STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Ποιος θα νικήσει στο ντέρμπι;

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Ποιος θα νικήσει στο ντέρμπι;

Ποιος θα νικήσει στο πρώτο μεγάλο ντερμπί της σεζόν αναμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ; Επτά συντάκτες του Sport24.gr αναλύουν, εξηγούν και παίρνουν ξεκάθαρη θέση, αποφεύγοντας την εύκολη λύση της ισοπαλίας.

Οι δύο διεκδικητές του τίτλου δίνουν στο Φάληρο την πρώτη μεταξύ τους μάχη στη σεζόν. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ (01/12, 19:30), το θερμόμετρο είναι στα ύψη και επτά συντάκτες του Sport24.gr παίρνουν θέση με κρύα σκέψη και καθαρό μυαλό.

ΚΑΙΣΑΡΗΣ: Ο ΠΑΟΚ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Για να πάρει αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ στο Φάληρο θα πρέπει να μας δείξει κάτι διαφορετικό απ'αυτά που έχουμε δει στα τρία φετινά του ντέρμπι. Στα ματς με τους μικρούς οι αδυναμίες καμουφλάρονται, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος πως όντως η ομάδα έχει διορθώσει τις αδυναμίες της. Απέναντι σε Άρη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ο ΠΑΟΚ έχει δείξει αμυντική αδυναμία στις στημένες φάσεις, αλλά και λανθασμένη νοοτροπία και προσέγγιση στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει κανένα ντέρμπι, αλλά παρόλα αυτά χαμογελάει, γιατί οι δύο γκέλες του Ολυμπιακού σε Ξάνθη και Νέα Σμύρνη έχουν φέρει τους δύο διεκδικητές ισόβαθμους στη βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός δεν έχει αυτήν την επανάπαυση, αντιθέτως περιμένει το ντέρμπι με μεγάλη ένταση και πίεση. Αν ο Δικέφαλος παρουσιαστεί όπως τον έχουμε φέτος στα μεγάλα ματς, το προβάδισμα του Ολυμπιακού για νίκη είναι σημαντικό.

Η διατήρηση του αήττητου ίσως να έχει κάνει και κακό στον ΠΑΟΚ: αν δεν είχε ισοφαρίσει πχ τον Άρη στις καθυστερήσεις, η απώλεια του αήττητου από τον συμπολίτη θα είχε κλονίσει τον οργανισμό του ΠΑΟΚ και αγωνιστικά θα ήταν πιο συγκεντρωμένος, θα είχε μεγαλύτερη ένταση. Ο Ολυμπιακός διψάει για τη νίκη και με τον Αραμπί και τα στημένα μπορεί να την πάρει.

ΤΣΑΡΛΥ: ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Σε αυτά τα παιχνίδια δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Ο Ολυμπιακός είναι πιο πιεσμένος από τον ΠΑΟΚ, η ομάδα του Φερέιρα, είναι πιο ήρεμη. Σε σχέση με τις δύο τελευταίες εμφανίσεις, που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης, η διαφορετική νοοτροπία του νέου προπονητή,δημιουργεί μία διαφορετική συνθήκη, οι φιλοξενούμενοι θα πιέσουν πιο ψηλά. Απέναντι σε μία ομάδα που θα βγάλει άγχος, αν η πίεση ψηλά φέρει σοβαρά λάθη, δεν αποκλείεται αυτά τα λάθη να κρίνουν και το παιχνίδι.

Η εκτίμηση μου πάντως είναι πως οι ερυθρόλευκοι, έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Ο λόγος είναι πως το ρόστερ τους είναι πιο δοκιμασμένο. Φέτος ο Ολυμπιακός έχει δώσει περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια, γνωρίζει ο Μαρτίνς πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Όπως ανέφερα μετά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Φερέιρα μου μοιάζει κρυμμένη ακόμα και από τον ίδιο της τον εαυτό.

Στον ΠΑΟΚ υπάρχει η πραγματικότητα που θέλει να βγάζει η ομάδα προς τα έξω και η πραγματικότητα που δείχνει το γήπεδο. Η ομάδα περνά ένα καλό κλίμα προς τα έξω, λόγω των λαθών του Ολυμπιακού, όμως στα δύο από τα τρία ντέρμπι η εικόνα ήταν απογοητευτική. Ισοφάρισε τον Άρη και τον Παναθηναϊκό στην τελευταία φάση ενώ με την ΆΕΚ μπορεί να κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά όχι και την νίκη. Σημειώνω απλά πως με την ΆΕΚ του Κωστένογλου, όποιος έπαιξε από ένα επίπεδο και πάνω τις εντυπώσεις της κέρδισε.

Ασφαλώς και αυτά τα παιχνίδια είναι οριακά, μπορεί να κριθούν από πολλούς παράγοντες, δίνω όμως ένα μικρό προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ εμφάνισε στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό σημαντικά ζητήματα, που οι επιλογές του Φερέιρα δείχνουν πως δεν τα αξιολόγησε. Συνήθως όταν δεν διορθώνεις το πρόβλημα, σου ξαναεμφανίζεται.

ΒΕΡΒΕΛΕΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός θα είναι ο νικητής σε αυτή την αναμέτρηση. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να μην ολοκλήρωσαν τον Νοέμβριο καλά, αλλά μπροστά τους έχουν ένα ματς που το θέλουν πάρα πολύ. Γνωρίζουν για τα καλά τις απαιτήσεις. Ο κόσμος έδειξε αμέσως πόσο θέλει να συμπαρασταθεί σε αυτό το ματς και οι παίκτες οφείλουν να του δώσουν μία χαρά, μετά τις δοκιμασίες των τελευταίων αγώνων.

Έχουν ειπωθεί πολλά μετά την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και οι παίκτες του Μαρτίνς πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις εντός αγωνιστικού χώρου. Οι περισσότεροι αμφισβητήθηκαν πέρσι στις δύο ήττες από τον ΠΑΟΚ και εκτιμώ πως ο παράγοντας πάθος, η θέληση να πάρεις αυτό το ματς, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο.

Νομίζω πως τον Ολυμπιακό τον εξυπηρετεί ο αγώνας να πάει σε υψηλό ρυθμό, καθώς μπορεί να το υπηρετήσει, έχοντας δείξει κάτι ανάλογο φέτος στο Champions League, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που αγωνίζεται μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα και πιστεύει πως είναι πιο… ξεκούραστος.

ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ: Ο ΠΑΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΛΩΒΗΤΟΣ

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι εξ ορισμού το πιο δύσκολο που έχει να δώσει εκτός έδρας ο ΠΑΟΚ. Οι πρωταθλητές έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό ότι είναι μια ομάδα που αρνείται να ηττηθεί και αυτό το αποδεικνύει και το αήττητο σερί των 46 αγώνων.

Οι ποδοσφαιριστές του Αμπέλ Φερέιρα έχουν διορθώσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην ανασταλτική τους λειτουργία από την αρχή της σεζόν, κυρίως στις στατικές φάσεις. Σε περίπτωση που συνεχίσουν να δείχνουν αυτή τη βελτίωση στην άμυνα, μπορούν να φύγουν αλώβητοι από το «Καραϊσκάκης». Και μπορούν να πάρουν και τους τρεις βαθμούς της νίκης, αφού σκοράρουν ανελλιπώς σε όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος εδώ και δύο χρόνια.

Επίσης είναι ενθαρρυντικό για τον ΠΑΟΚ ότι πηγαίνει να παίξει το εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ως πρωτοπόρος και ισόβαθμος με τον αντίπαλο του. Και αυτό διότι με τον τρόπο αυτόν, έχει αποτινάξει το άγχος από πάνω του και έχει μεταφέρει την πίεση στους ερυθρόλευκους, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την νίκη. Και αυτή την πίεση οι παίκτες του Δικεφάλου μπορούν να την εκμεταλλευτούν προς όφελος τους, ιδιαίτερα να καταφέρουν να σκοράρουν πρώτοι γκολ.

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣΟΣ ΜΕ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ

Ο Πέδρο Μαρτίνς μιλώντας προς τους παίκτες του μετά την επιστροφή από το Λονδίνο υποστήριξε ότι ο Ολυμπιακός άγγιξε την τελειότητα κατά διαστήματα, αλλά πλήρωσε ατομικά λάθη. Ενόψει του αγώνα με τον ΠΑΟΚ περιμένω ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα προσεγγίσουν τη μάχη κορυφής με την ίδια διάθεση, το ίδιο κίνητρο, ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, με περισσότερη συγκέντρωση και θα πετύχουν νίκη με ξέσπασμα.

Θα συνεχίσουν δηλαδή ό,τι κατάφεραν πέρυσι στο αντίστοιχο παιχνίδι, αλλά με το σωστό αποτέλεσμα, καθώς οι λάθος επιλογές μπροστά από τα καρέ του Πασχαλάκη κι ένα γκολ – δώρο (αυτογκόλ) έφεραν τα πάνω κάτω και μετέτρεψαν μια παράσταση για έναν ρόλο σε μαγική εικόνα. Ένα από τα πιο βαθιά ριζωμένα στοιχεία στο DNA του Ολυμπιακού είναι η αντίδραση στα δύσκολα. Έπειτα, λοιπόν, από την ισοπαλία – αυτοκτονία με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και μια αναμέτρηση χαρακτήρα με την Τότεναμ, εκτιμώ ότι ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του θα δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση τη δυναμική του ΠΑΟΚ, τις ικανότητες του Αμπέλ Φερέιρα, καθώς και το αήττητο εδώ και μεγάλο διάστημα στο πρωτάθλημα. Έχω την εντύπωση, ωστόσο, ότι σε αυτό το παιχνίδι θα ‘ναι ώρα Ολυμπιακού, αν δεν κοιμηθεί ξανά ο Θεός του ποδοσφαίρου, όπως συνέβη πέρυσι.

ΣΑΜΟΛΗΣ: ΤΟ ΕΠΤΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο ΠΑΟΚ θα είναι η έβδομη ομάδα που θα τεθεί αντιμέτωπη φέτος με τον Ολυμπιακό στο “Γ. Καραϊσκάκης” για τη Super League και η έβδομη που θα γνωρίσει ήττα. Οι “ερυθρόλευκοι” με το “έξι στα έξι” των προηγούμενων αγώνων, αλλά και με την ορμή του “καυτού” και κατάμεστου φαληρικού γηπέδου, έχω την αίσθηση και την εκτίμηση ότι θα επικρατήσουν. Σε αντίθεση με την εικόνα σε ΟΑΚΑ, Πηγάδια και Νέα Σμύρνη, γενικά με εκτός έδρας αναμετρήσεις, στο γήπεδό της η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είναι η μέρα με τη νύχτα.

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την ισοπαλία. Δεν θα ήταν άσχημο αποτέλεσμα για τον Δικέφαλο το “Χ”. Για τον Ολυμπιακό, αντίθετα, θα ήταν. Αυτό είναι το μήνυμα που έχει περάσει στους ποδοσφαιριστές.

Οι γηπεδούχοι είμαι βέβαιος πως θα παίξουν πολύ πιο επιθετικά, θα “σφυροκοπήσουν” την εστία του Ζίβκοβιτς και ειδικά αν το γκολ έρθει νωρίς, νομίζω ότι η πλάστιγγα θα γείρει για τα καλά προς το μέρος τους. Σαφώς και δεν θα έχει ρόλο κομπάρσου ο ΠΑΟΚ. Διαθέτει ικανούς παίκτες για να κάνει τη ζημιά, θα φτάσει σε τελικές, αλλά θεωρώ ότι αν οι “ερυθρόλευκοι” πιάσουν τα υψηλά στάνταρ απόδοσης που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πιάσουν, τότε θα κατακτήσουν το τρίποντο και θα επιστρέψουν μόνοι στην κορυφή.

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (22), ο Ολυμπιακός την καλύτερη άμυνα (4). Ένα σούπερ ντέρμπι, οι δύο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, αλλά με φαβορί σε αυτήν την πρώτη μεταξύ τους “μάχη” τον Ολυμπιακό.

ΜΙΧΟΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΚΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ κακά τα ψέμματα είναι περισσότερος “τελικός” για τον Πέδρο Μαρτίνς και πολύ λιγότερο “τελικός” για τους “ερυθρόλευκους”. Ο Πορτογάλος κόουτς των γηπεδούχων περιμένει - αν δεν τους το ζήτησε κιόλας- οι παίκτες του να κερδίσουν και για αυτόν, γιατί πολύ απλά αν φύγει από την... μέση όλη η πίεση μετά θα πάει πάνω τους. Δεν θα κρίνω αν είναι σωστό ή λάθος αλλά το dna του Ολυμπιακού δεν μπορεί να αντέξει τρίτη σερί σεζόν χωρίς κούπα, όπως θεωρώ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης πολύ δύσκολα θα χωνέψει τρίτη αποτυχία του Μαρτίνς, σε ισάριθμα ματς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι στα καλύτερά του, παίζει όμως, στο “Καραϊσκάκης” με τους νταμπλούχους κι αήττητους για 46 αγωνιστικές “ασπρόμαυρους”, οπότε αυτή την φορά δεν μπαίνει θέμα κινήτρων για τους παίκτες του (οι οποίοι εκτιμώ πως διαλέγουν ματς). Θα τα δώσουν όλα και με το πουσάρισμα του “κάστρου” τους από το ξεκίνημα του ντέρμπι μπορούν να βρεθούν μπροστά ακόμη και με δυο γκολ διαφορά. Αν δεν τα καταφέρουν όμως, με τον χρόνο να περνάει και τον ΠΑΟΚ να βρίσκει χώρους μπορεί να κάνει αυτός την ζημιά.

Στο δια ταύτα: Αποκλείω την ισοπαλία και την... ανατροπή! ¨Η θα κερδίσει καθαρά ο Ολυμπιακός (φαβορί) ή θα χάσει στις λεπτομέρειες.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ