ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αποστολή του SPORT24 στην Ολλανδία: Αγρίεψε ο Γιοβάνοβιτς: "Δεν γίνεται να έχετε πάντα έτοιμη τη δικαιολογία"

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς EUROKINISSI SPORTS

Οι δύο "ιδιαίτερες" ασκήσεις κυκλοφορίας και πρέσινγκ που πρόσθεσε στο πρόγραμμα της τακτικής ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τα γκάζια για τις λάθος εκτελέσεις και η επικοινωνία που ζητούσε απ’ τους παίκτες πάνω στην πίεση προς τον αντίπαλο

Μετά το ρεπό της Δευτέρας (26/07) ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς περίμενε τους παίκτες του Παναθηναϊκού για μία πολύ "γεμάτη" προπόνηση το πρωί της Τρίτης (27/07), η οποία είχε διάρκεια μιάμιση ώρα και επικεντρώθηκε κυρίως πάνω σε θέματα τακτικής.

Ολλανδία (Χορστ)-Αποστολή: Κώστας Γουλής

Μετά την αρχική προθέρμανση με ασκήσεις φυσικής κατάστασης και μικρά ανοίγματα σε μικρούς χώρους, ο Σέρβος τεχνικός έκανε μία πρώτη άσκηση πάνω στη κυκλοφορία της μπάλας. Αρχικά χώρισε τους παίκτες του σε τρία γκρουπ, με τους παίκτες να κάνουν πάσες κι άμεση αλλαγή κατεύθυνσης και θέσης αμέσως μετά σαν "ρολόι".

Ακολούθως τους μοίρασε σε δύο ομάδες και δούλεψε πάνω στην κυκλοφορία που είχε ως τελική κατάληξη την πάσα προς τον εξτρέμ και τη σέντρα από τον τελευταίο μέσα στην περιοχή, όπου βρίσκονταν τέσσερις παίκτες για να εκτελέσουν.

Στη συγκεκριμένη άσκηση ο Γιοβάνοβιτς ήταν πολύ αυστηρός ως προς την εκτέλεσή της και κάποιες στιγμές "αγρίεψε", όταν έβλεπε πως δεν γίνονταν σωστά αυτά που ζητούσε, με αντίστοιχες φωνές, οδηγίες και παρατηρήσεις.

"Δεν γίνεται να έχετε πάντα έτοιμη την δικαιολογία. Όταν σας λέω κάτι, αυτό είναι, το κάνετε και προχωράμε. Δεν θέλουμε δικαιολογίες. καθένας έχει να πει την δική του... ιστορία" φώναζε ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού, ενώ σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις μέσα στο γήπεδο ζητούσε "διάβασμα" του παιχνιδιού, σωστές κινήσεις κι εξηγούσε πως θα πρέπει να είναι τακτοποιημένη συνολικά η ομάδα σε όλο το πλάτος του γηπέδου: "Αν είστε όλοι μαζεμένοι προς τα πίσω, ποιος θα είναι σε θέση για γκολ; Με ένα παίκτη θα επιτεθούμε για να σκοράρουμε;".

Οι δε ενδεκάδες στην άσκηση ήταν:

Κίτρινοι: Χατζηγιαννάκης, Κώτσιρας, Βέλεθ, Ρόμπι, Χατζηθεοδωρίδης, Μαουρίσιο, Αλεξανδρόπουλος, Σαβιέρ (αριστερός εξτρέμ), Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ, (δεξιός εξτρέμ), Μακέντα.

Πορτοκαλί: Ξενόπουλος, Σάντσες, Σερπέζης, Σιδεράς, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Αγιούμπ, Χατζηγιοβάνης (δεξιός εξτρέμ), Σανκαρέ, Ενγκμπακοτό (αριστερός εξτρέμ), Ιωαννίδης.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάμβανε τακτική πάνω στο πρέσινγκ και μία άσκηση που πήρε και την περισσότερη ώρα και δούλεψε για πρώτη φορά ο 59χρονος τεχνικός. Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε "παγίδα" στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου και πρέσινγκ στο δεύτερο τρίτο.

Συγκεκριμένα, όταν οι εξτρέμ "έπεφταν" στον παίκτη που είχε κατοχή της μπάλας, έπρεπε να φτάνουν κοντά, ώστε να του κλείσουν τον χώρο και μετά να επιστρέψουν αμέσως προς την πτέρυγα τους (σε μία σχεδόν αυτοματοποιημένη κίνηση) για να καλύψουν την νέα πάσα.

Την ίδια ώρα δε, ο χαφ έπεφτε πάνω στο εξάρι. "Δεν με πειράζει να γυρίσετε την μπάλα πίσω. Ήρεμα με την μπάλα. Θέλω να είστε ήρεμοι. Πάμε ήρεμα" φώναζε ο Γιοβάνοβιτς, ενώ σε ένα άλλο σημείο διέκοψε ξανά την άσκηση λέγοντας: "Πιέζετε σωστά, αλλά κάνετε κάτι λάθος. Τι είναι αυτό;". Δεν πήρε απάντηση κι άρχισε να ρωτάει ξεχωριστά τους παίκτες με πρώτο τον Μαουρίσιο.

Αφού δεν πήρε ούτε από τον Βραζιλιάνο απάντηση, ο προπονητής των "πράσινων" φώναξε: "Αυτό που κάνετε λάθος, είναι πως δεν μιλάτε μεταξύ σας. Ξεκινάτε την πίεση και δεν μιλάτε; Στο φιλικό οι αντίπαλοί σας μιλούσαν συνεχώς και φώναζαν στο πρέσινγκ. Πως το κάνετε αυτό; Να πρεσάρετε με κλειστό το στόμα; Χωρίς επικοινωνία; Μιλάς; Είσαι στο παιχνίδι. Δεν μιλάς, είσαι εκτός παιχνιδιού! Πάμε πάλι αλλά αυτή την φορά μιλάτε μεταξύ σας για καλύτερη συνεργασία".

Επί μέρους οδηγίες έδινε στη μία πλευρά προς τους ακραίους ο συνεργάτης του Γιοβάνοβιτς Νίκος Κολομπούρδας. "Ηλία, η μπάλα μπροστά, μάθε να παίζεις την μπάλα μπροστά και μετά παράλληλα. Η πρώτη επιλογή πρέπει να είναι πάντα μπροστά" είπε στον Χατζηθεοδωρίδη, ενώ αντίστοιχα έδωσε οδηγίες και στον Χατζηγιοβάνη: "Μάθε να τραβάς τον μπακ με παράλληλα βήματα για να ανοίγει ο χώρος".

Στο τέλος της προπόνησης ο Γιοβάνοβιτς είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον Μπουζούκη, εξηγώντας του κάποια πράγματα πάνω στο τακτικό σκέλος.

Η απογευματινή προπόνηση της Τρίτης (27/07) είναι προγραμματισμένη για τις 18:30.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ