BUNDESLIGA

Χέρτα - Ουνιόν: Έτσι έζησε το SPORT24 το ντέρμπι του Βερολίνου στο Olympiastadion

Οπαδοί της Ουνιόν μετά το ημίχρονο
Οπαδοί της Ουνιόν μετά το ημίχρονο SPORT24

Tο SPORT24 βρέθηκε στις κερκίδες του Olympiastadion και σάς μεταφέρει την εμπειρία του ντέρμπι του Βερολίνου μεταξύ της Χέρτα και της Ουνιόν.

Το περασμένο Σάββατο (28/1) η Χέρτα φιλοξένησε την Ουνιόν στο Olympiastadion στο βερολινέζικο ντέρμπι για την 18η αγωνιστική της Bundesliga. Το SPORT24 βρέθηκε στις εξέδρες του ιστορικού σταδίου και σας μεταφέρει μία εμπειρία ενός εκ των πιο καυτών παιχνιδιών της Ευρώπης.

Ολόκληρη η πόλη ζούσε γι’ αυτή την αναμέτρηση. Το παρατηρούσες από τις διαφημίσεις σε κεντρικά εμπορικά κέντρα του Βερολίνου μέχρι και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. “Κάτι περισσότερο από 90 λεπτά”. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Διαφήμιση για το Χέρτα - Ουνιόν σε mall του Βερολίνου
Διαφήμιση για το Χέρτα - Ουνιόν σε mall του Βερολίνου SPORT24

Πρόκειται για ένα νεαρό ντέρμπι, καθώς αυτό ήταν το μόλις 13ο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Ουνιόν ήταν ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας και μετά την ένωση αγωνιζόταν σε χαμηλότερες κατηγορίες κερδίζοντας την άνοδό της μόλις το 2019.

Οι διαφορές των δύο κλαμπς έχουν κοινωνικές ρίζες. Η Χέρτα έχει την τάση να αντιπροσωπεύει τις περισσότερες γειτονιές του Βερολίνου, ενώ η βάση της Ουνιόν βρίσκεται στο Κέπερνικ, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου ανθίζει το εργατικό στοιχείο. Έτσι, οι Eisernen, όπως είναι το προσωνύμιό τους, εμφανίζονται ως οι πιο εναλλακτικοί, αυτοί που μάχονται το κατεστημένο.

Το ταξίδι προς το γήπεδο, ένας πολύχρωμος "καμβάς"

H μετακίνηση προς το στάδιο γινόταν με δυσκολία. Τρεις ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, όλα τα ΜΜΜ ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Οπαδοί της Χέρτα και της Ουνιόν βρίσκονταν μαζί, φώναζαν συνθήματα, με τις μπύρες να δίνουν και να παίρνουν. Η αστυνομία είχε διακριτή παρουσία, ωστόσο δεν έγινε το παραμικρό.

Χέρτα - Ουνιόν: Έτσι έζησε το SPORT24 το ντέρμπι του Βερολίνου στο Olympiastadion
Κόσμος βγαίνει από το μετρό SPORT24

Μέσα στο τρένο έβλεπες οπαδούς και των δύο κλαμπς να φορούν τις φανέλες και τα κασκόλ τους, χωρίς να δημιουργηθεί κάποια ένταση, πέρα από ανταλλαγές συνθημάτων. Μόλις το S-Bahn έφτασε στον σταθμό του Olympiastadion, μία λαοθάλασσα βγήκε από τους συρμούς, κυρίως μπλε χρώματος, με κατεύθυνση στο γήπεδο.

Η αδημονία πριν από το παιχνίδι και οι μπύρες

Κοντά στο Olympiastadion ήταν στημένες και οι πρώτες υπαίθριες μπυραρίες. Γεμάτες από κόσμο, ο οποίος απολάμβανε την μπύρα του, όπως και λουκάνικα σε ψωμάκι (bratwurst). Οι απαραίτητες δυνάμεις πριν από το ντέρμπι, αλλά και η προστασία από το τσουχτερό κρύο, με το θερμόμετρο να δείχνει -1.

Οπαδός της Χέρτα έξω από το Olympiastadion
Οπαδός της Χέρτα έξω από το Olympiastadion SPORT24

Ο έλεγχος για τα εισιτήρια παρά τα χιλιάδες των φιλάθλων δεν πήρε πολύ. Όλα ήταν οργανωμένα. Ξεχωριστές είσοδοι για τους κατόχους διαρκείας, άλλες για τα μέλη της Χέρτα και άλλες για εκείνους που είχαν απλό εισιτήριο. Στις ουρές στηνόταν πάρτι με συνθήματα, με την ατμόσφαιρα να είναι “καυτή” από νωρίς.

Οπαδοί πριν από τον έλεγχο των εισιτηρίων
Οπαδοί πριν από τον έλεγχο των εισιτηρίων SPORT24

Μετά τον έλεγχο νέα “περίπτερα” μπύρας και φαγητού ξεπρόβαλαν. Αυτή τη φορά ανήκαν στη Χέρτα με τις ουρές να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, το στάδιο ήταν άδειο στο εσωτερικό του, αλλά ο περιβάλλοντας χώρος ήταν γεμάτος από οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας, οι οποίοι συζητούσαν, έπιναν, έτρωγαν και περίμεναν τις παρέες τους.

Κόσμος έξω από το Olympiastadion
Κόσμος έξω από το Olympiastadion SPORT24

Το τελετουργικό πριν από την έναρξη

Η είσοδος στο Olympiastadion σού κόβει την ανάσα. Είναι το στάδιο που ο Τζέσε Όουενς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο μπροστά στον Χίτλερ. Ένα στάδιο που κάθε γωνιά του έχει να σου πει και μία ιστορία, το οποίο ενώνει το παλιό με το σύγχρονο. Γρήγορα, βρήκαμε τις θέσεις μας, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους.

Οπαδοί της Χέρτα πριν από την έναρξη του αγώνα με την Ουνιόν
Οπαδοί της Χέρτα πριν από την έναρξη του αγώνα με την Ουνιόν SPORT24

Ο κάθε οπαδός της Χέρτα έβρισκε στη θέση του ένα κομμάτι για το κορεό που ετοιμαζόταν, όπως και σημείωμα με οδηγίες. Το πέταλο των γηπεδούχων έδινε τον ρυθμό, με τους οπαδούς της Ουνιόν στην άλλη πλευρά να απαντούν με τα δικά τους συνθήματα. Δύο πλευρές που η κάθε μία προσπαθούσε να κάνει τη δική της φασαρία.

Το κορεό των οπαδών της Χέρτα
Το κορεό των οπαδών της Χέρτα SPORT24

Η ατμόσφαιρα ολοένα και ζεσταινόταν και λίγο πριν από την έναρξη το Olympiastadion φόρεσε πραγματικά τα γιορτινά του. O ύμνος της Χέρτα, το Nur Nach Hause ξεκίνησε και τότε παρουσιάστηκε το κορεό. “Ha Ho He Hertha BSC” έγραφε στα χρώματα των γηπεδούχων. Στο άλλο πέταλο, οι οπαδοί της Ουνιόν σήκωσαν τα κασκόλ τραγουδώντας τα δικά τους συνθήματα.

Οι οπαδοί της Ουνιόν
Οι οπαδοί της Ουνιόν SPORT24

Τα γκολ της Ουνιόν και το πάρτι των οπαδών

Η νευρικότητα ήταν διάχυτη στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο. Η Χέρτα προερχόταν από σερί αρνητικών αποτελεσμάτων και εντός έδρας ήττα με 5-0 από τη Βόλφσμπουργκ και είχε πέσει πλέον στις τελευταίες θέσεις. Από την άλλη η Ουνιόν βρισκόταν στο κυνήγι της πρωτοπόρου Μπάγερν. Ο αγώνας είχε τεράστια βαθμολογική σημασία.

Όλοι ήταν όρθιοι στις εξέδρες, αρκετά νεύρα και φωνές, με τα δύο πέταλα να μην σταματούν να δημιουργούν όμορφες εικόνες. Το “φτωχό” πρώτο μέρος έδειχνε πως το 0-0 θα παραμείνει. Ωστόσο, στο 44’ ο Ντοέκι έβαλε μπροστά την Ουνιόν.

Ψυχρολουσία πριν από το ημίχρονο στο Olympiastadion, πάρτι στην εξέδρα των φιλοξενουμένων, αλλά και σε κάποιες γωνιές του σταδίου, όπου βρίσκονταν οπαδοί της Ουνιόν, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Άλλωστε τέτοιες εστίες ήταν διάσπαρτες σε κεντρικές εξέδρες.

Το σφύριγμα του πρώτου μέρους έφερε την απαραίτητη ηρεμία. Συζητήσεις στις εξέδρες για το τι έχει πάει λάθος και αρκετή μπύρα. Παράλληλα, το dance cam του Σταδίου παρέπεμπε περισσότερο σε αγώνα ΝΒΑ, παρά σ’ ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι.

Οπαδοί της Ουνιόν μετά το ημίχρονο
Οπαδοί της Ουνιόν μετά το ημίχρονο SPORT24

Με την επανέναρξη του αγώνα επανήλθε ξανά το άγχος στους οπαδούς της Χέρτα. Από την άλλη, οι οπαδοί της Ουνιόν δημιούργησαν όμορφη εικόνα ανάβοντας καπνογόνα, φέρνοντας ωστόσο τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων των γηπεδούχων. Ο αγώνας κυλούσε προς όφελος των Eisernen και στο 67’ ήρθε και το 2-0 απ’ τον Σεγκούν.

Οπαδοί της Χέρτα λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα
Οπαδοί της Χέρτα λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα SPORT24

Ο έλεγχος στο VAR για περίπτωση πέναλτι υπέρ της Χέρτα πριν απ’ το γκολ έφερε μία μικρή ελπίδα στους γηπεδούχους, ωστόσο κράτησε λίγο. Ο Φέλιξ Μπριχ έδειξε σέντρα και πλέον η απογοήτευση “σκέπασε” το μεγαλύτερο μέρος του Olympiastadion.

Το κοντράστ των συναισθημάτων

Ο αγώνας έληξε και τα συναισθήματα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου διέφεραν. Από τη μία πλευρά οι οπαδοί της Χέρτα σήκωσαν σιωπηλά τα κασκόλ τους στο “Nur Nach Hause”. Οι παίκτες των γηπεδούχων πήγαν προς το πέταλο για την συγγνώμη. Ο κόσμος δεν την δέχθηκε. Δεν φώναξε κάποιο σύνθημα, αντιθέτως εκσφενδονίστηκαν κάποια αντικείμενα προς τους ποδοσφαιριστές.

Από την άλλη πλευρά, οι παίκτες της Ουνιόν έτρεξαν πανηγυρίζοντας προς το μέρος των οπαδών τους. Αγκαλιάστηκαν και χόρευαν με την κερκίδα, η οποία δεν σταμάτησε να φωνάζει και να ανεμίζει τις σημαίες της.

Το όνειρο για κατάκτηση του πρωταθλήματος παραμένει ζωντανό. Την ίδια ώρα μία πρόκριση στο Champions League δεν είναι κάτι άπιαστο, αλλά πραγματικός στόχος. Η Ουνιόν ζει τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας και οι οπαδοί της το γνωρίζουν.

Ο δρόμος της επιστροφής

Η αυλαία έπεσε και το Olympiastadion άρχισε να αδειάζει. Οι οπαδοί των δύο ομάδων έπαιρναν τον δρόμο προς τον γυρισμό. Η κατάσταση θύμιζε σαν ο αγώνας να μην είχε ακόμη ξεκινήσει.

Τα συνθήματα έδιναν και έπαιρναν μέσα και έξω από τους συρμούς. Καθαρά ποδοσφαιρικές εικόνες, χωρίς εντάσεις και επεισόδια. Απλή και αγνή αγάπη για την ομάδα και το άθλημα.

TAGS BUNDESLIGA ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ