ΠΑΟΚ

Διαφορετική η δυναμική του ΠΑΟΚ με τον κόσμο στο πλευρό του

Διαφορετική η δυναμική του ΠΑΟΚ με τον κόσμο στο πλευρό του

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την πρόκριση του Δικεφάλου, τον Γιασμίν Κούρτιτς που αλλάζει την μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ, τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που επέστρεψε από τα παλιά και τη δοκιμασμένη συνταγή του Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ έκανε το καθήκον του και πήρε την πρόκριση στα playoffs του Europa Conference League. Ο ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος να περάσει στην επόμενη φάση, όπως μοιάζει να είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει και στους ομίλους.

Βλέποντας συνολικά και τα δυο παιχνίδια με την Μποέμιανς προκρίθηκε ως η πιο ποιοτική ομάδα και όποιες δυσκολίες αντιμετώπισε είχαν να κάνουν με την μεγαλύτερη ετοιμότητα των Ιρλανδών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή η πρόκριση θα μπορούσε να έρθει χωρίς μάχη, χωρίς πάθος και χωρίς σωστή νοοτροπία και αυτά τα στοιχεία μαζί με την ποιότητα των παικτών του ήταν τα στοιχεία που επέτρεψαν στην ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να κάνει αυτό που όλοι θεωρούσαν αυτονόητο- αλλά τελικά δεν ήταν και τόσο- και να προχωρήσει στην νεοσύστατη διοργάνωση.

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να αγχωθεί λιγότερο αν έκανε περισσότερα γκολ στις ευκαιρίες που είχε αλλά δεν τα κατάφερε. Μάλιστα δεν ήθελε και πολύ στις καθυστερήσεις και στην ευκαιρία του Γουόρντ να το πληρώσει και να μπει σε μεγαλύτερη δυσκολία.

Όπως και να έχει ΠΑΟΚ έκανε το καθήκον του -έβγαλε στην πραγματικότητα την υποχρέωση- και βρίσκεται στα playoffs του Conference League. Αυτά τα πρώτα δύο επίσημα παιχνίδια δείχνουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα χρησιμοποιήσει δοκιμασμένη συνταγή.

Για τον Ρουμάνο πρώτα μετρά η ποιότητα και η εμπειρία και με βάση αυτά τα δύο στοιχεία δημιουργεί την ομάδα του. Από τους 11 που ξεκίνησαν στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ οι 8 έχουν πατημένα τα 30 τους χρόνια. Μιχαηλίδης (21), Ροντρίγκο (26) και Ζίβκοβιτς (25) ήταν οι τρεις…νεαροί στη σημερινή ενδεκάδα του Δικεφάλου την ώρα που κανείς ποδοσφαιριστής από αυτούς που ξεκίνησε ο Κιθ Λονγκ δεν έχει φυσήξει ακόμη τούρτα με 30 κεράκια στα γενέθλια του.

Έδειξε τι μπορεί να κάνει ο Κούρτιτς

Ότι ο ΠΑΟΚ θα ήταν βελτιωμένος σε σχέση με τον αγώνα στο Δουβλίνο έμοιαζε να είναι δεδομένο. Μια γεμάτη εβδομάδα προπονήσεων, στο στάδιο αυτό προετοιμασίας ουσιαστικά στο οποίο βρίσκεται ο Δικέφαλου είναι σημαντικό. Λογικά θα είναι ακόμη περισσότερο βελτιωμένος και σε μια εβδομάδα όταν θα δώσει στην Τούμπα το πρώτο παιχνίδι των playoffs.

Η εικόνα του ΠΑΟΚ άλλαξε με την παρουσία του Κούρτιτς στη μεσαία γραμμή. Ο Σλοβένος με την ποιότητα και την εμπειρία του έδειξε ότι είναι ικανός και μόνος του να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της ομάδας του.

Ο Κούρτιτς που ξέρει πάντα τι να κάνει με την μπάλα στα πόδια του, που κινείται διαρκώς χωρίς αυτήν για να είναι διαθέσιμος ως στήριγμα στους συμπαίκτες του, δημιουργεί ένα πολύ δυνατό δίδυμο στα χαφ με τον Στέφαν Σβαμπ. Και το καλό είναι ότι ο Αυστριακός δεν χρειάζεται να κάνει μόνο την βρώμικη δουλειά, με τον Σλοβένο στο πλευρό του αλλά νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια συμμετέχοντας και αυτός στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Μπίσεσβαρ απ' τα παλιά

Η παρουσία του Κούρτιτς ήταν καθοριστική στο να φτάσει ο Δικέφαλος στην πρόκριση αλλά το πρώτο βιολί του ΠΑΟΚ ήταν ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Η επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου να ξεκινήσει ο Σουριναμέζος, αντί του Καγκάβα, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ως απόλυτα επιτυχημένη.

Ο Μπίσεσβαρ με την θρυλική… αφάνα του θύμισε τον ποδοσφαιριστή που λατρεύει ο Ρουμάνος τεχνικός. Ο Λουτσέσκου είναι αλήθεια ότι έχει ακούσει πολλά για την επιμονή του στον "Μπίσε", αλλά σήμερα μπορεί να νιώθει δικαιωμένος. Ο Μπίσεσβαρ σαν να μπήκε σε χρονοκάψουλα που τον μετέφερε από την χρονιά του νταμπλ, απευθείας στο σημερινό παιχνίδι με τους Ιρλανδούς – σβήνοντας την κακή του εικόνα τον τελευταίο 1,5 χρόνο του στην Τούμπα- δημιούργησε το πρώτο και σκόραρε το δεύτερο γκολ που τελικά ήταν αυτό που έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του.

Έχει δρόμο ακόμη μπροστά του

Η σημερινή πρόκριση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται ενίσχυση ή ότι δεν υπάρχουν τομείς στο παιχνίδι του που θα πρέπει να βελτιώσει, κυρίως σε ότι αφορά στην ταχύτητα και τις εντάσεις του.

Ωστόσο το να προχωρήσει στην Ευρώπη θα του επιτρέψει και τις μεταγραφές του να πραγματοποιήσει με ηρεμία και να δουλέψει χωρίς πίεση και εσωστρέφεια περισσότερο στις προπονήσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει δρόμο ακόμη μπροστά του να διανύσει για να φτάσει στο επίπεδο που θέλει ο κόσμος του και ο προπονητής του.

Διαφορετική δυναμική του ΠΑΟΚ με κόσμο στο γήπεδο

Σήμερα στην Τούμπα επέστρεψαν μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο και οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Μπορεί το γεγονός ότι το πέταλο των οργανωμένων παραμένει κλειστό να μειώνει ως ένα βαθμό τον παλμό του γηπέδου, ωστόσο το να αγωνίζεσαι μπροστά στον κόσμο σου είναι εντελώς διαφορετικό, πρώτα από όλα για τους παίκτες από την κρύα κατάσταση που βίωναν τόσο καιρό.

Αυτοί ευχαριστήθηκαν την παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο περισσότερο από όλους. Και ήταν φανερό ότι η δυναμική που τους έδωσε ο κόσμος ήταν σημαντική…

TAGS ΠΑΟΚ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ