ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αλόνσο: "Κίνητρο για μένα ότι ο Παναθηναϊκός έχει να πάρει πρωτάθλημα 14 χρόνια, εκεί που ο κόσμος βλέπει πρόβλημα, εγώ βλέπω λύση"

Αλόνσο: "Κίνητρο για μένα ότι ο Παναθηναϊκός έχει να πάρει πρωτάθλημα 14 χρόνια, εκεί που ο κόσμος βλέπει πρόβλημα, εγώ βλέπω λύση"
INTIME SPORTS

Ο Ντιέγκο Αλόνσο κατά την παρουσίασή του από τον Παναθηναϊκό την Τρίτη (11/06) μίλησε για το πλάνο, τι τον έκανε να πει το "ναι" στην πρόταση των πράσινων και το μεγάλο του κίνητρο.

Ο Παναθηναϊκός γύρισε σελίδα, με τον Ντιέγκο Αλόνσο να είναι από τη Δευτέρα (10/06) ο νέος προπονητής των πράσινων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός, που υπέγραψε διετές συμβόλαιο με το τριφύλλι, παρουσιάστηκε την Τρίτη (11/06) στο Νομισματικό Μουσείο και ανέφερε στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο πλάνο του, τι τον έκανε να πει το "ναι" στην πρόταση των πράσινων, αλλά και στο μεγάλο κίνητρο.

Αναλυτικά όσα είπε:

"Το πρώτο που θέλω είναι να ευχαριστήσω τον Παναθηναϊκό που μου δίνει την ευκαιρία να είμαι ο προπονητής του και στον κύριο Πρόεδρο και τον Γιάννη που μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Έχω ένα καθήκον δύσκολο. Είμαι πεπεισμένος ότι αν όλοι αισθανθούμε σαν μία οικογένεια θα τα καταφέρουμε.

Γνωρίζω την κατάσταση του συλλόγου, και ακριβώς ένα από τα θέματα αυτό απετέλεσε για μένα το κίνητρο είναι το γεγονός ότι μία τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός έχει 14 χρόνια να πάρει το πρωτάθλημα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για μένα, αλλά στόχος, είμαι πάντα θετικός εκ φύσεως. Κι εκεί που ο κόσμος βλέπει πρόβλημα εγώ βλέπω λύση.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε καλή κατάσταση για να παίξουμε τον ευρωπαϊκό αγώνα στις 31 Αυγούστου. Όσον αφορά την τακτική, αναμφισβήτητα σε πέντε εβδομάδες θα είμαστε μια ομάδα που θα ανταποκρίνεται και θα παίζει πολύ καλά.

Αναμφισβήτητα υπήρξαν πολλά πράγματα που μου άρεσαν, γι' αυτό και είμαι δω. Όμως υπάρχουν και πράγματα που υπάρχουν και θέλω να τα κάνω όπως αρέσουν σε μένα. Μ' αρέσουν οι επιθετικές ομάδες που πιέζουν και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε, ως μία ομάδα που ανακτά γρήγορα. Και βεβαίως πάνω από όλα να είμαστε μία επιθετική ομάδα. Άρα, πίεση ψηλά, ένταση στην ομάδα και κάθετη ομάδα.

Έχω δει όλους τους αγώνες του Παναθηναϊκού. Το πρωτάθλημα χωρίζεται σε δύο μέρη. Όταν αρχίζει το πρωτάθλημα και όταν ξεκινούν τα Playoffs. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ομάδες που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις να καταφέρουν να πάνε πιο μακριά. Είναι απαιτητικό το δεύτερο μέρος του πρωταθλήματος.

Ο χρόνος δεν είναι πολύς. Πρέπει όμως, να δουλέψουμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. Εύχομαι να έχω περισσότερο χρόνο για να μπορέσω να δουλέψω, αλλά οι χρόνοι αυτοί είναι. Αυτό όμως, δεν θα αποτελείσαι δικαιολογία για μας".

Για το τι βελτιώσεις χρειάζεται η ομάδα στον κορμό και τον Ιωαννίδη: "Όσον αφορά το ρόστερ, η ομάδα έχει μία γερή βάση και θα δουλέψουμε για να μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε. Συνεργαζόμαστε με τη διοίκηση για να βρούμε παίκτες με τα χαρακτηριστικά που εγώ χρειάζομαι. Αν θέλετε μία ομάδα με ένταση και μία ομάδα που να είναι και κάθετη χρειαζόμαστε παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον Ιωαννίδη, είναι ένα βασικός παίκτης για μας. Το τι μπορεί αν συμβεί στην αγορά δεν μπορώ να σας το απαντήσω τώρα, αλλά ναι θέλω να τον έχω μαζί μου. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές χρειαζόμαστε τους καλύτερους".

Για το αν έχει στο μυαλό του συγκεκριμένους παίκτες που μπορεί να εισηγηθεί: "Συνεργαζόμαστε, δουλεύουμε μαζί με τη διοίκηση. Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να σας παραθέσω ονόματα εδώ. Σίγουρα όμως, σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να σας απαντήσουμε".

Για το αν υπάρχει καποιο αγωνιστικό στοιχείο και θα το ήθελε να δουλεύει καλύτερο στον Παναθηναϊκό και το ποιοι προπονητές τον βοήθησαν να διαμορφώσει τη φιλοσοφία του: "Σαν προπονητής έχω ένα μοντέλο παιχνιδιού. Κι αυτό το έχω μαζί μου και το μεταφέρω σε όλες τις ομάδες. Χωρίς να αφήνω το πιο σημαντικό κομμάτι που είναι οι παίκτες και προσαρμόζομαι με το υλικό που έχω. Υπάρχουν όμως, κάποια πράγματα που δεν τα βάζω υπό αμφισβήτηση. Η φιλοδοξία, την όρεξη για νίκη και την προπόνηση με σκοπό τη νίκη. Όταν κάποιος έχει αυτά τα πράγματα, τότε οι ομάδες έχουν ταυτότητα. Από τα 21 μου, όταν ήξερα ότι θα γίνω προπονητής, για 15 χρόνια προετοιμαζόμουν για να μπορών να προπονήσω. Άρα, το βασικό ήταν να έχω έναν προπονητή που να έχει περάσει ως παίκτης. Χάρηκα που έπαιξα σαν παίκτης, αλλά ήξερα ότι το επάγγελμά μου ήταν ότι θα είμαι προπονητής. Έτσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούσα τους προπονητές και έπαιρνα πράγματα. Ο Ράφα Μπενίτεθ και βεβαίως όπως είπα πήρα πολλά από κάθε προπονητή. Όπως κι ο Χούλιο Ρίβας που είχα στην Ουρουγουάη".

Για το αν θα πάει στην Ευρώπη με διαφορετικό μοντέλο και μετά θα αλλάξει με προσθήκες: "Για μένα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσω από το μηδέν. Στη Σεβίλλη δεν είχα καλά αποτελέσματα κι ένας από τους λόγους ήταν ότι ακριβώς δεν μπορέσαμε ούτε να προπονηθούμε, ούτε να δουλέψουμε κι έτσι ο προπονητής που ήρθε μετά από μένα κέρδισε τον πρώτο κι έχασε τους τέσσερις επόμενους. Δεν μπορούσε να προπονήσει. Όμως είμαι χαρούμενος που έχω ένα πρότζεκτ, όπως αυτή τη στιγμή, και θα το δουλέψω από την πρώτη μέρα και μέχρι τις 31 Αυγούστου για να έχω τους καλύτερους παίκτες και να δημιουργήσω τον χαρακτήρα για να είμαστε πρωταγωνιστές".

Για το αν μίλησε με πρώην συμπαίκτες του που πέρασαν από Ελλάδα: "Πληροφορήθηκα από πολλούς και από τον Παύλο Γκαρσία, με τον οποίο ήμασταν συμπαίκτες στην Εθνική και όλες οι πληροφορίες ήταν καταπληκτικές. Τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο".

Για το ότι τα πρώτα ματς είναι ευρωπαϊκά και δεν έχει εμπειρία: "Δουλεύομε σαν ομάδα και είμαι πάντοτε ανοικτός για να ακούω. Όντως είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχω σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τέτοιου τύπου, αν κι είχα την ευκαιρία να παίξω στο Champions League. Έχω και μεγάλη εμπειρία από τα Playoffs και τα διεθνή στο Μεξικό. Ξέρω ότι είναι διαφορετικό, διότι εκεί δεν έχεις τη δυνατότητα να παίξεις ξανά,. Για αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Γι' αυτό όλοι χρειάζονται. Αν υπάρχει όμως κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το πρωτάθλημα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε όλους τους παίκτες, όλο το σταφ, τη διοίκηση, και πάνω από όλα τους φιλάθλους μας, που ξέρω ότι ήταν απογοητευμένοι. Ποτέ όμως, δεν έχασαν την αγάπη τους για τον σύλλογο. Εγώ ποτέ δεν θα ζητήσω τίποτα από τους φιλάθλους, γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να τους δώσουμε Ο εχθρός είναι έξω κι εκείνοι που βρίσκονται έξω είναι αυτοί που πρέπει να κερδίσουμε".

Για το ποιο είναι το σύστημα που του αρέσει και θέλει να καθιερώσει: "Τα συστήματα δεν είναι σημαντικά. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις τι κάνεις με το κάθε σύστημα. Εμένα μου αρέσει 4-2-3-1 ή το 4-3-3. Σημαντικό είναι τα χαρακτηριστικά των παικτών".

Για το τι τον έπεισε να πει το "ναι": "Το πρώτο είναι το πρότζεκτ. Ξέω ότι η ομάδα δουλεύει καλά τα τρία τελευταία χρόνια, δεν μπόρεσε να κερδίσει το πρωτάθλημα, όμως κέρδισαν δύο Κύπελλα. Μπορώ πιστεύω να προσφέρω στον Παναθηναϊκό το επόμενο επίπεδο κι αυτό μου έδωσε την όρεξη. Τα 14 χρονιά χωρίς πρωτάθλημα κι η πολύ μεγάλη πρόκληση και το πρότζεκτ υπάρχει από πίσω μου, το οποίο θα με στηρίξει. Το πιο σημαντικό από όλα ήταν οι παίκτες που είδα, καθώς κι οι φίλαθλοι που είδα, και αν είμαστε όλοι μαζί κάθε φορά θα είμαστε πιο δυνατοί και θα είμαστε πιο κοντά για να καταφέρουμε τους στόχους μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές τον Αύγουστο, ούτε τον Δεκέμβρη, γιατί το πρωτάθλημα τελειώνει τον Μάιο κι όλο αυτό το διάστημα μέχρι τότε θα πρέπει να δουλέψουμε δυνατά και ενωμένοι σαν μία οικογένεια κι αυτό υπόσχομαι στον σύλλογο, στον κόσμο και στους φιλάθλους".

Για παίκτες από άλλες αγορές: "Το γεγονός ότι γνωρίζω διάφορες αγορές μπορεί να βοηθήσει στο να έρθω πιο κοντά με διάφορα ονόματα. Αλλά δεν σβήνουμε καμία πιθανότητα και βεβαίως δουλεύουμε πολύ δυνατά σε μία βάση Ελλήνων παικτών. Γιατί όταν έχεις και Έλληνες δυνατούς παίκτες, τότε κι η ομάδα γίνεται πιο δυνατή".

Για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητά και το μήνυμα στον κόσμο: "Όταν λέω ότι τα συστήματα δεν είναι σημαντικά το λέω γιατί θέλω να υπάρξει κάτι πιο σημαντικό. Δηλαδή τι κάνεις, γιατί μπορείς να παίξεις ένα 4-3-3, αλλά μπορείς να παίξεις πιο πολύ στα μετόπισθεν ή να χρησιμοποιήσεις το ίδιο και να παίξεις πιο μπροστά. Το πιο σημαντικό είναι το πώς θέλεις να παίξεις. Πίεση ψηλά, ένταση και καθετοποίηση. Οι παίκτες πρέπει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Ότι θα έχουν τη διάθεση να πιέζουν ψηλά, θα είναι παίκτες δυναμικοί και παράλληλα να είναι γρήγοροι".

Για το ότι χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη "ενότητα" και οικογένεια", ποια συνταγή θα ακολουθήσει: "Οπουδήποτε πηγαίνω στη δουλειά μου, ακόμα και στο σπίτι μου, εργάζομαι οικογενειακά, ομαδικά. Για παράδειγμα έχω δύο παιδιά, μερικές φορές δεν συμπεριφέρθηκαν καλά, δεν έπαιρναν πάντοτε 10 στο σχολείο, αλλά για μένα είναι τα καλύτερα παιδιά στον κόσμο, γιατί είναι τα δικά μου παιδιά και δουλέψαμε σαν οικογένεια. Είναι το ίδιο πράγμα, με τους παίκτες, τη διοίκηση και για μένα είναι οι καλύτεροι. Δεν βρίσω καλύτερο τρόπο να δουλέψω, παρά να δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη μας. Όσον αφορά το μήνυμα, πρέπει να τους το δώσουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

Για το ότι είναι ο 2ος προπονητής στον Παναθηναϊκό από την Ουρουγουάη κ αν το θεωρεί καλό σημάδι: "Γνωρίζω τον Σέρχιο, τον εκτιμώ πολύ. Όταν ήμουν προπονητής της εθνικής Ουρουγουάης είχα καλή σχέση μαζί του. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι ήδη σε ένα μέρος που ο ίδιος είχε προπορευτεί. Είναι πολύ έξυπνος, πραγματικά ιδιοφυής".

Για το ότι Ολυμπιακός και ΑΕΚ συσχετίστηκαν μαζί του λόγω των προπονητών και το αν είναι μία κατάσταση που τον βοηθάει να προσαρμοστεί: "Όταν εγώ κάνω ανάλυση των αντίπαλων ομάδων, δεν κάνω μόνο ανάλυση των παικτών, αλλά και των προπονητών, τον χαρακτήρα που έχουν, τι κάνουν όταν κερδίζουν, τι αλλαγές κάνουν στο επιθετικό κομμάτι, τι κάνουν όταν χάνουν και στην προκειμένη περίπτωση αυτούς τους δύο προπονητές τους γνωρίζω πολύ καλά. Και με το πέρασμα των εβδομάδων θα αναλύουμε και τις άλλες ομάδες.

Για το αν υπάρχει ένα βασικό μοντέλο στο μυαλό του: "Το 4-2-3-1 και το 4-3-3 προσαρμόζεται καλύτερα στους παίκτες που διαθέτουμε και σε αυτό που μ' αρέσει".

Για το στο εξωτερικό τον περιγράφουν με δύο λέξεις, μεταβλητότητα και προσαρμοστικότητα: "Είναι πολύ σημαντική η προσαρμοστικότητα για τους προπονητές. Η πιο σημαντικοί πάντοτε είναι οι ποδοσφαιριστές. Αν δω ότι οι παίκτες είναι εκείνη τη στιγμή σε καλό μομέντουμ. Δεν έχω κανένα θέμα να προσαρμόσω το σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι τα χαρακτηριστικά της ομάδας δεν θα τα απωλέσουμε . Όταν θα μας βλέπουν να παίζουμε ακόμα κι αν είμαστε γυμνοί χωρίς τη φανέλα, θα ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε εμείς".

Για το τι σημαίνει ότι δύο προπονητές της Ουρουγουάης είναι στην Ελλάδα: "Ο Παναθηναϊκός είναι Παναθηναϊκός, δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Οποιαδήποτε απομίμηση πρέπει να αποφεύγεται. Η Μόνα Λίζα είναι μία, γιατί όλα τα αντίγραφα δεν έχουν αξία. Κι η αξία αυτής της ομάδας είναι ότι είναι αυθεντική.

"Χωρίς αμφιβολία η προετοιμασία θα αποτελέσει ανάλυση και θα βγάλουμε συμπεράσματα,. Πέρα από τα συμπεράσματα που ήδη έχουμε, η προοπτική είναι πολύ διαφορετική όταν τους βλέπεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ