LA LIGA

Δοκιμασία στο ''Μεντιτερανέος'' για την Ρεάλ

Δοκιμασία στο ''Μεντιτερανέος'' για την Ρεάλ
ΡΕΑΛ, ΡΟΜΠΙΝΙΟ

Στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής οι «μερένχες» αντιμετωπίζουν στο «Μεντιτερανέος» την ιδιαίτερα υπολογίσιμη -ειδικά στην έδρα της- Αλμερία

Από `κει και πέρα, νίκη με πολλά γκολ θα προσπαθήσει να πετύχει η Μπαρτσελόνα που υποδέχεται στο «Καμπ Νου» την Οσασούνα. Στο «Αλφόνσο Πέρεθ», η αντίπαλος της ΑΕΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Χετάφε φιλοξενεί την ισχυρή Εσπανιόλ που μετά από δύο σερί ήττες θέλει να επιστρέψει στα νικηφόρα αποτελέσματα. Ξεχωρίζει επίσης η αναμέτρηση Βαγιαδολίδ-Βαλένθια και το ντέρμπι παραμονής ανάμεσα στη Μπέτις και τη Λα Κορούνια.
Το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

Σάββατο (2/2)

Αλμερία-Ρεάλ Μαδρίτης

Το νέο έτος έχει ξεκινήσει ιδανικά για την Αλμερία (7η, 29β.), που με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια έχει καταφέρει να πλασαριστεί στην πρώτη 7άδα κάνοντας όνειρα Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει πετύχει την καλύτερη επίδοση νεοφώτιστης ομάδας (στην Πριμέρα) εδώ και 17 χρόνια! «Οπλό» της η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στις στημένες φάσεις. Στα αγωνιστικά, η επιστροφή του βασικού χαφ Σοριάνο εκμηδενίζει τις απουσίες.

Εχοντας αποκτήσει τεράστιο πλεονέκτημα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (απόρροια της διαφορά των 9 πόντων έναντι της 2ης Μπαρτσελόνα), η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πλέον την πολυτέλεια να χαλαρώσει και να… «πετάξει» και κάποιους βαθμούς. Αν και στο στρατόπεδο της «βασίλισσας» κανείς δεν δείχνει διάθεση χαλάρωσης, θέτοντας μάλιστα (έστω και ανεπίσημα) στόχο τη συγκομιδή ακόμη και των 100 βαθμών! Οκτώ σερί νίκες μετρούν οι μαδριλένοι που καταφέρνουν να κερδίζουν ακόμη και σε παιχνίδια που δεν ικανοποιούν με την απόδοσή τους όπως αυτό με τη Βιγιαρεάλ (3-2 εντός). Κανονικά συμπεριλήφθηκε στην αποστολή ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ (γαστρεντερίτιδα), όπως άλλωστε και ο Ντιαρά που επέστρεψε από το Κόπα Αφρικα. Τραυματίστηκε εκ νέου ο Μετσέλντερ, νοκ-άουτ παραμένουν οι Πέπε, Χάιντσε και Σαβιόλα.

Μπέτις-Λα Κορούνια
Η έλευση του Πάκο Τσαπάρο στη θέση του Εκτορ Ραούλ Κούπερ έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη Μπέτις (14η, 25β.) που κατάφερε να «ξεκολλήσει» για τα καλά από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα οκτώ παιχνίδια με τον Τσαπάρο στον πάγκο της, η ομάδα έχει συγκεντρώσει 14 ολόκληρους βαθμούς. Την περασμένη αγωνιστική ήρθε -έστω και στο 89`- η σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Εσπανιόλ (2-1) που έδωσε άλλον αέρα. Νοκ-άουτ τέθηκε ο μέσος Φερνάντο, την ώρα που απουσιάζουν πάγια οι στόπερ Ρίβας, και Νάνο.

Υστερα από 133 ημέρες η Λα Κορούνια (19η, 20β.) κατάφερε να διπλασιάσει τις νίκες της στο «Ριαθόρ». Επικράτησε με 3-1 της Βαγιαδολίδ, αποτέλεσμα χάρη στο οποίο ο προπονητής Λοτίνα διατήρησε τη θέση του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Στα μεταγραφικά, πήρε με τη μορφή δανεισμού τον Σουηδό εξτρέμ Βίλχεμσον από την Μπόλτον. Παράλληλα, αναζητείται κι ένας επιθετικός. Επέστρεψε ο Βαλερόν, γεγονός που βοήθησε περισσότερο στον ψυχολογικό τομέα τους «Γαλιθιάνους». Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε ο επιθετικός Μποδίπο, όχι όμως και ο μπακ-χαφ Κριστιάν, ούτε και ο τερματοφύλακας Αουάτε.

Κυριακή (3/2)

Μπαρτσελόνα-Οσασούνα

«Λίγη» αποδεικνύεται η Μπαρτσελόνα (2η, 44β.) στο κυνήγι του φετινού τίτλου. Οι «μπλαουγκράνα» δείχνουν ανήμποροι να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της μεγάλης τους αντιπάλου Ρεάλ και πολύ δύσκολα πλέον θα καταφέρουν να καλύψουν τους 9 πόντους διαφορά που χωρίζουν τις δύο ομάδες. Κόντρα στην Οσασούνα, ο στόχος, εκτός φυσικά από τη νίκη, είναι και η καλή εμφάνιση προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη νέα απώλεια στο Μπιλμπάο (1-1). Όπως ήταν φυσικό, ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια φήμες περί αποχώρηση του Φράνκ Ράικαρντ, τις οποίες, ωστόσο, ο ισχυρός άνδράς των Καταλανών, Ζουάν Λαπόρτα, διέψευσε κατηγορηματικά. Εξάλλου, την Πέμπτη, ήρθε η πρόκριση για τους «4» του Κυπέλλου, μετά το 1-0 στο «Καμπ Νου» απέναντι στην Βιγιαρεάλ.

Πλήγμα αποτελεί και πάλι ο τραυματισμός (στο συγκεκριμένο ματς) του στόπερ και αρχηγού Κάρλες Πουγιόλ που θα απουσιάσει για περίπου 1 μήνα. Αγωνίστηκε (και αποθεώθηκε) ο Ροναλντίνιο (μπήκε στο 76`), όπως και οι Ντέκο, Μάρκες και Μέσι. Στο Κόπα Αφρικα εξακολουθούν να βρίσκονται οι Τουρέ, και Ετό.

Έναν πολύτιμο βαθμό απώλεσε η Οσασούνα (15η, 23β.), αφού χάρη σε ανύπαρκτο πέναλτι στις καθυστερήσεις, η Σεβίλλη κατάφερε να την κερδίσει με 2-1 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Κόντρα στην Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή εμφάνιση και ό,τι θετικό προκύψει αποδεκτό θα `ναι. Τιμωρημένοι, ο βασικός επιθετικός Ντάντι και ο στόπερ Χοσέτσο, ενώ τιμωρήθηκε κι έτσι θα παρακολουθήσει το ματς από τις κερκίδες ο τεχνικός Θιγάντα. Εκτός παραμένει ο βασικός μέσος Πλασιλ, εκ νέου τραυματίστηκε ο Παντιάνι. «Τρέχει» για να προλάβει ο αριστερός μπακ Κοράλες, επανέρχονται έχοντας αποθεραπευτεί ο βασικός μέσος Χ. Γκαρσία.

Χετάφε-Εσπανιόλ

Εξαιρετικά εξελίσσεται η τελευταία εβδομάδα για τη Χετάφε (10η, 27β.). Μετά τη δεύτερη σερί νίκη της για το πρωτάθλημα (3-2 επί της Σεβίλλης εντός και 3-1 επί της Ουέλβα εκτός), πανηγύρισε και τη συμμετοχή της στα ημιτελικά του ισπανικού Κυπέλλου ύστερα από τη «γλυκιά» ήττα από τη Μαγιόρκα (1-2). Σημαντική κρίνεται η απώλεια του Γκρανέρο που αποβλήθηκε στη συνάντηση των Βαλεαρίδων νήσων. Θα απουσιάσουν επίσης, ο διεθνής Νιγηριανός βασικός επιθετικός Ούτσε, καθώς επίσης και ο μεσοεπιθετικός Παγιάρδο. «Αγώνα δρόμου» κάνει ο μεσοεπιθετικός Σόουσα.

Ντεφορμαρίσματος… συνέχεια για την Εσπανιόλ (5η, 36β.) που μετά την εντός έδρας ήττα από τη Μπέτις (1-2) (η πρώτη στο «Μοζουίκ» μετά την πρεμιέρα) μετράει πλέον πέντε παιχνίδια χωρίς νίκη. Ο τεχνικός Βαλβέρδε απέδωσε το νέο αρνητικό αποτέλεσμα στην κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια, αλλά και στις πολλές απουσίες που «χτύπησαν» την ομάδα του. Επανέρχεται ο βασικός αμυντικός μέσος Ουρτάδο, όπως επίσης και οι Ρουφέτε (δεξιός μπακ-χαφ), Ριέρα (βασικός μεσοεπιθετικός) και Σμίλιανιτς (μέσος) που ξεπέρασαν τα προβλήματά τους. Στο Κόπα Αφρικα βρίσκεται ο βασικός «πορτιέρο» Καμενί, την ώρα που παραμένουν νοκ-άουτ ο αρχηγός Ταμούδο, ο βασικός στόπερ Χάρκε και ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Λαφουέντε. Το ντεμπούτο του αναμένεται να πραγματοποιήσει νεοφερμένος επιθετικός Εβερτον.

Βιγιαρεάλ-Μαγιόρκα
Στα… σκουπίδια πήγε η σπουδαία εμφάνιση (ίσως η κορυφαία της χρονιάς μέχρι στιγμής) που πραγματοποίησε μέσα στο «Μπερναμπέου» απέναντι στην Ρεάλ, η Βιγιαρεάλ (3η, 38β.). Ηττα με 2-3, με τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία της ομάδας, πάντως, να αποδίδουν τεράστιες ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα στον παράγοντα διαιτησία. Σαν να μην έφτανε αυτό, την περασμένη Πέμπτη, το «κίτρινο υποβρύχιο» ηττήθηκε με 0-1 από τη Μπαρτσελόνα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Πλήγμα αποτελεί η απώλεια του βασικού αμυντικού χαφ Σένα που είναι τιμωρημένος. Εκτός παραμένουν ο μεσοεπιθετικός Φερνάντες και ο βασικός στόπερ Φουέντες.

Οδυνηρό αποκλεισμό από το Κύπελλο υπέστη η Μαγιόρκα (13η, 26β.) που παρότι κέρδισε στην έδρα της τη Χετάφε με 2-1 δεν θα δώσει το παρών στους «4» του θεσμού. Το γκολ που δέχθηκε στο 81ο λεπτό αποδείχθηκε μοιραίο για τους νησιώτες που είχαν επενδύσει πολλά στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Τουλάχιστον, την περασμένη εβδομάδα είχε επιστρέψει στις νίκες -ύστερα από επτά αγωνιστικές- επικρατώντας στις Βαλεαρίδες νήσους της ισχυρής Ατλέτικο Μαδρίτης με 1-0. Στα μεταγραφικά στην Πόρτσμουθ παραχωρήθηκε ο βασικός χαφ Γιόνας, ενώ στα αγωνιστικά, τραυματίστηκε ο βασικός μέσος Περέιρα. Επιπλέον, τιμωρημένοι είναι ο αριστερός μπακ-χαφ Ναβάρο και ο ακραίος μέσος Βαρέλα, την ώρα που νοκ-άουτ παραμένει ο επιθετικός Γουεμπό. Αντιθέτως, επιστρέφει ο στόπερ Ντ. Ναβάρο, ενώ νεοαποκτηθείς μπακ-χαφ Σκαλόνι αναμένεται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του.

Βαγιαδολίδ-Βαλένθια
Τέλος έλαβε το αήττητο σερί των οκτώ αγωνιστικών για τη Βαγιαδολίδ (9η, 27β.). Ηττα με 1-3 στο «Ριαθόρ» από τη Λα Κορούνια, με την ομάδα να δέχεται για πρώτη φορά περισσότερα από ένα γκολ μετά τις 25/11. Τουλάχιστον, το αήττητο στο «Χοσέ Θορίγια» διατηρείται από τις 21/10 και στόχος της Βαγιαδολίδ είναι ασφαλώς το ρεκόρ αυτό να διευρυνθεί. Τιμωρημένος, ο εσχάτως βασικός τερματοφύλακας Ασένχο. Στην αποστολή είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν ο Αργεντινός δεξιός χαφ Αγκίρε (Λανούς) και ο Βούλγαρος επιθετικός Μάντσεφ (Θέλτα), αμφότεροι νεοαποκτηθέντες.

Η εντός έδρας ήττα από την Αλμερία (0-1) στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τους οπαδούς της Βαλένθια (11η, 27β.), όσον αφορά τον Ρόναλντ Κούμαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο το «Μεστάγια» αποδοκίμασε έντονα τον Ολλανδό τεχνικό απαιτώντας την άμεση αποχώρηση του από την τεχνική ηγεσία των «νυχτερίδων». «Δεν παραιτούμαι ποτέ», ήταν η απάντηση του Ολλανδού, που χάρη στην πρόκριση στα ημιτελικά του Copa del Rey (παρά την ήττα με 2-3 από την Ατλέτικο) κατάφερε να διατηρηθεί στην καρέκλα του που… «έτριζε» επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες. Στο πρωτάθλημα η Βαλένθια παραμένει για 9 αγωνιστικές χωρίς «τρίποντο». Τιμωρημένος είναι ο βασικός δεξιός μπακ Μιγκέλ, αμφίβολοι παραμένουν οι Βιθέντε, Σίλβα και Μοριέντες, ενώ νοκ-άουτ παραμένουν σταθερά οι Μπαράχα και Αλέξις. Στον αντίποδα επανέρχεται ο αμυντικός Κανέιρα που εξέτισε την ποινή του.

Ατλέτικο Μαδρίτης-Μούρθια
Εκτός Κυπέλλου έμεινε η Ατλέτικο Μαδρίτης (4η, 37β.) παρά τη νίκη της μεσοβδόμαδα επί της Βαλένθια με 3-2. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η 12η σεζόν οι «ροχιμπλάνκος» μένουν χωρίς τίτλο. Αυτό το αποτέλεσμα ήρθε ως συνέχεια στις δύο σερί ήττες που προηγήθηκαν για το πρωτάθλημα (0-2 από τη Ρεάλ εντός και 0-1 από τη Μαγιόρκα εκτός). Κόντρα στην Μούρθια δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια προκειμένου να μην μείνουν πίσω όσον αφορά την 4άδα. Τιμωρημένος είναι ο Ρέγες, ενώ εκτός δράσης παραμένουν ο βασικός γκολκίπερ Λέο Φράνκο, ο στόπερ Ζε Κάστρο, ο χαφ Χουράδο, ο Σεϊταρίδης και ο Σιμάο.

Οντας η πρώτη ομάδα που χάνει στην έδρα της από τη σχεδόν διαλυμένη Λεβάντε, η Μούρθια (17η, 22β.) δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ως… κορόιδο. Αυτή πάντως, ήταν η πρώτη της εντός έδρας από τις 4 Νοεμβρίου. Εξαιρετικά ασθενής μακριά απ` το «σπίτι» της (1 νίκη, 4 ισοπαλίες, 6 ήττες) διαθέτοντας τη χειρότερη άμυνα και τη δεύτερη χειρότερη επίθεση στην κατηγορία. Τιμωρημένος είναι ο βασικός στόπερ Μέχια, επανέρχεται έχοντας εκτίσει την ποινή του ο βασικότατος μεσοαμυντικός Αρθο. Νοκ-άουτ παραμένουν ο μπακ Πινιόλ και ο μεσοεπιθετικός Γκαγιάρδο.

Λεβάντε-Σανταντέρ

Το έκανε το… θαύμα της η Λεβάντε (20η, 12β.). Οι καταδικασμένοι, εδώ και καιρό σε υποβιβασμό και παράλληλά αγωνιστικά διαλυμένοι λεβαντίνοι κατάφεραν να πετύχουν την πρώτη εκτός έδρας νίκη τους για φέτος κερδίζοντας τη Μούρθια με 3-2. Μάλιστα τα τρία γκολ που σημείωσαν στο συγκεκριμένο ματς είναι περισσότερα (κατά ένα) σε σχέση με τα όσα είχαν πετύχει στις εννιά πρώτες εξόδους τους από το «Θιουδάτ ντε Βαλένθια». Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η μεταγραφή του βασικού στόπερ Αλβάρο στην Νιούκαστλ, ενώ εντείνονται οι φήμες περί αποχώρησης του Ντι Μπιάτζι, παρότι οι παίκτες επιθυμούν την παραμονή του.Νοκ-άουτ παραμένει ο βασικός επιθετικός Χέιχο, εν αντιθέσει με τον βασικό μέσο Τομάσι που επανέρχεται.

Τη δυνατότητα να πλησιάσει την πρώτη 4άδα σε απόσταση αναπνοής απόλεσε η Σανταντέρ (6η, 33β.), παραχωρώντας εντός έδρας ισοπαλία στη Σαραγόσα (2-2). Μάλιστα «φλέρταρε» έντονα με την ήττα, μια και κατάφερε να ισοφαρίσει μόλις στις καθυστερήσεις. Στο μεταξύ, πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας, αφού ύστερα από ένα παιχνίδι-«θρίλερ» αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με την Μπιλμπάο. Την ύστατη στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του βασικού και αναντικατάστατου κεντρικού αμυντικού Γκαράι, την ώρα που εκτός δράσης παραμένουν ο μεσοεπιθετικός Μουνίτις, ο τερματοφύλακας Τόνιο και ο πολύτιμος μέσος Γιόρντι.

Ουέλβα-Σεβίλλη

Τοπικό ντέρμπι της Ανδαλουσίας. Η αναποτελεσματικότητα στην επίθεση έχει κοστίσει πολύ στην Ουέλβα (18η, 22β.), που πλέον βρίσκεται και πάλι εντός της ζώνης του υποβιβασμού. Ηττα με 1-3 στο «Νουέβο Κολομπίνο» με το αρνητικό σερί χωρίς νίκη που κρατάει από τις 9/12 διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο. Όπως ήταν φυσικό τα σενάρια απομάκρυνσης του Βίκτορ Μουνιόθ φούντωσαν και πάλι. Ξεπέρασε τον τραυματισμό του ο βασικός δεξιός μπακ Κάλβο, ενώ «αγώνα δρόμου» κάνει ο βασικός επιθετικός Χ. Γκερέρο. Αμφίβολος και ο κεντρικός αμυντικός Κίκε.

Εκμεταλλευόμενη την εύνοια της διαιτησίας, η Σεβίλλη (8η, 29β.) πήρε, έστω και στις καθυστερήσεις το «τρίποντο» κόντρα στην Οσασούν με 2-1 (εντός). Πάντως η εμφάνιση που πραγματοποίησαν οι σεβιγιάνοι δεν ήταν ικανοποιητική και απέναντι στην Ουέλβα θα πρέπει να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο. Πολύ αδύναμη εκτός έδρας η ομάδα της Ανδαλουσίας και χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος έχει μόλις μια νίκη μακριά από το «Σάντσεθ Πιθχουάν» και αυτή επί της ουραγού Λεβάντε (στις 20/10)! Τραυματίας επιστρέφει από το Κόπα Αφρικά ο Κανουτέ, ενώ δύσκολα θα αγωνιστεί και ο συμπατριώτης του ο Κεϊτά. Στη Γκάνα παραμένει ο Κονέ, την ώρα που οι Τσεβαντόν, Αντριάνο και Νάβας είναι τιμωρημένοι. Επανέρχεται, πιθανότατα, ο βασικός τερματοφύλακας Πάλοπ.

Σαραγόσα-Μπιλμπάο
Θετικό κρίνεται το ντεμπούτο του Χαβιέρ Ιρουρέτα στον πάγκο της Σαραγόσα (12η, 26β.), η οποία μόλις στις καθυστερήσεις έχασε το «τρίποντο» στο «Ελ Σαρδινέρο» από τη Σανταντέρ (2-2). Εξάλλου, αν και βρίσκεται μόλις 4 βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, άπαντες στην ομάδα δηλώνουν διατεθειμένοι να κυνηγήσουν το Ευρωπαϊκό όνειρο, θέτοντας ακόμα και υποψηφιότητα για το ιντερτότο. Επανέρχεται έχοντας εκτίσει την ποινή του βασικός στόπερ Αγιάλα. Στη Σαν Λορέντζο παραχωρήθηκε ο Ντ` Αλεσάντρο, την ώρα που παραμένουν νοκ-άουτ οΑϊμάρ και ο αμυντικός Κουαρτέρο. Επιστρέφει, πιθανότατα ο μέσος Ματουζάλεμ.

Ενας βαθμός απέναντι στην Μπαρτσελόνα κρίνεται θετικός για την Μπιλμπάο (16η, 23β.) που απέσπασε 1-1 στην έδρα της από τους «μπλαουγκράνα». Την Πέμπτη, ύστερα από ένα συγκλονιστικό ματς αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 στο «Σαν Μαμές» με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια του Κυπέλλου. Την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του ακραίου μπακ-χαφ Ιραόλα, του μέσου Μαρτίνεθ και του μεσοεπιθετικού Ετσεμπερία. Εξέτισε την ποινή του ο βασικός στόπερ Αμοραμπιέτα, ενώ νοκ-άουτ παραμένει ο βασικός πορτιέρο Ιραϊθόθ. Πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στην αποστολή ο νεοαποκτηθείς τερματοφύλακας από την Κάντιθ Αρμάντο.



















































TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ