COPA AMERICA

Copa America 2021: Σε κίνδυνο η διεξαγωγή του τουρνουά στην Αργεντινή λόγω κορονοϊού

Ο πρόεδρος της CONMEBOL, Αλεχάντρο Ντομίνγκες, κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Copa America 2020, Καρταχένα | Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019
Ο πρόεδρος της CONMEBOL, Αλεχάντρο Ντομίνγκες, κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Copa America 2020, Καρταχένα | Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 © 2019 FERNANDO VERGARA/ASSOCIATED PRESS

Η Αργεντινή ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση του Copa America ύστερα από την απόσυρση της Κολομβίας, όμως βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της πανδημίας και όλα είναι στον "αέρα".

Η απόσυρση της Κολομβίας από το ρόλο της συνδιοργανώτριας του Copa America 2021 προκάλεσε μεγάλο "πονοκέφαλο" στην Αργεντινή, η οποία καλείται να αναλάβει εξ ολοκλήρου το τουρνουά, παρότι βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή στη μάχη της με τον κορονοϊό.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Κολομβία δεν δύναται να φιλοξενήσει μέρος της διοργάνωσης λόγω των σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των επεισοδίων που μαίνονται στη χώρα και έχουν κοστίσει τη ζωή σε 43 άτομα. Οι Κολομβιανοί ζήτησαν η διοργάνωση να μετατεθεί τον Νοέμβριο, όμως η πλευρά της CONMEBOL δεν έκανε δεκτό το αίτημα, με συνέπεια η ευθύνη του τουρνουά να περάσει στα χέρια της Αργεντινής.

Την ίδια περίοδο, η Αργεντινή βιώνει τη δυσκολότερη εποχή επί κορονοϊού, "σκαρφαλώνοντας" στην 3η θέση του αριθμού των νεκρών από COVID-19 ανά ποσοστό πληθυσμού παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις γειτονικές Ουρουγουάη και Παραγουάη. Με πληθυσμό 45.000.000 ατόμων, τις τελευταίες μέρες η χώρα ανακοινώνει 550 θανάτους και 35.000 νέα κρούσματα καθημερινά, χωρίς η διαδικασία του εμβολιασμού να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον επικεφαλής της CONMEBOL, Αλεχάντρο Ντομίνγκες, απαιτώντας αυστηρό πρωτόκολλο για να διεξαχθεί το τουρνουά εξ ολοκλήρου στην Αργεντινή. Μεταξύ των απαιτήσεων είναι και να μειωθούν στα απολύτως απαραίτητα τα μέλη των αποστολών που θα ταξιδέψουν στη χώρα. "Πρέπει να δούμε αν η CONMEBOL θα καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Ξαφνιάστηκαν με όσα ζητήσαμε", δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του Φερνάντες, Σαντιάγο Καφιέρο.

Η υπουργός υγείας της Αργεντινής, Κάρλα Βιτσότι, εμφανίζεται καθησυχαστική μπροστά στο ενδεχόμενο να ταξιδέψουν άτομα από διάφορες χώρες για το τουρνουά. "Το να καλωσορίσουμε 1.000-1.200 άτομα από διαφορετικές χώρες μέσα σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο δεν είναι κάποια ιδιαίτερη επιδημιολογική κατάσταση", εξήγησε σε τηλεοπτική εμφάνισή της.

Η διοργάνωση είναι προγραμματισμένο να εκκινήσει στις 13 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 8 πόλεις, όμως μόνο οι 4 είναι γνωστές και πρόκειται για το Μπουένος Άιρες, τη Μεντόσα, τη Κόρδοβα και το Σαντιάγο ντελ Εστέρο. Οι πόλεις που θα αναλάβουν τους αγώνες οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Κολομβία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Προς το παρόν η CONMEBOL δεν έχει αντιδράσει στα αιτήματα των Αργεντινών, ωστόσο μοιάζει πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που απομένει για να μετατεθεί ολόκληρη η διοργάνωση. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, οι ΗΠΑ μοιάζουν οι επικρατέστερες για την ανάληψη του τουρνουά.

TAGS COPA AMERICA ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ