ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Ο Πογέτ δεν έχει λόγο να πειραματιστεί και να ρισκάρει με το Κόσοβο

Εθνική Ελλάδας: Ο Πογέτ δεν έχει λόγο να πειραματιστεί και να ρισκάρει με το Κόσοβο
INTIME

Με βαθμολογική παρακαταθήκη το 1-0 στο Μπέλφαστ, στην πρεμιέρα του Nations League, η Εθνική ομάδα θα επιδιώξει να φύγει αλώβητη από την Πρίστινα πριν από τα δύο εντός έδρας παιχνίδια της ερχόμενης εβδομάδας. Οι σκέψεις του Γκουστάβο Πογέτ για την ενδεκάδα του αγώνα με το Κόσοβο (21:45, Alpha και Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) και τα μόνα ερωτηματικά.

Ας δεχθούμε πως όντως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Επομένως το διπλό της Εθνικής στο Μπέλφαστ, στο πρώτο παιχνίδι της για τον όμιλο του Nations League, είναι μια ισχυρή βάση για το μέλλον της.

Άλλωστε ο στόχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος δεν είναι άλλος από την πρωτιά και κατ' επέκταση τον προβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία της διοργάνωσης. Για να επιτευχθεί, φυσικά, θα πρέπει το γαλανόλευκο σύνολο να πετύχει πολλά περισσότερα απ' όσα στις προηγούμενες δύο φορές που είχε βρεθεί στην ίδια θέση.

Ο Γκουστάβο Πογέτ άνοιξε εξ αρχής τα χαρτιά του. Έχει μιλήσει (αποκλειστικά στο SPORT24) για μια Εθνική με ταυτότητα, μια Εθνική με συγκεκριμένο πλάνο, μια Εθνική με οριοθετημένες αρχές, μια Εθνική που θα μάθει να κερδίζει και να παίρνει αποτελέσματα.

Ο τρόπος που ήρθε το 1-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας κατέδειξε πολλά απ' αυτά τα κομμάτια. Η Εθνική ήταν όσο αποτελεσματική και κυνική απαιτούσαν οι περιστάσεις. Σκόραρε πρώτη με σωστή συνεργασία, απείλησε περισσότερο και κινδύνευσε ελάχιστα στο διάστημα που περίμενε πίσω από την μπάλα, φεύγοντας με τρεις χρήσιμους βαθμούς από μια σκληρή έδρα.

Η συνέχεια θα δοθεί το βράδυ της Κυριακής (21:45, Alpha και Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) στην Πρίστινα. Σε μια έδρα που η Εθνική δεν νίκησε (1-1) την προηγούμενη φορά (Σεπτέμβριος του 2021) που δοκιμάστηκε, αλλά δεν έχει χάσει κιόλας κουβαλώντας το νικηφόρο 2-1 από τις 6/9 του 2020, το ζητούμενο είναι να μην βρεθεί στο κυνήγι του Κοσόβου από τόσο νωρίς.

Η ομάδα του Γάλλου Αλέν Ζιρές είχε μια επίσης καλή πρεμιέρα στην Κύπρο και το 2-0 (από ισάριθμα γκολ στο δεύτερο μισό) την έφερε σε θέση οδηγού. Ένα 2/2 θα μπερδέψει πολύ τα πράγματα και θ' αναγκάσει την Εθνική να κυνηγά ανατροπές και συνδυασμούς αποτελεσμάτων στις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές. Αντιθέτως, αν στην χειρότερη περίπτωση δεν χάσει, θα έχει το παιχνίδι στον Βόλο για να κάνει την προσπέραση στην πιο κρίσιμη στροφή.

Φυσικά άλλη μια εκτός έδρας επιτυχία θ' ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την πρώτη θέση, καθώς θα εδραιώσει την Εθνική στην κορυφή.

Η πιθανή ενδεκάδα του Πογέτ

Ο Πογέτ δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει οτιδήποτε μπροστά στην ανάγκη του αποτελέσματος απέναντι σ' έναν αντίπαλο με έμπειρους και σκληροτράχηλους ποδοσφαιριστές. Ιδίως σε αυτό το επίσημο ξεκίνημά του θέλει να ποντάρει στους ποδοσφαιριστές που του έδειξαν ότι αφενός βρίσκονται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση αφετέρου μπορούν να κουβαλήσουν την ευθύνη και μαζί το σύνολο, προτού ο ίδιος περάσει τις ιδέες του και διαπιστώσει ποιοι μπορούν ν' ανταποκριθούν καλύτερα στα δικά του θέλω.

Γι' αυτό και η ενδεκάδα του αγώνα με το Κόσοβο εκτιμάται ότι δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα με αυτήν που χρησιμοποίησε ο Ουρουγουανός εκλέκτορας στο ξεκίνημα του αγώνα με τους Βορειοϊρλανδούς. Τις δοκιμές τις έκανε στα φιλικά που προηγήθηκαν, τώρα ζητά συνοχή και συνέπεια. Ίσως υπάρξουν μια με δύο προσθαφαιρέσεις για να εξασφαλιστεί η φρεσκάδα, αλλά όπως και ο ίδιος επισήμανε "θα βασιστώ στις ίδιες αρχές κατά 95% πηγαίνοντας με τη δική μας φιλοσοφία"

Τούτο συνεπάγεται πως στο τέρμα θα είναι δεδομένα ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος και μπροστά του το δίδυμο των Χατζηδιάκου - Μαυροπάνου που έδειξε ότι διαθέτει χημεία και επικοινωνία. Φυσικά δεν αμφισβητείται η παρουσία του Τσιμίκα στο αριστερό άκρο της άμυνας, με τον Μπάλντοκ να διεκδικεί από τον Ρότα τη θέση στο δεξιό, αφού ούτως ή άλλως ο Κώτσιρας έχει τεθεί νοκ άουτ και δεν μπορεί να βοηθήσει.

Ο Σιώπης, μετά το μεγάλο ματς στο Μπέλφαστ, δεν κουνιέται από τον άξονα, όπως και Μπουχαλάκης, ο οποίος θα κινείται στο πλάι του προσφέροντας ασφάλεια στην κατοχή. Μπροστά τους σ' έναν συνδετικό ρόλο κέντρου και επίθεσης με ελεύθερες αρμοδιότητες θα βρίσκεται ο σκόρερ και αρχηγός Μπακασέτας, ενώ φορ θα είναι ξανά ο Γιακουμάκης.

Στ' άκρα ο Λημνιός έχει το ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων εξτρέμ για το ένα φτερό, την ίδια στιγμή που το βασικό δίλημμα αφορά το αν θα διατηρηθεί ο Μάνταλος έξω αριστερά ή θα προτιμηθεί ένας πιο κλασικός ακραίος με πατήματα στην αντίπαλη περιοχή. Ο Γιώργος Μασούρας θα ήταν ιδανικός για τον ρόλο, αλλά επειδή προέρχεται από τραυματισμό η χρησιμοποίησή του από το ξεκίνημα δεν είναι βέβαιη.

Ανεξαρτήτως προσώπων πάντως, σημασία έχει το αποτέλεσμα και το πώς αυτό θα έρθει για να διευκολύνει το έργο της Εθνικής στο υπόλοιπο της διοργάνωσης.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ NATIONS LEAGUE ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ