ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έφταιγαν οι νεκροί

Έφταιγαν οι νεκροί
INTIME SPORTS

Kαραισκάκη και Χίλσμπορο, δυο παρόμοιες ιστορίες που αδελφοποίησαν τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και της Λίβερπουλ, με τους πρώτους να περιμένουν ακόμη την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ οι δεύτεροι τη γεύτηκαν έστω και καθυστερημένα..

Την 8η Φεβρουαρίου 1981, γράφτηκε η πιο «μαύρη» σελίδα του Ολυμπιακού, αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε για τα αίτια αυτής της τραγωδίας. Ποιος έφταιγε; Δεν το μάθαμε ποτέ και δεν αποδόθηκαν ευθύνες ποτέ. Η υπόθεση έμεινε κλεισμένη σε ένα συρτάρι και δεν ξανανοίχτηκε ποτέ, όσο κι αν το ζητούσαν οι οικογένειες των 21 παιδιών και όχι μόνο.

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ , πήραν τις απαντήσεις που ήθελαν και αποδόθηκε δικαιοσύνη για τους 96 νεκρούς. Πρόκειται για εκείνους που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους στον αγώνα εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο Αγγλίας.

Δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά κάποιοι αρμόδιοι, δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τους οπαδούς της Λίβερπουλ για το συμβάν. Από το 1989, οι φίλαθλοι των Reds δεν σταμάτησαν να ζητούν δικαιοσύνη, ξεκινώντας ολόκληρες εκστρατείες, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Οι αγώνες τους για αυτό το σκοπό, είδαν να δικαιώνονται τον Σεπτέμβριο του 2012. Με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες των συγγενών των 96 αδικοχαμένων θυμάτων, που έκαναν λόγο για συγκάλυψη των αιτίων από την αστυνομία. Η επίσημη Λίβερπουλ είχε ανακοινώσει το εξής:

«Έπειτα από 23 επίπονα χρόνια, οι οπαδοί μας απαλλάχθηκαν για όλα όσα τους κατηγόρησαν. Σήμερα, ο κόσμος γνωρίζει αυτό που εμείς ξέραμε. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν αθώοι εκείνη την τραγική μέρα. Υπήρξε κατακριτέα και επιζήμια διαστρέβλωση της αλήθειας». Η ανακοίνωση της Λίβερπουλ άφησε σαφείς αιχμές προς την αστυνομία και, φυσικά, την τότε Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Δικαιοσύνη για εκείνους δεν ήρθε από το ίδιο το κράτος, όπως είδαμε, αλλά από ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας. Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης.

Στην περίπτωση της τραγωδίας της θύρας 7 έγιναν δύο δικαστήρια, αλλά ποτέ δεν ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα με τις αποφάσεις. Στην δίκη του 1984, οι πέντε φύλακες του Σταδίου Καραϊσκάκη και οι πέντε αστυνομικοί που παραπέμφθηκαν, απέδωσαν τις ευθύνες στους ίδιους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού! Οι θυρωροί καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκιση αλλά μετά από δυο χρόνια στη δεύτερη δίκη αθωώθηκαν . Οι αστυνομικοί κηρύχθηκαν αθώοι.

Η πρόταση του εισαγγελέα για αθώωση των πάντων προκάλεσε πανδαιμόνιο στο ακροατήριο και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν συγγενείς και φίλοι. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ποτέ δεν ασχολήθηκε το δικαστήριο για τις εργασίες που έγιναν στη θύρα-7 προκειμένου να κατασκευασθεί ένα μπαρ.

Για τις κακοτεχνίες, αλλά πολύ περισσότερο για τα κατασκευαστικά λάθη που δυσχέραιναν την πρόσβαση του κόσμου προς τις εξόδους. Όταν μάλιστα ρωτήθηκαν οι αρμόδιοι από τους δημοσιογράφους η απάντηση ήταν σοκαριστική «το γεγονός παραγράφηκε», όπως παραγραφή ακολούθησε και την καταδίκη των 5 φυλάκων. Για όλα έφταιγαν οι νεκροί…

Το δικαστήριο επιδίκασε 120 εκατομμύρια δραχμές στους συγγενείς των θυμάτων, 5 εκατομμύρια για κάθε οικογένεια. Τόσο στοίχισε κάθε ανθρώπινη ζωή, αλλά κι αυτά δόθηκαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πλήρωσαν οι ίδιοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, με την αύξηση του εισιτηρίου στους αγώνες του Καραισκάκη. Κι όπως έλεγε μια μητέρα ενός θύματος «πολλά από αυτά πήγαν στους δικηγόρους, τις κηδείες, τα μνημόσυνα»

Για την τραγωδία της Θύρας-7 έφταιγαν οι νεκροί σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ