ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Στο μυαλό του Άγγελου Αναστασιάδη

UEFA NATIONS LEAGUE / ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÇÓ ÅÈÍÉÊÇÓ ÁÍÄÑÙÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÇÓ ÅÈÍÉÊÇÓ ÁÍÄÑÙÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr έχει όλο το ρεπορτάζ τόσο για τις κλήσεις - εκπλήξεις του Άγγελου Αναστασιάδη ενόψει των δυο πρώτων αγώνων της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2020, όσο και για τις τρεις διατάξεις αλλά και τον βασικό κορμό που σχεδιάζει...

Το Nations League αποτελεί ήδη παρελθόν, η Εθνική ομάδα έχει αλλάξει "σελίδα" και θέλει να κάνει καινούργιο ξεκίνημα με φόντο την πρόκρισή της στα τελικά του Euro 2020.

Η γαλανόλευκη έχει λείψει από τα δυο τελευταία μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού (Euro 2016 και Μουντιάλ 2018) και δεν θέλει να τριτώσει το κακό το καλοκαίρι του 2020.

Η αρχή, λοιπόν, γίνεται από το Βαντούζ, όπου θα αντιμετωπίσει την Εθνική Λιχτενστάιν (23/3), ενώ τρεις ημέρες μετά (26/3) πηγαίνει σε ένα γνώριμο περιβάλλον, στη Ζένιτσα, για να αντιμετωπίσει την πάντα δυνατή Βοσνία, εκ των βασικών διεκδικητών των δυο εισιτηρίων του ομίλου μας, που στέλνουν στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η 23άδα που ανακοίνωσε ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε και εκπλήξεις, αφού περιλαμβάνει παίκτες που οι περισσότεροι δεν περίμεναν όπως οι Βαλεριάνος, Μαυρίας και Κολοβός. Την ίδια στιγμή, δεν μπήκε στην αποστολή ο Πραξιτέλης Βούρος που ήταν στις προεπιλογές του Ομοσπονδιακού προπονητή, ενώ απουσιάζουν παίκτες όπως οι Τσιμίκας, Γαλανόπουλος και Λημνιός (Ελπίδων).

Η αποστολή έχει ως εξής: Μπάρκας, Πασχαλάκης, Βλαχοδήμος, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Ρισβάνης, Μπακάκης, Κούτρης, Βαλεριάνος, Μαυρίας, Κολοβός, Σάμαρης, Μάνταλος, Μπακασέτας, Μασούρας, Μπουχαλάκης, Ζέκα, Κουρμπέλης, Σιώπης, Φορτούνης, Μήτρογλου, Κουλούρης, Δώνης.

ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το Sport24.gr συγκέντρωσε το ρεπορτάζ αναφορικά με τα κριτήρια των επιλογών του Άγγελου Αναστασιάδη, ο οποίος προφανώς και δεν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να πάρει ποδοσφαιριστές που δεν υπήρχαν καν στο μυαλό των περισσοτέρων, ή ήταν... ξεχασμένοι. Και όμως, ο ίδιος έχει τους λόγους του που πήρε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορούν να ταιριάξουν πολυεπίπεδα στα αγωνιστικά του πλάνα.

Κατ' αρχάς, βασικό ζητούμενο για τον Άγγελο Αναστασιάδη είναι το καλό κλίμα στην ομάδα και η σωστή χημεία. Οι διεθνείς, πέρα από ικανοί ποδοσφαιριστές, θέλει να είναι και καλοί συμπαίκτες. Να είναι καλοί χαρακτήρες και να υπάρχει ομοιογένεια στην ομάδα, όπως και οικογενειακό κλίμα.

Τα σωστά αποδυτήρια είναι το "άλφα και το ωμέγα", αν θέλει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να επανέλθει σε μονοπάτια επιτυχίας, αφήνοντας στην άκρη τις αποτυχίες και τις... κακοτεχνίες του πρόσφατου παρελθόντος.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΕΣΕ ΚΟΛΟΒΟ, ΜΑΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕΡΙΑΝΟ

Αναφορικά με τους Κολοβό και Μαυρία, τους έχει παρακολουθήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα στην Ομόνοια (σ.σ. έχει και πολύ καλές άκρες στην Κύπρο λόγω της παρουσίας του εκεί ως Ομοσπονδιακός) και έμεινε πολύ ευχαριστημένος από τις εμφανίσεις τους.

Μάλιστα, ένα βασικό στοιχείο είναι ότι μπορούν να παίξουν και μαζί στη δεξιά πλευρά (μπακ ο Μαυρίας, μπροστά του ο Κολοβός), αφού γνωρίζει πολύ καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου.

Όσο για τον Βαλεριάνο του Άρη, τον είδε και στο πρόσφατο ματς με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, όπου έπαιξε δεξιός μπακ με ανάποδο πόδι και ήταν από τους καλύτερους των κίτρινων. Μάλιστα, από δικό του γύρισμα προήλθε το γκολ του Νίκο Μαρτίνες. Ο Αναστασιάδης θεωρεί ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να χτυπήσει ακόμη και την πόρτα της ενδεκάδας, καλύπτοντας το αριστερό άκρο της άμυνας και τον πιστεύει πολύ.

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Σχετικά με τη διάταξη, ο ομοσπονδιακός κόουτς έχει άλλη αντίληψη απ' αυτή του προκατόχου του, Μίχαελ Σκίμπε. Ο Γερμανός είχε καθιερώσει το 4-2-3-1, δεν το άλλαζε σχεδόν ποτέ και με αυτό πορευόταν. Ο ίδιος θεωρούσε πως αν δούλευε πάνω σε ένα σύστημα, οι παίκτες θα μπορούσαν να το αφομοιώσουν πιο εύκολα και να λειτουργήσει καλύτερα η ομάδα.

Ο Αναστασιάδης θα προσαρμόζει τη διάταξη ανάλογα με τον αντίπαλο και τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα. Άλλοτε θα χρησιμοποιεί το 4-2-3-1, άλλοτε το 4-3-3 και άλλοτε το 3-5-2. Με βάση το ποια ομάδα έχει απέναντί του και αναλόγως των επιλογών του, θα χρησιμοποιεί και τον ανάλογο σχηματισμό στον αγωνιστικό χώρο. Μένει, βέβαια, αυτό να φανεί και στην πράξη.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ - ΚΟΛΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗΣ

Ο Αναστασιάδης έχει ορισμένα πράγματα στο μυαλό του και κάποιοι παίκτες έχουν τον πρώτο λόγο για το αρχικό σχήμα. Βέβαια, μην ξεχνάμε και τους τραυματισμούς που ενίοτε δημιουργούν προβλήματα και ελλείψεις. Για παράδειγμα, τώρα απουσιάζουν ποδοσφαιριστές όπως οι Μανωλάς, Σταφυλίδης, Τοροσίδης, Ρέτσος, Πέλκας και Χριστοδουλόπουλος, οι οποίοι δεδομένα θα ήταν στις επιλογές του.

Στα αριστερά, υπάρχει το δίδυμο Κούτρης - Βαλεριάνος και στα δεξιά Μπακάκης και Μαυρίας. Ο Βούρος, ο οποίος ήταν στις προεπιλογές του, τελικά κόπηκε τελευταία στιγμή και δεν τον κάλεσε γι' αυτά τα δυο παιχνίδια, θεωρώντας ότι καλύπτεται από τους υπάρχοντες.

Στον άξονα, οι Σάμαρης και Ζέκα έχουν τον πρώτο λόγο για το αρχικό σχήμα και πίσω τους βρίσκονται οι Μπουχαλάκης και Σιώπης. Ο Κουρμπέλης υπολογίζεται κυρίως ως στόπερ κι όχι για τον άξονα.

Για τον "Μπούχα" έχει πολύ καλή άποψη. Εκτιμά το γεγονός πως πέρα από την τακτική συνέπεια, παίρνει πρωτοβουλίες παρά τα λάθη που μπορεί να κάνει και δεν κρύβεται στο γήπεδο. Είναι μια περίπτωση... Μπουσκέτς, που κάνει τη "βρώμικη" δουλειά, ενώ "πατάει" και στις δύο περιοχές ως box to box.

Στην επίθεση, το δίδυμο Μήτρογλου - Κουλούρη δεν σπάει, όμως υπάρχει και η περίπτωση του Ντουρμισάι, τον οποίο θέλει ο Αναστασιάδης. Γι' αυτό και κινούνται οι διαδικασίες με την αλβανική ομοσπονδία, που όμως δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Ο Τάσος Δώνης υπολογίζεται περισσότερο για τα "φτερά". Όσο για τον Μασούρα, ο 65χρονος κόουτς έχει πολύ καλή άποψη τόσο για την τακτική του προσήλωση, όσο και για το ότι "έχει" το γκολ. Θεωρεί πως έχει πολλά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και τον υπολογίζει πολύ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ

Οι επιλογές του έγιναν με αγωνιστικά κριτήρια, έχει μελετήσει τους παίκτες που κάλεσε και ελπίζει να τον δικαιώσουν σε αυτά τα δυο πρώτα παιχνίδια, όπου στόχος είναι τουλάχιστον οι τέσσερις βαθμοί, ώστε να μπουν γερές βάσεις ενόψει της συνέχειας. Η Εθνική θέλει να βρίσκεται στην πρώτη δυάδα και να προκριθεί στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η τελική φάση θα διεξαχθεί σε δώδεκα ευρωπαϊκές πόλεις. Γι' αυτό και στα προκριματικά θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες, αφού δεν υπάρχει κάποια διοργανώτρια. Οι αγώνες θα γίνουν στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, στο Μπακού, στο Μπιλμπάο, στο Βουκουρέστι, στη Βουδαπέστη, στην Κοπεγχάγη, στη Γλασκώβη, στο Μόναχο, στη Ρώμη και στην Αγία Πετρούπολη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Εθνικής:

(23/3) Λιχτενστάιν-Ελλάδα

(26/3) Βοσνία-Ελλάδα

(8/6) Ελλάδα-Ιταλία

(11/6) Ελλάδα-Αρμενία

(5/9) Φινλανδία-Ελλάδα

(8/9) Ελλάδα-Λιχτενστάιν

(12/10) Ιταλία-Ελλάδα

(15/10) Ελλάδα-Βοσνία

(15/11) Αρμενία-Ελλάδα

(18/11) Ελλάδα-Φινλανδία

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ