ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 21)

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 21)
Πιέρ Εμπέντε INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Πιέρ Εμπέντε είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά (videos & pics).

Έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν πως όποιον προπονητή και να ρωτήσεις θα σου πει ένα πράγμα: "Θέλω ένα καλό τερματοφύλακα και όλα τα άλλα βελτιώνονται". Αυτός είναι και ο λόγος που η θέση κάτω από τα δοκάρια δεν συγχωρεί λάθη.

Αυτή τη φορά λοιπόν θα ασχοληθούμε με ένα τερματοφύλακα με πολλά προσόντα, φοβερή προσωπικότητα εντός και εκτός γηπέδου, μέγιστο φαρσέρ, με πολλές "ιστορίες" από την Αφρική (μάχες με λιοντάρια και άλλα ζώα που εξουδετέρωσε) και μία ηλικία... μυστήριο.

Ο Πιέρ Ρομέιν Ουόνο Εμπέντε λοιπόν γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1980 στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ, με την ηλικία του ωστόσο να αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, αφού οι φήμες τον θέλουν να έχει δυο ημερομηνίες γέννησης! Αυτά όμως είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πιο κάτω...

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα έκανε στην ομάδα της πόλης του Tonnerre Kalara Club, η οποία τη δεκαετία του 1980 ήταν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους του Καμερούν βγάζοντας πολλά αστέρια. Το 1998 ωστόσο πήρε μία απόφαση που θα του άλλαζε τη ζωή και θα έπαιζε μεγάλο ρόλο στο να έρθει στην Ελλάδα.

Κάποτε στην Ελλάδα...

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 21)
Πιέρ Εμπέντε INTIME SPORTS

(Ο Εμπέντε με την φανέλα του Απόλλων Καλαμαριάς το 2001)

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπήρξαν αρκετοί πρόεδροι... γάτοι (Καλαμάτα, Καλαμαριά, Ιωνικός, Απόλλων Αθηνών, ΟΦΗ) που έφερναν ποδοσφαιριστές ταλέντα από τη χώρα της Αφρικής και την Βραζιλία. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς, άσχετα με το αν υπέγραψαν τελικά, έγιναν μεγάλα ονόματα στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στη συνέχεια (θα κάνουμε αφιέρωμα γι αυτό το θέμα στο μέλλον το υποσχόμαστε).

Έτσι το 1998 ο Απόλλων Καλαμαριάς έφερε στην Ελλάδα τον νεαρό τερματοφύλακα Πιέρ Έμπεντε (επιλογή του τότε προέδρου), ο οποίος και παρέμεινε στην ομάδα για πέντε χρόνια! Σε αυτό το διάστημα έδειξε πολύ καλά στοιχεία και το 2003 πήρε μεταγραφή στη νεοφώτιστη τότε Χαλκηδόνα που μόλις είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία.

Συνολικά με τα χρώματα του Απόλλωνα αγωνίστηκε σε 82 παιχνίδια, ενώ την τελευταία χρονιά ήρθε σε κόντρα με τη νέα διοίκηση της ομάδας. Βέβαια αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε αυτό στην καριέρα του...

Πετάει - πετάει.... κάθισμα!

Στην Χαλκηδόνα λοιπόν έμεινε μιάμιση σεζόν και η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε άκρως εντυπωσιακά (αποκτήθηκε στο μέσω της χρονιάς). Συνολικά στην ομάδα του Γιώργου Παράσχου έμεινε για ενάμιση χρόνο πραγματοποιώντας 44 εμφανίσεις.

Τη σεζόν 2004-2005 ωστόσο άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα στη σχέση του Καμερουνέζου με τη διοίκηση της ομάδας. Ένας σοβαρός τραυματισμός (στη Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού) που τον άφησε για ενάμιση μήνα εκτός δράσης και το γεγονός πως το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να αποπροσανατολιστεί και η απόδοση του να πέσει κατακόρυφα. Αποκορύφωμα η αποβολή του στον αγώνα με το Αιγάλεω που ήταν και η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε.

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 21)
Πιέρ Εμπέντε INTIME SPORTS

(Με τη φανέλα της Χαλκηδόνας και ενώ έχει δεχθεί κάθισμα στο... σβέρκο!)

Η "κορυφαία" στιγμή στην Χαλκηδόνα ωστόσο ήταν σε ένα ματς με τον Ηρακλή στο γήπεδο του Μακεδονικού, όταν και ένας οπαδός πέταξε ένα κάθισμα που βρήκε τον Εμπέντε στο σβέρκο! Η υπεράσπιση του Γηραιού έκανε λόγω για... αέρα που ξήλωσε το κάθισμα και το πήρε. Μαγεία...

Ο Πέτρος και το λιοντάρι!

Το καλοκαίρι του 2005 ο Πιέρ Εμπέντε πηγαίνει στον Παναθηναϊκό και κάπου εκεί ξεκινάει μία απίστευτη καριέρα σε όλους τους τομείς. Συμπαίκτες και προπονητές έχουν να θυμούνται από τον Καμερουνέζο τις απίστευτες ιστορίες που έλεγε στις προπονήσεις (κάτι που έκανε και στη Χαλκηδόνα), για φίδια και λιοντάρια με τα οποία πάλεψε στην Αφρική, χρησιμοποιώντας πάντα τα δυνατά του πόδια!

Αυτά βέβαια τα έκανε με τους κολλητούς του, αφού γενικότερα δεν είχε καλές σχέσεις με όλους τους παίκτες στο ρόστερ. Μάλιστα σε δηλώσεις του εκείνη την περίοδο είχε αφήσει να εννοηθεί πως υπήρχαν σκληρές κόντρες μεταξύ των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού: "Μας κατέστρεψαν τα μπόνους γιατί στα συμβόλαια υπήρχε όρος με χρήματα για όσους έπαιζαν πάνω από τα μισά παιχνίδια. Έτσι το κλίμα χάλασε και είχαμε πολλές κόντρες ακόμα και όταν κερδίζαμε".

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 21)
Πιέρ Εμπέντε INTIME SPORTS

(Εντυπωσιακή φάση από την προπόνηση του Παναθηναϊκού που δείχνει πως το παιδί έχει προσόντα)

Ο... Πέτρος, όπως τον βάφτισαν στην Παιανία, ουσιαστικά αγωνίστηκε τη δεύτερη σεζόν βασικός στους πράσινους, η οποία ωστόσο ήταν και η τελευταία του. Ο Εμπέντε θεώρησε υπεύθυνο τον Γιάσμικο Βέλιτς, για τον οποίο είχε πει σε συνέντευξη του: "Βέλιτς; Ποιος Βέλιτς; Ούτε καν που τον έβλεπα στις προπονήσεις και ήθελε να με διώξει. Δεν κρατάω σε κανένα κακία όμως".

Στο τέλος της σεζόν η διοίκηση του Παναθηναϊκού του είπε να βρει ομάδα. Έτσι ο "Πέτρος" έφυγε έχοντας άλλον ένα χρόνο συμβολαίου για τη Γαλλία και τη Μέτς. Κάπου εκεί ξεκίνησαν και οι απορίες με την ηλικία του...

Κατηφόρα...

Στην Γαλλία έπαιξε μόλις σε ένα παιχνίδι(!), αφού η Μετς δεν τα πήγαινε καθόλου καλά και τον πήρε και αυτόν η μπάλα. Έτσι το 2008 αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της ΑΕΛ Λεμεσού για να παίξει στην Κύπρο. Η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αφού όπως και με τον Παναθηναϊκό, έτσι και με την ΑΕΛ έχασε τον τίτλο του Κυπέλλου στον τελικό από τον ΑΠΟΠ Κινύρας!

Οι Κύπριοι ήταν ευχαριστημένοι από την απόδοση του, όμως έκανε πολλές γκέλες και ήταν λίγο στον... κόσμο του. Τελευταίος σταθμός η Ρουμανία και η ομάδα της Άστρα. Εκεί βρήκε έναν παλιόφιλο, αφού προπονητής ήταν ο Μίχαϊ Στοϊκίτσα που τον προπονούσε και στην Κύπρο.

Όπως λένε οι φήμες της εποχής ο Στοϊκίτσα αποκάλυψε πως ο Έμπεντε δεν γεννήθηκε το 1980 αλλά το 1976, κάτι που ανέφεραν και δημοσιεύματα το 2003 όταν και πήγε στην Χαλκηδόνα. Αυτή η ιστορία είναι μία από τις πιο περίεργες που έχουμε συναντήσει είναι η αλήθεια, με τον παίκτη να αλλάζει ηλικία ανάλογα το δημοσίευμα!

Που είναι σήμερα;

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 21)
Πιέρ Εμπέντε INTIME SPORTS

(Λίγο μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα ΑΕΛ - Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι έχασαν το Κύπελλο)

Στην Ρουμανία δεν τα κατάφερε. Σε έξι παιχνίδια δέχθηκε δέκα γκολ και κάπου εκεί "τελείωσε" από την ομάδα. Πλέον είναι σε αναζήτηση ομάδας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψάχνεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Από τη χώρα μας ωστόσο δεν έφυγε και με τις καλύτερες αναμνήσεις, αφού όντας παίκτης του Παναθηναϊκού δέχθηκε ένα απαράδεκτο σχόλιο από δημοσιογράφο, με τους πράσινους να ζητούν την απόλυση του έτσι ώστε να μην προβούν σε μηνύσεις.

Ο Εμπέντε είναι ένας εκπληκτικός χαρακτήρας, του αρέσει να λέει ιστορίες που της κάνει αρκετά πιστευτές και έχει μεγάλα προσόντα, όμως ο παρορμητικός του χαρακτήρας δεν τον άφησε να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους πορτιέρο που πέρασαν από την Ελλάδα.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ