EURO

Εθνική Αυστρίας

Εθνική Αυστρίας
Αυστρία

Πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος η "σταχτοπούτα" του θεσμού Αυστρία, μαζί με την Πολωνία

Εν μέσω αμφισβήτησης και προβληματισμού, η ομάδα της Αυστρίας θα δώσει τελικά το "παρών" στην τελική φάση του Εuro 2008 μόνο και μόνο επειδή είναι διοργανώτρια. Μην έχοντας τίποτα να παρουσιάσει στο θεσμό αλλά έχοντας πάρα πολλά να αποδείξει, η ομάδα του Γιόζεφ Χίκερσμπεργκερ, ποντάρει στην έδρα της, τους φιλάθλους και τον ενθουσιασμό του νεαρού σε μέσο όρο ηλικίας ρόστερ της για μία αξιοπρεπή πορεία.

Διανύοντας μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της, η Αυστρία βρίσκεται στην τρέχουσα βαθμολογική κατάταξη της FIFA στην 91η θέση. Και αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι τα ειρωνικά σχόλια περιλαμβάνονται στο καθημερινό μενού των ΜΜΕ, τόσο της χώρας όσο και των ευρωπαϊκών, έπειτα από τα αποτυχημένα φιλικά παιχνίδια που έδωσε, τότε το έργο της για διάκριση φαντάζει ακόμα δυσκολότερο.

Η πορεία προς τα τελικά

Παρακάμπτοντας την ψυχοφθόρο και επίπονη δοκιμασία της προκριματικής φάσης, καθώς αποτελεί μία εκ των δύο συνδιοργανωτριών χωρών, η Αυστρία προετοιμάστηκε για το ντεμπούτο της στο Euro 2008 δίνοντας φιλικά. Φιλικά παιχνίδια που τελικά αποδείχθηκαν πιο δύσκολα απ' όσο περίμεναν...

Επιφορτισμένος με το βαρύ φορτίο του να κτίσει μία "νέα" και ανταγωνιστική ομάδα, ο προπονητής της Αυστρίας, Γιόζεφ Χίκερσμπεργκερ, ήξερε ότι η διαδικασία θα ήταν το λιγότερο δύσκολη.

Χάνοντας τα τρία πρώτα παιχνίδια που έδωσε ενώ βρισκόταν στον πάγκο της εθνικής ομάδας, ο Χίκερσμπεργκερ πήρε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2006 κόντρα στην Κόστα Ρίκα, ισοπαλία που εκτόνωσε την... πίεση που είχε δημιουργηθεί.

Η πρώτη νίκη ήρθε στο αμέσως επόμενο παιχνίδι απέναντι στο αδύναμο Λιχτενστάιν χάρις στο γκολ του Πράγκερ, ενώ ακολούθησε ακόμα μία, αυτή τη φορά εναντίον της συνδιοργανώτριας Ελβετίας.

Εντυπωσιακό χατ τρικ από τον Άουφχαουζερ στο 4-1 επί του Τρινιντάντ και Τομπάγκο και ακόμα ένας χρόνος χωρίς νίκη κύλησε μετά από αυτό το αποτέλεσμα, έως ότου ήρθε η επικράτηση επί της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η ιστορία

Όσο παράξενο ή παράδοξο ακούγεται και φαίνεται, η Αυστρία αν κι έχει λάβει μέρος σε Μουντιάλ, δεν έχει προκριθεί ποτέ ξανά στην ιστορία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κάτι που την καθιστά ουσιαστικά αλλά και τυπικά "πρωτάρα", τίτλο τον οποίο μοιράζεται με την Πολωνία που επίσης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η καλύτερη στιγμή της Αυστρίας σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι η συγκεκριμένη.

Το αστέρι



Αδιαμφισβήτητα ο τίτλος ανήκει σε έναν "δικό" μας, τον Αντρέας Ίβανσιτς του Παναθηναϊκού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που μόλις στα 25 του είναι ο αρχηγός της ομάδας. Ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα του, όπου τα media τον έχουν ανακυρήξει "Μπέκαμ της Αυστρίας", για τις εξαιρετικές εκτελέσεις φάουλ, αλλά και λόγω της δημοτικότητάς του. Το "δεκάρι" των Αυστριακών είναι ουσιαστικά η βασική τους ελπίδα για να πραγματοποιήσουν κάτι καλό σε μια διοργάνωση, που γίνεται μέσα στο "σπίτι" τους. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Ίβανσιτς με τα χρώματα της χώρας του, καθώς σε 31 αγώνες έχει σημειώσει 5 γκολ.

Οι πρωταγωνιστές

Αλεξάντερ Μάνινγκερ

Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας, με 24 εμφανίσεις από το 1999 μέχρι σήμερα. Ο Μάνινγκερ αγωνίζεται στη Σιένα, μπροστά από τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, έχοντας όμως παρελθόν σε ομάδες όπως η Άρσεναλ και η Φιορεντίνα. Πιθανότατα θα στερήσει από τον Γιούργκεν Μάχο της ΑΕΚ τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο Euro, καθώς προορίζεται για βασικός τερματοφύλακας των Αυστριακών. Με την εμπειρία του θα επιδιώξει να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Αυστρία να ελπίζει σε διάκριση στη διοργάνωση.

Ρενέ Αουφχάουζερ

Από τους παίκτες που μαζί με τον Ίβανσιτς θα δώσουν δύναμη στη μεσαία γραμμή των Αυστριακών. Αρκετά έμπειρος, ο 31χρονος έχει 42 παρουσίες με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα και έχει βρει "δίχτυα" 9 φορές. Από το 2005 αγωνίζεται στη Σάλτζμπουργκ, όπου, όπως και στην εθνική Αυστρίας, αποτελεί το "μηχανάκι" της ομάδας.

Εμάνουελ Πόγκατετζ

Ο "στυλοβάτης" της αυστριακής άμυνας. Ο 25χρονος αμυντικός της Μίντλεσμπρο αναμένεται να κάνει όλη τη "βρώμικη" δουλειά στην ομάδα, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερα προικισμένο παίκτη που συνδυάζει ταχύτητα και δύναμη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις στα 18 του, η Λεβερκούζεν τον "άρπαξε" από την άσημη Κάρντεν. Έχει 25 διεθνείς συμμετοχές, ενώ έχει σκοράρει και μία φορά.

Το ρόστερ της ομάδας

Τερματοφύλακες

Γιούργκεν Μάχο ΑΕΚ
Αλεξάντερ Μάνινγκερ Σιένα
Ραμαζάν Οζκάν Χόφενχαϊμ

Αμυντικοί

Γιόακιμ Στάντφεστ Αούστρια Βιέννης
Ρόναλντ Γκερκάλιου Αούστρια Βιέννης
Μάρτιν Στράντζλ Σπαρτάκ Μόσχας
Μάρτιν Χίντεν Αούστρια Κάρντεν
Εμάνουελ Πόγκατετζ Μίντλεσμπρο
Μάρκους Κάτζερ Ραπίντ Βιέννης
Σεμπάστιαν Πρεντλ Στουρμ Γκρατς
Γιούργκεν Πάτοτσκα Ραπίντ Βιέννης

Μέσοι

Κρίστιαν Φουχς Μάτερσμπουργκ
Γκιόργκι Γκάρικς Νάπολι
Ρενέ Αουφχάουζερ Σάλτζμπουργκ
Κρίστοφ Λέιτγκεμπ Σάλτζμπουργκ
Αντρέας Ίβανσιτς Παναθηναϊκός
Ουμίτ Κορκμάζ Ραπίντ Βιέννης
Γιούργκεν Σάουμελ Στουρμ Γκρατς

Επιθετικοί

Μάρτιν Χάρνικ Βέρντερ Βρέμης
Ίβιτσα Βάστιτς Λιντζ
Έρβιν Χόφερ Ραπίντ Βιέννης
Ρόμαν Κίεναστ Χαμ Καμ
Ρόλαντ Λιντζ Μπράγκα














































































TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ