ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δυο χρόνια Ζεσουάλδο Φερέιρα

Δυο χρόνια Ζεσουάλδο Φερέιρα
INTIME SPORTS

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό μετά από δυο χρόνια. Το Sport24.gr καταγράφει τα κατορθώματα του Πορτογάλου τεχνικού στον πάγκο των πράσινων, θυμάται ατάκες του και εξηγεί γιατί θα μας... λείψει ο έμπειρος τεχνικός.

Πριν από ένα χρόνο, έντεκα μήνες και 25 ημέρες ο Παναθηναϊκός αντικατάστησε τον Νίκο Νιόπλια στον πάγκο της ομάδας, με τον έμπειρο και επιτυχημένο (στην Πόρτο) τεχνικό, Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ένα χρόνο, έντεκα μήνες και 25 μέρες μετά, ο 66αχρονος προπονητής αποτελεί παρελθόν από τους πράσινους, έχοντας ζήσει, σχεδόν, τα πάντα και αφήνοντας πίσω του... συντρίμμια.

Οι ευθύνες σε ένα "διαζύγιο" πάντα βαραίνουν και τις δυο πλευρές, όσο κι αν η μία προσπαθεί να τα φορτώσει στην άλλη και το αντίθετο. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Ζεσουάλδο Φερέιρα, που φέρει τεράστια ευθύνη για την αγωνιστική καθίζηση του Παναθηναϊκού, αλλά έχει και τα ελαφρυντικά του.

Ξεκινάμε το θέμα μας λοιπόν με αγαπημένους αριθμούς. Δηλαδή τι έκανε ο Φερέιρα ένα χρόνο, έντεκα μήνες και 25 ημέρες στον πάγκο των πράσινων (από εδώ και πέρα θα λέμε δυο χρόνια).

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαιώνει το διαζύγιο με Φερέιρα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το διαζύγιο με Φερέιρα, Φ ερέιρα: "Φεύγω για το καλό του Παναθηναϊκού", Ξεκίνησαν οι εργασίες στην Λεωφόρο.

Limit down

Η μετοχή του Παναθηναϊκού το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο τόσο κυριολεκτικά (ΑΜΚ), όσο και αγωνιστικά. Αυτό μεταφράζεται και από τους αριθμούς. Συνοπτικά ο Παναθηναϊκός:

-- ήταν στην 29η θέση στη λίστα της ΟΥΕΦΑ κι έφτασε στην 51η

-- έκανε το χειρότερο ξεκίνημα εντός στην ιστορία του (4 ματς σερί δίχως νίκη)

-- έκανε, ίσως, το χειρότερο ξεκίνημα γενικά τα τελευταία 30 χρόνια

-- 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 7 ήττες με συνολικό σκορ 14-24 στην Ευρώπη

-- τη σεζόν 2010-2011 έκανε: 16 νίκες, 4 ισοπαλίες, 10 ήττες

-- τη σεζόν 2011-2012 έκανε: 27 νίκες, 5 ισοπαλίες, 10 ήττες

-- τη σεζόν 2012-2013 έκανε: 5 νίκες, 9 ισοπαλίες, 4 ήττες

-- για πρώτη φορά επί Φερέιρα ισοπαλίες και ήττες είναι περισσότερες από τις νίκες

Όσον αφορά την πορεία ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010-2011, ενώ τερμάτισε στην 4η θέση κι έμεινε εκτός Ευρώπης. Την ίδια σεζόν έχασε τον τίτλο και αποκλείστηκε από την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας. Στα πλέι οφ βγήκε πρώτος.

Την επόμενη σεζόν αποκλείστηκε από την Οντένσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και από την Μακάμπι Χάιφα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο στο Κύπελλο Ελλάδας, έχασε το πρωτάθλημα, αλλά τερμάτισε πρώτος στα πλέι οφ.

Φέτος πέρασε την Μάδεργουέλ και εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ αποκλείστηκε από τους ομίλους εναντίον της εξαιρετικής Μάλαγα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Οι μεταγραφές Φερέιρα

Δυο χρόνια Ζεσουάλδο Φερέιρα
Φορναρόλι INTIME SPORTS

Ας δούμε και τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν μετά από υπόδειξη του Πορτογάλου τεχνικού, τι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα στον Παναθηναϊκό, όπως και ποια είναι η χρηματιστηριακή τους αξία.

Πίντο : Ήρθε φέτος, βγάζει κάποιους τραυματισμούς και δεν δείχνει κάτι το ιδιαίτερο

Βελάσκες : Βασικός στα περισσότερα ματς. Πολλά λάθη, αλλά θέλει χρόνο ακόμα

Ζέκα : Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε 400.000 ευρώ στην Σετούμπαλ για να πάρει τον... κλώνο του Ελίνι Δημούτσου, τον οποίο κι άφησε ελεύθερο να πάει στον Ατρόμητο. Ο δεύτερος πλέον παίζει στην Εθνική Ελλάδας.

Φορναρόλι : Απογοητευτικός ο 25αχρονος άσος, για τον οποίο οι πράσινοι, όπως αναφέρει εφημερίδα (Goal News), ξόδεψαν το καλοκαίρι 470.000 ευρώ σε ομάδα της β' Ουρουγουάης με τον παίκτη να έχει διαπιστωμένο πρόβλημα τραυματισμού!

Πάπε Σο : Ήρθε με μία θλάση και πέντε μήνες μετά όλο ανεβάζει στροφές. Epic fail.

Κουίνσι : Πέρσι βοήθησε αρκετά τον Παναθηναϊκό, όμως φέτος είναι σκιά του εαυτού του. Ο Παναθηναϊκός έδωσε το καλοκαίρι 600.000 ευρώ συν ποσοστό μεταπώλησης. Έχει απασχολήσει πολλές φορές το πράσινο απουσιολόγιο...

Ρούντολφ : Θυμίζει Φορναρόλι. Ήρθε, τραυματίστηκε, έπαιξε, έβαλε ένα γκολ και πλέον επέστρεψε στην Ουγγαρία.

Τοτσέ : Η καλύτερη μεταγραφή του Φερέιρα. Τίμιος, εργατικός, σκοράρει, αλλά παίρνει κοντά στα 400.000 ευρώ το χρόνο.

Μπαρμπαρούσης : Ο Φερέιρα τον εκθείασε το καλοκαίρι, αλλά δεν τον έχουμε δει ακόμα. Παίρνει καλά λεφτά.

Σισοκό : Ποιοτικός, δανεικός (στοίχισε κάτι), αλλά δεν έχει δώσει το κάτι παραπάνω. Μετρά ένα γκολ και μία ασίστ στα ματς με την Μάδεργουελ, τους υπόλοιπους πέντε μήνες ωστόσο τζίφος.

Σίγουρα για το μεταγραφικό κομμάτι δεν ευθύνεται μόνο ο προπονητής, καθώς έπεσε σε μία μεταβατική περίοδο για τον Παναθηναϊκό. Όμως διαχειρίστηκε περίπου 2.5 εκ. ευρώ (ίσως παραπάνω) τα οποία πήγαν στράφι. Την ίδια ώρα που ομάδες της Superleague "διψούν" για Ευρώ είχαν και έχουν στις τάξεις τους παίκτες, που θα έδιναν σταθερότητα στην ομάδα των πράσινων.

Θα μας λείψει...

Δυο χρόνια Ζεσουάλδο Φερέιρα
INTIME SPORTS

Verdict που λένε και οι Εγγλέζοι. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είναι κανονικός προπονητής, όμως ΠΟΤΕ δεν ταίριαξε στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα όσο φτάναμε προς το τέλος, οι δηλώσεις του σου έδιναν την εντύπωση πως "κυνηγούσε" το μοιραίο.

Τι θα μας λείψει από τον Πορτογάλο; Για την ακρίβεια δεν θα μας λείψει ο ίδιος, αλλά τα πρόσωπα που έφυγαν γιατί δεν χωρούσαν στο δικό του πλάνο. Δηλαδή ο Καραγκούνης, ο Κατσουράνης, ο Κλέιτον, ο Δημούτσος, ακόμα και αυτός ο Σαριέγκι, που στοίχιζε λίγα, κι έκανε πολλά (στην Ελλάδα).

Αλήθεια έχει σκεφτεί κανείς πως θα ήταν ο Παναθηναϊκός με αυτούς τους πέντε στην ενδεκάδα του, στα χέρια του Χουάν Ραμόν Ρότσα;

Οι δηλώσεις

28/11/2010: Φερέιρα: "Βελτίωση μέρα με τη μέρα".

08/12/2010: Φερέιρα: "Στο β' μέρος παίξαμε καλά".

19/12/2010: Φερέιρα: "Με δουλειά θα αλλάξει η κατάσταση".

02/02/2011: Σισέ: "Μας... πηδήξανε".

21/02/2011: Φερέιρα: "Εσείς είστε οι νικητές".

12/03/2011: Φερέιρα: "Βοηθήστε γιατί χανόμαστε".

19/04/2011: Φερέιρα: "Θα μας πυροβολήσει ο κόσμος".

05/06/2011: Φερέιρα: "Έμεινα γιατί αγάπησα την ομάδα".

28/07/2011: Φερέιρα : "Δεν τα πήγαμε χάλια".

18/08/2011: Φερέιρα: "Έχουμε πολλούς νέους παίκτες".

16/10/2011: Φερέιρα: "Μας δυσκόλεψε ο άνεμος".

04/01/2013: Φερέιρα: "Έμπειρη ομάδα ο Παναιτωλικός".

08/01/2012: Φερέιρα: "Παραήταν καλή η Κέρκυρα".

03/04/2012: Φερέιρα: "Δεν είμαστε στα μπουζούκια".

20/06/2012: Φερέιρα: "Τους αρέσω και... μου αρέσουν".

24/08/2012: Φερέιρα: "Παίζετε σαν χεσμεν$".

21/09/2012: Φερέιρα: "Έπρεπε να κερδίσουμε 4-0".

03/10/2012: Φερέιρα: "Θαύμα που παίζουμε στην Ευρώπη".

09/11/2012: Φερέιρα: "Καλύτεροι μετά το 3-0".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ