COPA AMERICA

Copa America 2021: Στον αέρα το τουρνουά, ούτε η Αργεντινή το διοργανώνει

Ο Λιονέλ Μέσι με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής κατά τη διάρκεια αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 απέναντι στην Παραγουάη (12 Νοεμβρίου 2020)
Ο Λιονέλ Μέσι με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής κατά τη διάρκεια αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 απέναντι στην Παραγουάη (12 Νοεμβρίου 2020) @ 2020 JUAN RONCORONI/ASSOCIATED PRESS

Το Copa America βρίσκεται στον αέρα δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη έναρξή του, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής να ανακοινώνει πως η Αργεντινή δεν είναι σε θέση να διοργανώσει τελικά το τουρνουά.

Πριν από περίπου 10 ημέρες έγινε γνωστό ότι η Κολομβία δεν δύναται να φιλοξενήσει μέρος του Copa America λόγω των σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των επεισοδίων που μαίνονται στη χώρα και έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες άτομα, με την Αργεντινή να βγαίνει μπροστά και να αναλαμβάνει να καλύψει εξ ολοκλήρου το τουρνουά.

Η συγκεκριμένη μάλιστα κίνηση ήταν σωτήρια εκείνη την περίοδο για την CONMEBOL, με τους Αργεντινούς να παίρνουν πάνω τους ένα τεράστιο φορτίο σε μία δύσκολη για αυτούς εποχή, στη δυσκολότερη καμπή της μάχης τους με τον κορονοϊό. Δυστυχώς όμως, ούτε το Plan B θα λειτουργήσει, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής να γνωστοποεί πως ούτε η "χώρα του τάνγκο" θα φιλοξενήσει το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού.

"Με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να φιλοξενήσει η Αργεντινή το τουρνουά", ανέφερε μεταξύ άλλων η CONMEBOL, που δεν θέλησε να προχωρήσει στην αποκάλυψη των αιτιών που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, αλλά που θεωρείται βέβαιο πως η απόφασή της πάρθηκε ελέω της έξαρσης της πανδημίας στην Αργεντινή το τελευταίο διάστημα.

Απόδειξη είναι άλλωστε το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο φινάλε μίας εφιαλτικής εβδομάδας με μέσο όρο καθημερινά 35.000 κρούσματα και 500 θανάτους.

Αγώνας δρόμου καθώς πιέζουν οι ημερομηνίες

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα που αναμένεται με πολύ μεγάλη αγωνία από τη στιγμή που το τουρνουά είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 13 Ιουνίου (και να ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου), η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής ενημέρωσε πως αναλύει προτάσεις από άλλες χώρες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία του τουρνουά, με το χρόνο πάντως να πιέζει ασφυκτικά.

Τέσσερα είναι μάλιστα τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες. Το ένα είναι να ματαιωθεί το τουρνουά, άλλα δύο φέρνουν τις Χιλή και Παραγουάη υποψήφιες οικοδέσποινεςς, που είχαν μάλιστα εκδηλώσει ενδιαφέρον μετά από την απόσυρση της Κολομβίας, ενώ το τελευταίο φέρνει τη διοργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες (έχει λιγότερες πιθανότητες αφού υπάρχει επιθυμία να παραμείνει σε νοτιοαμερικανό έδαφος η διοργάνωση).

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό ραντεβού ήταν αρχικά προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο είχε πάρει αναβολή για έναν χρόνο καθώς εκείνη την περίοδο ο κορονοϊός σάρωνε όχι μόνο την Νότια Αμερική αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας μεταξύ άλλων και την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο.

TAGS COPA AMERICA ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ