ΑΕΚ

Άγιαξ - ΑΕΚ: Κάν' το όπως το 2017

Άγιαξ - ΑΕΚ: Κάν' το όπως το 2017
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο οδηγός του 2017. Τα εκτός έδρας που της "πάνε" και το αρνητικό ρεκόρ που θα κληθεί να σπάσει. Ο αγώνας της ΑΕΚ κόντρα στον Άγιαξ για την τελευταία αγωνιστική του Europa League είναι κάτι παραπάνω από ματς επιβίωσης, όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον των κιτρινόμαυρων, αλλά για ολόκληρο το φετινό οικοδόμημα και τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου.

"Τελικός", "ματς ευρωπαϊκής επιβίωσης", "αγώνας do or die". Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχει λάβει η αναμέτρηση της ΑΕΚ κόντρα στον Άγιαξ (14/12, 22:00) στη "Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα". Ένα ματς που εκ προοιμίου αναμενόταν δύσκολο και που αμφότερες οι ομάδες είχαν σημαδέψει ως το "κλειδί" της ευρωπαϊκής τους συνέχειας.

Η μεν ΑΕΚ, καθώς απέτυχε να σφραγίσει την πρόκριση, έστω στο Conference League, με το χαμένο τετ α τετ του Γιόνσον στο 90o λεπτό της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Αίαντα.

Ο δε Άγιαξ, γιατί με τα αγωνιστικά και διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από το ξεκίνημα της σεζόν, είναι ευχής έργον ότι κρατάει την τύχη στα χέρια του μέχρι και την τελευταία αγωνιστική του Europa League.

Οι λόγοι να είναι αισιόδοξη κόντρα στην αγωνιστική και ψυχολογική μετάλλαξη του Άγιαξ

Είναι αλήθεια ότι όσο οξύμωρο και εάν ακούγεται, η ΑΕΚ θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή που παίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον εκτός έδρας. Το ίδιο διάστημα που έχει να κερδίσει 13 χρόνια στο γήπεδό της σε ματς ευρωπαϊκών ομίλων, έχει πέντε νίκες εκτός.

Οι εκτός έδρες νίκες της ΑΕΚ από το 2010 σε ευρωπαϊκούς ομίλους:

  • 2010: Χάιντουκ Σπλιτ – ΑΕΚ (1-3)
  • 2011: Στουρμ Γκρατς – ΑΕΚ (1-3)
  • 2017: Ριέκα – ΑΕΚ (1-2)
  • 2020: Ζόρια – ΑΕΚ (1-4)
  • 2023: Μπράιτον – ΑΕΚ (2-3)

Παρότι, λοιπόν, η παρουσία στα playoffs εισόδου στους "16" του Europa Conference League, περνάει από το γήπεδο του φορμαρισμένου Άγιαξ, επί Τζον Φαν Σιπ ο Αίαντας μετράει 6 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες με απολογισμό 23 γκολ υπέρ και 13 κατά, η ΑΕΚ δείχνει να έχει το know how.

Η ποδοσφαιρική ιστορία της οφείλει μια μεγάλη πρόκριση στο Άμστερνταμ και ξέρει τον τρόπο να το επιτύχει

Σε αντίθεση με τα ματς στην "OPAP Arena" που αποδεικνύεται επιπόλαιη στην τελική προσπάθεια, με τους δείκτες των xGoals της να απέχουν παρασάγγας από την επιθετική της συγκομιδή, η ΑΕΚ εκτός έδρας "φοράει" το κοστούμι της αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, έχει πετύχει 4 τέρματα κόντρα σε Μπράιτον και Μαρσέιγ, με τις ευκαιριές που έχει δημιουργήσει να αναλογούν σε κάτι περισσότερα από 2 (2,23 για την ακρίβεια). Την ίδια ώρα έχει δεχθεί 5 γκολ, με τα 4 από αυτά να προέρχονται από πέναλτι, ενώ και οι μεγάλες ευκαιρίες που επιτρέπει στους αντιπάλους της στη μεγάλη περιοχή είναι ελάχιστες.

Η κυνικότητα τη φετινή σεζόν στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά ματς, λοιπόν, είναι το βασικότερο στοιχείο που θα αντιπαρατάξει η ΑΕΚ στο αρνητικό ρεκόρ που τη θέλει να μην έχει κερδίσει ποτέ ομάδα της Eredivisie στην Ολλανδία.

Ο οδηγός του 2017 και οι συνδετικοί κρίκοι

Ναι, ο Ματίας Αλμέιδα έχει να διαχειριστεί πολλές απουσίες, με τους Τσίτσαν Στάνκοβιτς, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, Σέρχιο Αραούχο, Εσεκιέλ Πόνσε και Ορμπελίν Πινέδα να μην υπολογίζονται για διάφορους λόγους, ενώ οι Γενς Γιόνσον και Λιβάι Γκαρσία προέρχονται από έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού και δεν είναι στο 100% της ετοιμότητάς τους.

Ναι, η Ένωση έχει να δώσει αγώνα για δέκα περίπου μέρες, με τελευταία αναμέτρηση να είναι κόντρα στον Άρη στις 4/12. Παρότι, λοιπόν, είναι ξεκούραστη, η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού λογίζεται στα μείον της εν όψει του "τελικού" με τον Άγιαξ, καθώς στα πρώτα λεπτά του ματς θα πρέπει να είναι διπλά συγκεντρωμένη και να βρει τα πατήματά της.

Ναι, η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΑΕΚ του Αλμέιδα, αφού οι εποχές που οι Κιτρινόμαυροι έπαιζαν παθητικό ποδόσφαιρο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν είναι μαθημένη να αγωνίζεται σε χαμηλό τέμπο. Έκει, όμως, ίσως είναι και το "κλειδί" της πρόκρισης, ειδικά αν ανατρέξει κανείς πίσω στο 2017.

Μία εβδομάδα νωρίτερα (7/12) του 2017, η ΑΕΚ ταξίδευε στη Βιέννη για να αντιμετωπίσει την Αούστρια, με στόχο τη συνέχεια στους “32” του Europa League, μιας και δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή του το Conference League.

Όπως και το βράδυ της Πέμπτης (14/12, 22:00), η Ένωση πήγαινε για δύο αποτελέσματα, με το τελικό 0-0 -μετά από ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας- να δίνει την πρόκριση στην ομάδα του Χιμένεθ. Η Αούστρια τελείωσε το ματς με μηδέν σουτ στην εστία, καθώς η ΑΕΚ κατάφερε να την “υπνωτίσει” με τον ρυθμό της.

Δυο είναι οι συνδετικοί κρίκοι του τότε με το σήμερα. Οι Κώστας Γαλανόπουλος και Σέρχιο Αραούχο είναι οι μόνοι διασωθέντες, με τον Πέτρο Μάνταλο να βρίσκεται, επίσης, στην ομάδα, αλλά όχι στην αποστολή του αγώνα, αφού είχε υποστεί ρήξη χιαστού νωρίτερα στη σεζόν.

Η πρόκρισή σου η ζωή μου

Η σύνδεση, ωστόσο, των δύο συμβάντων δεν σταματάει εδώ, αφού το διακύβευμα του απευκταίου σεναρίου του αποκλεισμού απηχεί στην πορεία πρωταθλητισμού της ΑΕΚ του 2017.

Τόσο οι παίκτες εκείνης της ομάδας, όσο και ο προπονητής τους, Μανόλο Χιμένεθ, διατείνονταν ότι η πρόκριση τους έδωσε την απαιτούμενη ενέργεια και πίστη για να φτάσουν μέχρι το τέλος στη Super League και να κόψουν πρώτοι το νήμα του τίτλου.

Πρεστίζ, άνοδος χρηματιστηριακής αξίας ποδοσφαιριστών, και οικονομικές απώλειες, η πρόκριση δίνει 300.000 ευρώ + τα χρήματα του market pool και του coefficient ranking, που αν προστεθούν στα 630.000 ευρώ της νίκης ή στα 210 χιλιάδες της ισοπαλίας, είναι μόνο ένα μικρός μέρος του τεράστιου “πρέπει” που υπάρχει πάνω από τον “κιτρινόμαυρο” οργανισμό.

Πιο σημαντική, όμως, είναι η βελτίωση του UEFA Club Ranking, αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ βρίσκεται στην 141η θέση της βαθμολογίας έχοντας συγκεντρώσει 3000 βαθμούς φέτος, προκειμένου σε μελλοντικές κληρώσεις να μην πέσει σε αντίστοιχο όμιλο Champions League, όπως έχει χαρακτηριστεί χάριν δυσκολίας ο όμιλος της Ένωσης στο Europa League.

Αυτό, ωστόσο, που διακυβεύεται πραγματικά είναι η χρονιά της ΑΕΚ εντός συνόρων, αφού ένας αποκλεισμός ενδέχεται να φέρει εσωστρέφεια και μεμψιμοιρία στον σύλλογο. Δεν είναι μακριά η μίνι κρίση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι μετά την αποτυχία της ομάδας του Αλμέιδα να εξασφαλίσει την παρουσία της στο Champions League.

Κάτι που πόνταρε πολλά σε αυτό όλος ο οργανισμός, προεξάρχοντος του Δημήτρη Μελισσανίδη, όπως υπολογίζει πολύ και στην ευρωπαϊκή συνέχεια φέτος, για τη μελλοντική ανάπτυξη της ομάδας σε αγωνιστικό και εμπορικό επίπεδο.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΙΑΞ EUROPA LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ