ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αποστολή SPORT24 στην Ολλανδία: Η διπλή στόχευση του Γιοβάνοβιτς σε πρέσινγκ και transition

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς EUROKINISSI SPORTS

Η ξεχωριστή άσκηση στην απογευματινή προπόνηση της Πέμπτης (29/7) στον Παναθηναϊκό, τα τέσσερα γκολ και η... ραμπόνα του Χατζηγιοβάνη στα οικογενειακά διπλά που δεν πίστευε κι ο ίδιος, οι οδηγίες του 59χρονου τεχνικού και η πλάκα στον Καρλίτος.

Όσο περνούν οι μέρες στο Χορστ, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσθέτει ολοένα και περισσότερα "κομμάτια" στην τακτική των παικτών του Παναθηναϊκού, θέλοντας να τα τεστάρει σε συνθήκες προπόνησης, πριν από το φιλικό του Σαββάτου (31/7) με τη Φένλο.

ΧΟΡΣΤ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Ο Σέρβος τεχνικός είχε ετοιμάσει μία αρκετά "γεμάτη" προπόνηση το απόγευμα της Πέμπτης (29/7), με διαφορετικά "στάδια", αλλά αντίστοιχα υψηλή ένταση παντού. Μετά το αρχικό ζέσταμα, ακολούθησε μία "απλωμένη" άσκηση με passing game των παικτών σε συγκεκριμένους χώρους και συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης.

Ακολούθησε μία άσκηση τα 2/3 του γηπέδου, που είχε δύο σκέλη και είχε ως στόχο την πίεση και το transition: Το πρώτο σκέλος αφορούσε το πρέσινγκ και το άλλο την επίθεση και την εκτέλεση σε συνθήκες υπεραριθμίας. Συγκεκριμένα, η ομάδα που είχε την μπάλα και ξεκινούσε την κυκλοφορία από χαμηλά, είχε κι έναν παίκτη παραπάνω για να επιτεθεί, δηλαδή ήταν 12 εναντίον 11. Αντίθετα, η ομάδα που έπρεπε να πρεσάρει είχε έναν παίκτη λιγότερο κι αυτή η αριθμητική ανισορροπία πολλαπλασίαζε τον βαθμό δυσκολίας.

Η "άμυνα" με τον παίκτη παραπάνω και την μπάλα στα πόδια, έπρεπε να "σπάσει" το πρέσινγκ των αντιπάλων και να την περάσει με συνεχόμενες πάσες και ασφάλεια πάνω από τη μεσαία γραμμή.

Στο δεύτερο σκέλος της άσκησης, όταν "έσπαγε" το πρέσινγκ έφευγε η μπάλα από τη μέση και πάνω, οι "επιτιθέμενοι" έβγαιναν για γκολ με υπεραριθμία, 4 εναντίον 3, με τους γκολκίπερς να δίνουν οδηγίες για την "αναχαίτιση" των αντιπάλων, σε ποιο πόδι να "πέσει" ο αμυνόμενος κλπ. Στις ουκ ολίγες εκτελέσεις που έγιναν (με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας), πέτυχε ένα πολύ ωραίο γκολ ο Αϊτόρ (με βολέ έξω από την περιοχή), ένα ο Χατζηγιοβάνης κι ένα ο Καρλίτος.

Στο κομμάτι του πρέσινγκ, ο Γιοβάνοβιτς σταμάτησε μια-δυο φορές την άσκηση κι έδωσε οδηγίες για το που πρέπει να στήνουν οι επιτιθέμενοι "παγίδες", εστιάζοντας στο χώρο λίγο έξω απ’ την περιοχή κι όταν η μπάλα άρχιζε να "σπάει" από την άμυνα προς το πλάι.

Στην ομάδα που πρέσαρε έδωσε οδηγία για συνοχή και συντονισμό, ζητώντας να είναι πάντα compact, ενώ τους τόνισε πως είναι πολύ σημαντικός ακόμη κι ο τρόπος που θα βάζουν το σώμα όταν πηγαίνουν για πίεση. Το πρώτο κλέψιμο το έκανε ο Ρούμπεν Πέρεθ ("μπράβο Ρούμπεν, την κάνετε την δουλειά σας", ήταν το πρώτο σχόλιό του). Λίγο μετά έκλεψε ο Αγιούμπ, ξανά ο Πέρεθ κι ακολούθησαν κι άλλοι με τον Γιοβάνοβιτς να δείχνει ευχαριστημένος διότι είχαν κατανοήσει οι παίκτες του όσα ζητούσε.

Στους επιτιθέμενους έκανε παρατήρηση για το πώς πρέπει να εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις 4 εναντίον 3 (και γενικά τις υπεραριθμίες) λέγοντας "...γιατί το κάνατε αυτό; Χάνετε χρόνο για να ντριμπλάρετε. Με μία απλή πάσα γεμίζετε επιλογές!".

"Δεν έχω ξαναβάλει τόσα γκολ"

Το πρόγραμμα έκλεισε με ένα μισάωρο μίνι τουρνουά τριών ομάδων, στο μισό γήπεδο, το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Ξεχώρισαν τα τέσσερα γκολ που έβαλε ο Χατζηγιοβάνης (το ένα με... ραμπόνα σε τετ-α-τετ με τον Ξενόπουλο και το άλλο με γυριστό βολ-πλανέ), γεγονός που δεν το... πίστευε κι ο ίδιος. "Δεν έχω ξαναβάλει στη ζωή μου τόσα γκολ μαζεμένα" είπε ο Μυτιληνιός εξτρέμ με δόση... αυτοσαρκασμού.

Κάποια στιγμή, σε ένα από τα ματς "πράσινων" εναντίον "κίτρινων", ο Μαουρίσιο έπεσε πάρα πολύ δυνατά και σκληρά στον Καρλίτος, ο οποίος έπεσε στον αγωνιστικό χώρο δείχνοντας να πονάει πολύ.

Αμέσως πετάχτηκε από τη θέση του ο Γιοβάνοβιτς και μπήκε στο γήπεδο, μαζί με τον γιατρό του Παναθηναϊκού για να δει τι έχει. Αφού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον εκνευρισμένο για το μαρκάρισμα Καρλίτος, ο Ισπανός γύρισε και είπε στον Σέρβο τεχνικό "...είμαι καλά θα παίξω".

Και ο Γιοβάνοβιτς από την πλευρά του για να το... αλαφρύνει το όλο σκηνικό άρχισε να φωνάζει δυνατά και με ενθουσιασμό " ναι, θα παίξει", γελώντας στη συνέχεια δυνατά.

Μετά το τέλος του διπλού πάντως, ο 59χρονος τεχνικός φώναξε δίπλα του τόσο τον Μαουρίσιο, όσο και τον Καρλίτος και τους έβαλε να δώσουν τα χέρια. Όχι ότι είχε συμβεί κάτι (ίσα-ίσα, ο "Μάου" πήγε εξαρχής να ζητήσει συγνώμη από τον Καρλίτος και τον χάιδεψε στο κεφάλι), αλλά επειδή ήθελε να τελειώσει το θέμα και... τυπικά ενώπιον της ομάδας, Μικρές, αλλά πάντα σημαντικές... λεπτομέρειες.

Νικητές στο μίνι-τουρνουά ήταν οι "πράσινοι", δηλαδή οι Διούδης, Χατζηγιοβάνης, Βέλεθ, Σιδεράς, Μαουρίσιο, Μπουζούκης, Ενγκμπακοτό, Χουάνκαρ. Οι "κίτρινοι" ήταν οι Χριστογεώργος, Σαβιέρ, Κώτσιρας, Ρόμπι, Αλεξανδρόπουλος, Βιγιαφάνιες, Αγιούμπ, Σανκαρέ, Καρλίτος και οι "πορτοκαλί" οι Ξενόπουλος, Χατζηθεοδωρίδης, Πέρεθ, Σερπέζης, Σάντσες, Αθανασακόπουλος, Καμπετσής, Μακέντα, Αϊτόρ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ