CHAMPIONS LEAGUE

Αθανασιάδης, ο τρίτος Έλληνας τερματοφύλακας στο Champions League με ξένη ομάδα

Ο Γιώργος Αθανασιάδης με τη φανέλα της ΑΕΚ
Ο Γιώργος Αθανασιάδης με τη φανέλα της ΑΕΚ INTIME

Ο πρώην γκολκίπερ της ΑΕΚ, Γιώργος Αθανασιάδης, βρίσκεται πολύ κοντά στην ένταξή του στο πολύ κλειστό club των Ελλήνων τερματοφυλάκων που έχουν παίξει σε ομίλους του Champions League. Πόσοι είναι οι Έλληνες συνολικά.

Ταυτόχρονα με την απόκτηση του Τσίτσαν Στάνκοβιτς, η ΑΕΚ έπρεπε να λάβει μια απόφαση για ποιον εκ των Παναγιώτη Τσιντώτα ή Γιώργου Αθανασιάδη θα άφηνε εκτός ρόστερ.

Η πρόταση της Σερίφ Τιρασπόλ από τη Μολδαβία για δανεισμό του δεύτερου με οψιόν αγοράς για το ερχόμενο καλοκαίρι και επιπλέον μπόνους σε περίπτωση επίτευξης στόχων με εκείνον στην 11αδα, την έβγαλε γρήγορα από τη δύσκολη θέση.

Η ευκαιρία αποδεικνύεται χρυσή για τον Αθανασιάδη. Ως βασικός στον αγώνα για τα πλέι οφ του Champions League με αντίπαλο τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ήταν εκ των πρωταγωνιστών του θριάμβου με 3-0, ο οποίος στέλνει την πρωταθλήτρια Μολδαβίας τόσο μα τόσο κοντά στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μαζί, δίνει στον πρώην τερματοφύλακα της ΑΕΚ την ευκαιρία να ενταχθεί στο πολύ κλειστό club των Ελλήνων γκολκίπερ που έχουν καταφέρει να λάβουν μέρος σε αγώνες ομίλων του θεσμού, αγωνιζόμενοι σε ομάδες του εξωτερικού. Έως σήμερα, είναι μόλις δύο!

Ο πρώτος που το κατάφερε, ήταν ο Διονύσης Χιώτης με τον ΑΠΟΕΛ. Είχε ήδη γνώση της κατάστασης, καθώς νωρίτερα είχε αγωνιστεί σε φάση ομίλων με την ΑΕΚ σε 8 παιχνίδια, αποχωρώντας μάλιστα αήττητος από τον αγωνιστικό χώρο στα 7 εξ αυτών!

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι τη σεζόν 2002-03, ήταν βασικός και στις 6 ισοπαλίες που έφερε η Ένωση στο γκρουπ της διοργάνωσης με αντιπάλους τις Γκενκ, Ρόμα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν βασικός στις μεγάλες βραδιές στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο Μπερναμπέου, στο 2-2 και στο 3-3 της Ένωσης απέναντι στους Μερένγκες αντιστοίχως.

Με τον ΑΠΟΕΛ γνώρισε εξίσου σπουδαίες βραδιές, με αποκορύφωμα την πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης τη σεζόν 2011-12, πετώντας έξω τη Λυών στα πέναλτι και προτού αποκλειστεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Συνολικά, με τη φανέλα της κυπριακής ομάδας, ο νυν προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ Β', αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια της διοργάνωσης από τη φάση των ομίλων και μετά.

Η σκυτάλη στον Βλαχοδήμο και οι άλλοι Έλληνες

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, ο πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού έγινε μόλις ο 2ος Έλληνας στην ιστορία του θεσμού που αγωνίστηκε σε φάση ομίλων με ξένη ομάδα. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος ήταν βασικός στην ήττα (0-2) από τη Μπάγερν στη Λισσαβόνα κι έκτοτε "έγραψε" επιπλέον 11 συμμετοχές, έχοντας έως σήμερα 12 στο σύνολο.

Ο πρώτος Έλληνας τερματοφύλακας που αγωνίστηκε σε φάση ομίλων του Champions League -ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης της ομάδας- ήταν ο Ηλίας Ατματσίδης καθώς η ΑΕΚ ήταν και η πρώτη ελληνική ομάδα που έλαβε μέρος στο (τότε) νέο format της διοργάνωσης. Ήταν η σεζόν 1994-95 όταν η Ένωση στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι σε Ζάλτσμπουρκ, Άγιαξ και Μίλαν. Οι δύο τελευταίες άλλωστε, αγωνίστηκαν στον τελικό της διοργάνωσης, με θριαμβευτές τους Ολλανδούς.

Ο ρέκορντμαν συμμετοχών στη διοργάνωση είναι ο Αντώνης Νικοπολίδης ο οποίος μέτρησε συνολικά 61 συμμετοχές από τη φάση των ομίλων και μετά, ενώ ανάμεσα στους μόλις 13 συνολικά γκολκίπερς που έχουν παίξει στα γκρουπ του Champions League υπάρχουν και ονόματα εκπλήξεις όπως αυτά των Κλεόπα Γιάννου, Άγγελου Γεωργίου και Στέφανου Καπίνο, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί από μία φορά.

Οι 13 Έλληνες των ομίλων

Αντώνης Νικοπολίδης Παναθηναϊκος/Ολυμπιακός 61 ματς
Δημήτρης Ελευθερόπουλος Ολυμπιακός 32 ματς
Διονύσης Χιώτης ΑΕΚ/ΑΠΟΕΛ 20 ματς
Οδυσέας Βλαχοδήμος Μπενφίκα 12 ματς
Κώστας Χαλκιάς Παναθηναϊκός 10 ματς
Αλέξανδρος Τζόρβας Παναθηναϊκός 7 ματς
Ηλίας Ατματσίδης ΑΕΚ 6 ματς
Βασίλης Μπάρκας ΑΕΚ 6 ματς
Χρυσόστομος Μιχαηλίδης ΑΕΚ 4 ματς
Φάνης Κατεργιαννάκης Ολυμπιακός 4 ματς
Άγγελος Γεωργίου Ολυμπιακός 1 ματς
Στέφανος Καπίνο Ολυμπιακός 1 ματς
Κλέοπας Γιάννου Ολυμπιακός 1 ματς
TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΠΟΕΛ ΜΠΕΝΦΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ