FOOTBALL ANALYSIS

Είναι καλύτερος ο Γούτας από τους στόπερ της ΑΕΚ;

Ο Γούτας με τους στόπερ της ΑΕΚ
Ο Γούτας με τους στόπερ της ΑΕΚ 24MEDIA CREATIVE TEAM

Η ΑΕΚ έκλεισε τον Δημήτρη Γούτα για το καλοκαίρι και ο Ηλίας Καλλονάς παρουσιάζει τα σημεία που υπερτερεί ο 26χρονος στόπερ έναντι των στόπερ της Ένωσης, τι διαφορετικό θα προσφέρει και πού χρειάζεται βελτίωση.

Η σεζόν δεν κυλάει ιδανικά για την ΑΕΚ, η οποία έχει μείνει 14 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και πλέον είναι ξεκάθαρο πως ο λογικός στόχος είναι η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα.

Η εικόνα και κατ' επέκταση η ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα κατέδειξε γι' ακόμα μία φορά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ στον αμυντικό τομέα. Ο Μανόλο Χιμένεθ "σουλούπωσε" αμυντικά την ομάδα του για ένα διάστημα, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, όπως αποδείχθηκε στις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΣ, όπου η ΑΕΚ δέχθηκε δύο γκολ έκαστος.

Ναι, η αλήθεια είναι πως ο Παναγιώτης Τσιντώτας αποδείχθηκε "μαύρη τρύπα" τη φετινή σεζόν για την Ένωση κάτω από τα γκολπόστ, αλλά ακόμα και μετά την αλλαγή τερματοφύλακα τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που να πέσει όλο το ανάθεμα σε εκείνον. Ο Γιώργος Αθανασιάδης έδειξε πως μία μεγαλύτερη σταθερότητα, αλλά δεν έλειψαν και τα λάθη, όπως στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ενώ η αλήθεια είναι πως δεν έχει απειληθεί το ίδιο με τον συμπαίκτη του.

Η ΚΙΝΗΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΜΕ ΓΟΥΤΑ

Επιστρέφοντας, όμως, στην άμυνα και την αμυντική λειτουργία, τονίσαμε και σε παλαιότερα κείμενα τις τραγικές επιδόσεις της ΑΕΚ στις εναέριες μονομαχίες. Ένα κομβικό στοιχείο για κάθε ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και να διεκδικήσει τίτλους. Είναι φεναρό πως, μετά τη φυγή του Όγκνιεν Βράνιες, ο οποίος ήταν εντυπωσιακός στον αέρα, η Ένωση έχασε μεγάλο κομμάτι της δυναμικής της στον συγκεκριμένο τομέα του παιχνιδιού.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η ΑΕΚ συμφώνησε με τον στόπερ του Ατρομήτου, Δημήτρη Γούτα για το προσεχές καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε το SPORT24. Ο 26χρονος στόπερ είναι ένας από τους πιο σταθερούς αμυντικούς του φετινού πρωταθλήματος, δημιουργώντας, μέχρι πρόσφατα, μαζί με τον Σπύρο Ρισβάνη, που αποχώρησε για την Ανόρθωση, ένα από τα καλύτερα δίδυμα στόπερ στη Super League Interwetten.

Μάλιστα, στον αγώνα του πρώτου γύρου μεταξύ των δύο ομάδων, ήταν εκείνος που είχε χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του με όμορφη κεφαλιά. Είναι, άλλωστε, γνωστή η ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, αφού φέτος έχει σημειώσει τρία γκολ, όλα με κεφαλιές. Ίσως, λοιπόν, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η ΑΕΚ κινήθηκε για την απόκτησή του και τελικά τον έκανε "δικό" της.

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Πάμε, όμως, να δούμε, με τη βοήθεια της Opta, ποια είναι η φετινή εικόνα του Γούτα σε σχέση με τους στόπερ της ΑΕΚ. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να κάνουμε ένα σημαντικό disclaimer.

Τα στατιστικά στοιχεία, όταν αναφερόμαστε σε αμυντικούς, είναι ιδιαίτερα, καθώς βρίσκονται ψηλά σε επιδόσεις οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μικρότερες ομάδες, αφού είναι εκείνες που αμύνονται και περισσότερη ώρα.

Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, προσαρμόζουμε τις επιδόσεις των αμυντικών στην κατοχή που έχει κάθε ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο "εξομοιώνονται" οι επιδόσεις τους και φεύγει το προβάδισμα που έχουν όσοι παίζουν σε ομάδα με μικρή κατοχή. Τα στοιχεία, λοιπόν, που βλέπετε παρακάτω είναι προσαρμοσμένα στα πραγματικά δεδομένα και αποδεικνύουν πως 26χρονος στόπερ μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στη νέα ομάδα του.

ΚΑΛΟΣ ΣΕ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Συγκεντρώσαμε τα πιο ουσιώδη στατιστικά της Opta που αφορούν στην εικόνα των στόπερ και σας τα παρουσιάζουμε όλα μαζί σε ένα infographic. Με μπλε έντονο χρώμα είναι ο παίκτης που είναι καλύτερος σε κάθε κατηγορία, ενώ θέσαμε ως όριο τα 500 λεπτά συμμετοχής του Νασίμ Χνιντ και γι' αυτό το λόγο ο Ζίγκα Λάτσι, που μετράει μόλις 246 λεπτά είναι εκτός σύγκρισης, καθώς είναι χαμηλό νούμερο και δεν θα δώσει σωστά αποτελέσματα. Ο Σλοβένος εντυπωσιάζει, αλλά έχει δρόμο μπροστά του.

Τα στατιστικά του Γούτα με τη βοήθεια της Opta
Τα στατιστικά του Γούτα με τη βοήθεια της Opta 24MEDIA CREATIVE TEAM

Είναι εμφανές, λοιπόν, από το παραπάνω infographic πως ο Γούτας μπορεί να δώσει μεγάλες βοήθειες στο κομμάτι των μονομαχιών και των εναέριων διεκδικήσεων, αφού τα νούμερά του είναι αρκετά καλύτερα από τους τωρινούς στόπερ της ΑΕΚ.

Συγκεκριμένα, ο 26χρονος στόπερ είναι πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες ανά 90' με 5.2, με δεύτερο τον Χνιντ (4.9), ενώ οι άλλοι τρεις είναι πολύ χαμηλά σε επιδόσεις.

Παράλληλα, όμως, υψηλό είναι και το 66% επιτυχίας στις μονομαχίες, που σημαίνει πως βγαίνει νικητής δύο στις τρεις φορές, όπως και το 69% στις εναέριες μονομαχίες, με τον Τσιγκρίνσκι μόνο να είναι καλύτερος με 71%, αλλά με τη διαφορά πως ο Γούτας έχει 3 κερδισμένες μονομαχίες ανά 90', ενώ ο Ουκρανός στόπερ 2.7.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το εκπληκτικό 85% στις εναέριες μονομαχίες που είχε πέρυσι ο Βράνιες, ποσοστό που του έδινε το δικαίωμα να κερδίζει 5.7 μονομαχίες στον αέρα σε κάθε ματς.

ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΕ ΠΑΣΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

Από εκεί και πέρα, ένας τομέας που καλείται να βελτιώσει και σίγουρα μπορεί να καταφέρει αγωνιζόμενος σε μεγαλύτερη ομάδα, με λιγότερη πίεση ψηλά, είναι εκείνος των επιτυχημένων πασών.

Ο Γούτας, σε σχέση με τους άλλους τέσσερις της σύγκρισης, έχει το τίμιο μεν, αλλά χαμηλό 80% σε ευστοχία στις πάσες, με τους Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και Ιονούτ Νεντελτσεάρου να είναι οι καλύτεροι με 85% έκαστος.

Βέβαια, σε πάσες πάνω από τη σέντρα, ο Γούτας είναι καλύτερος (69%) από τους Σβάρνα (64%) και Χνιντ (61%), αλλά χειρότερους από τους Τσιγκρίνσκι (74%) και Νεντελτσεάρου που έχουν ουσιαστικά το ρόλο του παίκτη που θα δημιουργήσει από πίσω για την ομάδα του. Όσον αφορά στα κλεψίματα, έχει 1.6 ανά 90', με τους Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα να υπερέχουν με 1.9 και 2.1 αντίστοιχα.

Η ΑΔΙΚΙΑ ΜΕ ΧΝΙΝΤ

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να ανοίξουμε μία παρένθεση και να σταθούμε και στην εικόνα του Χνιντ. Ο Τυνήσιος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για να αποτελέσει ουσιαστικά τον διάδοχο του Βράνιες. Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μάσιμο Καρέρα, ενώ μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μανόλο Χιμένεθ, τέθηκε στο περιθώριο.

Κρίνοντας, όμως, από τις λιγοστές ευκαιρίες που πήρε, σε συνάρτηση με τα νούμερά του, θα λέγαμε πως είναι λογικό να νιώθει αδικημένος από τη μεταχείρισή του, ειδικά από την στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι οι "κιτρινόμαυροι" είναι ασταθείς αμυντικά και δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα δυνατό αμυντικό δίδυμο, προχωρώντας διαρκώς σε αλλαγές και αλχημείες.

Ο Τυνήσιος ήρθε από ένα πρωτάθλημα κατώτερου επιπέδου, μίας διαφορετικής Ηπείρου, και είναι απόλυτα λογικό να χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Ούτως ή άλλως, τα φυσικά και αγωνιστικά προσόντα δείχνει να τα διαθέτει σε μεγάλο βαθμό. Το ζήτημα είναι η στήριξη που δεν φαίνεται να κερδίζει από την ομάδα του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

Κλείνοντας τη συζήτηση για τον Γούτα, προφανώς και δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε για να γίνει ο ηγέτης της άμυνας της ΑΕΚ. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, η Ένωση κινήθηκε για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ανεξάρτητα από τη συμφωνία με τον Γούτα.

Δείχνει, όμως, ότι μπορεί να πλαισιώσει την πεντάδα των στόπερ της ΑΕΚ τη νέα σεζόν και να αποτελέσει μία καλή λύση, προερχόμενος από δύο γεμάτες χρονιές με τη φανέλα του Ατρομήτου. Πλέον, βαδίζοντας προς τα 27, είναι πιο ώριμος από ποτέ να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Photo Credits: Eurokinissi / 24MEDIA Creative Team

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ