ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Απαγόρευση μεταγραφών στην Μπαρτσελόνα!

Απαγόρευση μεταγραφών στην Μπαρτσελόνα!

Η FIFA απαγόρευσε στην Μπαρτσελόνα να κάνει μεταγραφές στις επόμενες δύο μεταγραφικές περιόδους, λόγω παράβασης κανονισμού μεταγραφής παικτών κάτω των 18 ετών.

Βόμβα μεγατόνων ήρθε να ταράξει τα νερά στην Μπαρτσελόνα, στην οποία επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης μεταγραφών για τις επόμενες δύο μεταγραφικές περιόδους λόγω παραβίασης του άρθρου 19. Οι ποινές επιβλήθηκαν από την FIFA, η οποία μέσω του συστήματος παρακολούθησης μεταγραφών της παγκόσμιας ομοσπονδίας (FIFA TMS) διαπίστωσε πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχουν υποπέσει σε παράβαση όσον αφορά την εγγραφή νεαρών ποδοσφαιριστών από το εξωτερικό και συμμετοχή συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Οι έρευνες αφορούν διάφορες εγγραφές ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν σε τουρνουά με την ομάδα σε διαφορετικές αγωνιστικές σεζόν από το 2009 έως το 2013.

Το επίμαχο άρθρο 19 επιτρέπει τις διεθνείς μεταγραφές ποδοσφαιριστών μόνο όταν ο ποδοσφαιριστής συμπληρώσει τα 18 του χρόνια. Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι μεταγραφές μικρότερων ποδοσφαιριστών επιτρέπονται μόνο σε τρεις περιπτώσεις αλλά αυτές οι εξαιρέσεις χρειάζονται πρότερη αξιολόγηση από την Επιτροπή Ιδιότητας του Ποδοσφαιριστή. Οι τρεις εξαιρέσεις είναι οι εξής:

  • Ο ποδοσφαιριστής να είναι άνω των 16 και παράλληλα κοινοτικός.
  • Τα σύνορα της χώρας του να απέχουν έως 50 χιλιόμετρα από τη χώρα που εδρεύει η ομάδα.
  • Να συνοδεύεται από τους γονείς του.

"Στην προκειμένη περίπτωση, έχει δηλωθεί ότι η Μπαρτσελόνα έχει παραβιάσει το άρθρο 19 του κανονισμού με 10 ποδοσφαιριστές μικρούς σε ηλικία, αλλά έχει διαπράξει και άλλες παραβιάσεις σε άλλους ποδοσφαιριστές σχετικά με το άρθρο 2 του κανονισμού."

Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA θεωρεί τις παραβιάσεις σοβαρές και γι' αυτό τον λόγο αποφάσισε να επιβάλλει τις εν λόγω κυρώσεις που θέτουν στους "μπλαουγράνα" απαγόρευση τόσο εγχώριων όσο και διεθνών μεταγραφών. Να σημειωθεί, πάντως, πως οι Καταλανοί θα μπορούν να δώσουν παίκτες δανεικούς ή με μεταγραφή.

Το χρηματικό πρόστιμο που συνοδεύει την ποινή είναι 450.000 ελβετικά φράγκα, δηλαδή 370.000 ευρώ.

Η προθεσμία που έχει δοθεί στην διοίκηση της Μπαρτσελόνα να ρυθμίσει την κατάσταση με ΟΛΟΥΣ τους ποδοσφαιριστές είναι μέσα σε 90 ημέρες.

Στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει επιβληθεί κατά παράβαση του άρθρου 19 χρηματικό πρόστιμο 500.000 ελβετικών φράγκων δηλαδή 400.000 ευρώ.

Η FIFA έχει κάνει επίπληξη επίσης στην Μπαρτσελόνα και στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για παράβαση του άρθρου 14 του Πειθαρχικού Κώδικα.

Πρακτικά, σημαίνει ότι εάν ισχύσει η ποινή, η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορεί να κάνει μεταγραφές μέχρι και το καλοκαίρι του 2015.

Η πρώτη αντίδραση της Μπαρτσελόνα

"Είμαστε ήρεμοι. Είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Έχουμε 90 ημέρες για να εξηγήσουμε γιατί κλείσαμε αυτούς τους παίκτες", τονίζουν από το περιβάλλον της Μπάρσα. Όπως είναι φυσιολογικό, η είδηση βρίσκεται στην πρώτη σελίδα σε όλες τις ισπανικές ιστοσελίδες, όπου φιγουράρει το πρόσωπο του Τζουσέπ Μαρία Μπερτομέου. Το πρόβλημα για την Μπαρτσελόνα εάν ισχύσει η ποινή θα είναι τεράστιο. Για παράδειγμα δεν θα μπορεί να πάρει αντικαταστάτη του Βαλντές, όπως και του Πουγιόλ! Ενώ θα ακυρωθεί και η μεταγραφή του Χαλίλοβιτς.

Η Τσέλσι συμφώνησε και την γλίτωσε

Παρόμοια περίπτωση υπήρχε με τιμωρία για την Τσέλσι με διετή απαγόρευση για την περίπτωση του Γκαέλ Κακουτά. Η καταγγελία έγινε από την ομάδα του ποδοσφαιριστή, την γαλλική Λανς, ενώ μαζί της συμμετείχαν και άλλες ομάδες στην πλειοψηφία τους γαλλικές. Ποινές εκτός από την Τσέλσι επιβλήθηκαν και στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Η ποινή επιβλήθηκε το 2009, ήταν διάρκειας δύο ετών αλλά κατέπεσε ένα χρόνο μετά στο (CAS) λόγω συμφωνίας των Λονδρέζων με την αντίδικη πλευρά.

Υπάρχει και μια περίπτωση με την Λανς το 2012. Δεν είναι ακριβώς ίδια. Αφορούσε την μεταγραφή του Ισμαέλ Μπανγκουρά που είχε ήδη συμβόλαιο με την Αλ-Νασρ.

Να σημειώσουμε ότι η FIFA TMS χρονολογείται από το 2007, από το 2009 και μετά έχει αυστηροποιήσει κατά πολύ τις κυρώσεις. Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει μια αγωνιστική περίοδο περιθώριο να τροποποιήσει το σύστημα μεταγραφών νέων ποδοσφαιριστών.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ