ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Αγγλία, Γαλλία και όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι στο Nations League 2024-2025

Οι παίκτες της Εθνικής πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στο Κόσοβο
Οι παίκτες της Εθνικής πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στο Κόσοβο INTIME SPORTS

Η Εθνική Ελλάδας έμαθε τέσσερις πιθανούς αντιπάλους στη League B του επόμενου Nations Lague, ύστερα από το πέρας της 5ης αγωνιστικής του τρέχοντος τουρνουά, όμως μπορεί να κάνει εκτιμήσεις και τους υπόλοιπους.

Η Εθνική Ελλάδας έχει εξασφαλίσει από τον Ιούνιο την 1η θέση του 2ου ομίλου της League C στο Nations League και συνάμα την άνοδο στη League B. Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος θα καταστήσει γνωστούς τους αντιπάλους στο επόμενο τουρνουά, το 2024-2025, αφού θα μάθει ποιες ομάδες θα προβιβαστούν και θα υποβιβαστούν από κάθε κατηγορία.

Το Nations League 2024-2025 θα λειτουργήσει ως αυτόνομη διοργάνωση, όπως κάθε ευρωπαϊκό Nations League από καταβολής του, όμως όλα δείχνουν ότι θα συνδεθεί με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 που θα διεξαχθεί σε Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό. FIFA και UEFA δεν έχουν ανακοινώσει κάτι σχετικό μέχρι στιγμής, ωστόσο κάτι αντίστοιχο συνέβη με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ενώ ακόμα είμαστε αρκετά νωρίς χρονικά για να διευθετηθεί ο τρόπος διεξαγωγής των προκριματικών για το 2026.

Η Εθνική ομάδα έχει αντιληφθεί τα τελευταία χρόνια το πόσο σημαντικό είναι να κυνηγάει καλές θέσεις στο Nations League, αφού εκτός από βαθμούς για τις διεθνείς κατατάξεις, παίρνει και δεύτερες ευκαιρίες για τις μεγάλες διοργανώσεις με τις οποίες συνδέεται το συγκεκριμένο τουρνουά.

Γι' αυτόν το λόγο η παρουσία της στη League B από τη νέα σεζόν ρίχνει την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ στα βαθιά, γνωρίζοντας ήδη τέσσερις πιθανές αντιπάλους: Αγγλία, Αλβανία, Ισλανδία και Μαυροβούνιο.

Η Ελλάδα στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας

Με την κόντρα της FIFA με την UEFA να μαίνεται, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δια στομάτων υψηλά ισταμένων της, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και τη συμμετοχής των 10 ομάδων της CONMEBOL στο τουρνουά, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας των δύο συνομοσπονδιών.

Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες υλοποίησης. Τουναντίον, το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που θέλει το επόμενο Nations League να διεξαχθεί κατά τα πρότυπα του τρέχοντος και κατά συνέπεια το ίδιο να συμβεί με τη διαμόρφωση των γκρουπ δυναμικότητας κάθε κατηγορίας.

Στη League B όπου θα ανήκει πλέον η Εθνική Ελλάδας υπάρχουν τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας που θα απαρτίζονται από τέσσερις ομάδες το καθένα. Η "γαλανόλευκη" θα βρίσκεται στο 4ο γκρουπ ως προβιβασθείσα απ' τη League C, μαζί με τις υπόλοιπες τρεις ομάδες με το ίδιο στάτους, δηλαδή Τουρκία, Καζακστάν και Γεωργία. Αυτές οι τρεις ομάδες δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι της ελληνικής ομάδας.

Αγγλία η σίγουρη, αναμονή για Γαλλία

Εγγυημένη σε συγκεκριμένο γκρουπ δυναμικότητας είναι και η παρουσία των ομάδων που θα υποβιβαστούν από τη League A. Αυτές οι τέσσερις ομάδες θα βρεθούν στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας, με την Αγγλία να είναι μία εξ αυτών, αφού υποβιβάστηκε την Παρασκευή, ύστερα από την ήττα της στην Ιταλία.

Τα "τρία λιοντάρια" αποτελούν έναν υποψήφιο αντίπαλο της Εθνικής Ελλάδας, με τις άλλες υποψηφιότητες να χρειάζονται χρόνο. Από τον 1ο όμιλο της League A θα υποβιβαστεί η Γαλλία ή η Αυστρία (παίζουν την Κυριακή), από το 2ο όμιλο θα υποβιβαστεί μία εκ των Τσεχίας και Ελβετίας (παίζουν την Τρίτη) και από τον 4ο όμιλο θα υποβιβαστεί η Πολωνία ή η Ουαλία (παίζουν την Κυριακή).

Η εικόνα των υπολοίπων γκρουπ

Τα πράγματα είναι πιο ρευστά όσον αφορά στο 2ο και στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας, αφού αυτά θα συμπληρωθούν από ομάδες που ούτε θα προβιβαστούν ούτε θα υποβιβαστούν από τη League B.

Μέχρι στιγμής μόνο σε έναν όμιλο έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση κι αυτό λόγω... Ρωσίας. Ο 2ος όμιλος είχε εξ αρχής μία ομάδα λιγότερη λόγω της αποβολής των Ρώσων και η κατάσταση ξεκαθάρισε με τη νίκη του Ισραήλ επί της Αλβανίας με 2-1 το Σάββατο. Οι Ισραηλινοί εξασφάλισαν την πρωτιά, η Ρωσία έχει υποβιβαστεί άνευ αγώνα κι έτσι Ισλανδία και Αλβανία θα είναι στη League B και στο επόμενο Nations League, ως πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας, αλλά χωρίς να γίνει γνωστό ποια θα βρεθεί στο 2ο και ποια στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

Από τον 1ο όμιλο, την άνοδο διεκδικούν Σκωτία και Ουκρανία στο μεταξύ τους παιχνίδι την Τρίτη και η ηττημένη μένει στην κατηγορία ως αντίπαλος της Ελλάδας. Αντιστοίχως, Βόρεια Ιρλανδία και Αρμενία διεκδικούν την παραμονή στο μεταξύ τους παιχνίδι και συνάμα το να βρεθούν στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας, ως αντίπαλος της Ελλάδας.

Από τον 3ο όμιλο έχει προβιβαστεί η Βοσνία και το Μαυροβούνιο έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στην κατηγορία και κατά συνέπεια μπορεί να κληρωθεί με την Εθνική ομάδα. Μαζί του θα είναι μία εκ των Φινλανδίας και Ρουμανίας, στη μάχη που δίνουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Τέλος, από τον 4ο όμιλο, Νορβηγία και Σερβία θα δώσουν μάχη για τον προβιβασμό την τελευταία αγωνιστική και η Σλοβενία με τη Σουηδία μάχη για την παραμονή. Από αυτά τα ζευγάρια θα προκύψουν και οι δύο τελευταίοι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας.

Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας στο Nations League 2024-2025

ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Γαλλία ή Αυστρία
  2. Τσεχία ή Ελβετία
  3. Αγγλία
  4. Πολωνία ή Ουαλία

ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Σκωτία ή Ουκρανία
  2. Ισλανδία ή Αλβανία
  3. Μαυροβούνιο ή Φινλανδία
  4. Νορβηγία ή Σερβία ή Σουηδία ή Σλοβενία

ΤΡΙΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Ιρλανδία ή Αρμενία
  2. Ισλανδία ή Αλβανία
  3. Μαυροβούνιο ή Φινλανδία ή Ρουμανία
  4. Νορβηγία ή Σερβία ή Σλοβενία ή Σουηδία

ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Τουρκία
  2. Ελλάδα
  3. Καζακστάν
  4. Γεωργία
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ NATIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ