ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτές τις φανέλες και τον Νίκο Αναστόπουλο λάτρεψαν στον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Αναστόπουλος
Ο Νίκος Αναστόπουλος 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Επετειακές φανέλες και ένα t-shirt έκπληξη από το Νίκο Αναστόπουλο. Σαράντα χρόνια μετά το χάλκινο παπούτσι του 1983 ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται μερικές από τις τρομερές στιγμές του "μουστάκια".

Ήταν καλός παίκτης ο Νίκος Αναστόπουλος; Για όσους έχουν περάσει τα 50, ή τα πλησιάζουν, δεν χωράει αμφιβολία. Ο "μουστάκιας" πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού λατρεύτηκε, αλλά και μεγαλούργησε. Όταν τον Δεκέμβριο του 1980, στην τελευταία μέρα των μεταγραφών, μάλιστα, έβαζε την υπογραφή του στο συμβόλαιο των Πειραιωτών, ο "Αναστό" έκανε πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο. Να φορέσει τα "ερυθρόλευκα" και να μπει στο Καραϊσκάκη. Οι Πειραιώτες είχαν πληρώσει σχεδόν 50 εκατομμύρια δραχμές, πολύ μεγάλο -για την εποχή- ποσό στην ενδεχομένως κορυφαία μεταγραφή του Σταύρου Νταϊφά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αναστόπουλος έγινε ένα κεντρικό πρόσωπο στην κυριαρχία της ερυθρόλευκης ομάδας στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος, φορτώνοντας με γκολ τις αντίπαλες εστίες. Αυτό, άλλωστε, ήξερε να κάνει σε όλη του την καριέρα, που ξεκίνησε από τη Δάφνη, είχε αρκετό Πανιώνιο, μια χρονιά στην Ιταλία (Αβελίνο) τον Ιωνικό Νικαίας και οπωσδήποτε της Εθνικής Ομάδας, της οποίας παραμένει (και πολύ δύσκολα κανείς θα τον ξεπεράσει) πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 29 γκολ.

Ήταν, όμως, ο Ολυμπιακός η ομάδα και της καρδιάς του και του πεπρωμένου του. Τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, εκατοντάδες γκολ και την εξέδρα στο Καραϊσκάκη να περιμένει ένα σλάλομ, μια κεφαλιά ψαράκι, ένα ψαλιδάκι, ένα ξεπέταγμα.

Αυτές τις φανέλες και τον Νίκο Αναστόπουλο λάτρεψαν στον Ολυμπιακό

Στην ερώτηση τι σόι παίκτης ήταν, εν τέλει, ο Νικόλας βάλτε -σαν απάντηση- αυτό το βιντεάκι, από το 1986. Ο Αναστόπουλος σκοράρει ίσως το πιο θεαματικό γκολ που πέτυχε ποτέ με τον Ολυμπιακό, όταν μετά τη σέντρα του Πέτρου Ξανθόπουλου και την κεφαλιά του διόσκουρου, Τάσου Μητρόπουλου, οριζοντίωσε το κορμί του για ένα βολ-πλανέ που άφησε άναυδο τον Γιώργο Πλίτση.

Είναι ο αγώνας με τη Λάρισα (σκορ 2-0) μπροστά σε ... 70.000 θεατές(!) και ο τεράστιος σέντερ-φορ βάζει ένα γκολ, μέχρι που έγινε "σήμα" της Αθλητικής Κυριακής. Δείτε τα στιγμιότυπα εκείνου του ματς, με μπόνους το 2-0 στη θρυλική περιγραφή του Μανόλη Μαυρομμάτη "Σέστιτς, περιμένει ο Αναστόπουλος..."!

Η φωτογραφία αυτού του μνημειώδους γκολ εναντίον της Λάρισας, μαζί με μια ακόμα που πανηγυρίζει βρίσκονται στα t-shirt τα οποία μαζί με δυο ιστορικές συλλεκτικές φανέλες παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα στην μπουτίγκ του Ολυμπιακού στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τη σεζόν 1982-83, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τέταρτο κατά σειρά πρωτάθλημα Α Εθνικής με 20 νίκες και 50 γκολ. Τα 29 απ' αυτά είχε σημειώσει ο Νίκος Αναστόπουλος στην πιο παραγωγική χρονιά της ζωής του, που τον έφερε στην πρώτη τριάδα των σκόρερ όλης της Ευρώπης. Ο "μουστάκιας" πήρε το χάλκινο παπούτσι, με το χρυσό να πηγαίνει στον Φερνάντο Γκόμεζ της Πόρτο (36 γκολ) και το αργυρό στον Πίτερ Χάουτμαν (30).

Αυτές τις φανέλες και τον Νίκο Αναστόπουλο λάτρεψαν στον Ολυμπιακό

Ο Αναστόπουλος ξεκίνησε και τελείωσε εκείνη τη σεζόν πιο φουριόζος από ποτέ. Σκόραρε σε 18 από τα 31 ματς που αγωνίστηκε. Πέτυχε δυο χατ τρικ (με ΟΦΗ και Ρόδο), ενώ σε εφτά αγώνες έβαλε από 2 γκολ. Την ίδια χρονιά στο περίφημο ματς του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, πέτυχε τρία γκολ στο θριαμβευτικό 4-1 των "ερυθρολεύκων" στην παράταση.

Σε ανάμνηση αυτού του κατορθώματος η επετειακή "ερυθρόλευκη" φανέλα μπαίνει στην μπουτίκ του Ολυμπιακού σε μια ευκαιρία για τους παλιότερους να θυμηθούν εκείνες τις μεγάλες στιγμές και φυσικά να τις μάθουν οι νεότεροι.

Αυτές τις φανέλες και τον Νίκο Αναστόπουλο λάτρεψαν στον Ολυμπιακό


Πιο εντυπωσιακή, όμως, θα είναι η δεύτερη επετειακή φανέλα που θα κυκλοφορήσει σε 197 μοναδικά κομμάτια (όσα και τα γκολ που πέτυχε ο Αναστό με τον Ολυμπιακό).

Λευκή, με μπλέ το πάνω μέρος στους ώμους. Μαζί με κόκκινο σορτσάκι (και κάλτσες), την εμφάνιση αυτή τη φόρεσαν οι παίκτες του Ολυμπιακού σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του. Στον επαναληπτικό αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, κόντρα στον Άγιαξ.

Το 0-0 του πρώτου αγώνα στο Άμστερνταμ άφηνε αρκετές ελπίδες στους Πειραιώτες, που μπροστά σε 70.000 και πλέον φίλους τους, πήραν τη μεγάλη πρόκριση στην παράταση χάρη στα δυο γκολ του Αναστόπουλου!

Ο ακούραστος σκόρερ έβαλε άλλο ένα γκολ, στο πρώτο ματς του β' γύρο εναντίον της Μπενφίκα. Το 1-0 θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ευρύ, αν ευστοχούσε και στο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, ή στην φάση του δευτέρου μέρους, όταν η μπάλα στο δικό του ωραίο σουτ αποκρούστηκε από το δοκάρι. Ανάλογη τύχη είχε και το ωραίο φάουλ του Νόιμαν, λίγο πριν από τη λήξη του ματς.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία για σκορ πρόκρισης. Η Μπενφίκα, αντίθετα, είχε ρέντα στον επαναληπτικό όταν νίκησε με 3-0 και πήρε την πρόκριση.

Αυτές οι φανέλες, ωστόσο, έμειναν ανεξίτηλες στο χρόνο. Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν τις ξέχασε. Όπως, φυσικά, και τα γκολ του Νίκου Αναστόπουλου...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΙΑΞ ΜΠΕΝΦΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ