FOOTBALL ANALYSIS

Χάρης Τσιγγάρας, το κρυφό όπλο του Λουτσέσκου στην απογείωση του ΠΑΟΚ

Ο Χάρης Τσιγγάρας
Ο Χάρης Τσιγγάρας 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Χάρης Τσιγγάρας κατάφερε να μετατραπεί στον ιδανικό παρτενέρ του Γιασμίν Κούρτιτς, δικαιώνοντας τον Ραζβάν Λουτσέσκου και βοηθώντας τα μέγιστα στην αγωνιστική απογείωση του ΠΑΟΚ.

Η σεζόν εξελίσσεται με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος δεν άρχισε ιδανικά τη χρονιά, καθώς υπέπεσε σε αρκετές γκέλες στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στη μάχη του τίτλου. Ωστόσο, από τα μέσα Δεκεμβρίου και ύστερα, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου παρουσιάζεται παιχνίδι με το παιχνίδι όλο και καλύτερη.

Η ήττα από τον Ιωνικό στη Νίκαια αποτέλεσε, δίχως αμφιβολία, το σημείο καμπής σε μία σεζόν που έδειχνε -αρχικά- χαμένη. Τότε ήταν που ο Ρουμάνος τεχνικός αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σειρά αλλαγών που όχι μόνο ωφέλησαν σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά κατάφεραν να μετατρέψουν τον ΠΑΟΚ σε μία "refuse to lose" ομάδα.

Ο Λουτσέσκου συνειδητοποίησε ότι η ομάδα του χρειάζεται φρεσκάδα, περισσότερα τρεξίματα και μία διαφορετική φιλοσοφία προκειμένου να ανταπεξέλθει σε τρεις διοργανώσεις. Άφησε στην άκρη κάποιους ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και την ίδια στιγμή έβγαλε στον... αφρό κάποιους άλλους.

Η ατάκα του Λουτσέσκου, ο Ατρόμητος και το ματς με τη Λαμία

Μεταξύ αυτών κι ο Χάρης Τσιγγάρας, ο οποίος έχαιρε ούτως ή άλλως της εκτίμησης του Ρουμάνου τεχνικού. Μάλιστα, ο Λουτσέσκου είχε μεγάλη συμβολή στην επέκταση του συμβολαίου του 21χρονου χαφ τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν προκύψει οριστικό deal μεταξύ των δύο πλευρών, ο 53χρονος προπονητής είχε δηλώσει πως "αν ήταν στο χέρι μου, θα υπέγραφα ο ίδιος την ανανέωση της συνεργασίας".

Δείγμα και της πίστης που είχε στις δυνατότητες του Τσιγγάρα. Βέβαια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά αν το περασμένο καλοκαίρι ο Ατρόμητος ολοκλήρωναν την απόκτησή του. Οι Περιστεριώτες είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, οι επαφές ήταν προχωρημένες, αλλά την τελευταία στιγμή οι "ασπρόμαυροι" αποφάσισαν να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους.

Κι η αλήθεια είναι πως ο νεαρός μέσος όχι μόνο τους δικαίωσε, αλλά κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο πολύτιμους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου τον χρησιμοποίησε για 16 λεπτά στο ματς με τη Λίνκολν για τους ομίλους του Conference League και στη συνέχεια τού έδωσε την ευκαιρία στον εντός έδρας αγώνα με τη Λαμία στις 12 Δεκεμβρίου. Από εκείνο το σημείο και ύστερα ο Τσιγγάρας δεν κοίταξε ποτέ πίσω.

Ο ιδανικός παρτενέρ του Κούρτιτς

Ο Λουτσέσκου τον εμπιστεύτηκε σε μία νευραλγική θέση και ο νεαρός μέσος πήρε τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του. Ουσιαστικά, αποτέλεσε τον ιδανικό παρτενέρ του Γιασμίν Κούρτιτς στη μεσαία γραμμή, συνθέτοντας μαζί με τον Ντάγκλας Αουγκούστο μία εξαιρετική τριάδα στο κέντρο του ΠΑΟΚ.

Ουσιαστικά, ο Τσιγγάρας ανέλαβε τη "βρώμικη δουλειά" και απελευθέρωσε παράλληλα τον Κούρτιτς που προσηλώθηκε στον τομέα της δημιουργίας (αλλά και της εκτέλεσης). Ο 21χρονος χαφ προσέφερε ασφάλεια, τρεξίματα και υψηλή πίεση, καθώς και φρεσκάδα στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ. Στοιχεία που έλειπαν πάρα πολύ στο πρώτο κομμάτι της σεζόν και κόστισαν σημαντικούς βαθμούς και νίκες.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως με τον Τσιγγάρα στην ενδεκάδα ο ΠΑΟΚ μετράει ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 16 αγώνων (απουσίασε μόνο από τον εντός έδρας αγώνα με τη Λαμία εξαιτίας τιμωρίας) στο πρωτάθλημα, ενώ και στην Ευρώπη το μοναδικό αρνητικό αποτέλεσμα είναι η ήττα με 1-0 από τη Μίντιλαντ στη Δανία.

Κορυφαίος σε ανακτήσεις κατοχής και ευστοχία στις πάσες

Άλλωστε, η συμβολή του Τσιγγάρα στην αγωνιστική άνοδο του ΠΑΟΚ είναι εμφανής και σε επίπεδο αριθμών. Ο ταχύτατος χαφ είναι ο κορυφαίος παίκτης του Δικεφάλου σε ανακτήσεις κατοχής με 5.2 ανά 90', ενώ είναι ψηλά και στα κλεψίματα με 0.81 ανά 90', πίσω μόνο από τους Γιάννη Μιχαηλίδη (0.94), Αντρέ Βιεϊρίνια (0.95) και Στέφαν Σβαμπ (1.39).

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι πρώτος και σε ευστοχία στις πάσες (88.6%), προσφέροντας την ασφάλεια της πρώτης πάσας, ενώ έχει βελτιωθεί και στο κάθετο παιχνίδι. Βέβαια, υπάρχουν και τομείς του παιχνιδιού του που χρειάζονται βελτίωση.

Συγκεκριμένα, λόγω και ύψους, είναι χαμηλά στις εναέριες διεκδικήσεις, αλλά και γενικότερα στις μονομαχίες, το οποίο σημαίνει πως χρειάζεται καλύτερο διάβασμα των φάσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να πατάει περισσότερο περιοχή με στόχο την απειλή, αφού είναι χαμηλά στις τελικές προσπάθειες, όπως και στη δημιουργία ευκαιριών για τους συμπαίκτες του.

Μαζί με το τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ είναι δεδομένο πως θα δουλέψει στη βελτίωση των στοιχείων που θα τον μετατρέψουν σε έναν σύγχρονο box-to-box μέσο, με απώτερο σκοπό -μετά την καθιέρωση στον Δικέφαλο- την κλήση και στην Εθνική Ανδρών. Κάτι που, με βάση τις εμφανίσεις του, δεν φαντάζει και ιδιαίτερα μακρινό σενάριο.

Μέχρι τότε, ΠΑΟΚ και Τσιγγάρας έχουν μπροστά την πρόκληση του Conference League, τις μάχες των ημιτελικών του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στο πρωτάθλημα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ