ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανάλυση του τελικού από τον Στάικο Βεργέτη

Ανάλυση του τελικού από τον Στάικο Βεργέτη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στάικος Βεργέτης αναλύει στο Sport24.gr όσα είδαμε στον τελικό Κυπέλλου. Ποια ήταν τα "κλειδιά" της νίκης για την ΑΕΚ και πού έχασε το ματς ο Ολυμπιακός.

Ο τελικός κυπέλλου ξεκίνησε με την ΑΕΚ να περιμένει στα 2/3 του γηπέδου τον Ολυμπιακό και σε διάταξη 4-4-2 σε φάση άμυνας με τις δύο 4άδες να έχουν κοντινές αποστάσεις μεταξύ των παικτών που τις απαρτίζουν. Αυτή η συνοχή εμπόδισε τον Ολυμπιακό να φτάσει σε τελικές ενέργειες, παρά το γεγονός ότι είχε την κατοχή της μπάλας. Το μειονέκτημα της αμυντικής λειτουργίας της ΑΕΚ ήταν ότι οι Αραβίδης και Vargas είχαν μεγάλη απόσταση από την αντίπαλη εστία όταν η ΑΕΚ αποκτούσε την κατοχή της μπάλας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός παρά την αγωνιστική του απραξία ανέλαβε τον έλεγχο του αγώνα και ασκούσε άμεση πίεση στο χάσιμο της μπάλας μη δίνοντας στην ΑΕΚ τη δυνατότητα να κρατήσει μπάλα και να απειλήσει. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε όλο το πλάτος με τα μπακ ψηλά και ανοικτά, με τους ακραίους να συγκλίνουν και με την κάθετη διείσδυση των Φορτούνη και Kasami γέμιζε την αντίπαλη περιοχή με 5 παίκτες όταν αυτή έφτανε στα μπακ.

Μετά το 30' η ΑΕΚ ανέβασε σε μέτρα την πίεσή της, απέκτησε αυτοπεποίθηση ψυχολογική και αγωνιστική και με άμεσες επιθέσεις με το κλέψιμο της μπάλας κατάφερε να φτάσει στο γκολ.

Στο 2ο ημίχρονο η ΑΕΚ έχοντας το προβάδισμα, ξεκινάει με στόχο να περιμένει στα 2/3 τον Ολυμπιακό, να ασκεί πίεση στην κεντρική ζώνη με στόχο να αφήνει ελεύθερο χώρο στην άμυνα του Ολυμπιακού προς αξιοποίηση αυτού μετά το κλέψιμο της μπάλας. Συνέπεια της τακτικής αυτής είναι και η επίτευξη του δεύτερου γκολ.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού απαντάει με την είσοδο του Pardo και του Ιdeye μετατρέποντας το σχηματισμό σε 4-4-2, μεταφέροντας τον Fuster αριστερά και τον Pulido 2o φορ, ένας σχηματισμός που δεν απέδωσε σε όσο διάστημα χρησιμοποιήθηκε, ενώ παράλληλα η είσοδος του Μπακάκη στη θέση του Vargas από πλευράς προπονητή ΑΕΚ βοήθησε στο να ελεγχθεί η αριστερή πτέρυγα του Ολυμπιακού και έδωσε ταχύτητα για ενδεχόμενο νέας αντεπίθεσης.

Πιο χρήσιμη και ωφέλιμη η τρίτη αλλαγή και η αλλαγή σχηματισμού του Ολυμπιακού σε 4-3-3 με ένα αμυντικό χαφ(Μilivojevic) και δύο επιθετικά χαφ (Φορτούνης-Dominguez). Mε την τροποποίηση αυτή ο Ολυμπιακός ανέλαβε τον έλεγχο του αγώνα είχε τις ευκαιρίες (σουτ Dominguez, δοκάρι Mazuakou) και το γκολ που μείωσε. Ο προπονητής της ΑΕΚ απάντησε σφίγγοντας το κέντρο με 3ο αμυντικό χαφ (Τζανετόπουλος) καταφέρνοντας μία σπουδαία νίκη.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ