euro, τότε θα πάρει τη θέση της η επόμενη ομάδα στο Nations League ranking χωρις εισιτήριο για το Euro.

Στο σενάριο που η Ελλάδα δεν καταφέρει να υπερκεράσει ένα από τα εμπόδια της Γαλλίας ή της Ολλανδίας (ή ακόμα και της Ιρλανδίας), τότε έχει εξασφαλισμένη θέση στο Final Four της League C, ως νικήτρια του 2ου ομίλου της κατηγορίας.

Οι υπόλοιπες τρεις νικήτριες είναι η Τουρκία, το Καζακστάν και η Γεωργία, κάτι που σημαίνει πως αν ούτε αυτές οι χώρες εξασφαλίσουν εισιτήριο μέσω προκριματικών, τότε θα είναι οι τέσσερις εθνικές ομάδες που θα διεκδικήσουν μία θέση στο Euro 2024 μέσω του Final Four της League C.

Τα ζευγαρώματα των ημιτελικών είναι ήδη γνωστά και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας θα αντιμετωπίσει την Τουρκία στα ημιτελικά της 21ης Μαρτίου 2024 και αν προκριθεί στον τελικό της 26ης του μήνα, θα αγωνιστεί με τη νικήτρια του Γεωργία - Καζακστάν.

Από εκεί και πέρα, αν κάποια (ή περισσότερες) ομάδα έχει εισιτήριο για το Euro 2024, οι επιλαχούσες ομάδες για να την αντικαταστήσουν είναι κατά σειρά οι εξής: Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ.

Τα πιθανά ζευγάρια του Path C

  1. 21/03/2024 Ελλάδα - Τουρκία
  2. 21/03/2024 Γεωργία - Καζακστάν
  • Τελικός (26/03/2024): Ελλάδα ή Τουρκία - Γεωργία ή Καζακστάν
  • Επιλαχούσες: Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ

Τα πιθανά ζευγάρια του Path B

  1. 21/03/2024 Ισραήλ - Σκωτία
  2. 21/03/2024 Βοσνία - Σερβία
  • Τελικός (26/03/2024): Ισραήλ ή Σκωτία - Βοσνία ή Σερβία
  • Επιλαχούσες: Φινλανδία, Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία

Τα πιθανά ζευγάρια του Path A

  1. 21/03/2024 Ολλανδία - Ιταλία
  2. 21/03/2024 Κροατία - Ισπανία
  • Τελικός (26/03/2024): Ολλανδία ή Ιταλία - Κροατία ή Ισπανία
  • Επιλαχούσες: Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NATIONS LEAGUE EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ