ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αποκάλυψη Βαράν: "Στο Μουντιάλ του 2014 έπαιξα με διάσειση, κατέστρεψα το σώμα μου"

Ο Ράφαεν Βαράν με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας
Ο Ράφαεν Βαράν με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας © 2022 MOISES CASTILLO / AP IMAGES

Ο Ράφαελ Βαράν προχώρησε στην αποκάλυψη ότι έχει αγωνιστεί στο Μουντιάλ του 2014 κόντρα στη Νιγηρία με διάσειση, ενώ έχει υποστεί τουλάχιστον δύο φορές ακόμη στην καριέρα του.

Ο Ράφαεν Βαράν στη συνέντευξή του στην Equipe αποκάλυψε κάτι που μέχρι σήμερα γνώριζαν ελάχιστοι. Αυτό ήταν ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 αγωνίστηκε στο ματς με τη Νιγηρία (2-0) στους "16" με διάσειση, μετά από μπάλα που δέχθηκε στον κρόταφο στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο 30χρονος, που αποσύρθηκε από την εθνική Γαλλίας τον Φεβρουάριο του 2023, εξήγησε τη σοβαρότητα αυτής, το πώς αισθάνθηκε, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να προστατευτούν οι παίκτες.

"Όταν κοιτάω τρεις από τους χειρότερους αγώνες της καριέρας μου, υπάρχουν τουλάχιστον δύο πριν από τους οποίους είχα υποστεί διάσειση λίγες μέρες νωρίτερα: κόντρα στη Γερμανία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 και με τη Ρεάλ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι στη φάση των "16" του Champions League 2020", είπε αρχικά.

"Τελείωσα τον αγώνα, αλλά ήμουν σε λειτουργία αυτόματου πιλότου. Αν κάποιος μού είχε μιλήσει εκείνη την ώρα, δεν ξέρω καν αν θα μπορούσα να απαντήσω. Δεν θυμάμαι τον αγώνα μετά από αυτό το σοκ.

Μετά το ματς, στο αεροπλάνο, δεν είμαι καλά και το αφήνω να φανεί. Μετά προσπαθώ να ακολουθήσω ένα πρωτόκολλο αποκατάστασης για να τρώω καλά και να ξεκουράζομαι.

Δεν ήμουν στην κανονική μου κατάσταση και έτσι με φρόντιζαν. Είχα αδυνατίσει γιατί ήμουν αφυδατωμένος, ήμουν εκτός φόρμας. Μετά, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω έναν προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου επειδή ήμουν λίγο κουρασμένος".

Τελικά έπαιξα και μάλλον καλά, ακόμα κι αν έχασα αυτή τη μονομαχία από τον Χούμελς (στο γκολ του Γερμανού) για την οποία μιλούσα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. (Γέλια.)

Αυτό που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι τι θα είχε συμβεί αν είχα ξαναχτυπήσει το κεφάλι. Όταν ξέρεις ότι οι επαναλαμβανόμενες δεισείσεις έχουν δυνητικά θανατηφόρο αποτέλεσμα, λες στον εαυτό σου ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ στραβά.

Τότε δεν ήμουν οικογενειάρχης, αλλά σήμερα, στα 30 μου και με τρία παιδιά, σκέφτομαι διαφορετικά".

Θυμάμαι ότι ένιωσα κούραση στα μάτια. Κοιτάζοντας πίσω, ρωτάω τον εαυτό μου: αν ήξερα ότι ήταν διάσειση, θα το έλεγα, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα παίξω αυτό το ματς (προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Γερμανίας;

Δεν ξέρω καν αν υπήρχαν τεστ πριν από 10 χρόνια. Πώς μπορώ να μετρήσω εκείνη τη στιγμή την ικανότητά μου να παίζω ή όχι;

Δεν μπορείς να κατηγορήσεις ούτε τους γιατρούς, είναι λίγο περίπλοκο. Εδώ και 10 χρόνια, δεν ήθελα ποτέ να μιλήσω για αυτό γιατί μπορεί να ακούγεται σαν συγγνώμη και ποτέ δεν ήθελα να φαίνεται έτσι, γιατί δεν είναι", αποκάλυψε ο Γάλλος.

Όσον αφορά μάλιστα, για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους παίκτες είπε: "Θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις κεφαλιές στην προπόνηση, όπου δεν είναι απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, αυτός είναι ένας από τους κινδύνους της δουλειάς μας, όπως και σε άλλα αθλήματα. Ένας οδηγός της Formula 1 ξέρει πολύ καλά ότι μπορεί να χτυπήσει.

Από την άλλη, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το head game θα διεξαχθεί στις πιο ασφαλείς δυνατές συνθήκες".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΑΛΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ